Teleskop WISE objevil tisíce nových hvězd, ale žádnou Nemesis  
Planeta X, plynný obr Tyche, potměšilá temná hvězda Nemesis. Velkých neobjevených těles ve Sluneční soustavě jsme se dlouho báli. Podle dat teleskopu WISE ale nejspíš neexistují.

 

Zvětšit obrázek
WISE na lovu chladných těles. Kredit: NASA/ JPL-Caltech.



Záhy po objevu Uranu na konci osmnáctého století se objevily úvahy o existenci dalších planet, které by mohly vysvětlit pozorované odchylky v oběžné dráze objeveného Uranu. Původně je nerozptýlil ani objev planety Neptun, k němuž došlo v polovině 19. století. I když se postupně ukázalo, že objevení dalšího významného tělesa ve Sluneční soustavě už nejspíš není nutné, romantické přízraky neobjevených planet či hvězd strašily ve Sluneční soustavě dál.

 

Zvětšit obrázek
Davy Kirkpatrick, lovec studených trpaslíků. Kredit: Stardude1, Wikimedia Commons.


Ve skutečnosti jde o rozmanité hypotézy, které zahrnují planety, měsíce a dokonce i hvězdné objekty na různých místech Sluneční soustavy. Populární byly Planeta X, planeta Tyche a také hvězdný či podhvězdný trpaslík Nemesis, které měly vesměs kroužit kolem Slunce, kdesi v temné periferii naší hvězdné soustavy. Jejich možná přítomnost přitom vzbuzovala značné obavy, protože takové těleso by nás mohlo nečekaně a zásadním způsobem ohrozit. Dlouhou dobu šlo o takové neurčité snění na hraně dne a noci, protože jsme neměli k dispozici technologie, s nimiž by bylo možné přítomnost velkého tělesa na periferii Sluneční soustavy věrohodně ověřit. Teď je už podle všeho máme.


 

Zvětšit obrázek
Prostor pro Planetu X, Tyche, či Nemesis se dramaticky zmenšil, ne-li zmizel. Kredit: Penn State University.

Máme k dispozici například infračervený kosmický teleskop WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer), který ve službách NASA před pár lety pořizoval snímky oblohy na vlnových délkách 3,4; 4,6; 12 a 22 mikrometrů. Má na svém kontě celou řadu zajímavých objevů, včetně prvního hnědého trpaslíka spektrální třídy Y, pak spousty dalších hnědých trpaslíků a chladných hvězd, desítky tisíc nových asteroidů a také řadu doposud neznámých hvězdokup. Nedávno vyšly dvě studie, které v datech teleskopu WISE intenzivně prohledávají nejbližší hvězdné okolí a mimo jiné tak i ověřují existenci Planety X/ Tyche/ Nemesis, prostě velkého a zároveň pro nás neviditelného tělesa na periferii Sluneční soustavy.

 

Kevin Luhman. Kredit: Jon Chase/Harvard News Office.


Abychom dlouho nechodili kolem horké kaše, Kevin Luhman z Pensylvánské státní univerzity, který je autorem jedné ze studií, existenci Planety X, Tyche či Nemesis vcelku rezolutně vylučuje. Nic takového ve Sluneční soustavě s velkou pravděpodobností nemáme. Řečí striktních čísel, podle dat projektu WISE ve Sluneční soustavě neexistuje těleso velikosti planety Saturn do vzdálenosti 10 tisíc AU (násobků vzdálenosti Slunce – Země) od Slunce a těleso velikosti planety Jupiter až do vzdálenosti 26 tisíc AU, tedy poměrně hluboko do Oortova oblaku.

 

Zvětšit obrázek
Červeně jeden z nových sousedů, WISEA J204027.30+695924.1, hvězda původně objevená v datech WISE. Kredit: DSS/NASA/JPL-Caltech.


To ale samozřejmě neznamená, že by teleskop WISE v blízkém vesmíru utřel nos. Davy Kirkpatrick z Caltechu s kolegy ve druhé ze zmíněných studií popsali celkem 3 525 nově objevených hvězd a hnědých trpaslíků, všechny do vzdálenosti 500 světelných let od Slunce. Až do této doby unikali naší pozornosti. Planeta X, Tyche nebo snad záludný trpaslík Nemesis mezi nimi ale podle všeho není. Z jistého úhlu pohledu to je samozřejmě zklamání, ale ruku na srdce, doopravdy nám bude chybět planeta či hvězda, která by Sluneční soustavu pravidelně zásobovala šílenou smrští komet a asteroidů z Oortova oblaku?

 

 

WISE Finds Few Brown Dwarfs Close to Home. Kredit: NASA/ JPL.

 

NASA Conference on Near Earth Objects (NEO"s) WISE, Planet-X, & Brown Dwarf"s. Kredit: NASA.


Literatura

NASA JPL News 7. 3. 2014, Astrophysical Journal 781: 4, Astrophysical Journal 783: 122,Wikipedia (List of hypothetical Solar System objects, Wide-field Infrared Survey Explorer).

Datum: 18.03.2014 00:17
Tisk článku


Diskuze:

WISE možno nehľadal dobre...

Honza Květák,2014-03-28 14:39:03

Prešlo len málo času a už médiami rezonuje správa, že v oblasti Oortovho oblaku našli malú planétku o priemere asi 450 km. Správa zároveň spomína, že v tejto periférnej oblasti slnečnej sústavy sa pravdepodobne nachádzajú ďalšie, možno i omnoho väčšie. telesá. Neviem, čím to je, ale WISE asi v infračervenom poli nevidí všetko, čo tam naozaj je... Každopádne, hypotetická planéta X sa vracia asi do hry. jedno je isté, že naše vedecké/nevedecké predstavy o štruktúre slnečnej sústavy sa obracajú naruby rýchlejšie, než ich stíhame povýšiť na dogmy.

Odpovědět

A čo ak Nemesis, Planetu X

Anton Matejov,2014-03-18 18:04:04

prekrýva neznámy proces.Alebo ho ukradla miňajúca čierna diera, hviezda a podobne?
Konšpirátori sú stále v hre a môžu obohacovať našu fantáziu možnosti.
Ďaľšia možnosť je že daná planéta X už zakotvila v našej Slnečnej sústave a je nám dobre známa a pomenovaná planeta.
V modelovaní vzniku našej Slnečnej sústavy máme nesmierne problémy niektoré veci vysvetliť, zosúladiť.
Už pripúšťame migráciu planet a naznačujú to aj simulácie na našich superpočítačoch.
Čo ale zastavilo migráciu našich planetárnych obrov Jupiter a Saturn?
Minule som zachytil, správy, že v diamante našli vodu. To naznačuje, že hlboko v útrobách našej planéty sa ukrýva ešte viac vody ako v oceánoch na jej povrchu.
Naša Zem asi nevznikla na dráhe tej dnešnej.

Odpovědět

Pan Květák 18.03.2014 v 08:55

Pavel Foltán,2014-03-18 16:24:33

Pane Květáku, máte nádherný nástup již v první větě. "Nechcem spriadať … ALE".
(podle hesla — žalovat se nemá, ale říct to musím)

Pokusme se nad tím trochu zamyslet. Variant je několik, z toho dvě okrajové, ty ostatní zbylé tak nějak uzávorkující.

varianta Alfa — nic sem opravdu neletí, nikdo nic netají
V tomto případě není vlastně o čem hovořit. Doporučoval bych do budoucna stálou "vědeckou" ostražitost a využít případné budoucí možnosti samostatné kolonie na jiné planetě — nemít všechna vejce v jednom košíku.
Nadělání zásob pro několikaleté přežití částí populace po různých místech planety beru jako samozřejmé, neboť když už nic, tak nikdy nevíme, co si třeba naše vlastní pozemské počasí vzpomene. Není důležité přežití konkrétních jedinců, ale druhu jako takového. Buďme realisté.
Konspirátoři to samozřejmě ze své podstaty nemohou přijmout a strašit nás budou dále.
• neříkat nic — není co •

varianta Omega — blíží se něco opravdu obrovského
Zničení života i lidstva je nevyhnutelné. Má smysl někomu něco říkat, když není naprosto žádná možnost záchrany? Já za sebe bych to raději nevěděl a najednou pic, a je po nás. Rozhodně odmítám lítat v panice po ulicích a zděšeně ječet — nic se tím nezmění.
Konspirátoři půjdou do pytle s námi a bude od nich klid.
• neříkat nic — je to zbytečné •

varianty tak nějak mezi tím
Sám, a asi správně, píšete v druhém odstavci, že naprosto netušíme kam to má spadnout. Vždyť i dopady částí našich vlastních pozemských "kosmických" prostředků jsou dopředu silně nelokalizovatelné. Zánik několika milionů obyvatel by byl sice nepříjemný, ale zpanikařit kvůli tomu sedm miliard lidí a rozvrátit tím celosvětovou, již tak dost křehkou rovnováhu, by byl nesmysl.
Nadělání zásob pro několikaleté přežití částí populace po různých místech planety beru jako samozřejmé, neboť když už nic, tak nikdy nevíme, co si třeba naše vlastní pozemské počasí vzpomene. Není důležité přežití konkrétních jedinců, ale druhu jako takového. Buďme realisté.
Pokud se časem naskytne technická možnost odklonu či rozbití hrozby jako ve filmu, jsem rozhodně pro.
Klidně si sednu a dám si svou pravidelnou odpolední kávičku — však ono to nějak dopadne.
Konspirátoři pak budou na koni a mohou všude všem tvrdit — já to říkal.
• neříkat nic — je to kontraproduktivní až škodlivé •

Je dobré nebýt hnidopich a uvědomit si, že "rubáš nemá kapsy" a ani zážitky, ani hmotné statky si sebou do truhly nevezmeme.

Já osobně mám výhodu — 65 roků, takže asi tak polovinu života už mám za sebou v klídku :-)

Odpovědět

nemesis - fantázia, či fakt?

Honza Květák,2014-03-18 08:55:30

Nechcem spriadať tzv. konsšpiračné teórie, ale jedno mi nedá. Pokiaľ by (čiste hypoteticka) sonda WISE objavila potenciálne nebezpečný objekt, aká je reálna šanca, že táto informácia bude poskytnutá širokej odbornej či laickej verejnosti? Najmä v prípade, že by sa vplyv mal prejaviť v dohľadnej budúcnosti. Treba si uvedomiť, že NASA nie je len vedecká inštitúcia, je to organizácia, ktorá zabezpečuje aj úlohy úzko súvisiace s vojenskými programami a národnou bezpečnosťou. Informácia o nebezpečnom vesmírnom objekte by pochopiteľne mala strategický význam. Nehovoriac o nežiadúcej panike, ktorú by spôsobila na verejnosti.
Takisto musíme zobrať v úvahu skutočnosť, že žiadny detekčný prístroj nie je natoľko spoľahlivý, aby úplne dokonale odhalil tajomstvá blízkeho vesmíru. Nie je to tak dávno, čo Rusom tak povediac spadol na hlavu nespozorovaný meteorit.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz