Spank utužuje partnerské vztahy  
Jak ukazuje měření hormonů účastníků sadomasochistických večírků, pokud spolu partneři provozují extrémnější zábavu, tak to jejich vztahu pěkně prospívá.

 

Zvětšit obrázek
Pro vztah je potřeba něco vydržet.

Je libo výprask na zadek? Nebo raději posluhování v kostýmu služky? Dnešní sex zbavený pout asketického fanatizmu nabízí pestré možnosti relaxace. Je sice pravda, že to tak ještě není všude a že vás v jedné zemi mohou ukamenovat za to, o čem můžete vtipkovat s moderátorem talk show v zemi druhé, minimálně západní civilizace má ale svůj vztah k sexu přes občasné výstřelky umírajícího středověku víceméně spokojeně vyřešený.

Sexu se přestává bát i tradičně prudérní a neurotická věda a zvolna přináší další a další pozoruhodné objevy. Výzkum kolem sexu je samozřejmě napínavý i dramatický a sexuální badatelé jsou nezřídka v roli objevitelů tajuplných kontinentů, kteří s maximálním nasazením pronikají na dříve neznámá místa. Těžce vydobytá data jsou pak o to cennější. Pěkným příkladem může být nedávná studie změn hormonů během sadomasochistických hrátek.

 

Zvětšit obrázek
Latex lze použít nejen na jednorázové rukavice. Kredit: RubberNici

Asi příliš nepřekvapí, že se sexuální chování podepisuje na hladinách hormonů. Konkrétní výsledky ale mohou být vcelku šokující. Brad Sagarin z Northern Illinois University v DeKalbu s týmem terénních sexuologů navštívil sadomasochistickou party v Arizoně a tam celkem 13 účastníkům obou pohlaví měřil hladinu stresového hormonu kortizolu, vždy před jejich účastí v sadomasochistickém scénáři, během ní a po ní. 6 žen a 7 mužů v průměrném věku 45 let, se mimo jiné zabývalo spankem, čili výprasky, různými podobami svazování – bondage či hrátkami s důtkami.

Hladina kortizolu během sadomaso scén u pasivních účastníků utěšeně rostla, ale pokud šlo všechno, jak mělo, tak zase do 40 minut klesla k normálu. U aktivních účastníků se kortizol v těle nijak zvlášť nepohnul.

Zvětšit obrázek
Spank jako retro. Kredit: TheBettyPage

 

To ale ještě není všechno, Sagarin a spol. sledovali i účastníky výroční party v kůži v coloradském Denveru. Tady celkem 45 dobrovolníkům obou pohlaví a různé sexuální orientace měřili sexuální hormon testosteron.

Ukázalo se, že hladina testosteronu vylétla jenom pasivně se účastnícím ženám. Oslovená neuropsycholožka Donatella Marazzizi to komentovala jako jejich adaptaci na agresivní povahu probíhajících sadomasochistických praktik či jako doprovodný projev stresu.

V obou případech vyšlo najevo, že zúčastněné páry, které byly spokojeny s průběhem sledovaných sexuálních parties hlásily prohloubení a utužení jejich vztahu. Podle Marazziziové je jasné, že společně prožívaný sex není stresující, ani když je extrémní.

 

Zvětšit obrázek
Bondage svědčí i frustrovaným panenkám…

Podle Richarda Wisemana, psychologa z University of Hertfordshire v britském Hatfieldu, to vlastně ani není nic divného. Koneckonců, lidi žijící v páru sbližuje prakticky každá společná aktivita, ať už je to aplikace kolíčků na bradavky, společné vaření večeře nebo třeba jenom rychlý domácí úklid ve dvou. Jiný britský psycholog, Nick Neave z University of Northumbria dodává, že nepochybně zajímavá data ještě bude potřeba v budoucnu ověřit, kupříkladu zahrnutím orgasmu coby dalšího významného hráče ve světě hormonů. Nelze totiž vyloučit, že pozorovaný pokles stresu a vzestup hladiny hormonů příznivých lásce a vztahu, mohly bezprostředně způsobit právě orgasmy.

To se časem jistě dozvíme a kromě toho ještě mnohé další věci. Jak je vidět, učenci se začínají cítit ve světě latexových uniforem a výprasků na holou jako ryby ve vodě. I naše grantové agentury by brzy mohly vytrhnout z letargie pořádně vyzývavé návrhy na výzkumné projekty.

Zdroje: New Scientist 30. 3. 2009, Arch Sex Behav (2009) 38:186–200

Datum: 20.05.2009
Tisk článku


Diskuze:

tak jak to je?

Golux Zwierzinski,2009-05-21 13:00:16

jsem si vždycky myslel ,že takove věci jako je emancipace , úcta k partnerovi,monogamie a tak jsou civilizační výdobytky,ale ve světle moderních vědeckých poznatků mi v mysli koluje ono cimrmanovské "tudy ne pánové!" nikoho to neudělalo šťastnějším jen se rozmnožily badgeny

Odpovědět

Co ještě neuděláte pro návštěvu stránky?

Zdeněk Jindra,2009-05-20 18:21:10

Bulvární je na článku to, že i když by se všechno mohlo táhnout kolem jakékoliv slušné aktivity, tak musí vytáhnout nezákonnou, ano, TRESTNOU aktivitu, komplet s obrázky, aby se na to podívalo co nejvíc lidí.
Dokonce jste se ani nenamáhali dát tam nějakou heterosexuální dvojici. Nejmenovaného plasťáka nepočítám.

Odpovědět


???

Barak Obava,2009-05-20 20:25:01

Tak upaluj někam jinam, když se ti tu nelíbí. Nebo ti doma nařídili s rákoskou v ruce číst všechno na oslovi?

Odpovědět


Kvalita zdroje

Josef Pazdera,2009-05-21 01:32:18

Výsledky, podle kterých je tento článek zpracován, pochází z renomovaného vědeckého časopisu Arch Sex Behav. Jeho Impact Factor nedosahuje většina našich domácích odborných časopisů. Tento zdroj je recenzovaný, tudíž uveřejněné články procházejí anonymním oponentním řízením dalších mezinárodních odborníků. Vydává jej seriózní vydavatel vědecké literatury: Springer Science. Vedoucí výzkumného kolektivu je z Northern Illinois University. Abstrakt s odkazem na primární zdroj přebírají medicínské informační weby. Domnívat se, že nejde v tomto článku o seriózní informaci by bylo nesprávné.

Odpovědět


-

Zdeněk Jindra,2009-08-10 19:52:42

J.P.: Nepoužívejte straw-man argumentaci, o tom jsem nemluvil. Zpochybnil jsem snad nějak pravdivost???
Barák: Netykejte mi; ta metoda utíkání není v životě uplatnitelná a existuje jen jako slovní replika arogantních jedinců.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz