Meteority z Marsu možná nesou známky po činnosti baktérií  
O martském meteoritu s možným zkamenělým mikrobem jsme na Oslu již psali. Nový výzkum jiných meteoritů jeví jiné známky možného života na Marsu. Tentokrát jde o chodbičky, které jsou podobné těm, jaké do kamenů vyleptávají pozemské baktérie.

 

Zvětšit obrázek
Meteorit ALH 84001 – jeden z poutníků, který se dostal do Antarktidy z Marsu.

Martin Fisk je profesorem  geologie na Oregonské universitě. Zkoumá dírky, které si do kamenů “vyvrtávají” baktérie. Tvrdí, že všechny tunely, které na “pozemských” kamenech  měl možnost pozorovat, byly výsledkem činnosti baktérií. K tomuto závěru dospěl, když provedl s testy na přítomnost DNA. Ve všech případech, kdy kameny, ve kterých byly vyleptány dírky,  podrobil testu na přítomnost DNA, tak v nich také tuto látku prokázal. V šutrech z Marsu ale takové štěstí neměl. Chodbičky jsou sice na pohled úplně stejné, zato po DNA v nich není ani stopy.

 

Zvětšit obrázek
Před třemi lety na něm Američané našli útvary, jež mnozí považují za nanofosílie (zkamenělé pozůstatky mikrobů). I když je více těch, kteří v nanofosílie nevěří, podobné útvary se nedávno našly v usazeninách tureckého jezera Van. To vědci považují za důkaz, že meteorit pochází z míst, kde se voda vyskytovala.

Z meteoritů, které byly dosud zkoumány, jich bylo 30 označeno jako martského původu. Všechny z nich mají jedinečný chemický “podpis”. Jsou jím  bubliny plynu, který byl v kameni uvězněn.

Má se za to, že do Marsu vrazil asteroid nebo kometa a že takto vymrštěný materiál se pak toulal vesmírem až zkřížil dráhu Zemi a ta si jej gravitací přitáhnula k sobě. Jeden z těchto poslů dopadl na území Egypta v roce 1911. Říká se mu meteorit  “Nakhla”.

Zvětšit obrázek
Meteorit “Nakhla” je dalším ze 30 objevených poslů, které k nám Mars před více než miliardou let vyslal.

Na tento meteorit se studie Američana Fiska zaměřila. Jedná se zhruba o desetikilogramový valoun, jehož stáří vědci stanovili na 1,3 miliardy let. Podle stáří přítomných jílových částic vědci usuzují, že byl zhruba před 600 miliony let vystaven působení vody.

 

Všeobecně se soudí, že voda je nezbytnou součástí života, takže jestliže nepatrné tunely, které nyní na meteoritu pozorujeme, vyleptaly baktérie, pak to bylo v té době, kdy byl jeho povrch mokrý. To  znamená, že organismy, které do něj vrtaly svoje chodbičky, musely uhynout již před 600 miliony lety. To také vysvětluje, proč se jejich DNA v kameni nedochovala.

 

Fisk se svými kolegy věnoval v uplynulých patnácti letech hodně času studiu mikrobů, které dokáží rozložit vyvřeliny. Zjistil například, že baktérie dokáží žít dokonce i v obsidiánu podobných sklovitých vulkanických horninách. Jeho týmu se poprvé podařilo doložit činnost baktérií jejich typickým ”podpisem”, který v kameni dělají vyleptáváním tunelů. V těch lze následně prokázat přítomnost DNA. Bakteriální život nalezl Fisk ve vzorcích pocházejících z velmi rozmanitých podmínek. Zjistil, že bakteriální život pulsuje v kamenech vyskytujících se hluboko pod dnem oceánů. Bakteriální život nezastaví ani poušť a dokonce ani jinakpusté vyprahlé horské vrcholky.  
Známky života (DNA) Fisk nalezl dokonce i ve vzorcích horniny pocházející z vrtu na Havajských ostrovech. Na tom by nebylo nic divného, kdyby se nejednalo o vzorek z hloubky  1 200m!

 

Zvětšit obrázek
Na něm vědci nalezli chodbičky o nichž tvrdí, že by se mohlo jednat o komůrky, které na něm vyleptaly svojí činností baktérie.

U všech pozemských vzorků kamene, na nichž byly pozorovány ony “tunely”, o nichž vědci soudí, že je vyleptaly baktérie, tak vždy platí, že začínají v místech prasklin, nebo na okraji, kde byl kámen ve styku s vodou. Horniny pocházející z vyvřelin, musely zpočátku být sterilní, protože teplota při jejich vzniku přesahovala 1000 stupňů Celsia. Život se do nich tedy mohl dostat jedině zvenčí zanesením spolu s prachem nebo vodou.

 

Zvětšit obrázek
Martin Fisk, geolog z Oregonské university, znovu rozvířil hladinu okolo existence života mimo Zemi.

Podle Fiska dokáží baktérie  získat energii z chemických sloučenin  přítomných v horninách a tak jim “kameny” mohou sloužit jako potrava. Takto mohou pokrýt veškerou svou potřebnou energii k životu. Jedním z hlavních energetických zdrojů, které tyto baktérie využívají, je železo. To tvoří pět až deset procent vulkanických hornin.
Meteority z Marsu jsou podobné horninám, které se vyskytují i na Zemi.  Nejvíce se podobají těm, které jsou vulkanického původu a které se nacházejí v Kanadě.
Ačkoli se vědcům nepodařilo na meteoritech prokázat DNA, tak nález dalších struktur, které by mohly znamenat činnost mikroorganismů, znovu nastoluje otázku možné existence života mimo Zemi.

Vědci nyní mají v úmyslu zjistit, zda baktérie začnou nahlodávat skálu hned, jakmile se s ní dostanou do styku. Chtějí si udělat představu o tom, jak dlouho jim takové leptání skály trvá. Odpověď na tyto otázky by podle Fische pomohla určit, kdy se na Marsu objevila voda a s ní zřejmě i život.


Pramen: Oregon State University

Datum: 13.05.2006 06:43
Tisk článku

Související články:

Pohyby tektonických desek spouštějí apokalyptický vulkanismus     Autor: Stanislav Mihulka (12.09.2022)
NASA střílí plynovým dělem do skafandrů. Simuluje mikrometeority     Autor: Stanislav Mihulka (27.09.2021)
Oheň a led: Dávnou Antarktidu ožehla vesmírná exploze     Autor: Stanislav Mihulka (01.04.2021)
Peklo na Zemi: Dávný pád meteoritu rozpoutal sopečné erupce     Autor: Stanislav Mihulka (06.05.2017)
Jak astronomové hledají zabijáka dinosaurů     Autor: Vladimír Socha (13.10.2015)



Diskuze:

Ach ten češtin!

Petr Doležal,2006-05-13 14:23:20

Mám pocit, že jazyková úroveň Osla poslední dobou klesá téměř volným pádem. Kvůli drobným chybkám (jako např. "deseti kilogramový") bych se neozýval a cosi nelichotivého si jen myslel, ale když čtu "chodbyčkz", tak mi to nedá a musím se ozvat. Každý se občas utne, ale tohle není poprvé, co jsem tu objevil podobnou hrůzu. Chci tedy poprosit redakci Osla, aby své čtenáře přestala ohrožovat takovými brutálními útoky. Radši si třeba počkám třeba o den déle, než článek vyjde, pokud projde mezitím pečlivější korekcí a nebudu vystaven podobnému duševnímu utrpení.

Osla považuji za jinak povedený web a pravidelně ho navštěvuji. Doufám tedy, že jeho úroveň jen poroste a že tomu napomůže i trocha kritiky ;o)

Odpovědět


jazyková úroveň

josef(paz),2006-05-13 17:18:51

Petře, lituju, že vám děláme takové trauma. Ale mýlíš se v tom, že kritika Oslovi pomůže. Nepomůže. To co by mu pomohlo je pomoc, a třeba i tvoje, tak jako jsi nás na překlepy upozornil nyní. S mojí "špatná česká jazyk mi pomáhá Hanka Klonfarová. Ta když má čas tak mi o nejhorších zvěrstvech dá echo a já chyby opravím. Nějaký čas to ale trvá. Pokud čteš článek dost brzo po jeho vyjití, je prostě ještě s celou řadou chyb,které po sobě autor nevidí. A tak to na Oslovi bude i nadále. Klademe totiž přednost na rychlost informací, nehledě na to, že kdybych článek po sobě četl vícekrát, stejně ty chyby nevidím. Pokud se domníváte, že Osel má nějakou skutečnou redakci se štábem lidí, kteří se o chod Osla starají, tak se mýlíte. Každý autor za svůj článek na Oslovi odpovídá sám. Proto chyby v tomto článku padají jen na mojí hlavu. Ber to tak, že Osla bereme tak trochu i jako záležitost Vás čtenářů. A že od Vás, kteří sem chodíte pro informace "up to date" očekáváme tak trochu pomoc - upozorňovat na to, co autor jazykově pomrvil. Možná z vás časem budeme moci toto břemeno sejmout a budeme si moci dovolit zaplatit i jazykovou korektorku. Zatím to na to ale nevypadá. Do té doby to je na Vás všech, zda Vám Osel stojí za to jej pomůžete vylepšovat, a nebo ne. A protože Hanka nám už naznačuje, že jsme fakt hrozný a že to s námi vydrží jen pár týdnů, možná bude ještě hůř. Lituji, že pro vás nemám lepší zprávu. Doufám, že Vás, kteří nás v tom nenechají, a budete nás upozorňovat,třeba napsáním na adresu ja@osel.cz . Nebo do diskuse pod článkem, bude hodně. Předem děkuji. Osla totiž budeme mít takového, jakého si ho uděláme. Pište nám tak jako Petr,rádi vždy chyby opravíme. A za to ještě jednou všem děkuji. Josef.

Odpovědět


pravopis

Martin,2006-05-14 07:42:58

Osla máme radi aj s tými občasnými chybičkami, nikto nie je dokonalý. Mne sa tiež často stalo, že som pravopisné chyby vo svojich textoch našiel až po 10 prečítaniach, aj to s časovým odstupom 1 - 2 týždňov.
Často sa stáva, že pisateľ stlačí omylom vedľajšiu klávesu, napríklad "i" namiesto "o". Pre zaujímavosť - v ukrajinčine a rusínčine sa "i" veľmi často vyskytuje tam, kde má slovenčina (a tiež čeština) "o". Napríklad ROK je po ukrajinsky RIK,Ukrajinec nejde "domov - domů", ale "domiv" atď. To by mohlo naznačovať, že ukrajinčina vznikla pod priamym vplyvom písania na počítači s naším rozložením kláves :)))))))))))) (Hm, vymyslel som riadny blud, bratia Ukrajinci, dúfam, prepáčia... :))))

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz