Astma a bazény  
Vědci se již delší dobu snaží přijít na to, proč roste počet alergických dětí. Z posledního statistického šetření vyplynula zajímavá souvislost. Více astmatických dětí je mezi dětmi, které mají doma bazén.

Vědci sledovali u dětí výskyt dýchacích problémů, které se projevují jako astma, senná rýma, alergický zánět nosohltanu a atopický exém. Aby přišli věci na kloub, vyhodnocovali video nahrávky z prostředí, ve kterém se děti pohybovaly a dotazníky, které vyplňovali rodiče sledovaných dětí. Celkem se podařilo získat údaje a zdravotní záznamy od 190 000 teenagerů ve věku 13 – 14let. Plošně tento výzkum pokrýval  21 zemí. Ve všech případech se jednalo o země evropské. 

 

 

Zvětšit obrázek
Studie „napříč“ Evropou prokázala souvislost mezi alergiemi, postižením dětí astmatem a chlorovanými bazény situovanými uvnitř rodinných domů.

Když vědci zadali údaje, které se jim o dětech podařilo zjistit, do počítače a spustili statistický program, byli překvapeni. Na povrch vyplavala souvislost mezi sledovanými chorobami a bazény situovanými uvnitř rodinných domů. Aby mohli údaje vyhodnotit, porovnávali počet bazénů k jakési průměrné hodnotě, kterou je jeden bazén na 100 000 obyvatel. Obliba mít doma vlastní bazén se v různých zemích značně liší. Rozdíl mezi východní a západní Evropou je až dvacetinásobný. Na západě má bazén každý 50 000 obyvatel, na východě to je každý 300 000 obyvatel. Také uvnitř jednotlivých zemí není obliba bazénů stejná. Uvnitř zemí se už ale tato hodnota nijak dramaticky nemění, maximálně se liší pětkrát.

Studie zahrnovala údaje z tak rozdílných zemí, jakými jsou například Itálie, Španělsko a „chladná“ Velká Británie. Proto se snažili při svém výpočtu najít vztah k životní úrovni. Brali v úvahu hrubý domácí produkt. Do výpočtů zahrnovali i takové věci, jako je nadmořská výška.  Přesto, že se vědci snažili brát v patrnost kde co, stále jim zřetelně vycházela souvislost mezi nemocemi dýchacího aparátu a zmíněnými integrovanými bazény, které jsou součástí domu.

 

Na sledovaném souboru nemocných dětí vyplynulo, že bez ohledu na zemi ve které dítě žije, tak na každý chlorovaný bazén v domě navíc (vztaženo ke zmíněné průměrné hodnotě jeden bazén na 100 000 obyvatel), roste počet nemocných s alergickými onemocněními o  3,39% a počet astmatem postižených dětí o 2.73%.

Vědci zatím nemají pro tuto závislost uspokojivě potvrzené vysvětlení. Domnívají se však, že na vině je uvolňování chlóru, případně vedlejší produkty, které se z chlorovaných bazénů uvolňují a zamořují vzduch v domě. Dospělí se většinou v domě nezdržují dlouhou dobu a jejich organismus je také odolnější, proto na ně nemusí mít vdechování chlóru tak zhoubný vliv. U dětí ale, jak prokázal výzkum, je situace zcela jiná. Patříte-li mezi ty s bazénem v domě, pak má pro vás má Osel dobrou radu: větrejte!

Pramen: Occupational and Environmental Medicine    


 

Datum: 20.07.2006 17:48
Tisk článku

Související články:

Nová zbraň proti alergiím a astma - polymer obalený cukrem     Autor: Josef Pazdera (24.11.2009)
Astma u dětí souvisí s depresemi jejich matek     Autor: Josef Pazdera (14.06.2005)
Šance pro astmatiky     Autor: Jaroslav Petr (13.01.2004)



Diskuze:

statistika

Negative creep,2006-07-25 11:38:36

tak tohle je fakt zavádějící....

když se počítá ve stotisících a sledovaných teenagerů bylo na 190 000, pak i jen jeden teenager s timhle bazénem na světe trpící astmatem může přece ovlivnit výsledek o ty tři čtyři procenta.....

statistice moc zatim nerozumim, ale tohle je můj selskej rozum....

Odpovědět

Autoimunitni onemocneni

Dramenbejs,2006-07-21 14:14:06

Autoimunitni onemocneni, jako jsou alergie, atopicke exemy a pod. se velmi dobre vyvijeji v aseptickem prostredi, kde prave neni dostatek patogenu, na kterych by se imunitni system v mladi trenoval.

Proto chlor z bazenu, ktery tyto mikroorganismy hubi, vyvolava alergie.

Ja mam matku s bacilofobii a mam alergie jako remen.

Odpovědět

hmmmmmmmm

CC,2006-07-21 06:57:35

nezapomínejme, že i obyčejná vana je líhní plícím zhoubnejch mikroorganismů...

Odpovědět


Hm,

Georgg,2006-07-21 07:25:48

chlor je mikroorganismus...?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz