Insekticidy a leukemie  
Taky máte strach z přenosu infekce a používáte doma spreje proti mouchám a lezoucímu hmyzu? Pak byste také měli vědět, že tím vystavujete svoje děti, i sebe, zvyšenému riziku vzniku vážných onemocnění.

Leukemie se v rozvinutých zemích stává nejčastějším zhoubným onemocněním dětí. Průměr západních zemích se u akutní leukémie pohybuje na úrovni čtyř nových případů ročně na každých 100 000 dětí.

Zvětšit obrázek
Leukémie je nádorové onemocnění krvetvorby vyznačující se zmnožením bílých krvinek (na obrázku jsou modré), které jsou nezralé a neplní svou normální funkci.

Ve Francii se to každoročně týká už 43 dětí z každého milionu dětí. Není se tedy co divit, že francouzští lékaři se snaží přijít věci na kloub. Jednou z metod kterou se o to snaží jsou studie založené na pohovorech s matkami. Jedna z předchozích těchto studií ukázala na souvislost výskytu leukemických dětí které bydlely v blízkosti benzínových čerpacích stanic. Jako rizikový faktor zde byla zjištěna přítomnost rakovinotvorného  benzenu.


 

Nyní referujeme o výsledcích nové studie, která se uskutečnila na více než pěti stech rodinách s dětmi a ve které se zpovědi  podrobilo 280 matek jejichž děti onemocněly leukemií a 288 matek, jejichž potomci se posléze ukázali být zdraví. Zmíněný výzkum i tentokrát pátral po sebemenších náznacích příčin, které nárůst této zhoubné choroby mají za následek. Maminkám dětí byly i tentokrát kladeny otázky týkající se podrobných údajů o zázemí rodiny, stravovacích návycích, a mnoho dalších, ale tentokrát se výzkumníci zeptali i na používání insekticidů v bytě, na zahradě a také zda maminky svým dětem myli hlavy šamponem proti vším.

Statistické vyhodnocení způsobilo u lékařů i u maminek zděšení. Ze studie vyplynulo, že viníkem zvýšeného rizika vzniku akutní leukemie se staly ony samy. Matky své potomky ohrozily tím, že v době, kdy byly těhotné, používaly ve svých domácnostech přípravky na hubení hmyzu. A nebo že je používaly dlouhou dobu po porodu. Ukázalo se, že k obdobnému riziku vede vystavení dětí kontaktu s insekticidy a fungicidy na rodinných zahradách. To je podle výsledků této studie rovněž asociováno s více než dvojnásobným rizikem vzniku leukemie. Obdobně neblahý verdikt vyzněl pro používání šampónu proti vším. Také on zvyšuje riziko téměř na dvojnásobek.

Zvětšit obrázek
Loren Nelsonová, docentka neurologie na Stanfordově universitě.

Uvedená zjištění jsou vážným obviněním výrobců všech zmíněných přípravků. Pokud jde o šampóny proti parazitům, účinnou složkou bývají často organofosfáty. Než se z používaných přípravků vyberou ty, které na leukemii nemají žádný vliv, možná bude lepší si much poletujících v kuchyni raději nevšímat. A nebo k jejich hubení použít mucholapky či elektronické lapače. A v případě, že si ratolest domů přinese vši, použít osvědčené metody našich babiček -  kluky ostříhat dohola a holčičkám potřít vlasy petrolejem a  hlavu zabalit na noc do ručníku.

Sami autoři k výsledkům studie dodávají, že nemohou zjistit který z přípravků uvedený efekt způsobuje ani to, který je z pohledu rizika vyvolání leukemie u dětí neškodný. Stejně tak jejich studie není schopna odpovědět na otázku, jakým mechanismem k vyššímu riziku leukemie látky přítomné v insekticidech přispívají.

Francouzský výzkum o kterém zde referujeme, byl zaměřen na děti a tak bychom mohli nabýt dojmu, že nás se to, vzhledem k věku, již netýká. To by ale nebylo moudré, stačí si připomenout některou ze starších studii. Třeba tu, kterou vedla Lorene Nelsonová. Tato neuroložka ze Stanfordovy university dělala výzkum v amerických rodinách. Výsledkem jejího bádání je doložení souvislostí mezi používáním pesticidů v domácnosti a rizikem vzniku parkinsonovy choroby...
A tak to vypadá, že stejně jako hmyz, nejsme ani my lidé u těchto  přípravků mimo dosah jejich působení. A to přesto, že mnohé z nich opravdu příjemně voní.

Prameny:
BMJ Specialty Journals
American Academy of Neurology"s 52nd annual meeting in San Diego, CA, April 29 - May 6, 2000.

Datum: 20.01.2006 01:28
Tisk článku

Související články:

Léčba chimerickým antigenním receptorem     Autor: Josef Pazdera (06.12.2018)
Co má společného rakovina s diabetem?     Autor: Josef Pazdera (05.10.2018)
Proč se leukemie někdy vrací?     Autor: Josef Pazdera (31.05.2012)
Buňky způsobující leukémii     Autor: Josef Pazdera (26.01.2008)
Látka, která by mohla provést revoluci     Autor: Josef Pazdera (23.09.2007)



Diskuze:

Vyléčení leukémie rakovina

lymfocity,2008-05-12 19:36:05

Může to být i lékař, nedaří se Vám vyléčit onemocnění možnost vyléčení je
bližší informace osobně ptát se můžete na tel- 732518636
Prvně Vás budou zajímat výsledky po konzultaci dříve i lékař pochopí že je vhodné začít - http://lymfocity.atlasweb.cz

Odpovědět

Josef,

JosefŽ,2006-01-28 12:06:18

zde uváděný, není totožný s Josefem, zastáncem stvoření, diskutující s evolucionisty, zejména s panem Mihulkou. Uvádím to proto, abyste vůči názorům pana Josefa neměli předem averzi, příslušející ode dneška mému novému podpisu pod mými názory. Váš JosefŽ. Následuje druhý pokus o přidání příspěvku.

Odpovědět

Doporučuji k e studiu:

Kája,2006-01-28 11:50:18

Lesley Bremnessová - Bylinář / Zdraví, krása, radost/, Hulda Regehr Clark - Revoluce v léčení nemocí, Marie Treben - Zdraví z Boží lékárny, Receptář pátera Ferdy, a mnohé bylinářské klasiky.

Odpovědět

Já si nemůžu pomoct, ale tak moc zděšen nejsem

Pavel Brož,2006-01-23 16:27:54

Takže jedna skupina měla dvojnásobný výskyt rakoviny, než druhá? A počet rodin byl 280 s leukemickým dítětem ku 288 s neleukemickým dítětem? Nezlobte se na mě, to s přihlédnutím k tomu, jak relativně řídká choroba ta leukémie je (4 případy na sto tisíc dětí ročně), tak mě to jako nějaký extra důvod k alarmu nepřijde, a to hlavně kvůli tomu, že nebyla nalezena žádná konkrétní látka s tou korelací spojená. Pokud vezmu jakýkoliv jev, který má takto malou četnost, a pokud vezmu tak malé vzorky, jaké byly použity, tak vhodným sjednocováním vhodných nesourodých podmnožin sledovaných vzorků dříve nebo později vyrobím dvojnásobnou hodnotu jakékoliv sledované veličiny. Dejme tomu, že bych hledal ve zkoumané množině děti s nějakou vzácnou genetickou vadou. Pokud bych z nějakého důvodu nevěděl, že skutečnou příčinou té vady je dědičnost, pak bych snadno mohl dospět k závěru, že její příčinou je nějaký záhadný společný faktor, který spojuje rodiny, kde otec nesklápí prkýnko na záchodě, s rodinami, kde příliš často vynášejí smetí, dále s rodinami, které mají strýčka vysokoškolského profesora a s rodinami, které o víkendech jezdívají na chatu. Zhruba tak totiž závěr té studie působí - používání prostředků, které nemají žádného společného chemického jmenovatele, je jediným, značně nesourodým pojítkem mezi jednotlivými podskupinami té skupiny s leukemickými dětmi. S trochou snahy by se možná podařilo najít jiné nesourodé pojítko.

Co se týče vlastní kauzality té korelace, to už tady bylo zmíněno přede mnou - stejně dobře bychom mohli třeba dojít k závěru, že nošení plovací vesty výrazně zvyšuje riziko utonutí, protože by mezi utonulými bylo více těch, kteří vestu měli, než mezi náhodně vybraným vzorkem neutonulých lidí (kteří jsou třeba neplavci, k vodě se zásadně nepřibližují a proto žádnou vestu samozřejmě nepotřebují :-)

Odpovědět

Bertrandův zákon

Libor Jakubčík,2006-01-23 12:11:30

Je to zajímavý článek. Benzén ve zplodinách je známý účinky na leukemii již dlouho (v literatuře se tato informace vyskytla již před 10-15 lety - onemocnění obsluhy benzínek + riziko pro lidi trvale bydlící ve vzdálenosti do 50 m od hlavních komunikací). Tady je sice statisticky vysoká rizikovost - ale je třeba uvažovat s platností Bertrandova zákona.
Ten (volně uvedeno) říká: látka působí chorobné změny v organismu, jestliže působí v dostatečné koncentraci po dostatečně dlouhou dobu.
To je velmi jasná individualizace rizikovosti škodlivin jakéhokoli typu - co jeden snese po celý život, druhému bude zakrátko vadit... Stejně tak to bude i s jinými látkami v pracovním nebo životním prostředí - je pak jedno jestli to jsou pesticidy, fungicidy, konzervanty....

Odpovědět

Kdyby to byl jeden konkrétní prostředek, nebo typ,

J. Šimůnek,2006-01-22 23:38:22

tak bych to bral. Takto by muselo být cosi, co vyvolává zrovna ten samý typ zhoubného bujení v řadě prostředků na různých bázích (spreje, pěny, šampony) a s různými typy účinných látek.
Proto bych opravdu spíš viděl, že je to nějaká vyzba na kvalitu bydlení, osobní hygienu, nemoci přenášené hmyzem atd.

Odpovědět

vo francuzsku je to inak

t,2006-01-22 12:21:56

Ku tej hygiene by som dodal, ze mozno u nas su vsi zalezitstou romskych osad a bezdomovcov, vo francuzsku je to trochu inak. Kamaratka bola vo francuzsku robit au-pair v celku zamoznej rodine a vsi nie su nicim nezvycajnym. V televizii idu bezne reklamy na odvsivovacie sampony a tie tri deti, ktore mala na starosti chodili zo skoly domov zavsivene kazdu chvilu. Mozno este pozostatok zo stredoveku, ked sa vo francuzsku vo velkom nosili parochne :-)

Odpovědět

prevence a diskriminace

gakusei,2006-01-20 16:46:29

tak kluci chudinky dohola a holky jenom petrolej a ručník? ale fuj!

Odpovědět


Petrolej ?

Stanley_B707,2006-01-20 21:26:36

nebude náhodou obsahovať benzén?

Odpovědět

Opravdu žádnou?

Leo,2006-01-20 10:38:21

No, možná máte pravdu a ti Francouzi jsou úplní blbci a je jim třeba říct, že to co dělají nemá žádnou vypovídací hodnotu. Ostatně nikdo vás nenutí, abyste ty přípravky do doby, než se ukáže který za to může, je používala dál. Pokud jde o mne, tak ty spreje, které na zahradě moje žena stříká aby Venouška neštípli mravenci, vyhážu do popelnice.

Odpovědět


pan se spatne vyspal?

Petra,2006-01-20 10:58:05

Kdybych se chtela pustit cestou vyse uvedeneho vyzkumu a delat unahlene zavery, pak reknu, ze zvysene vyuzivani insekticidu muze byt take spojeno s volbou partnera (na cistote prehnane visici matky potrebuji stejne malichern smyslici protejsek). Neuroticti, snadno manipulovatelni a vecne argumentace neschopni manzele pak mohou vyvolavat stres, ktery se neblaze podepise na zvrhavani bunek kostni drene. Ale neudelam to, jelikoz je take klidne mozne, ze bych si podobne jako autori studie (teoreticky) mohla splest pricinu s nasledkem.
P.S.: nemam deti (ani zahradu) a insekticidy nepouzivam

Odpovědět


profese?

marek,2006-01-22 03:12:01

Jakou cestou se dáváte Petro? Co Vy řešíte?

Odpovědět


dalsi argumentalista :-)

Petra,2006-01-23 11:30:02

Jsem krovak, zivim se korinky - cpu se celulozou, tudiz nebudu mit nikdy rakovinu traviciho traktu. Navic nejim v noci (to se korinky blbe hledaj), takze jsem hubena jak lunt.
To vzdycky reagujete takto irelevantne?

Odpovědět


pochybnost

josef,2006-01-23 16:46:05

Rád bych se vyjádřil ke kritice týkající se statistického zpracování. Kloním se více na stranu kritiků, kteří ke zde uvedeným výsledkům vznášejí výhrady. Mám je ostatně také. Na druhou stranu chápu tápání Francouzů, kteří si s příčinou nárůstu dětské leukemie v jejich zemi už neví rady. Jak je vidět, snaží se tam přispět v rámci svých možností prakticky všichni. Z článku je snad jasné, že se nejedná o práci špičkově vybaveného pracoviště, nýbrž těch, kteří jinou možnost než pohovor s maminkou v ordinaci praktického lékaře nemají. Jistě že dalekosáhlé závěry na základě výpovědi maminek mohou být zavádějící, ale kolikrát jsme byli svědky toho, kdy špičková věda selhala a problém vyřešili selský rozum maminek, babiček,... Vaše kritické připomínky k článku akceptuji, popravdě jsem s nimi i počítal, nicméně přesto jsem nabyl dojmu, že stojí za to informovat jakými cestami se výzkum také ubírá a jaké v tom směru činí závěry.
Josef Pazdera

Odpovědět


re

Petra,2006-01-23 17:01:20

Ja samozrejme proti tomu vyzkumu jako takovemu nic nemam - nekde se zacit musi a zuzeni toho, co se ma hledat, je zapotrebi vzdycky. Jen se mi pripomnel jednak pripad z vlastni zkusenosti, kdyz jsme meli na zaklade podobne zjednodusujich statistik v supliku metodu, ktera byla vselekem na rakovinu (po prozkoumani konkretnich ucinku se zjistilo, ze jen nespecificky podporuje mnozeni nekterych imunitnich bunek), jednak vseobecne rozsirene omyly (vyse uvedeny blahodarny vliv celulozy na prevenci rakoviny strev a ono dogma, ze jist v noci je tukotvornejsi :) nez jist pres den. Takze statistika ano, ale nesmi se zapominat s konkretnimi zavery cekat az na alespon castecne vysvetleni konkretnich ucinku.

Odpovědět


Petře

josef,2006-01-23 20:59:07

Petro, nemám na Vás e-mail a proto plísním veřejně: Jste zřejmě z výzkumnickýho fochu, tak jak to, že nám nepomáháte s krmením....
Líbá
Josef

Odpovědět

statistika a zobecnovani

Petra,2006-01-20 09:51:43

Statistika je mocny nastroj, dají se s ním vyrábět vcelku jakékoli závěry. Třeba to, že zvýšené používání insekticidů souvisi se zvýšeným výskytem hmyzu a napříkald přítomnosti nějakého viru, případně s toxickými produkty metabolismu hmyzaku. Insekticidy přeci neobsahují všechny do jednoho stejné účinné látky. Dokud někdo neřekne "tenhle přípravek obsahuje látku x, která v orgranismu způsobuje y, a to vede ke vzniku leukemi typu z", tak to IMHO nema zadnou vypovidaci hodnotu.

Odpovědět


Zvysene pouzivani pripravku proti hmyzu a vsi

Ladislav,2006-01-22 04:49:25

Zvysene pouzivani pripravku proti hmyzu a vsim je dusledek zvyseneho vyskytu techto potvor. Predpokladam ze vetsina ctenaru osla zije ve slusnych hygienickych podminkach. Schvalne jak casto v roce pouzivate sampony na odvsiveni a postriky proti hnyzu ve svem dome ci byte?
Muzeme ale pokracovat dal. Vetsi vyskyt hmyzu a parazitou souvisi s kvalitou bydleni. Kvalita bydleni pak souvisi s financni situaci dane rodiny. Na financni situaci zavisi kvalita vyzivy malych deti.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz