Ještě přesnější měření vesmíru na velkých škálách  
„V běžném životě je málo věcí, které potřebujete znát s takovou přesností,“ říká David Schlegel, fyzik z Lawrence Berkeley National Laboratory a jeden z vedoucích pracovníků projektu BOSS. „Teď znám rozměry vesmíru přesněji než rozměry svého bytu.“

 

Zvětšit obrázek
2,5 metrový teleskop na observatoři Apache Point v Novém Mexiku, který provádí pravidelnou detailní prohlídku oblohy Sloan Digital Sky Survey. Kredit: (David Kirkby)/

 

Zvětšit obrázek
David Schlegel (Berkeley Lab.)

Tým astronomů sdružených v projektu Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS) změřil poprvé v historii vzdálenost ke galaxiím vzdáleným od nás 6 miliard světelných let s neuvěřitelnou přesností pouhého jednoho procenta.

 


Vědci projektu BOSS mapovali umístění více než 1,2 milionu galaxií. Výsledky naznačují, že temná energie zůstává konstantní v průběhu vývoje vesmíru.

„Nevíme zatím, co vlastně temná energie je, ale můžeme měřit její vlastnosti,“ doplňuje Daniel Eisenstein, astronom z Harvardské univerzity, jenž se projektu také účastní.

Zvětšit obrázek
Profesor Daniel Eisenstein se zabývá kosmologií a extragalaktickou astronomií. (Kredit: Harvard University)

„Naměřené veličiny pak porovnáme s hodnotami, k nimž jsme se dopracovali teoreticky, a tak se dozvíme o vesmíru víc. Čím přesněji měříme, tím víc se toho dozvíme.“


 

Zvětšit obrázek
Kredit: Zosia Rostomian, Lawrence Berkeley National Laboratory

Tým představil výsledky na 223. pravidelné konferenci Americké astronomické společnosti 8. ledna letošního roku. Dávají přesnější odpovědi i na dlouho diskutovanou otázku plochosti našeho vesmíru. Zatím z nich vyplývá, že vesmír je plochý; to znamená, že je možné ho posat euklidovskou matematikou, kde se rovnoběžky nikdy neprotnou a součet úhlů trojuhelníku je 180 stupňů.


Problém plochosti je pozoruhodný i z důvodu, že je zahrnut do další velké kosmologické záhady: Je náš vesmír konečný, nebo nekonečný? Na tuto otázku asi nikdy nebudeme schopni odpovědět se stoprocentní přesností, nicméně současné výsledky naznačují, že by vesmír mohl být nekonečný a bude se navždy rozpínat v nekonečném čase.

 


Sloan Digital Sky Survey—Mapping the Universe. American Museum of Natural History 

 

K výzkumu použili astronomové projektu BOSS spektrograf 2,5metrového teleskopu na observatoři Apache Point v Novém Mexiku, kde už léta probíhá projekt Sloan Digital Sky Survey (současně ve třetí verzi). Ten detailně mapuje vesmír – nezaměřuje se na konkrétní objekty, ale sleduje postupně všechno dění na celé obloze a následně měří polohy a vzdálenosti všech viditelných vesmírných objektů.


Za jasného počasí a při bezporuchovém provozu zařízení byl tým BOSS schopen každou noc sledovat polohy až osmi tisíc galaxií a kvasarů. Nová měření více než zdvojnásobují prostor, ve kterém můžeme vesmírné objekty detailně pozorovat a měřit. To nám zase dává možnost lépe porozumět rozpínání vesmíru.


 Současný program navazuje na projekt 3D vesmírného mapování z roku 2012. Tehdy astronomové měřili více než milionu galaxií v oblasti vesmíru o objemu 70 miliard kubických světelných let (1 krychlový světelný rok = 8.46732407 × 10^47 m3). Výzkum byl zaměřen hlavně na zkoumání temné hmoty a energie.


Tehdy vědci použili v rámci projektu Sloan Digital Sky Survey III  spektrograf Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS). Pomocí něj  byli schopni určit polohu galaxií ve vzdálenostech až 6 miliard světelných let od nás. První 3D katalog je takovou hi tech verzí Messierova katalogu. Obsahoval snímky 200 milionů galaxií a měření spekter 1,35 milionů galaxií.

 



Sloan Digital Sky Survey (Dr. Rich Kron


Literaturaj: http://www.space.com/24207-dark-energy-galaxy-map-aas223.html
http://www.space.com/17006-largest-map-universe-galaxies.html

Datum: 06.03.2014 08:11
Tisk článku

Související články:

Radikální kosmologie: Je náš vesmír plný tachyonů?     Autor: Stanislav Mihulka (19.04.2024)
Americké vesmírné síly a Astroscale U.S. vyvíjejí orbitální tanker     Autor: Stanislav Mihulka (04.04.2024)
Baryonové akustické oscilace údajně podporují vesmír starý 26,7 miliard let     Autor: Stanislav Mihulka (19.03.2024)
Gigantická nadkupa galaxií Einasto váží jako 26 biliard Sluncí     Autor: Stanislav Mihulka (16.03.2024)
Nový hypotetický objekt nestar je jako cibule. Gravastar uvnitř gravastaru     Autor: Stanislav Mihulka (20.02.2024)



Diskuze:

Námitka

Bohumír Tichánek,2014-03-07 14:38:47

Euklidovská matematika, jak známo, odedávna některé výpočty zjišťuje jako bezvýsledné.
1) Euklidova geometrie zná vzdálenosti jediného druhu. 2) Matematicky je vyjadřujeme dvěma způsoby: racionálně nebo iracionálně. (I v zakřivených prostorech).
Pak lze vznášet tuto výhradu - vůči tradičně pojatému plochému Vesmíru. Rozpor mezi geometrickým a matematickým vyjádřením téhož.
Na odlehčení - „proti gustu, žádný...“

Odpovědět

Vzdálenosti

Martin Plec,2014-03-06 10:46:36

Když se píše o kosmologických vzdálenostech, kterou vzdálenost mívají autoři obvykle na mysli?
https://en.wikipedia.org/wiki/Distance_measures_%28cosmology%29
U vzdáleností v miliardách světelných let je mezi nimi již značný rozdíl.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz