Stopy lidí v Americe  
Co si myslet o šlápotách člověka na americkém kontinentě z doby před 1,3 milióny let?

 

Zvětšit obrázek
"Beringův most" - cesta, kterou se dá dostat suchou nohou z Asie do Ameriky, jestliže hladina Tichého oceánu klesne o 60 metrů. To se za poslednich 1.5 milionu let stávalo dost často. Cesta dokonce ani nepřekonává žadný ledovec.

Tento článek je reakcí na článek “Lidské šlápoty staré milion roků”, který vyšel na Oslu 1.l2. 2005.

 



Buď je to celé podvrh (což je dost nepravděpodobné, protože stop je větší množství a na jejich průzkumu už se vystřídalo více odborníků, kteří v jejich pravost věří), nebo to nejsou stopy lidské. Jestliže chce moderní věda přijmout tuto druhou  variantu, musí samozřejmě odpovědět na otázku - čí stopy to tedy vlastně jsou?

 

Zvětšit obrázek
Slavná lebka dítěte Homo erectus z Gruzie stará 1.8 milionů let.


Jediné vysvětlení, které se na základě dostupných faktů zdá nyní rozumné, je, že se jedná o sotpy druhu homo erectus, který se do Ameriky dostal před 1,3 milióny let z Asie, podobně jako se do Ameriky dostaly indiánské populace druhu homo sapiens před 20 tisíci lety.

 

Zvětšit obrázek
Jedna ze stop v opuštěném mexickém lomu poblíž sopky Cerro.

Na to mohou mnozí namítnout, že homo erectus se v Asii objevil až později (před 1 miliónem let). To by byla vážná námitka, kdyby nebyly nedávno v Gruzii objeveny lebky druhu Homo erectus staré 1,8 miliónu let. Osel o tom psal v článku  Nejstarší zástupce rodu "Lidé" v Evropě

Když se dostal homo erectus do Gruzie už před 1,8 miliónem let, proč by se nemohl dostat do Ameriky během dalších 500 tisíc let? Příležitosti k tomu určitě měl.

 

Zvětšit obrázek
Údolí řeky Mojave v Kalifornii.

Doby ledové se tehdy střídaly s meziledovými a Asii s Amerikou spojovalo rozsáhlá pevnina v severní polovině Berigova moře. O tom, že přechod přes odhalené šelfy Beringova moře  nemusel být žádný výkon hodný polární expedice svědčí celá řada druhů, které se do Ameriky dostaly a to i přesto, že si v mrazu příliš nelibují - třeba kůň. Pravda, právě kůň později v Americe vymřel, a tak si tento kontinent musel počkat na jeho španělského příbuzného, ale to je jiná kapitola.

 

Shodou okolností, ve stejné době, kdy došlo k určení věku mexických stop na ono úctyhodné stáří, objevila se zpráva o nálezech kamenných nástrojů v údolí řeky Mojave v Kalifornii, jejichž stáří je odhadováno na 100-200 tisíc let. Pochopitelně se nemusí jednat o nástroje potomků těch, kteří zanechali ony slavné stopy. Může jít o další vlnu přistěhovalců z Asie, tentokrát neadrtálce.

 

Zvětšit obrázek
Používal tento nástroj, nalezený u řeky Mojave, potomek homo erecta, který zanechal stopy v sopečném tufu a nebo dalši príchozí prapředek človeka, který později uvolnil místo indiánům?

Ukazuje se však, že oněch přistěhovaleckých vln do Ameriky mohlo být v průběhu evoluce lidstva více. Avšak pouze ta poslední “trojvlna” z období začínajícím před 20 tisíci lety přežila až do současnosti. (Indiáni kmene Ona a Manekent z Ohňové země, kteří se z antropologického pohledu více podobali australským domorodcům, již vymřeli).

 

 

 

Zvětšit obrázek
Zdá se, že tento "chlapík" (Homo erectus) zdolal červeně vyznačenou trasu na obrázku, aby později zanechal stopy v sopečnem tufu, a zamotal tak všem antropologům hlavu.


 

Pramen: http://www.dailybulletin.com/search/ci_3249840

Datum: 11.12.2005 12:43
Tisk článku

Související články:

Lidské šlápoty staré milion roků?     Autor: Jaroslav Petr (01.12.2005)



Diskuze:

...pamatuju se...

jara,2005-12-14 19:50:27

...pamatuju se na nej, byl to takovej slusnej clovek, vzpominam si, jak litoval, ze mu vymrel kun, ale zenu moc nepostradal.....Jara Cimrman

Odpovědět

Ještě mě napadlo jen tak z žertu

Pavel Brož,2005-12-12 23:48:08

(čistě jenom proto, že jsem v dobrém rozmaru a mám v úmyslu potěšit naše feministky, z nichž si jindy umím docela utahovat :-) tak čistě jen tak při pohledu na ten obrázek "chlapíka", který zdolal cestu na nový kontinent mě tak blesklo hlavou, že bychom si my muži měli na základě vědecké logiky přiznat, že sebevětší množství "chlapíků" by na tom novém kontinentě rychle vymřelo, kdyby je nenásledovaly taky jejich věrné Homo erectusice, by jim udržovaly v čistotě jejich kože a připravovaly chutnou krmi - opravdu kloubouk dolů, dneska aby člověk takovéto odolné a oddané ženy se svíčkou v pravé poledne pohledal :-)))

Odpovědět

re: Dag Bedmen

Vaclav,2005-12-12 12:25:01

Vestsina lidi na tehle planete, totiz nema pristup ke vzdelani, ktere je nauci myslet kriticky. Znam ale mnoho vedcu, kteri tento pristup maji, a presto omyl priznat neumeji.

Odpovědět


přiznat omyl ?

Dag Bedmen,2005-12-12 20:35:52

No, já bych ani neřekl, že neumějí, já myslím, že prostě nechtějí, ale to není otázka "poznání", ale spíše osobních dispozicí, vlastností, výchovy, společenskou situací atp. Těch aspektů je nepřeberné množství. Faktem však je, že takovéto chování silně vědu poškozuje.

Odpovědět


To ale není až tak nepochopitelné

Pavel Brož,2005-12-12 23:36:27

Pracovní náplní soudců, právníků i policistů je naplňování práva, pracovní náplní lékařů je léčení nemocí, pracovní náplní vědců je poznávání. Je hrozně lákavé, aby si tu pracovní náplň ve svých myslích ti první zaměnili za zvěstovávání spravedlnosti, ti druzí za zvěstovávání nesmrtelnosti, a ti třetí za zvěstovávání pravdy. Všichni jsou to jenom lidé. Stále je ale mezi nimi hodně těch, kteří takovémuto, byť lidskému vábení umí odolat.

Odpovědět

Další otázka

lada,2005-12-12 07:10:49

Proč tehdejší lidé používali obuv s tak neobvyklým tvarem podrážky?

Odpovědět

není to nemožné

jarda petr,2005-12-12 03:52:08

Názoru, že Ameriku osídlil Homo erectus, chce trochu odvahy, ale k dispozici jsou argumenty, ktere myslim nejsou "úplně mimo". Existují celkem přesvědčivé důkazy o tom, že lidé Homo erectus pronikli daleko na sever - na Sibiř. V té době tam bývalo v zimě kolem minus třiceti. Takže to nemohli být žádní břídilové. A jako nezbytnou nevidím ani tu pověstnou "suchou nohu", protože na indonéský ostrov Flores se Homo erectus dostal zcela prokazatelně přes moře. Po souši tam cesta nevedla. Jen teplota vody asi byla trošku jiná než u břehů Beringie.

Odpovědět

Přiznám se, že to se mi na vědě nejvíce líbí

Pavel Brož,2005-12-11 16:55:39

konkrétně to, že věda nemá patent na definitivní pravdu, maximálně tak má patent na nikdy neustávající pochyby o jakékoliv definitivní pravdě. Takový ten pozitivní konstruktivismus, ten přístup typu: "Jo, chlapi, přiznejme si, že jsme neměli pravdu, zkusme dát znovu hlavy dohromady a přijít na to, jak to asi tak může být."

Odpovědět


Přiznám se, že to se mi na vědě nejvíce líbí...

Dag Bedmen,2005-12-12 02:03:24

Jak krásně jste to vystihl, ale mě děsí představa, že většina lidí na této planetě má "poznání" pěkně nalinkované od svých "proroků" a není schopná si jakýkoliv omyl přiznat, natož pak pochopit, že "poznání" vyžaduje důkazy.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz