První geny specifické pro primáty  
Izraelští vědci objevili první geny, které primáti nesdílejí s jinými savci.

 

 

Zvětšit obrázek
MikroRNA se podílí na regulaci řady významných procesů – fialově zbarvení buňky mozku drosofily například určují místa, kde dochází k rychlému množení buněk a kde se vytváří četná kohorta regulujících mikroRNA.

Geny specifické pro primáty kódují mikroRNA. Tyto krátké úseky RNA jsou tvořené 22 až 25 písmeny genetického kódu.
Geny pro mikroRNA  jsou velice konzervativní a během evoluce savců příliš se neměnily. Už to samo  o sobě naznačuje, že mikroRNA plní v buňkách velmi důležité úlohy. Jejich značný význam naznačuje i počet genů pro mikroRNA.

Isaac Bentwich



 Podle nejnovějších odhadů jich je kolem 800 a to je z celkového počtu asi 22 500 savčích genů opravdu hodně.


K čemu je tahle „trpasličí“ RNA dobrá?

Genetici už stačili zjistit, že se podílí na řízení aktivity genů.
Přikládá se k RNA a tím dokáže ji spolehlivě uspat tak, aby se podle ni nesyntetizovala bílkovina. Pokud se od RNA její mikropřívěsek odpojí, gen zase procitne. Při dokonalém souladu se sekvencí cílové RNA vyvolává tzv. RNA interferenci, kdy je molekula RNA rozsekána příslušnými enzymy na kousky. Nesoulad v akcích mikroRNA může stát v pozadí mnoha chorob.




Většina mikroRNA je notně konzervativní a sdílíme je s dalšími obratlovci.



Už je zřejmé, že k nim patří i nádorová onemocnění. MikroRNA se podílí i na inaktivaci RNA virů (např. i viru HIV) a je tudíž součástí obrany organismu před choroboplodnými zárodky.

Izraelští vědci vedení Isaacem Bentwichem z Rosetta Genomics nyní odhalili 89 nových mikroRNA. Třiapadesát nově objevených genů pro mikroRNA je uloženo ve shlucích, jež jsou specifické výhradně pro primáty. Jeden z těchto shluků se nachází na chromosomu 19 a mikroRNA jsou podle něj vyráběny jen v placentě. Druhý shluk genů se nachází na pohlavním chromozomu X a mikroRNA se podle nich vyrábí ve varlatech. V obou případech se jedná o tkáně, kde se musí buňky velmi rychle množit.  Nyní vědce zajímá, jaké molekuly RNA tyto mikroRNA regulují.

 

Nártoun

Dva shluky genů pro mikroRNA ale sdílíme jen s primáty, například s tímhle roztomilým nártounem.

Pramen: Nature Genetics

 

Datum: 02.08.2005 01:30
Tisk článku

Související články:

Pocházíme z Asie?     Autor: Josef Pazdera (05.06.2005)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz