Šimpanzi tančí ohňové tance  
Překvapivá pozorování šimpanzů při vypalování půdy v Senegalu napovídají, že vnímají oheň podobným způsobem jako my.

 

 

Zvětšit obrázek
Takhle tančí s ohněm Homo sapiens. Kredit: Pbase

Chcete poškádlit věřícího? Zkuste mu třeba vyprávět mu o dešťových tancích šimpanzů. Nositelé různých náboženství sice občas mívají sklony svoji víru vztahovat na celé lidstvo, ale šimpanzi se jim do jejich představ obvykle nevejdou. Proto je nesmírně dráždí představy, že i šimpanzi mají náboženství. Naši nejbližší příbuzní jsou tak lidští, až to bolí. Právě dešťové tance jsou ale vyloženě třešnička na dortu. Mnozí odborníci je totiž interpretují jako projev šimpanzí spirituality. Šimpanzi se zajímají o zvířata, která pro ně nejsou jídlem ani hrozbou, hrají si s hračkami, dávají najevo smutek po zemřelých, obdivují západ slunce nad jezerem a taky tancují zvláštní dešťové tance, když přijde tropický déšť. To všechno ukazuje na složitý vnitřní svět šimpanzů, který podle všeho má s tím lidským společného víc, než jsme si kdy mysleli.

Zvětšit obrázek
Pozorovatelka šimpanzího ohňového tance Jill Pruetz. Kredit: Jill Pruetz

 

Teď se to znovu potvrzuje. Primatoložka Jill Pruetz z Iowa State University v Ames s kolegou Thomasem LaDukem z East Stroudsburg University of Pennsylvania zjistili, že šimpanzi provozují i ohňové tance. Ve své studii popsali zvláštní chování šimpanzů v Senegalu při dvou požárech založených v roce 2006 kvůli vypalování zemědělské půdy. Místní šimpanze sledují už od roku 2001, ale při něčem takovém je tehdy viděli poprvé.


Hořelo ke konci období sucha a požáry proto rozhodně stály za to. Oheň se šířil prudce a ryche. Šimpanzi ale byli docela klidní a tiší, prý zjevně klidnější než badatelé, kteří je pozorovali. Většina zvířat při setkání s ohněm instinktivně zpanikaří a snaží se mu co nejrychleji vyhnout. Dotyční šimpanzi ale tváří v tvář divokým plamenům neutekli. Pozorně a s vynaložením co nejmenší námahy sledovali pohyb ohně a snažili se mu uhnout z cesty. Vrcholem ovšem bylo vystoupení dominantního samce, který doslova tančil ohňový tanec.

Zvětšit obrázek
Duchovno jim kouká z očí. Kredit: Aidanhiggins

 

Předváděl sestavy nápadně přeháněných pomalých pohybů – nejprve proti ohni a pak ke svým soukmenovcům usazeným na blízkém baobabu. Tanec šimpanzího náčelníka navíc doprovázelo štěkavé volání, které badatelé u sledovaných šimpanzů nikdy předtím neslyšeli. Vše nasvědčuje tomu, že šimpanzi dobře vědí, o co jde při požáru a snaží se s ním nějak vyrovnat.

 

 

Zvětšit obrázek
Šimpanz hloubá nad zrcadlem.

Jistě se zase strhne povyk, že je to celé nesmysl, že šimpanzi nejspíš jenom shlédli nějaký dokument v místní televizi a opičí se podle něho nebo se jenom divně stresovali v nezvyklé situaci. Odborníci jsou ale nadšeni a i když ne všichni sdílejí názor Pruetzové, že šimpanzi chápou koncept ohně, tak vesměs očekávají další zajímavé objevy v tomto směru. Pokud by se potvrdilo, že šimpanzi mají blízko k ohni, tak to poměrně zásadně mění naše představy o evoluci užívání ohně, která by pak mohla být mnohem starší, než se dosud předpokládalo. Když se k šimpanzím dešťovým tancům přičtou i ohňové tance, tak už lze docela dobře počítat s tím, že jednoduchou formu rituálů a tím pádem i náboženství provozoval přinejmenším už společný předek lidí a šimpanzů, který žil zhruba před 6 milióny let.

 

 


Zdroje:  New Scientist 6. 1. 2010, Discover 23.12. 2009, American Journal of Physical Anthropology online.

Datum: 12.01.2010 08:15
Tisk článku


Diskuze:

vedecký dôkaz neexistencie boha

Milan Závodný,2010-04-25 23:07:21

Pro-nábožensky orientovaní ľudia sú podráždení z dôkazov duchovného života šimpanzov. Lebo sa blížime k veľkému finále: Konečne do bodky odhalíme, ako a prečo si človek boha vymyslel. Keď to budeme mať za sebou, viera v boha sa stane... hanbou. Tak, a je to vonku.

Odpovědět

Ohňový tanec?

Ctibor Jablonický,2010-01-14 14:43:57

A proč by šimpanzi nemohli mít své božstvo. Kdysi jsem četl Eliadeho Mýtus o věčném návratu a Posvátné a profánní. V historii lidstva se dříve nebo později vždycky nějaký "bůh" objevil. Nevidím jediný důvod, proč by tohle "pravidlo" mělo šimpanze v jejich vývoji minout. Obzvlášť když nám jsou tak podobní... tedy aspoň některým. :-)

Odpovědět

Meni to zasadne nase predstavy?

Stanislav Kaderabek,2010-01-13 11:40:20

A jeste bych chtel polemizovat s myslenkou v poslednim odstavci. Jak chcete na zaklade dnesniho pozorovani objektivne rozhodnout, jestli mame ritualni tance od spolecnych predku a ne simpanzi okoukane od nas. Sice jsme se od sebe evolucne rozdelili, ale po celou dobu jsme zili vedle sebe. Proc by se nemohlo jedna o horizontalni prenos a musel by to byt vertikalni vyvoj? Horizontalni prenos se deje i na urovni mnohem nizsi, nez v rovine spolecenske, kam tyto ritualy patri.
Me nazory tento clanek tedy nijak zasadne nezmenil, spise potvrdil me dosavadni. To ale neznamena, pane Mihulko, ze se mi nelibil, naopak, vidite, ze me donutil k premysleni a proto mam Vase clanky rad. Diky.

Odpovědět

Muj nazor ve zkratce

Stanislav Kaderabek,2010-01-13 11:23:14

Nemam problem s nazorem, ze maji simpanzi inteligenci. Naopak, ja prisuzuji inteligenci i systemum, kterym to neni bezne, treba mravenisti, nejen mravenci a treba chripce nejen chripkovemu viru. V podstate podle definice z wiki: inteligence je "schopnost řešit nově vzniklé nebo obtížné situace; schopnost učit se ze zkušeností; schopnost přizpůsobit se; schopnost správného určení podstatných souvislostí a vztahů". A to podle meho simpanzi rozhodne splnuji. To neni otazka viry, ale definice.
Mohou mit simpanzi podle meho nabozenstvi? Myslim, ze mohou, ale k tomu se musim dostat oklikou pres viru. Vira vznika tam, kde chybi dukazy. Jestlize o necem neumim rozhodnout na zaklade rozumu, ale potrebuji na tom dale stavet (nerozumim principu ohne, ale varit na nem maso chci), musim se rozhodnout. A verit, ze je to tak. A tato vira dava teprve vzniknou nabozenstvim. Nerozumim ohni, verim mu, vznika buh ohne.
Takze nevim, jestli maji simpanzi nabozenstvi, jelikoz kazdy z nas si pod timto pojmem predstavi neco jineho, natoz simpanz, takze dukaz ani podat nelze. Ale na zaklade me definice si myslim, ze mohu verit, ze ho mit mohou.

Odpovědět


Stanislav Kaderabek,2010-01-13 12:16:21

A neodpustim si zde rypnout do oteplovacu, ac vim, ze to sem vubec nepatri a jiste se mi to rychle vrati. Ale hodi se to sem.
Na stejnych principech podle meho funguje lidska inteligence obecne. A proto se podle meho otazka oteplovani stava opravdu nabozenstvim. Kolik zastancu zapojenych do diskuze o GO tematu skutecne rozumi a umi si o nem udelat komplexni nazor? Ostatnim nezbyva nez to tema uchopit ne na zaklade faktu, ale na zaklade pocitu a osobnich sympatii. Rozhoduji se podle viry.
Ja jim to nemam za zle, jak jsem se snazil ukazat, je to podle meho nazoru naprosto prirozene. Ale at se mne nikdo nesnazi presvedcit, ze je to otazka argumentu a pocty priznivcu davaji za pravdu nekteremu z taboru.

Odpovědět


Kdyby měly sovy moc, nebylo by nic než noc

Stanislav Kaderabek,2010-01-13 13:31:36

A jeste bych doplnil k tematu GO. Jestlize si tento pohled uvedomime a pristoupime na nej, je pak jasne, ze stavet zpusob rizeni planety na ciste demokratickych zakladech - kdo je vice slyset, ten ridi - je z podstaty spatne. Ale jelikoz nic jineho spravedlivejsiho zatim nezname, nemeli bychom boj s nevedomosti nikdy vzdat, aby pro to nabozenstvi v tematu zustavalo cim dal mene mista.
(v zahlavi jsem si pomohl dnesnim mottem Osla, ktere se k memu nazoru vyborne hodi)

Odpovědět

Podle McKenny...

Jan Urban,2010-01-13 03:03:44

a musim rict, ze na jeho teorii neco je,by u zrodu lidske inteligence mely byt houby..konkretne lysohlavky ktere rostli na trusu zvere za kterou lovci migrovali a lovili ji..Pomoci velke spoust maleb je dokazano, ze tyto houby lovci pozivali pred lovem a i pri ohnivych seancich.Mckenna tvrdi ze prave tyto "drogove" seance dali cloveku uvedomneni si sama sebe,umeni predstavivosti a mozna ovlivnili i rec..
Mimochodem vite, ze prave diky tomuto houbovemu kultu jsou kravy v Indii posvatne a spora houby je tak lehka ze dokaze vstoupat do vesmiru a prezit v nem miliony let??

Odpovědět


Drogy jako stimulant vyvoje inteligence?

Stanislav Kaderabek,2010-01-13 11:58:34

Pane Urbane, neznam nazory pane McKenna, ale myslim, ze muzete mit pravdu v tvrzeni, ze drogy mohly pomoci pri vyvoji lidske inteligence. Napr. si umim predstavit, ze po poziti halucinogenni drogy typu LSD (podobne ucinky asi budou mit i Vami zminene lysohlavky) museji cloveku naskocit otazky typu "Jaky je opravdu ten svet? Ja se nyni koukam na svet stale svyma ocima a nepoznavam jej. Jak ho tedy vidi ostatni, stejne jako ja? A co je tedy objektivni?". A jestli se i pokusi si odpovedet, rozhodne k tomu potrebuje zminovanou predstavivost, vciteni se do pohledu druheho, pohled zvenci.
Ale mohli ho ty otazky napadnout i v jine situaci, takze jak to opravdu bylo, si netroufam ani odhadovat.

Odpovědět

nesmysly

Universal Uni,2010-01-12 11:23:21

Proto je nesmírně dráždí představy, že i šimpanzi mají náboženství --- co je to za nesmysl? Na to jste přišel jak? Z vlastní zkušenosti?

Odpovědět


-

Zdeněk Jindra,2010-01-12 18:53:10

Na Boha jste příšel z vlastní zkušenosti?

Odpovědět


Stanislav Kaderabek,2010-01-13 10:58:31

Pane Jindro, musim se Vaseho predrecnika zastat. Na Boha se da prijit opravdu jen ze sve zkusenosti, nebot zadny objektivni dukaz neexistuje a ani nemuze. Proto je to otazka viry a ne vedy. A melo by to tak zustat.
A ze se pan Uni ozval proti nazoru pana Mihulky, kde vzal argument, ze nejakeho vericiho tato predstava drazdi a dokonce ji zobecnil na vsechny verici? Take nejsem verici (alespon ne v beznem slova smyslu), ale tu otazku chapu. A nezamenujme viru s nabozenstvim, princip s implementaci.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz