Také vynakládáte horentní sumy za vitamínové doplňky?  
Pak vás možná bude zajímat, že polykání antioxidantů nevykázalo u kardiovaskulárních onemocnění předpokládaný prospěch a že na úmrtnost u rizikové skupiny pacientek také nemělo žádný vliv.

 


O volných radikálech si můžeme přečíst, že to jsou sloučeniny kyslíku vznikající jako vedlejší produkty buněčného metabolismu. Pokud nejsou dostatečně inaktivovány poškozují buněčný aparát. Volné radikály se podílejí na rozvoji arteriosklerózy (poškození buněčné stěny ukládáním tuků) a tím zvyšují riziko tvorby krevních sraženin, urychlují proces stárnutí tělních tkání. Pravděpodobně mají vztah í ke vzniku kornatění cév. S takovým arzenálem neblahých účinků se doplňky antioxidantů používají jako prevence před infarktem a kardiovaskulárními problémy.


 

Zvětšit obrázek
Nancy R. Cook

Mezi účinné antioxidanty se řadí vitamíny C, E a beta karoten. Ty také řada z nás z preventivních důvodů užívá.

Výsledky, které nyní zveřejnil Archives of Internal Medicine ve svém srpnovém vydání jsou ale poněkud v rozporu s tím, co se obecně o prospěšnosti vitamínových doplňků soudí a co bylo uvedeno výše. Pokus na velké skupině žen prokázal, že ke snížení rizika kardiovaskulárních příhod po podávání antioxidantů nedošlo a k poklesu úmrtnosti v rizikové skupině také ne. 
Tvrdí to Nancy R. Cook,  z Brigham & Women"s Hospital, se svými kolegy z Harvard Medical School, Boston, kteří zjišťovali efekt těchto látek na ženách ve věku čtyřicet let a více. Jejich studie je obšírná, neboť jejich rukama prošlo 8 171 žen. Ženy, které již měly v minulosti kardiovaskulární příhodu a nebo měly více než tři rizikové faktory, byly náhodně vybrány k užívání 500 miligramů  kyseliny askorbové (vitamin C), nebo placeba.

Paní profesorka ze školícího pracoviště Harvardské lékařské fakulty vědecky dokázala, že co se vitamínových doplňků týká, je z rodinného rozpočtu na ženy vynakládat prostředky zbytečné.

Vitamín C jim podávali každý den. Každý druhý den ženy dostávaly 600 jednotek vitamínu E (nebo placeba) a 50 miligramů beta karotenu (nebo placeba).

Léčebná kůra v průměru trvala téměř deset let (9,4). Za tu dobu jich z oněch osmi tisíc sledovaných žen mělo 1 450 jednu, nebo více kardiovaskulárních příhod. Do tohoto počtu jsou započítány rovněž infarkty, kterých bylo 274. Mozková mrtvice se přihodila 298 ženám. U některých sledovaných žen musela v té době být provedena náprava průchodnosti jejich cév, takzvaná koronární revaskularizace. Celkem jim provedli 889 bypassů nebo angioplastik. Na kardiovaskulární příhodu ve sledovaném období zemřelo 395 žen. (celkový počet úmrtí byl 995).

Závěr studie vyzněl v toto konstatování: V celkových počtech se prospěšnost podávání vitamínů C,E a betakarotenu neprojevila a to ani v primárních počtech sledovaných onemocnění, ani v počtu úmrtí na ně.
Podávání vitamínů nemělo na úmrtí žen žádný vliv a to ani pokud byly podávány jednotlivě, nebo v kombinaci. Jediné co lékaři zjistili bylo to, že některé ženy měly po beta karotenu zkažený žaludek.

 

Pramen: Arch Intern Med. 2007;167(15):1610-1618


 

Datum: 20.08.2007 11:32
Tisk článku


Diskuze:

re:xb

jana,2007-09-05 13:43:46

jo a souhlas s xb

Odpovědět

nevim....nevim

jana,2007-09-05 13:37:41

nechce se mi věřit, že antioxidanty jsou na nic

Odpovědět

ad francouzské paradox

Pavel G.,2007-08-23 09:00:06

Tak tak, pohodička sociálního státu, kde je navíc kdekdo přesvědčen o francouzské kulturní a sociální superioritě a co nejlépe chránění před nejistotou dravého kapitalismu je nejlepším prostředím pro dlouhověkost, to se nedá se zdeptaným fatalistickým Českém srovnávat, bůček je možná spíš menší problém:)Uvidíme, až svět donutí Francouze změnit tyto poměry, jaký vliv to vude mít na zdravotní stav populace.

Odpovědět

COLVITA - omlazení,krása,zdraví

Maxmilián,2007-08-21 11:19:43

Náš organizmus nepotřebuje všechno (např. ženy nepotřebuji přípravky na prostatu). Opatrně používám multifunkční přípravky. Umělé sestaveny potravinové doplňky jsou někdy nepotřebné. Neuškodí, ale využijeme je jen z části. Pěkně se o tom píše v publikaci: "Kniha o nápoji z trávy"

Odpovědět

opravdu fungující antioxidant

MirekS,2007-08-20 21:10:55

je protandim. Mám odzkoušeno na našem klukovi se svalovou dystrofii. Více např:
http://www.parentproject.cz/research/2007/research_cz/ProtandimFRBMpaperJan152006.pdf
Vit. C nebo E jsou k ničemu.
PS. Nejsem dealer :-)

Odpovědět

to dopadly ještě dobře

xb,2007-08-20 15:17:52

Vliv několika málo samostatných chemikálií na tělo byl podle jiných studií negativní, nikoli neutrální, a beta-karoten bez ostatních karotenoidů toho má na svědomí víc než jen zkažený žaludek.
Já vynakládám peníze na koncentráty z rostlin, ve kterých není velká dávka žádné chemikálie (např. vitamínu C je v nich dohromady jen 60mg), zato ale dostávám ohromně široké spektrum nejrůznějších rostlinných sloučenin, které svým celkovým antioxidačním účinkem denně vydají za víc než 12 porcí ovoce a zeleniny (4200 ORAC). Jelikož se po tom cítím mnohem líp než bez toho, jelikož nedokážu sníst denně 12 porcí ovoce a zeleniny, jelikož by mě 12 porcí ovoce a zeleniny stálo mnohonásobně víc a jelikož by mně cukr obsažený ve 12 porcích ovoce a zeleniny zničil zdraví, budu si to kupovat dál i po přečtení tohoto článku.

Odpovědět


To vás šlechtí

Colombo,2007-08-20 17:59:28

já osobně nekritizuji ani tak nadužívání vitamínů, jako nadužívání syntetických vitamínů. Vitamín není jedna látka, ale je to skupina podobných látek s podobnými účinky. Z nich se jedna nejůčinější vyrábí a vznikne nám syntetický vitamín. Nadbytek oné jedné látky je pro tělo vražda, tělo si s tím neumí poradit.

Odpovědět


antioxidanty potřebují ke svému účinku synergisty

Dalibor Dobrota,2013-02-25 03:04:45

Antioxidanty potřebují ke svému účinku synergisty a také donory elektronů. Příkladně u vidamínu E, α-tokoferol alfa je účinnější než γ-tokoferol gama nebo δ-tokoferol delta. Přesto je směs všech tří derivátů účinnější než samotný alfa tokoferol. Je to dáno různou hodnotou redox-potenciálu.

Důvod proč vitamín E spíš škodí je v tom, že tokoferol acetát vlastně není antioxidant, nýbrž oxidovaná forma tokoferolu. Důvod proč tzv. "antioxidanty" nepomáhají, je v tom, že podávaná směs není synergická, není zajištěn přísun regenerativních donorů elektronu a vůbec antioxidanty rozpustné ve vodě se nekoncentrují uvnitř buněčných jader, kde by mohly stárnutí ovlivnit. To jsou věci staré 30 let a je s podivem, že se tady diskutuje o věcech, které byly objeveny již v roce 1956. Fakt je, že zjednodušovači, kteří si nepřečetli původní vědeckou publikaci pak z neznalosti vymýšlejí další fantastické teorie.

Odpovědět


vitaním A vůbec není antioxidant

Dalibor Dobrota,2013-02-25 03:21:12

Z karotenů beta karotén je nejméně účinný. Je nejslavnější, a proto cenově nejdostupnější z důvodu že je prekurzorem vitamínu A, a pro to se o něm učí už v základní škole.

Antioxidačná účinky maji např. lykopen, zeaxanthin, astaxanthin, kryptoxanthin, alfakaroten. Tedy spíš ty žluté a červené. Přírodní suroviny obsahují směsi se synergickým efektem, zatímco podávání samotného betakarotenu vytěsňuje ostatní karotenoidy a způsobuje disharmonii.

Odpovědět

Předávkování vitaminem A způsobuje rakovinu

ah,2007-08-20 14:38:21

Před nějakým časem běžel v ČT2 britský dokument o vitamínech, ve kterém na základě nějaké studie uváděli, že nadužívání vitamínu A způsobuje prokazatelně rakovinu.

Čert aby vzal všechny ty zasvěcené studie tvrdící každou chvíli něco jiné. Zatímco jeden vědec (f. e. Linus Pauling) přísáhá na vitamin C, druhý vědec jej v nejlepším případě pokládá za placebo.

Odpovědět


dokument

bluemoon,2007-08-20 14:55:40

ten dokument jsem take videl. je to vseobecne znamy fakt, ale je tu hacek. vitamin a podporuje rakovinu ale u kuraku. clovek by mel jist potraviny s vit a, ale pokud kouri, mel by je spis omezit.

Odpovědět

C vitamin spíš asi škodí ve větších dávkách

Gutvirth,2007-08-20 12:14:06

Byla také studie, která zjistila, že podávání "megadávek" vitaminu C ma za následek zvýšení pravděpodobnosti srdečního infarktu. Nic se nemá přehánět! A pokud někdo chce utrácet zbytečně za dobrý pocit, že bude zdravější, nemělo by "to" alespoň škodit. Denně jsme bombardování reklamou na dobré a ještě k tomu zdravé potraviny - no neberte to! A reklama rozhodně nemá zodpovědnost v popisu práce.

Odpovědět

vyzkumy zalozene na blbem zakladu

bluemoon,2007-08-20 12:12:46

vzdycky, kdyz ctu takovy clanek, vzpomenu si na jeden dobry priklad, ktery se tyka i mne a mozna spousty vas. jako clovek, ktery je stihly, sportuju(a rad), zdrave jim, dopravam si dostatek spanku, vlastne bych mohl tvrdit, ze moje zivotosprava je na celkem dobre urovni, ale protoze obe vetve prarodicu trpeli na cukrovku, tak staci, abych se stresoval (zmena partnerky, bydliste, prace jako ze ani jedno nikdy nemuzu vyloucit a spoustu jinych stresovych faktoru) a podle prednich ceskych diabetologu patrim do te horsi rizikove skupiny. tudiz: i kdybych pozdeji cukrovkou trpel, nikdy nemohu tvrdit, ze spravna vyziva nemela kladny vliv na me problemy. a s vitaminy je to stejne. dokud se nezacnou brat vsechny faktory, ktere na cloveka pusobi, tak tyhle vykumy budou dojnou kravou pro par pseudovedcu. takovy stres nebo dedicne vlohy jsou na kardiovaskularni problemy daleko horsi nez by vam vitaminy mohli dat doporadku, ale nikdy nemuzu tvrdit opak.

Odpovědět


princip velkých studií

Gutvirth,2007-08-20 12:17:02

Je právě v tom, že ty náhodné, individuální vlivy vyloučí tj. že v každé kontrolní skupině jsou lidé se stejnými riziky. No a pak lze něco říci. Proto není možné považovat za správné tvrzení: děda kouřil do 90 a nic mu nebylo! Vám přeju hodně zdraví a neztloustnutí

Odpovědět


kolektivni studie

bluemoon,2007-08-20 14:52:34

a ja si prave myslim, ze vysledek je takovy, jaky by mel byt, nebot prave okolni faktory jsou pro vsechny skupiny stejny. vysledek neni jen vysledek jednoho faktoru ale pusobenim vsech.

Odpovědět

Nerozumím formulacím

vojta49,2007-08-20 11:59:10

Článek praví "Mezi účinné antioxidanty se řadí ...". V dalším textu ovšem sděluje, že v dlouhodobých testech se jmenované látky projevily jako naprosto neúčinné. Zvláštní.

Nebylo by lépe konečně zjistit skutečnou příčinu tzv. francouzského paradoxu a zjistit, proč nás Francouzi o tolik přežívají?

Odpovědět


Rozumím tomu takhle

Dušmor,2007-08-22 12:03:37

Podle mě tam až takový rozpor není. Sledované osoby se krome té tabletky vitaminu (resp. placeba) určitě stravovaly i nadále tak jak byly zvyklé. Tudíž závěr by mohl znít i následovně: Co se týče kardiovaskulárních potíží, je příjem vitamínů z normální stravy dostatečný a není nutno je doplňovat tabletkami.

Odpovědět


francouzský paradox

Lukas B.,2007-08-22 15:35:29

není způsobený stravou (trošku teda je, oni se nepřežírají, lepší jedna miska zakysané smetany než šestnáct nízkotučnejch jogurtů), ale stylem života - jsou líní a nezodpovědní (na rozdíl od pilných germánů), což je to nejlepší, co pro své tělo můžeme udělat.

Odpovědět


Proč nás Francouzi přežijí?

jar,2007-08-27 16:49:42

Francouzi jedí oběd přes dvě hodiny, češi 20 minut. Pijí kvalitní vína, zemědělské produkty mají vyšší kvalitu, jejich kuchyně není jako ta naše výkrmná.

Když každý sousto rozžvejkáš 27x budeš žít déle než Frantík Vomajda.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz