Hackerský útok na Sony Pictures napáchal velké škody  
Zákeřný kybernetický úder, za nímž s největší pravděpodobností stojí bizarní severokorejský režim, se možná stane nejničivějším v historii hackerských útoků na americké společnosti. Sony Pictures navíc kapitulovala před výhružkami kyberteroristů.

 

Zvětšit obrázek
Nad Sony Pictures Entertainment se stahují mračna. Kredit Sony Pictures.

Nic nedokáže rozzuřit autoritářské režimy, které terorizují vlastní obyvatelstvo a vůbec extremisty všeho druhu, jako upřímný výsměch. Autor tohoto komentáře má stále v živé paměti naprosto zničující účinek jediného spotu – Podporuj svého nácka (Be kind to your local nazi), který ve své době zle pošramotil prestiž extrémistických hnutí v České republice. Nejen síla dolaru a trhu, ale také síla humoru je tak strašlivá, že se před ní třesou mocní na řadě míst planety. Teď se to opět ukázalo a je z toho úchvatná historka k pobavení všech, tedy kromě komunistické Koreje a nešťastných Sony Pictures. Někteří lidé dokonce podezřívali tvůrce filmu z vypuštění virální reklamy, co tentokrát poněkud přitvrdila.

 

Zvětšit obrázek
Ústředí Sony Pictures v kalifornském Culver City. Kredit: Coolcaesar, Wikimedia Commons.


V dohledné době se měla promítat komedie Interview (The Interview) Evana Goldberga a Setha Rogena. Podle dostupných informací jde o ztřeštěnost průměrných kvalit, ve které CIA hodlá pomocí dvou novinářů zavraždit severokorejského vůdce Kim Jonga Una. A to se severokorejskému režimu velmi hrubě nelíbilo. Výsledkem byl hackerský útok na Sony Pictures Entertainment, k němuž došlo 24. listopadu (2014), a který podle dobře informovaných federálních zdrojů velmi pravděpodobně pocházel od komunistického režimu Severní Koreje. Vlastní útoky sice přišly z míst mimo Severní Koreu, to ale v době internetu nic neznamená a útoky prý nesly věrný rukopis hackerských útoků, kterým čelí Jižní Korea. Došlo při něm k úniku desítek tisíc emailů a dalších citlivých materiálů společnosti a tento týden ho ještě vyostřily výhrůžky hackerů teroristickými útoky při promítání tohoto filmu.


 

Zvětšit obrázek
Avivah Litan. Kredit: SMG Information Security Group.

Avivah Litan, analytička kybernetické bezpečnosti společnosti Gartner to považuje za dosud nejničivější kybernetický útok na americkou společnost. Podle ní jsme takový útok zatím ještě neviděli. Hackeři, kteří si příznačně říkají Strážci míru (Guardians of Peace), se vlámali do samotného nitra Sony Pictures a dostali tam, co chtěli. Pak prohlásili, že když budou kina promítat Interview, tak USA prožijí něco podobného 11. září 2001.


Až do této chvíle to byla jen taková roztomilá klukovina, za kterou si mohou lidé ze Sony Pictures sami, protože si nedovedou pořádně zabezpečit svoje počítače. Jenže pak postižená společnost udělala něco zvláštního. Rozhodli se, že kyberteroristům ustoupí a že film Interview z kin stáhnou. A to je samozřejmě problém. Mluvčí americké National Security Council Bernadette Meehan ihned přispěchala s prohlášením, že americká vláda nemá s rozhodnutím Sony Pictures nic společného. Podle ní si tvůrci ve Spojených státech mohou dělat, co chtějí, pochopitelně v rámci základních zákonů USA.


 

Zvětšit obrázek
Plakáty k filmu Interview už v kinech jen tak neuvidíte. Kredit: Sony Pictures.

Bojovný republikánský senátor z Arizony John McCain označil rozhodnutí společnosti Sony Pictures za politováníhodný precedens, který jenom povzbudí organizování podobných a ještě více agresivních kyberútoků. Kolem nás jsou režimy, které s oblibou používají kybernetické zbraně, když se chtějí mstít za rozmanitá příkoří od nepřejícího okolního světa. Podle Efraima Levyho, finančního analytika výzkumné společnosti S&P Capital IQ, jde o podstatné ohrožení tvůrčí svobody umělců. Znamená to, že teď budeme stahovat z distribuce filmy, které se nelíbí některé zemi, politické straně nebo i naštvanému jednotlivci, když pohrozí dostatečně krvavou odvetou za jejich promítání?


Pokud jde Sony Pictures, zatím není jasné, kolik ji vlastně bude hackerský útok stát. Ale podle všeho to nebude zrovna málo. Rozpočet filmu Interview se odhaduje na 40 milionů dolarů. Odborníci mají za to, že by komedie za první týden promítání utržila kolem 30 milionů dolarů a celkem v USA i ve světě nějakých 120 milionů dolarů. Pár desítek milionů
dolarů už také spolkl marketing. Jsou to veliké peníze, společnost Sony Pictures nicméně nestojí a nepadá s jediným filmem. Jenže to není všechno.


Mezi ukradenými dokumenty byla i jedna ze starších verzí scénáře nové bondovky Spectre, což je docela katastrofa. Na internetu se ihned vyrojily články, které varují čtenáře, aby si dali pozor na možné spoilery. Nic nedokáže zkazit zážitek z filmu tak, jako prozrazení jeho děje dopředu. Podle odborníků by to mohlo mít zásadní dopad na tržby z promítání filmu a z doprovodných prodejů, i když se to dá jen těžko dopředu odhadnout.


V Sony Pictures se také budou muset vypořádat se soudními spory. Mezi uniklými dokumenty bylo i množství osobních dat zaměstnanců společnosti. Ti z toho nemají radost a už se objevují žaloby, podle nichž v Sony Pictures zaměstnance dostatečně nechránili. Daleko nejhorší by ale mohla být ztráta prestiže, kterou nyní společnost utrpěla. Zřejmě budou muset odejít někteří lidé z jejího vedení, kvůli obsahu svých mailů. Možná odejde i řada zaměstnanců a umělců. Kdo by chtěl spolupracovat se společností, která si nedovede ochránit soukromí? Z celé situace jasně vyplynulo, že v Sony Pictures měli přes dřívější vážná varování z kybernetické bezpečnosti legraci a útočníkům vše velice usnadnili. Některá jejich hesla byla k smíchu. Když to teď celé ještě korunovali kapitulací před teroristickými hrozbami, tak to se Sony Pictures vůbec nevypadá dobře.

 


Video: The Interview Official Final Trailer (2014)

 

Video: Sony Hackers Threaten Attack On Movie Theaters. Kredit: Clevver Movies.


Literatura

AP 18. 12. 2014, Wikipedia (Sony Pictures Entertainment hack).

 

Datum: 19.12.2014 22:04
Tisk článku


Diskuze:

Kim Čong-un

Vít Ožana,2014-12-22 10:18:17

Kim Jong Un? Zase překlad z angličtiny bez úpravy jména do českého zápisu http://cs.wikipedia.org/wiki/Kim_%C4%8Cong-un

Odpovědět

Geopolitika, reklama, strašenie, propaganda

Anton Matejov,2014-12-22 09:07:49

Po úteku Snowdena boli americké tajné služby ako NSA veľmi poškodené na mene v celoplošnom sledovaní a zneuživani dát nielen proti vlastným občanom, ale proti spojencom. Ako napríklad Merkelovej mobil, ak niekto namietal, že to bolo obranného účelu, tak pripomínam vyčitky jedného z riaditeľom CIA v TV dokumente Viasat History...ale americký prezident sa viac staral o milostné veci Francúzkého prezidenta, ako o naše varovné správy (mal na mysli útoky na dvojičky). Okrem toho mám z viacetých zdrojov nezávisle informácie, že aj Francúzke tajné služby ich dobre upozorňovali na útoky na ciele v USA, oni sa im na oplátku viacej zaujímali o milostné romantiky Francúzkého prezidenta.
O čo v prípade Severnej Kórey ide?
Severná Kórea sa im výborne hodí ako strašiak do kapusty. Pred čoraz silnejúcou Čínou, ktorá ich už v HDP dokonca tento rok predbehla. Severná Kórea sa im hodí na zriadne silnej vojenskej prítomnosti v regióne a zdôvodnení zbrojenia pred Čínskou vojenskou, ekonomickou a obchodnou hrozbou.
Nech sa nikto neháda že taká rozhnevaná Čína by im tisíc krát väčšiu škodu narobila ako zaostalá Kórea. O Číne mi Amnesty písala dokument, že tam pracuje cez 2 milióny ľudí na cenzúre Internetu. Zároveň som chytal nezávisle štúdie Západnych špecialistov, že tá kontrola Číského Internetu nie je až taká dokonala. Teda dá sa predpokladať, že tam skryte pracujú tiež na špehovaní susedov, spojencov, ekonomická špionáž. Čína ma neporovnateľnú propagandu ako Kórea.
Načo sa im ešte Kórea hodi?
Nuž aj ekonomický tiger Južná Kórea sa musela pridať k Západnym embargám na Rusko. Severná Kórea im slúži ako výstraha pre Južnou Kórey až nemenia protiRusky kruz.
Teraz sa ale Rusi asi v odvete nebezpečne začali zbližovať zasa so Severnou Kóreou a môžu ich trochu zmodernizovať, napríklad vojensky. Pozvali ich vodcu do Moskvy na vojenské oslavy. Možno už v Južnej Kórey vrčia v štýle... tak kedy nám už pomôžete demontovať Severnu Kóreu?...
A tak už znovu neaké to strašenie. Znovu dať Severnu Kóreu na zoznam teroristických krajín. Propagande sa teraz bude hodiť tvrdenia typu...Tak pozrite sa s akými teroristami oslavuje Putin a spol...
Veď určite si Kimovi súdruhovia museli všimnuť útok americko izraelských vírusov Stuxnet na Iránské spoločnosti. Asi veľmi dobre vedia, že podobné víry majú aj vo svojích jadrových zariadeniach a inde.
Možno ich rozviedka dobre analyzovala prečo tomu Sadámovi nefungovali dobre tie Scady a protiraketová obrany. Fungovali mu totiž na Západní výpočtové. softwéry (až dnes prepukajú rôzne aféry ako BackDoor! Úloha protiraketovej obrany Patriot sa preháňala a poslúžila ako dobrá reklama.
Práve chytáme správy, že sa otepľujú vzťahy s komunistickou Kubou, s Vietnamom. Nuž ale také strašiaky ako Severná Kórea, Irán na ktoré si už obyvateľstvo Západu a filmový priemysel USA zvykol, si nemožno nechať ujsť z viacero geopolitických dôvodov.
Strašenie na Západe bol vždy veľký biznis, súčasť propagandy, či ospravedlnenie celoplošne svetové špehovania a zbrojenie!

Odpovědět

Jsem zvědav na pokračování

Pavel Hudecek,2014-12-20 17:58:47

Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se jednalo o reklamní kampaň. Není potřeba investovat skoro nic a přesto je film na prvních stránkách novin po celém světě:-)

Odpovědět

-

Zdeněk Jindra,2014-12-20 13:11:02

Jsem docela rád, že komentující mají rozum ohledně pravdivosti zprávy a "komunističnosti" události. Od prvního odstavce mi připadalo, že autor mluví o činech USA, přestože téma bylo o Koreji.
Navíc, ohledně "svobody projevu," zkuste si tady natočit velkofilm o tom, jak prezident USA připravuje odstřel mrakodrapů. Uvidíte, že se do kin nedostane.

Odpovědět


A proč by se tam neměl dostat?

Jiří Novák,2014-12-27 14:06:24

Sice to není velkofilm, ale v seriálu The Lone Gunmen (což je odnož Akt-X) byl jeden díl o teroristovi, který unesl letadlo a zboural s ním WTC. Díl byl vysílán v březnu 2001, tj. půl roku před událostí.

Jinak na téma konspiračních teorií se filmy a seriály čas od času točí, takže proč ne. Sice by ho asi nechtěli v USA (z etických a pietních důvodů), ale v Evropě by se myslím klidně mohl natočit.

Odpovědět

Srovnání výše škod

Vít Sedláček,2014-12-20 12:21:51

Nevím, jak velké škody utrpěla a utrpí Sony Pictures, ale přesto budou zcela jistě zanedbatelné oproti škodám, které utrpěl film a především český dabing po roce 1990 u nás v České republice. Zhruba 20 let (cca 1992 až 2012) docházelo k vědomé a cílené likvidaci filmového materiálu obsahujícího nadabované filmy a seriály. Vrcholnou katastrofu přinesly roky 1998 a 1999, kdy bylo skartováno několik SET dabingů z archivu ČST Brno (neuvěřitelných 90 až 95 %) a 15 až 20 procent z pražského archivu České televize. Téměř vždy šlo o bezchybné záznamy studiové kvality, ale i ve zbylých případech byla kvalita magnetických a filmových materiálů v 90. letech tak dobrá, že se dala srovnávat s dobrými záznamy VHS. Ano, několik titulů zničili na konci 70. let i „komunisti“ (tehdejší ČST, například český seriál Ctná paní Lucie), ale ten výsledný poměr je naprosto neporovnatelný, vychází přibližně na 1:100, tedy na jeden titul zničený před revolucí, připadá 100 skartovaných titulů po roce 1989. Pro nezasvěcené musím zdůraznit, že nešlo jenom o filmy a seriály socialistických zemí, větší polovinu tvořila díla západní. Československý dabing šedesátých a sedmdesátých let představoval naprostou světovou špičku, a to jak v umělecké kvalitě dabingu, tak i v počtu nadabovaných děl. Již na začátku roku 1974 se Československo mohlo pyšnit více než dvěma tisíci nadabovaných titulů. Bohužel, jenom roky 1998 a 1999 přinesly do tohoto nesmírně cenného kulturního dědictví zkázu obrazně pomalu srovnatelnou s dopadem asteroidu Chicxulub.

Pokud si někdo myslí, že současné vedení České televize, vědomo si „řádění“ svých bývalých předchůdců, se chová ke zbylým dochovaným dabingům s největším možným ohledem, tak je na velkém omylu. Ano, přístup je znatelně vstřícnější, nakonec je pod stálým tlakem skupiny nadšenců a diváků, kterým to není lhostejné, ale zbytečné předabovávání či záměrné nevysílání původních dabingů přesto pokračuje, jen ne s tak drtivou převahou jako předtím.

Proč o tom vlastně píšu? Především pro vyváženost a potřebu s tím konečně seznámit širší komunitu. Mám pocit, že je nejvyšší čas si přiznat, že nepravosti se zde neděly pouze za socialismu, ale že pokračují i dnes, nezřídka i s větší intenzitou a závažnějšími škodami. Za těch zhruba 15 let, co se českému dabingu takřka dennodenně věnuji, tak vím o věcech, které by autor článku zcela jistě čekal spíše v komunistické Koreji, než u nás, ale přesto je to tak. Například Česká televize trezoruje ve svém archivu řádově více filmů než svého času Československá televize. Podávané oficiální informace ČT ohledně dabingu jsou mnohdy nepravdivé, polopravdivé a vědomě zavádějící. A jak taková nepravdivá informace vypadá v praxi? Najděte si na webu České televize americký film ANATOMIE VRAŽDY z roku 1959. (http://www.ceskatelevize.cz/porady/17631-anatomie-vrazdy/20338143965/) Tento film odvysílala ČT v letech 2004 a 2005 s nově vyrobeným dabingem z roku 2003. Byl vyrobený přesně 30 let poté, co dabing k tomuto filmu vyrobilo Dabingové studio Československé televize Praha. Pokud si přečtete pozorně celý komentář České televize k tomuto filmu, tak se dovíte i důvod, proč vytvořili nový dabing. Viz ta věta v závorce, cituji: „z tehdejší české verze se díky zásahům našich cenzorů dochovalo pouze torzo“. Česká televize tedy tvrdí, že cenzoři v ČST to tak prostříhali, že z filmu zůstalo pouze torzo. Pokud by to byla pravda, tak by to samozřejmě byl důvod pro nový dabing. Problém je ale v tom, že jde o čirou lež! Přesto, že v řadě zemí tento film skutečně zcenzurován byl, Československá televize nevystřihla ani SEKUNDU! Pouze film rozdělila do dvou částí, což byla občasná praxe u velmi dlouhých filmů, které výrazně překračovaly dvouhodinovou minutáž. Já jsem ve snaze zjistit pravdu musel dojít až tak daleko, že jsem přes svůj kontakt ve SRN si nechal zjistit přesnou minutáž filmu, tak jak ho tehdy, 26. října 1972, odvysílala německá televize ARD, bylo to přesně 2h 31m 09s. A přesně na tuto délku filmu byl u nás v roce 1973 vytvořen český dabing, a to paní režisérkou Olgou Walló! Současná délka filmu na DVD (bez českého dabingu, toliko české titulky) je 2h 34m 01s. Tento prodloužený sestřih je nepůvodní, objevil se poprvé, v případě PAL verze, až 2. srpna 2001 (NTSC verze 11. července 2000).

Odpovědět

cui bono

Robert Jirků,2014-12-20 11:37:42

Jedná se zase o jednu ze zpráv, kdy je dobré položit si otázku, kdo z celé záležitosti bude mít nakonec prospěch. Možná si stačí počkat jako v případě řady jiných událostí. To že se jednalo o útok ze strany KLDR není ničím podloženo. Možná nakonec v Sony došli k závěru, že film by byl ve skutečnosti propadák a tímto způsobem se snaží přesvědčit veřejnost, že jsou obětí hackerů. Možná je to příprava i ze strany americké vlády pro odůvodnění ještě větší kontroly či omezení internetu. Možná je to příprava záminek, proč nakonec bude třeba provést invazi či nějaký útok bezpilotními letadly na KLDR. Těžko říct, co za touto zprávou nyní hledat. Ale v případě podobných zpráv, je skoro jisté, že je to celé jinak, než jak je je nám v prvním kroku předkládáno.

Odpovědět

maily

Jarda Pešek,2014-12-20 08:52:15

Asi v těch odcizených mailech musela být pořádná špína na vedení společnosti, když takhle ustoupili nátlaku.

Odpovědět

hackeři dělají jen dobro

May Sider,2014-12-20 07:22:56

jen díky nim se provalilo odporné chování Sony:

"According to the report, the MPAA has formed a supergroup of Google-hating companies, including Microsoft, to use their money and influence to attack the world's largest search engine. The paper alleges that members of the group have been bankrolling Nebraska's attorney general, Jon Bruning, and even held a fundraiser for him at Microsoft's Washington office."

Odpovědět


To máme začít oslavovat Kimův režim

Miroslav Stuchlík,2014-12-20 10:45:17

a jím najaté zločince?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz