Nejmenší autonomní dron třepotající křídly  
Setkání s dronem DelFly Explorer je jako potkat velikou vlezlou vážku. Kdy nám asi kočky budou nosit ze zahrady ulovené drony?


 

Zvětšit obrázek
De Croon vypouští Explorer. Kredit: MAV Lab/ TU Delft.

Váží zhruba 20 gramů, čili asi jako 4 listy průměrného papíru do tiskárny. Přesto je autonomní miniaturní robot, dron DelFly Explorer, schopný šikovně létat, vyhýbat se překážkám a pořizovat videozáznam. Být svědkem jeho letu musí být zajímavý zážitek. Podle dostupných informací tento MAV (Micro Air Vehicle) důvěrně připomíná velkou vážku anebo kobylku, které poletují v podobně hlučném stylu.

 

Zvětšit obrázek
Guido de Croon s mazlíkem. Kredit: MAV Lab/ TU Delft.


Nejmenší autonomní dron s mávajícími křídly, jehož tvůrcem je nizozemský vývojář Guido de Croon z Technické univerzity v Delftu, by mohl výrazně ovlivnit naše vnímání každodenních zážitků. Éterický DelFly Explorer z kompozitních materiálů nepochybně najde uplatnění v situacích, kde by nasazení výrazně těžších kvadrikoptér s intenzivně rotujícími čepelemi ohrozilo zdraví či majetek. Pohyb hmyzího dronu zajišťují dvě mávající křídla na každé straně trupu, o celkovém rozpětí 28 centimetrů, která dovedou rychle vytvořit nevelký, ale nezbytný vztlak. Robotické vážky jsou vybaveny dvěma videokamerami, které vytvářejí obraz podobný trojrozměrnému lidskému vidění, který jim umožňuje orientovat se v prostředí.

 

Zvětšit obrázek
DelFly Explorer, o váze 4 listů běžného papíru. Kredit: TU Delft.


DelFly Explorer není úplně nejmenším dronem s třepotajícími křídly, například ladné robovčelky (RoboBee) z Harvardu váží jen 80 miligramů. Jenže se za nimi také táhne kabel, který jim poskytuje energii i řízení. Do autonomního provozu mají hodně daleko. Explorer má oproti tomu vlastní maličkou lithium‑polymerovou baterii, která mu poskytuje energii na cca 9 minut letu.

Zvětšit obrázek
DelFly Micro, podle Guinnessovy knihy rekordů nejmenší létající stroj vybavený kamerou. Kredit: Cdewagter, Wikimedia Commons.

Má i vlastní mikropočítač, který zpracovává zrakové vjemy, řídí let a vyhýbá se předem neznámým překážkám. Kromě toho má ještě k dispozici zmíněné videokamery, gyroskopy a také přesný barometr pro určení výšky, v níž dron právě poletuje.


Co s takovým autonomním hmyzím dronem? Lze s ním pořizovat velice cool záznamy sportovních akcí, live koncertů nebo třeba historických rekonstrukcí bitev, řekněme z hmyzí perspektivy. De Croon si představuje, jak Explorery poletují ve sklenících a hlídají kvetení květů či zralost plodů. Také by z nich prý mohly být autonomní poletující víly v zábavních parcích. Šikovné autonomní drony lze použít i v blízkosti dolů a lomů, kde není radno používat ovládání rádiem a také uvnitř železobetonových budov či hromad trosek, kde zase rádiové řízení nefunguje. Příletu rojů autonomních hmyzích dronů velikosti vážek, brouků, čmeláků či much, teď podle De Croona brání hlavně krátká výdrž malých baterií. Uvidíme, co přinese intenzivní výzkum v tomto směru.

 

 

Robot dragonfly DelFly Explorer flies autonomously. Kredit: MAV Lab/ TU Delft.

 

DelFly Explorer autonomy experiments. Kredit: MAV Lab/ TU Delft.

 

DelFly swarm art. Kredit: MAV Lab/ TU Delft.


Literatura

AFP 23. 2. 2014, TU Delft News 13.12. 2014, Wikipedia (DelFly, Micro Air Vehicle).

Datum: 26.02.2014 15:07
Tisk článku

Související články:

V průlomovém testu letěla společně čtveřice poloautonomních střel LRASM     Autor: Stanislav Mihulka (09.04.2024)
Podivuhodný autonomní „věčný“ dron se nabíjí na elektrickém vedení     Autor: Stanislav Mihulka (06.04.2024)
Mateřské drony pro FPV drony mohou přinést zvrat na bojištích     Autor: Stanislav Mihulka (27.03.2024)
Unikátní dron Scitor-D s pulzačním pohonem slibuje záplavu levných tryskáčů     Autor: Stanislav Mihulka (07.03.2024)
Přísně utajovaný dron XQ-67A absolvoval první let     Autor: Stanislav Mihulka (02.03.2024)



Diskuze:

Armáda

Vojtěch Kocián,2014-02-27 08:00:13

Pan De Croon možná proklamuje mírumilovné využití, ale armáda už asi přemýšlí, jak to poskládat sem:
http://technet.idnes.cz/pruzkumny-granat-singapur-ddk-/vojenstvi.aspx?c=A140226_154952_vojenstvi_mla
Pro pěšáky by to mohlo být dost užitečné zařízení. Na rozdíl od singapurské kamery na padáčku se to umí pohybovat i v budovách a devět minut je výdrž naprosto dostatečná.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz