Zbožnost zpomaluje Alzheimerovu chorobu  
Spiritualita a provádění náboženských úkonů může pomoci zpomalit vývoj Alzheimerovy choroby. Toto konstatování zaznělo na 57. zasedání neurologů Americké akademie, která se letos konala ve dnech 9. – 16. dubna v Miami Beach na Floridě.

Studie, která se zmíněnému téma věnuje vychází z pozorování  68 osob ve věku 49 až 94 let. Osoby v pokusu splňovaly kriterium pro zařazení mezi pacienty trpící Alzheimerovou chorobou. Náboženské cítění a vykonávání s tím spojených úkonů bylo zjišťováno pomocí indexu vypracovaného na Duke University. „Zjistili jsme, že pacientům s vysokou mírou náboženského cítění, kteří často navštěvují bohoslužby, často se modlí a čtou bibli, tak že se jim významně pomaleji zhoršují jejich poznávací schopnosti. U vrstevníků, kteří tak nečiní, dochází v důsledku postupující choroby, ke zhoršování jejich stavu,  relativně rychle“.

Zvětšit obrázek
„Plaky senility“ a změť neurofibril – průvodní znaky degenerativního procesu na mozku u Alzheimerovy choroby.

Zmíněná slova prohlásil na konferenci na Floridě Yakir Kaufman, lékař, který vedl výzkum na Baycrest Centru v Torontu, ve státě Ontario a který je současně ředitelem neurologie v nemocnici Sarah Herzogové v Jeruzalému. Kaufman zjistil, že nemocným lidem jejich víra a praktikování úkonů spojených s vírou, zlepšuje jejich zdravotní stav. Věřící s Alzheimerem vykazují až 20% zlepšení stavu. Kaufmanovy výsledky svědčí o vedlejším efektu víry, který se projevuje se u nervového onemocnění, a který postiženým zlepšuje  poznávací schopnosti.


Obdobné zlepšení Alzheimerovy choroby, jako při zde zmíněném praktikování spirituálního způsobu života vědci zaznamenali při aplikaci nesteroidních protizánětlivých léků, jako například při podávání ibuprofenu. Jeho aplikace u nemocných snížila riziko neurodegenerativní choroby o 35%. Ti, kteří brali ibuprofen každý den, si podle výzkumného týmu vedeného Dr. Honglei Chenem (Harvard School of Public Health and the National Institute of Environmental Health Science) riziko ponížili ještě o něco více (na 38%).
U obou pozorování, která byla v Miami Brach presentována ale odborníci doporučují další nezávislé ověření pozorovaných výsledků.
Pramen: informace zveřejněné  American Academy of Neurology, www.aan.com

Datum: 05.05.2005 02:56
Tisk článku


Diskuze:

Příčina Alzheimeru

Marek Záboj,2014-01-04 22:08:11

Alzheimer vzniká z touhy opustit tuto planetu. Je to nezpůsobilost brát život takový jaký je.Věřící je s životem smířený. Všechny nemoci vznikají v naší mysli zeptejte se na to Louise Hay.

Odpovědět

Bože to jsou frky.

Jiří Pospíšil,2012-05-29 23:15:35

Co to je dvacetiprocentní zlepšení u progresivní demence, čili ubývání?
To jako dvacetiprocentní zlepšení schopností, které se měří pořadovými hodnotami IQ, tam procenta nejde použít.
Nebo dvacetiprocentní prodloužení orientace v místě, čase a osobě.

Terminologie těchto příšerných článků je děsná.
Věta: "Jeho aplikace u nemocných (myslí se Alzheimerovým syndromem) snížila riziko neurodegenerativní choroby (tedy onemocnění Alzheimerem, které už mají) o 34%. Jak se dá snížit riziko onemocnění u nemocných, kteří už žádné riziko nemají, protože riziko, že nemocný Alzheimerem onemocní Alheimerem znovu je nulové.
Pokud nebyl chybně diagnostikován a pak ale nepatřil do výzkumu a tento se na takové případy nemůže odvolávat.

Odpovědět

Je velmi

Josef,2005-07-28 22:58:58

zajímavé číst velmi zasvěcené postřehy o víře v Boha od zásadových ateistů,vychovaných ještě kovanějšími ateisty/kteří se ale někdy nechávali pohřbít za asistence kněze-co kdyby?..Docela živě si totiž pamatuji,co se tvrdilo o jednom bývalém ateistickém prezidentovi,že se před smrtí vyzpovídal knězi./Je lepší smést vše s výsměchem razantně se stolu,aby se čtenáři náhodou nenakazili morovou ranou víry!I na předložených požadovaných důkazech byste hledal chlupy,všemožně je vyvracel,případně sesměšňoval,jen abyste je nemusel uznat.Kdyby takhle někdo posměšně psal,to co Vy proti náboženství-třeba proti neodarwinismu!

Odpovědět

2 Pazdera

SM,2005-05-23 13:43:18

Bránit by se měl především Kaufman, ne komentátoři :) Přestože ho osobně kriticky neodsuzujete, zaslouží si to. Směšný soubor pozorování, nekritické interpretace, výzkum nese neklamný stopy krmiva pro média, junk science se vším všudy. Jinak, bulvár je úžasně pozoruhodnej! Osobně ho moc nečtu, protože mě většinou nebaví dýl než 5 vteřin, ale jako sonda do psychiky Homo sapiens sapiens je fakt super.
Pokud jde o víru a Alzheimera. Neznám studii která by robustně prokazovala, že věřící lidé méně trpí stresem. Proč by měli? Co když se naopak neustále stresují, když vidí porno za výlohou trafiky nebo jdou kolem stánku s potřebama pro metalisty? Mohl bych namítnout, že nevěřící pes má svoje jistý a nepotřebuje se každý den utápět v pochybách, jestli mu v nebi poskytnou cimru nebo ne. Chtělo by to data, data, data ...
Naopak, je dobře doloženo, že různé duševní (nebo jaké?)aktivity, tedy asi i kostelničení, proti Alzheimerovi fungují docela dobře. Nevím, proč nepoužít Occamovu břitvu a nevysvětlit dotyčné pozorování známým mechanismem.
A pokud jde o Kaufmanovu zbožnost a poctivost, nejlépe by asi odpověděla nějaká židovská moudrost, jistě víte, co myslím. Netajím se tím, že jsem skeptik, ale fajn, až můžeme se domluvit, že změním názor, až uvidím studii od Kaufmana nebo někoho v jeho postavení se závěrem, že "víra bohužel vůbec nemá vliv na sledovanou věc" :)

Odpovědět

komentář k téhle a podobným zprávám ...

SM,2005-05-09 13:02:08

Předně, název článku je fakt bulvár, navíc to teda z předvedených dat nevyplývá ani omylem, celej tenhle "experiment" je od začátku blbě nadesignovanej a provedenej - už dlouho se ví, že proti tomu hnusnýmu němci na A pomáhá jakákoliv duševní aktivita - kdyby šlo o spolek Aktivní udavači ve stáří, dopadlo by to úplně stejně.
Na druhou stranu, proč ne bulvár, sledovanost je sledovanost, já jsem svůj "Sex s neandrtálcema" mohl tak nazvat jinak - takže to neberu jako mínus :)
Mnohem víc mi vadí přehnaná obecná mediální a občanská pozornost, která je věnovaná podobným shitíkům. Celý je to zjevně buď naprosto přeinterpretovaný, zmanipulovaný nebo prostě a jednoduše nesmysl.
Schválně jsem letmo proklikal webík ... Yakir Kaufman je hluboce věřící žid (nic proti, kdyby byl katolík nebo mormon, bylo by to stejný). Publikuje články v Journal of Science, Arts and Modern Life in the Light of the Torah (jistě si přeložíte sami - Torah je tóra). Účastní se konferencí na téma Torah & Science, kde např. v roce 2003 dělal předsedajícího jedné sekce. Tenhle týpek na mě fakt nepůsobí dojmem nezaujatýho vědce :))
Pokud jde o prestiž vědců, byť těch nejameričtějších neurologů (ad Aleš Linek), mám ty nejsmutnější zkušenosti - "vědci" se chovají hůř než děvky - pokud něčemu opravdu věří :)))
A mimochodem, zmiňovaný Baycrest Centrum v Torontu se prezentuje na netu jako instituce, jejímž posláním je v obohacovat kvalitu života ve stáří V DUCHU HODNOT A PRINCIPŮ JUDAISMU (opět na konkrétní víře nezáleží). Vážně věříte, že by tihle lidi uveřejnili cokoliv, co by odporovalo jejich rozpoložení? A jak moc se za tyhle výsledky dá dát ruka do ohně, co?

Odpovědět


Kaufman podvodník?

Pazdera,2005-05-10 19:32:36

Tak mám dojem, že by si teď ode mne naši psi ani kůrku nevzali. Ale nehodlám se zde zastávat sebe a diskutovat na téma bulvár, nebulvár...
Tyto řádky píši abych se zastal toho, jehož výsledky pozorování jsem zcizil. Připadá mi, že ve vašich soudech Kaufmana pomíjíte, že na jeho pozorování by přece jen něco mohlo být. A že by se na tom mohlo podílet i něco jiného, než duševní a fyzická aktivita. Protože takové možnosti nepřipouštíte, mi připadá nefér. A co mne vedlo k publikování informace pocházející od Kaufmana? Možná v tom bylo trochu mé ateistické závisti a pocitu nespravedlnosti, že věřící jsou zase v něčem upřednostňováni. Ale konkrétně. Asi se shodneme na tom, že hluboce věřící lidé jsou ve větší míře lidmi, kteří jsou se svým osudem smířeni a psychicky jsou vyrovnanější. Ve srovnání s námi ostatními netrpí tak často stresem. Stres, jak známo, prostřednictvím kaskády dějů následujících po vyplavení hormonu adrenalinu, snižuje výkonnost našeho imunitního aparátu. Víra tak prostřednictvím psychiky ovlivňuje celou řadu fyziologických procesů o nichž jsme si ještě nedávno mysleli, že to snad ani není možné. Váš přístup k hodnocení Kaufmanových pozorování, zužujete jen na namáhání a procvičování paměti s fyzickou aktivitou spojenou s návštěvou bohoslužeb. Pozorování Kaufmana, byť bylo učiněno na malém počtu případů, si tak kriticky, jak činíte, odsoudit nedovoluji. Také jeho víru bych si v tomto případě nedovolil uvést jako důvod nevěrohodnosti jeho pozorování. Jako věřící má možná o důvod víc, záměrně nezkreslovat výsledky svých šetření.
Tak, a teď jdu za svými psy. A protože "sichr je sichr" stavím se v Globusu pro špekáčky.

Odpovědět

Nebo je to naopak?

JT,2005-05-06 13:59:38

Evidentne se jedna o retrospektivni studii. Nemuze byt ten efekt zpusobeny jenom tim, ze cim ma clovek pokrocilejsiho Alzheimra, tim mene se zvlada modlit a studovat Bibli? (To je zavislost logicka a neprekvapujici.) Cim vyzkumnici overili, ze se skutecne jedna o opacnou implikaci?

JT

Odpovědět

Dědictví

Richard,2005-05-06 09:49:33

Praktikování víry také způsobuje jisté hluboké emoční stavy, ke kterým se jinak v moderní kultuře jen tak nedoberem.
Vsadil bych se, že nám, ateistům potom chybí, ne, z důvodů, že na nás Bůh zanevře, (panžto asi neexistuje) ale že jejich potřeba je součástí našeho evolučního dědictví.

Odpovědět

no nahodou

ren00r,2005-05-05 20:37:16

podla mna je to dost logicke. praktizovanie viery, tym myslim to ozajstne, nie to ze clovek ide do kostola (to zas moze byt dobre na srdce :) ) si vyzaduje dost hlboku dusevnu cinnost, co je zakladom prevencie pri alzheimerovi

Odpovědět

Osel uz je skoro jak BLESK :(

Pavel Pelc,2005-05-05 14:03:18

V juednom francouzskem klastere se zjistilo, ze radove sestry skoro vubec netrpi Alzheimorovou chorobou, prestoze se dozivaji velice vysokeho veku. Je to pravdepodobne zpusobeno tim, ze sestry v onom klastere, jak bylo zjisteno, ve volnem case nejradeji lusti krizovky -> cvici mozek -> ten se lep prokrvuje -> neusazujou se v nem tolik tezke kovy -> Alzheimer neprichazi.


Rekl bych, ze v tomto pripade to bude neco podobneho. Pokud nekdo neprovozoval svoji viru aktivne, a zacal az s nastupem nemoci, tak bych rekl, ze je vysoce pravdepodobne, ze ti lide predtim nedelali aktivne nic. To, ze zacli pouzivat mozek, se jiste mohlo kladne projevit na postupu choroby.

Trochu mi prijde, ze pan Kaufman vynaleza trakar. Navic, je jasne ze vzorek 68 pacientu je nedostatecny...

Odpovědět


Tak jsem si tu informaci Kaufmana proklepnul

Aleš Linek,2005-05-05 21:03:23

Představitelé jedné z největších společností neurologů na světě (sdružuje 18 000 profesionálních neurologů)- American Academy of Neurology, bohužel nevěli nic o hanlivém zařazení panem Pelcem na úroveň Blesku a tak danou problematiku zařadili na pořad svého jednání. Odtud informaci převzaly stovky zdravotnických serverů. Namátkou například www.medicineonline.com , http://www.healthfinder.gov/news/newsstory.asp?docID=525112 ,http://www.news-medical.net/?id=9257 , a stovky dalších z nichž mnohé patří do oficiálních národních informačních center.

Odpovědět

Není to tím, že vykonávají nějakou činnost?

Pavel,2005-05-05 08:23:04

Není ten efekt dán jenom tím, že praktikující věřící je motivován provádět nějakou činnost a že se v rámnci této činnosti dostane do společnosti, zatímco člověk nepraktikující žádné náboženství nemá motivaci k jakékoliv čnnosti?

Odpovědět

!!!

Dwarf,2005-05-05 06:53:53

Asi si vezmu Ibuprofen a půjdu v neďěli do kostela. Jako prevence to nevypadá tak špatně.
:o)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz