Lze natočit horor v prostorách CERNu?  
Podle všeho ano! V extrémně nízkorozpočtové filmové lahůdce Decay od studentů fyziky se dozvíte, že Velký hadronový urychlovač není lidstvu nebezpečný tvorbou černých děr, ale … něčeho úplně jiného.

 

Zvětšit obrázek
Decay se blíží.



 

Zvětšit obrázek
Nepodceňujte Higgsovy bosony. Kredit: Decayfilm.

Prostory, v nichž se odehrává věda, mají nepochybně svoje kouzlo. Omšelé postavy v bílých pláštích se zvláštním výrazem ve tváři, přízračně blikající displeje rozličných tvarů a barev, hučení neobvyklých elektrických spotřebičů anebo klokotání baněk naplněných něčím, o čem byste raději ani nechtěli vědět. Kdo to nezažil, tak možná ani neuvěří, ale už pouhá procházka prostory provinčních vědeckých pracovišť stimuluje účastníky ke spřádání plánů na pořádání večírku, hraní her nebo i natáčení žánrově vyhraněných snímků. No a když pracujete v CERNu a dostanete se do útrob Velkého hadronového urychlovače LHC, tedy jednoho z nejposvátnějších míst soudobé vědy, tak není úplně vyloučené, že nějaký takový film doopravdy natočíte.

 

Právě tohle se nedávno přihodilo partě studentů fyziky. Souhrou okolností se octli v podzemí LHC, kde je tísnivé prostředí a sousedství běsnících fyzikálních sil, vymykajících se běžnému chápání, nakonec donutilo k vytvoření zombie hororu, zlovolně pojmenovaného Decay.

Luke Thompson, fyzik a režisér. Kredit: University of Manchester.

Jeho scénáristou a režisérem se stal Luke Thompson, doktorand fyziky urychlovačů z Univerzity v Manchesteru, který se v roce 2010 společně s dalšími kolegy nechal pohltit snovou atmosférou prostor LHC a frenetického honu na Higgsův boson, který v té době stresoval snad každého fyzika světa.

 

Zvětšit obrázek
Atmosféra v katakombách LHC. Kredit: Decayfilm.

Autoři snímku podle komentářů kráčejí ve šlápějích hvězdné klasiky žánru, jako je Romerův film „Night of the Living Dead“ z roku 1968, který byl natočen jako laciný nezávislý snímek v zapadlých končinách Pensylvánie, Raimiho „Evil Dead“ z roku 1981, nízkorozpočtový kousek party známých anebo Jacksonův extrémní novozélandský počin „Bad Taste“ (1987). Thompson a spol. neměli s filmařinou prakticky žádné zkušenosti. Nenechali se tím ale rozplakat, půjčili si digitální kamery, dali dohromady tým nadšenců, vyrobili si hromady falešné krve, rekvizity posbírali v odpadcích a investovali své vlastní peníze, podle všeho pár tisíc dolarů. Teď je film po dvou letech hotový a měl by být volně ke stažení před koncem letošního listopadu. Autoři snímku tím splácí dluh veřejnosti, jelikož oni sami měli příležitost pobývat na jednom z nejúžasnějších míst vědeckého světa, které by bez přízně veřejnosti nikdy nevzniklo.

 

Pokud lze zatím soudit, ve filmu samotném se proplétá mnoho úrovní reality. Zdravě přísný divák, odkojený epizodami Teorie Velkého třesku, si v něm najde definitivní potvrzení pocitu, že vědci jsou šílenci, svým specifickým způsobem. Odkazuje na to ostatně i samotný osud filmu, zaměstnanci kterých dalších profesí o své práci spontánně natáčejí zombie horory? Zápletka Decay je sama o sobě také fascinující. Útok nenasytných zombií totiž vyvolají Higgsovy bosony, které mají na lidskou obsluhu LHC naprosto nečekaný vliv. To je pro vědce nesmírně občerstvující černý humor, kterým vědecký dorost vrací úder všem strašpytlům mezi námi. Z jistého úhlu pohledu je snímek Decay také populárně naučným počinem, který se možná bude promítat i na středních školách, samozřejmě v hodinách fyziky.

 

 

Zvětšit obrázek
Místo jako stvořené k hororu. Kredit: Decayfilm.

Na počátku traileru se dozvíme, že CERN film neautorizoval, ani ho nepodpořil. Přesto prý autoři měli neoficinální svolením vedení a nepronikli do prostor, kam by oficiálně neměli přístup. Na závěr je nutné poznamenat, že to všechno může být jenom velice povedený halloweenský výmysl. Nicméně, i kdyby to tak bylo, tak patří tvůrcům traileru Decay veškeré dostupné uznání. Je totiž opravdu parádní a jestli film ve skutečnosti neexistuje, tak je to velká škoda, nejen pro fanoušky zombií. Pokud si ho ale do konce listopadu doopravdy stáhneme, pak všem příjemnou zábavu!

 

 



Prameny

Wired 31.10. 2012.

 

Datum: 04.11.2012 18:07
Tisk článku

Související články:

Naše supermasivní černá díra zběsile rotuje a sbírá síly     Autor: Stanislav Mihulka (11.02.2024)
Kanibalská kosmologie: Rozpíná se náš vesmír požíráním malých vesmírů?     Autor: Stanislav Mihulka (08.02.2024)
Detekovaly gravitační observatoře srážku bosonových hvězd?     Autor: Stanislav Mihulka (11.01.2024)
Vyžírají hvězdy zevnitř parazitické černé díry?     Autor: Stanislav Mihulka (16.12.2023)
Mohli bychom využívat miniaturní černé díry jako zdroje elektřiny?     Autor: Stanislav Mihulka (28.11.2023)



Diskuze:

Škoda potenciálu prostředí

Ondřej Té,2015-03-08 11:20:38

S trochou snahy by se v tomhle prostředí dal natočit třeba parádní kraťas inspirovaný Half Life. Upřímně zombie tématiky jako takové mám tak nějak za poslední desetiletí po krk, zombie filmy a zombie hry kam se jeden podívá. Už je to trochu nuda. V 80. letech to byla pecka, ale jestli neni na čase se posunout dál :).

Odpovědět

Veľmi milé…

Roman Horváth,2012-11-16 12:32:57

Zdá sa, že zombie si nachádzajú pevné miesto v západnej kultúre… Zombie horory sa pomaly transformujú na druh satiry a Zombie Walky na novodobé karnevaly. Ak film jestvuje, tvorcovia majú môj hlas :-)

(Btw. „něčeho úplně jiného“ – najprv mi to tiež nesedelo, ale akosi som hneď po prvotnom pozastavení pochopil, že sa to viaže na „tvorbou”, nie na „nebezpečný“… a už som sa tým (až do prečítania komentára) nezaoberal…)

Odpovědět

Marcel Borna,2012-11-13 06:54:46

"Velký hadronový urychlovač není lidstvu nebezpečný tvorbou černých děr, ale … něčeho úplně jiného." Už delši dobu mám dojem, že články na Oslu píší tataři bez špetky jazykového cítění. Milá redakce, nemáš také ten dojem?

Odpovědět

Nenápadité

Vít Výmola,2012-11-09 09:44:51

Nenápaditá varianta na téma zombies/mutanti. Na to nepotřebovali jako kulisu CERN, stačila školní kotelna třeba na ČVUT.

Odpovědět

Tohle je prakticky dada:

František Houžňák,2012-11-04 21:33:04

"Přesto prý autoři měli neoficinální svolením vedení"

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz