Cizí planety jsou nejspíš obyvatelnější, než jsme si mysleli  
Klimatický model exoplanet v obyvatelných zónách menších hvězd naznačuje, že takové planety přece jenom nepolapí vázaná rotace a že by tudíž mohly být docela slušně obyvatelné.

 

Zvětšit obrázek
Jaké to asi je u červených trpaslíků? Kredit: NASA, ESA & G. Bacon (STScI).

Exploze objevování nových exoplanet je úžasná, z našeho pohledu mnohem rajcovnější, než když mořeplavci minulých století objevovali nové kontinenty. Zároveň s novými světy se v divokém rytmu zjevují vědecké studie, které argumentují proti obyvatelnosti různých cizích planet nebo naopak v její prospěch. Je to tvůrčí zmatek, očividně způsobený tím, že zatím známe jenom jediný obyvatelný svět. Až bude mít zkušenost s dalšími obyvatelnými planetami, tak se to samozřejmě zlepší.

 

Zvětšit obrázek
Jérémy Leconte. Kredit: CITA.


Ve prospěch lepší obyvatelnosti mnohých cizích planet hovoří i výsledky nedávné studie uveřejněné časopisem Science, kterou vedl Jérémy Leconte z Kanadského institutu teoretické astrofyziky (CITA) Torontské univerzity. Leconte s kolegy studoval planety v obyvatelné zóně, kde by mohla být na povrchu planety kapalná voda, u méně hmotných hvězd. U takových hvězd je totiž obyvatelná zóna ve srovnání se Sluneční soustavou blíž k místní hvězdě. Odborníci proto předpokládají, že planety v těchto obyvatelných zónách jsou vázanou rotací trvale připoutané ke hvězdě jednou stranou svého povrchu, tak jako na nás shlíží Měsíc. Funguje to tak, že se Měsíc kolem své osy otočí za stejnou dobu, za jakou oběhne kolem Země.

 

Zvětšit obrázek
Kanadský institut teoretické astrofyziky (CITA).


Pokud by to v případě exoplanet u menších hvězd tak doopravdy bylo a přivrácená strana planet prožívala věčný spalující den, zatímco odvrácená zase děsivě mrazivou noc, tak by to pro obyvatelnost dotyčných exoplanet mělo dost devastující důsledky. Přinejmenším z pohledu pozemského života, o kterém jediném zatím můžeme říct něco rozumného.


 

Zvětšit obrázek
Obyvatelné zóny u hvězd různých spektrálních tříd. Červený trpaslík dole. Kredit: NASA.

Leconte a spol. teď exoplanetám v obyvatelných zónách menších hvězd nabídli zajímavou šanci na obyvatelné prostředí. Sestavili trojrozměrný model klimatu takových planet a s jeho pomocí dospěli k závěru, že pokud mají dotyčné planety atmosféru, což mnohé z nich jistě mají, tak ovlivní rotaci planety natolik, že to příznivým způsobem zapůsobí na klima a tím i na obyvatelnost těchto planet. Vliv atmosféry je prý v tomto případě natolik klíčový, že může exoplanetu vytrhnout ze zlovolné vázané rotace a umožnit střídání období dne a noci. Nebylo by to tam jako na Zemi, dny a noci by trvaly týdny až měsíce, i to je ale pro obyvatelnost planety nesrovnatelně lepší, než trvale vězet ve vázané rotaci. Vázaná rotace sice není jediným faktorem, který tragicky zhoršuje obyvatelnost planet, problematické by mohlo být záření hvězdy i další věci, každopádně je to ale posun příznivým směrem.


Astronomové sice ještě čekají na potvrzení pozorováním, ale podle teoretických modelů by mnohé exoplanety měly mít atmosféru přinejmenším tak hustou, jakou má Země. Podle Leconteho týmu by to mělo pohodlně stačit na překonání pasti s vázanou rotací. Z jejich výpočtů vyplývá, že by mnoho terestrických exoplanet, které jsme považovali za nešťastníky spoutané vázanou rotací, na tom ve skutečnosti mohlo být mnohem lépe. Menších hvězd, jako jsou červení trpaslíci, je v Mléčné dráze daleko nejvíc, takže jestli mají Leconte a spol. pravdu, tak díky nim můžeme opět podstatně zvýšit odhady počtu obyvatelných planet v naší galaxii. A to přece vůbec není špatné.

 

 

Video:  Atmospheres May Be the Key to Day and Night for Alien Planets. Kredit: WochitGeneralNews.

 

Literatura

University of Toronto 15. 1. 2015, Science online 16. 1. 2015, Wikipedia (Exoplanet, Habitability of red dwarf systems).

 

Datum: 18.01.2015 21:47
Tisk článku

Související články:

Dvojice monstrózních černých děr těsně před apokalyptickou srážkou     Autor: Stanislav Mihulka (08.01.2015)
Spasila čerstvě zrozený vesmír gravitace?     Autor: Stanislav Mihulka (21.11.2014)
Jak vyoperovat z mozku arachnofobii     Autor: Stanislav Mihulka (11.11.2014)
Suborbitální raketa objevila tajuplné moře hvězd     Autor: Stanislav Mihulka (08.11.2014)
Politickou orientaci prozradí reakce na nechutný obrázek     Autor: Stanislav Mihulka (31.10.2014)



Diskuze:

pro Vlastu Tomšů

Josef Řeřicha,2015-01-22 11:00:05

Myslím si, že mít "starosti" co bude za sto milionů let ( nebo miliardu ) se sluneční soustavou, je zbytečná starost. Věcnější a užitečnější, potřebnější starostí je, a bude, co bude s lidstvem za 300-500 let ? Já to nevidím růžově. A zajímavjější nez budoucnost je pátrat po minulosti, např. http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/aa/aa_037.doc

Odpovědět

Jaký bude vývoj naší Sluneční soustav?

Vlasta Tomšů,2015-01-22 10:24:45

Vědci tvrdí že až se ze Slunce stane rudý obr, budou jím všechny vnitřní planety pohlceny, včetně Země. Ale co když se zvětšením velikost Slunce změní i poměr sil v této soustavě a planety budou "puštěny" na větší oběžnou dráhu, kde budou moct ještě nějaký čas prosperovat?

Odpovědět

Vázaná rotace

Frantisek Novak,2015-01-20 11:53:13

Proč by na planetě s vázanou rotací nemohl vzniknout, třeba nějaký pomalejší život, na rozhranní dne a noci, tam kde by byli ideální podmínky a pak se evolucí uzpůsoboval a šířil do míst s větším příkonem ?

Jinak život jak ho známe mi je jedna věc, ale myslím že život může být jakýkoli systém který je schopen využívat energii a hmotu ve svém prostředí pro svou reprodukci a chyby při této reprodukci pro svůj vývoj :-)

Odpovědět


Rozdíl teplot

Fanda Sin,2015-01-21 16:55:05

Někde jsem viděl takovouto úvahu (nebylo to na oslu? :) ), jako jeden z hlavních problémů tam uváděli, že by taková planeta měla naprosto šílené počasí. (VELMI SILNÝ vítr kvůli vyrovnávání teplot)
Také myslím že je dost velký problém, pokud vodu zahřejete nad určitou teplotu, působí jako skleníkový plyn.
(pokud tu někde tvrdím vyložené nesmysly tak se velmi omlouvám a poprosím o opravu, ale píšu to dle svého nejlepšího vědomí a dává mi to logiku, avšak nejsem klimatolog!)

Odpovědět


Vyvážení

Vojtěch Kocián,2015-01-21 21:28:15

Planeta ve vázané rotaci by mohla snadno skončit jako Venuše. Na přivrácené straně se budou odpařovat stále těžší složky schopnější efektivněji přenášet teplo na odvrácenou stranu a bránit jeho úniku.

Jak by dopadla planeta s vázanou rotací někde na úrovni Marsu, nevím. Možná by celá zamrzla, možná by se vytvořila stabilní obyvatelná oblast.

Odpovědět

Mars

Michal Lichvar,2015-01-19 15:50:19

Taka laicka otazka: Mars rotuje kvoli takym malym prckom ako su Phobos a Deimos?

Ak ano, tak aj exoplanety mozu mat male mesiace, resp. skor sutre.

PS: Skoda ze sa asi nedozijeme casu, ked ludstvo poleti osidlovat nove planety. IMHO je to velmi daleko, minimalne 100 rokov.

Odpovědět


minimalne

Daniel Konečný,2015-01-19 16:11:08

100 roku, než se vůbec začne taková výprava vážně uvažovat,další stAletí potrvá jen cesta tam. Nemyslím si, že zvládnem urychlit dostatečně velkou loď blízko rychlosti světla, natož nad c, nebo warp. Takže realističtější řešení - Biologická nesmrtelnost, generační loď, hibernace... a spousta času.

Odpovědět


Nesmrtelnost

Michal Lichvar,2015-01-19 17:21:41

Chce to uz len taky detail ako najst balans medzi predlzovanim telomerov a kontrolov nadoroveho bujnenia a hura, budeme tu vecne :)

ps: a sme si isty, ze na nieco take uz neprisli, akurat ze nato maju vyhradne pravo len najbohatsi.

Odpovědět

Podobny problem jiz vyresen

Martin Krupicka,2015-01-19 08:54:44

http://io9.com/xkcds-creator-explains-what-would-happen-if-earth-stopp-1625068208

Odpovědět

Planéty s viazanou rotáciom

Anton Matejov,2015-01-19 04:37:58

v obyvateľnej zóne môžu mať mesiace. A na tých mesiacou už môžu byť vhodné podmienky pre život nášho typu.
Alebo, že by viazaná rotácia planét vylúčovala možnosť mesiacov?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz