LINKY  
Kamenná kola místo peněz, lidé možná nemají žádnou speciální schopnost rozpoznávat tváře, je SETI spíše věda, nebo náboženství?

Z linků se nám bohužel stal spíše nepravidelník, nicméně pár odkazů snad zaujme...

 

Rozhovor s ředitelkou programu Seti Jill Tarterovou se mj. točí kolem otázky, nakolik má toto pátrání po mimozemských civilizací blízko spíše k vědě než k náboženství, dále i o tom, jak se Seti daří v konkurenci celé řady dalších internetových distribuovaných projektů.
Podrobnosti Lidové noviny

 

 

Článků o pražském kongresu Mezinárodní astronomické unie se vyrojilo spousta, zpravodajskému obsahu se poněkud vymyká rozhovor s profesorem Janem Paloušem. Dojde na otázku, proč vlastně debata o Plutu vzbudila tolik pozornosti, na pohled do rodící se hvězdokupy i na otázky týkající se financování astronomického výzkumu.
Podrobnosti: Ihned

 

 

Proč kapka vody vydrží na rozpálenější pánvi déle? A jak by to vypadalo, kdybychom povrch pánve poškrábali vrypy?
Podrobnosti: Vesmír

 

 

Nanovlákna vyráběná v Liberci při společném projektu tamější Technické univerzity a firmy Elmarco by mohla najít nové využití: jako zvuková izolace, jejíž výhodou je lehkost.
Podrobnosti: Technet

 

 

Americké kosmické plány na návrat na Měsíc počítají s raketami jménem Orion. Tyto stroje zajistí i spojení s Mezinárodní kosmickou stanicí, takže je lze pokládat také za nástupce raketoplánů (které ukončí provoz možná již v roce 2010).
Podrobnosti: Astro.cz

 

 

Atlantis vzlétne nejspíše až počátkem příštího týdne.
Podrobnosti: New Scientist

 


 

Dosud se většinou předpokládalo, že rozpoznávání lidských tváří je zcela specifická dovednost, které je v našem mozku vyhrazen určitý „modul“, respektive i funkční oblast. Výzkumníci ze Stanfordu ale zjistili, že je to možná jinak. Stejné oblasti mozku se totiž aktivují, i když se díváme na zvířata, auta, abstraktní útvary...
Podrobnosti: Eurekalert

 


 

Lidská schopnost trávit v dospělém věku mléko je poměrně ojedinělá. Jedná se o adaptaci, na co ale konkrétně? Souvisí snad schopnost trávit mléko s nedostatkem tekutin nebo s metabolismem vápníku? A jakou roli zde sehrála malárie?
Podrobnosti: Science World:

 

 

Zřejmě nejkurióznějším platidlem různých lidských společností byla masivní kamenná kola používaná v Mikronésii. Změna vlastnictví zde nejčastěji odpovídala nové značce (+ další zvláštnosti fungování). Platidlo nebylo kryté žádným drahým kovem, podobně jako naše měna bylo založené pouze na důvěře. Mohou být ale „nekryté“ měny dlouhodobě stabilní?
Podrobnosti: Business World

Autor: Pavel Houser
Datum: 30.08.2006 03:04
Tisk článku

Související články:

LINKY     Autor: Pavel Houser (08.11.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (31.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (26.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (13.10.2006)
LINKY     Autor: Pavel Houser (06.10.2006)



Diskuze:

Rozpoznávání tváří

Richard,2006-08-30 16:55:57

No, ale mozek přece využívá k rozpoznávání předmětů schopnost rozpoznávat tváře. Podvědomě si to tak promítá, všichni přece známe, jak třebas maska auta na nás plůsobí jako by měla nějakou náladu:)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz