Čínský drak se dere na špici vývoje jaderné fúze  
Čínský termonukleární reaktor China Fusion Engineering Test Reactor bude větší než ITER a vážně hrozí, že ho postaví dřív. Kdo vyhraje závody o fúzní energii?

 

Dočkáme se fúzních reaktorů? Kredit: David Parker / SPL
Dočkáme se fúzních reaktorů? Kredit: David Parker / SPL

Každému, kdo se byť jen trochu zajímá o nové zdroje energie, už je nejspíš jasné, že jaderná fúze je naprostý propadák. Důvodů je celá řada, ale dlouhá desetiletí snah o rozběhnutí termonukleárního reaktoru, který by dovedl alespoň vyrábět více energie, než kolik spotřebuje, zatím vyzněla na prázdno. Nevzdáváme se, představa fúzní energie je úžasně lákavá, ale je to nesmírně těžké. 

Pří jaderné fúzi se slučují lehká atomová jádra a přitom dochází k uvolnění velikého množství energie. Možností, jak vyvolat jadernou fúzi, je celá řada. Termonukleární fúze využívá hodně vysokou teplotu a tlak. Spustit jednorázovou fúzní reakci vlastně není až tak těžké. Doopravdy obtížné je udržet reakci v reaktoru po delší dobu a vytěžit z ní víc energie, než kolik spotřebovalo její spuštění.

Steven Cowley. Kredit: ITER.
Steven Cowley. Kredit: ITER.


Ve francouzském Cadarache od roku 2007 vyrůstá největší zařízení pro jadernou fúzi na světě, mezinárodní termonukleární experimentální reaktor tedy tokamak ITER. Je to nesmírně nákladný projekt, druhý nejdražší mezinárodní vědecký projekt, hned po Mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jeho rozpočet činí 10 miliard euro, přičemž polovinu hradí EU a o zbytek se dělí USA, Čína, Japonsko, Jižní Korea, Indie a Rusko.

Stavba ITER jde ovšem ztuha. Momentálně je prý dost nepravděpodobné, že ITER do začátku třicátých let jednadvacátého století vyrobí víc energie, něž kolik spotřebuje na svůj provoz. A začíná se rýsovat reálná možnost, že do té doby projekt ITER předstihne ambiciózní Čína. Stavba tokamaku ITER se výrazně prodražuje a také protahuje. Podle Stevena Cowleyho, ředitele britského Culhamova centra pro fúzní energii v Oxfordshire se sice v průběhu 21. století nejspíš dočkáme experimentálního termonukleárního reaktoru ITER a za nějaký čas potom i termonukleárních reaktorů v běžném provozu, v tuhle chvíli se prý ale do fúze nejvíce investuje v Číně.

Staveniště ITER, duben 2015. Kredit: ITER.
Staveniště ITER, duben 2015. Kredit: ITER.


Čína sice spolupracuje v ITER, zároveň ale intenzivně financuje svůj vlastní China Fusion Engineering Test Reactor. Ten bude větší než ITER a pokud se něco zásadního nezmění, tak bude hotový dříve než ITER. Cowley britské Sněmovně lordů přiznal, že někteří partneři v ITER zvažovali, zda by nebylo lepší spolupráci s Čínou ukončit. Nakonec se ale ITER rozhodl pro pokračování ve spolupráci s Čínou. Její vyřazení by prý nemělo žádný dramatický vliv.

Vizualizace tokamaku ITER. Kredit: ITER
Vizualizace tokamaku ITER. Kredit: ITER

 


Žijeme v dramatické době a ani úspěch Číny není úplně jistý. Poslední dobou se objevují náznaky, že tolik obdivovaný vzestup čínské ekonomiky by nemusel trvat věčně. Je také téměř jisté, že Čína blízké budoucnosti bude čelit závažným environmentálním, demografickým i jiným problémům, jejichž původ vězí hluboko uvnitř čínského systému. Na obzoru jsou i silové konfrontace, ať už o sporné ostrůvky v oceánu anebo s upadajícím a vymírajícím Ruskem. To všechno by mohlo ohrozit termonukleární ambice Číny. A ve hře jsou i další hráči. Jak se zdá, závod o fúzní energii bude ještě hodně napínavý. 


 

 

ITER- in five minutesVideo



Literatura
NewScientist 23. 7. 2015, Wikipedia (Nuclear fussion, ITER).

Datum: 26.07.2015
Tisk článku

Související články:

Kdy se bude jaderná fúze využívat pro výrobu energie?     Autor: Vladimír Wagner (03.12.2008)
Dlouhá evropská cesta k jaderné syntéze     Autor: Dagmar Gregorová (12.03.2010)
Vývoj materiálů pro jadernou fúzi     Autor: Tomáš Kruml (30.08.2013)
Dynomak – nový koncept ekonomického fúzního reaktoru     Autor: Stanislav Mihulka (10.10.2014)



Diskuze:

V tomto oboru jsem laik,

Jaroslav Pokorný,2015-07-30 13:08:19

a proto jen laický názor: Již před vícero lety jsem jsem četl, a souhlasím s tím, že lidstvo vlastně jeden fúzní reaktor k dispozici má. Jen trošku daleko, což, na druhou stranu, může být i výhoda. Slunce! A jen vyřešit otázku, jak co nejlépe zachycovat a využívat energii, která k nám proudí. Kdyby prý se ty prostředky, vynaložené na stavby fúzních reaktorů vložily do výzkumu jak zachycovat sluneční energii - což v podstatě už vyřešené je - mohli bychom mít levné(?) energie dostatek.

Odpovědět


Re: V tomto oboru jsem laik,

milan řípa, Ustav fyziky plazmatu,2015-08-04 16:43:34

K clanku Čínsky drak...
Článek obsahuje řadu nepřesností. Stručně. Mezi tokamakem ITER a komerční termojadernou elektrárnou bude přinejmenším ještě jeden stupeň, pro který se vžil název DEMO (Demonstrační elektrárn - ITER elektřinu ještě nebude vyrábět). Zatímco ITER staví sedm partnerů společně - EU, Rusko, USA, Čína, Japonsko, Korea a Indie - DEMO dnes projektuji Korea, Čína, EU spolu s Japonskem samostatně. USA a Rusko neprojektují - nemaji finance. China Fusion Engineering Test Reactor (CFETR) je vlastne čínský DEMO. Dříve než Čína s DEMO začala Korea.CFETR není konkurencí pro ITER a už vubec nebude větší nebo dříve hotový než ITER. Projekt CFETR ještě neschválila vláda. Čili se nestavi- ITER se staví již osmý rok. Finální podoba CFETR se bude opírat o výsledky ITER a návrhy popisuji o něco menší tokamak než bude ITER. Není důvodu proč by Čína měla od projektu ITER odstoupit.
http://advprojects.pppl.gov/SOFE2013/SOFE_Presentations/14_Friday/FPL-2Wan.pdf
Korejsky DEMO - KDEMO - má být uveden do provozu v roce 2037.

Odpovědět

Z S,2015-07-28 00:19:18

úpadek 1945-89: licenční výroba mig 15,17,19,21,avia 14,T-72
vlastní projekty L29,L39,vrtulníky HC2,HC3,Z35,Z135A
námořní flotila,sálové počítače EC 1021..
úpadek včerejška = nedosažitelný růst dneška i zítřka

Odpovědět


Re:

Pavel S,2015-07-28 21:16:53

"úpadek 1945-89" .... a zdevastovaná infrastruktura a životní prostředí, katastrofálně zastaralý průmysl, kratší průměrná délka života ....

Odpovědět


Re: Re:

Jaroslav Pokorný,2015-08-08 11:01:26

Za socialismu jsme stáli krok před propastí. Na štěstí jsme po r. 89 učinili veliký krok kupředu!

https://www.stream.cz/adost/10006360-a-dost-tocene-malinovky
https://www.stream.cz/adost/10005012-modre-zlo
http://www.seznam.cz/refererfix?redir=http%3A%2F%2Fwww.stream.cz%2Fadost%2F10006597-obarvene-nechutnosti%3Frss


A mnohé jiné.

Odpovědět

Petros Pd,2015-07-27 22:01:30

Ten poslední odstavec je docela směšný a připomíná politický dodatek který byl nezbytný před r. 89...

Je předvídatelné že udržet ekonomický růst 10% nelze navěky. Také se ukazuje, že čínský autoritativní režim dokáže čelit všem problémům mnohem efektivněji než vachrlatá pseudohumanistická rádoby demokracie západu. Zatímco v Číně bude budou všichni makat, Evropa a USA budou přeplněny nepřizpůsobivými afričany,
mexikánci, muslimy, romy, eritrejci, křováky a kdoví čím vším a zdecimovaná populace pracující menšiny bude trpět obrovskými daněmi a kriminalitou.

Odpovědět

nereagovat

Zdenek Janeček,2015-07-27 19:28:23

asi by bylo nejlepsi nereagovat a nech to vysumi do ztracena.

Odpovědět

..........

Milan Baran,2015-07-27 08:35:56

"Čína bude čelit závažným environmentálním, demografickým i jiným problémům, jejichž původ vězí hluboko uvnitř čínského systému."
"Upadající a vymírající Rusko"

Kto sú teda tí dobrí a úspešní? Akoby to písal nejaký "politruk".

Odpovědět


Re: ..........

Daniel Horvath,2015-07-27 19:03:26

Toto je portal pre inteligentnych ludi, tu sa propaganda a nacionalizmus, rusofilizmus a iny primitivizmus nenosi. Predpokladam, ze si nejaka proruska internetova uderka, ktora za par drobnych robi na nete peklo a zije na socialke.

Keby nie USA tak Cina nie je tam kde je, toho si je aj samotna Cina vedoma. A to, ze Rusko je upadajuca a vymierajuca krajina je pravda. Co je vlastne Rusko? Pozri sa na jeho demograficku, kulturnu strukturu. O ekonomike nehovoriac. Rozvojova krajina tretieho sveta.

Je smutne, ze sa najde niekolko polointeligentnych slovakov (v tomto su cesi podstatne dalej a blizsie civilizacii), ktori obhajuju zlo. Keby nie Ruska tak teraz nemusis ako posledny chudak vypisovat nezmysly. Pozri sa na byvale NDR, ktore aj po dvoch desatrociach a tazkych financnych injekciach zo zapadneho Nemecka nie je na tej istej urovni. Rusko je okupant a to co predvadza teraz je na urovni teroristov. Ceskoslovensko totalne vyplienili, vytazili vsetok uran bez nahrady (tyka sa najma Ceska), zabrzdili ako ekonomicky tak mentalny vyvoj obyvatelstva coho mimochodom si dokazom Ty.

Verim, ze portal Osel zavedie iny typ registracie, ktory nejakym sposobom obmedzi pristup platenych agentnych sociek.

Raz a opat sa za slovensku verbez musim hanbit. Je to smutne.

Odpovědět


Re: Re: ..........

Z S,2015-07-27 20:21:59

Běž si zahajlovat se svými spoluzmrdy z pravicového sektoru, sestřelit pár civilních letadel a úpálit pár civilistů tak jako v Oděse.

Odpovědět


Re: Re: Re: ..........

Daniel Horvath,2015-07-27 20:45:43

Je nad Slnko jasnejsie, ze to zostrelili rusi, teda ruski separatisticki teroristi. Dospeli k tomu sami Holandania. Ved sa len pozri na tie nezmyselne demagogicke informacie, ktore pustalo do obehu Rusko, ktore sa mimochodom brani zubami-nechtami, aby to nevysetroval medzinarodny tribunal, preco asi? Keby nie Ruska tak je na Ukrajine pokoj. Alebo si myslis, ze separatistickym proruskym teroristom padaju zbrane z neba? Alebo si ich vedia sami na kolene vyrobit vratane tych tazkych? Nebud naivny a otvor oci. Netvrdim, ze zapad tiez nepouziva propagandu, ale nie taku ostru, primitivnu a plnu klamstva ako Rusko. Kam patris? Kam patri Cesko? Chces patrit smerom na zapad alebo vychod? Cesko malo a ma vzdy blizsie zapadu, Slovensku sa necudujem, to svojim sposobom nemalo ani existovat a namiesto vdaky tak ako zapadu (exilovej vlade, ktora moze za vytvorenie Ceskoslovenska) tak madarom a nemcom, ktorym to niekedy vsetko na Slovensku patrilo, tak namiesto vdaky sa na Slovensku rozmaha primitivny nacionalizmus. Kazdy by si mal uvedoit, ze z akej ... vysiel a podla toho sa spravat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: ..........

Z S,2015-07-27 21:13:11

To,že bylo sestřelono bukem, s územi povstalců není žádným 100% důkazem toho že to udělali povstalci obzvlášť, když spoustu techniky bylo ukradeno právě pravicovým sektorem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: ..........

Pavel S,2015-07-28 21:13:36

No povstalci to samozřejmě neudělali. Rusácká armáda bez výložek vyslaná putinem na Ukrajinu vraždit nejsou žádní povstalci.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: ..........

z s2,2015-07-29 00:47:34

Zajimavé pane na tom je to že sami ukrajinci je navedli na tuto dráhu a pak všechny nahrávky s řídícich věží zabavily, slyšel jste snad pak něco s těchto nahrávkách? A proč po roce vyšetřování kdy bylo jasné ještě dříve než to letadlo dopadlo, že to udělaly povstalci se zjistí jen to že letadlo bylo sestřeleno.To co se děje na východě ukrajiny není dílo rusů, to bylo započato v Oděse,tam bylo ukázano to kdo se dostal k moci v Kyjevě,a jak naloží s každým kdo se opováží nesouhlasit s jeho metodami a interpretací demokracie.Dokud měli povstalci samopaly proti ukrajinským mig29,T72 byl to pro Kyjev rovný boj.Takže kdyby jim rusové nepomohly tak je tam vyvraždí včetně všech civilistů ( a bylo to právě Kyjev kdo první neváhal použít těžké zbraně v obydlených uzemích)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ..........

Jaroslav Pokorný,2015-07-30 13:18:54

Je to sice tapetování, ale budiž!


Opsáno z facebooku:
Na výročí je třeba vzpomínat, tak tedy: "Dnes je to rok, co Putin, Rusové, proruští rebelové, Putin a Putin sestřelili letadlo. Bohužel, specialisté ani za rok, nebyli schopni zfalšovat důkazy. Je tedy jasné, že letadlo sestřelil Putin, Rusové a proruští separatisté a Putin a Putin. V TV říkali, že letadlo sestřelili Putin, proruští separatisté, Rusové a to ruskou raketou vyrobenou v Rusku, prodanou proruským separatistům.
Tak, teď už si zapamatujete kdo sestřelil to letadlo?"
http://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=138166&menu=




Potkali se Heřman Rompuj, šef EuroSajuza, co ma schopnosti a charyzma mokreho hadru s Vikym Janukovyčem, co vypada jak bolševicky vyžrany aparatčik, ale zase ma dluholete zkušenosti z kriminalu. A Heřman se pta: "Tuž jak, Viki? Kdy už se konečně přidružiš a vstupiš?" Překvapeny Viky na to: "A ty už nechceš Julinku Tymošenku? No dobra, ja bysem aji vstupil, ale mam par otazek." "OK, ptej se, možeš třikrat."

1. "Budeme mět volny pohyb osob?" "No jasně, tak napul. My k vam budeme jezdit, ale vy ne. Co byzme s padesati milijonama lidi robili? Ale dame vam padesat roku přechodne obdobi."

2. "Budeme mět volny pohyb zboži a služeb?" "No jasně, tež tak napolo. Naše zboži se k vam nahrne po milijardach, ale vaše zboži nechcem. To viš, nemate naše standardy".

3. "Když se přidružime k vam, ztratime celni Unyju s Ruskem, a to je 50% našeho exportu, navic za ropu a plyn budem muset platit realne ceny, jak nam to nahradi EuroSajuz?" "Nijak".

"Aha, tak to by byla sebevražda, to nevydržime dyl jak do března." "Neboj se, vyjedname vam vyhodne pujčky, možete žit dalšich par let na dluh." "Tak to ni, cosik takeho nepodepišu."

"Ale podepišeš, Viky, bo jak ni, tak vyvolame take nepokoje, že do tydňa odstupiš sam a podepiše kdosik jiny..."


http://vetvicka.blog.idnes.cz/c/383377/Masakr-v-Kyjeve-aneb-Jak-Brusel-neumi-zrobit-ani-statni-prevrat.html

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ..........

z s2,2015-07-30 16:46:15

EU + NATO = 4 říše

Odpovědět


Re: Re: Re: ..........

Daniel Horvath,2015-07-27 20:45:44

Je nad Slnko jasnejsie, ze to zostrelili rusi, teda ruski separatisticki teroristi. Dospeli k tomu sami Holandania. Ved sa len pozri na tie nezmyselne demagogicke informacie, ktore pustalo do obehu Rusko, ktore sa mimochodom brani zubami-nechtami, aby to nevysetroval medzinarodny tribunal, preco asi? Keby nie Ruska tak je na Ukrajine pokoj. Alebo si myslis, ze separatistickym proruskym teroristom padaju zbrane z neba? Alebo si ich vedia sami na kolene vyrobit vratane tych tazkych? Nebud naivny a otvor oci. Netvrdim, ze zapad tiez nepouziva propagandu, ale nie taku ostru, primitivnu a plnu klamstva ako Rusko. Kam patris? Kam patri Cesko? Chces patrit smerom na zapad alebo vychod? Cesko malo a ma vzdy blizsie zapadu, Slovensku sa necudujem, to svojim sposobom nemalo ani existovat a namiesto vdaky tak ako zapadu (exilovej vlade, ktora moze za vytvorenie Ceskoslovenska) tak madarom a nemcom, ktorym to niekedy vsetko na Slovensku patrilo, tak namiesto vdaky sa na Slovensku rozmaha primitivny nacionalizmus. Kazdy by si mal uvedoit, ze z akej ... vysiel a podla toho sa spravat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: ..........

Milan Baran,2015-07-28 06:43:36

Je to síce mimo tému, ale napíčem svoj názor. Vo vojnovom konflikte je úplne jedno, ktorý vojačik a na ktorej strane stlačil spúčť. Za haváriu je zodpovedné riadenie letovej prevádzky, ktoré poslalo civilné lietadlo nad vojnové územie.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: ..........

Gordon Freeman,2015-07-28 21:43:07

"ze to zostrelili rusi, teda ruski separatisticki teroristi"

toto patri obom, skuknite si radsej historiu Ukrajiny.




History is repeating

Odpovědět


Re: Re: Re: ..........

Pavel S,2015-07-28 21:12:10

Takže se komunističtí smradi s palicí zaraženou v putinově prdeIi vyskytují už i na Oslu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: ..........

z s2,2015-07-29 00:51:36

Z tebe by měli v minulém režimu radost, ty kokútku, ty víš komu a kam v přesný čas, čest ptáku soudruhu.

Odpovědět


Re: Re: ..........

Zicho Zvedavy,2015-07-29 17:26:02

Veru mate pravde, preto sa cudujem, ako ste sem zabludil :D

Odpovědět

Konfrontace

Josef Šoltes,2015-07-27 07:03:55

Všude se mluví o soupeření, konfrontacích, soubojích apod. Přitom naprostá většina dnešního světa je naopak založena na spolupráci. I ta rudá Čína si to uvědomuje a se světem velmi intenzivně obchoduje. Ostatně bez toho by dnes nebyla tam, kde je. Takže přeji soudruhům v Číně, ať jim to funguje co nejdřív.

Odpovědět


Re: Konfrontace

Vojtěch Kocián,2015-07-27 08:09:28

I obchodní spolupráce je v podstatě souboj nebo chcete-li soupeření. Kdyby se nedokázali prosadit na úkor konkurence, tak by obchodovat nemohli. Soupeření vědeckotechnické je něco podobného. Kdyby nebylo důležité, kdo je první a efektivnější, budou na to kašlat všichni a nic se vyvíjet nebude.

Odpovědět


Re: Konfrontace

Pavel Krajtl,2015-07-27 16:08:22

Jak kde jak kdo jak komu. V područí hydry se technice nedaří hýbat.

Odpovědět

podrobnosti

Tomáš Vodička,2015-07-27 00:56:16

Škoda, že článek neobsahuje prakticky žádné podrobnosti o čínském projektu. Konstrukci, parametry, a také časový plán realizace.

Pokud jde o tuto technologii obecně, není od věci zmínit, že kladná energetická bilance ještě nemusí znamenat využitelnost v energetice. I když nějaký tokamak vyrobí víc energie než spotřebuje, může se ukázat že jeho provoz bude příliš drahý. Extrémní podmínky v reaktoru totiž způsobují celkem rychlou degradaci jeho stěn i dalších nákladných komponent, čili vysoké provozní náklady. Nemluvě o extrémních nákladech na samotnou stavbu těchto zařízení. Takže od dosažení energetické ziskovosti bude k rentabilní výrobě silové elektřiny zřejmě ještě velmi dlouhá cesta.

Prozatím bych sázel spíš na štěpné reaktory IV. generace, které mohou zajistit ekonomickou výrobu elektřiny již v blízké budoucnosti a navíc směřují k vyřešení problémů s vysoce nebezpečnými "odpady" s dlouhým poločasem rozpadu. Je fakt, že Rusko postavilo rychlý reaktor už před řadou let a dnes patří k těm nejlepším v oboru. Ale Čína je velice progresivní, je možné že brzy překoná ostatní země i v této oblasti.

Ale zpátky k fúzním reaktorům, myslím že ty budou mít ještě mnoho let spíše vědecký význam, což se mimochodem taky počítá...

Odpovědět

Politika a veda

Jozef Gatial,2015-07-26 20:44:27

"Na obzoru jsou i silové konfrontace, ať už o sporné ostrůvky v oceánu anebo s upadajícím a vymírajícím Ruskem"- ake lacno teatralne. Ako je mozne ze to upadajuce a vymierajuce Rusko je jedina krajina na svete kde realne funguje rychly reaktor? Spor o nejake ostrovceky je snad dovodom na to aby vyse miliardova Cina padla na hubu? Zhruba pred 10 rokmi som v knihkupectve drzal v ruke knihu ktora opisovala pad USA a zhruba v 2030 aj jeho rozpad. V tej dobe sa mi to nezdalo az take aktualne ale podla toho ako sa svet meni doporucujem autorovi aby pokial uz chce silou mocou spajat vedu s politikou sa pozrel kvoli objektivite aj na druhu stranu. Inac par viet znehodnoti cely jeho clanok

Odpovědět


Re: Politika a veda

Pavel Houdek,2015-07-26 22:35:50

Naopak, autor dokázal, že má dobrý všeobecný rozhled nejen na poli vědy, ale i světového dění. Všichni znalci Ruska se shodují, že ruský dálný východ čeká konfrontace s čínským etnikem, které tam po milionech proniká přes čínskou hranici, viz Chabarovsk. A případná válka v jihovýchodní Asii, teritoriu, kde setrvale vzrůstá napětí a vyzbrojenost, by snadno mohla pozastavit financování tak náročného projektu jako je tokamak.
Nepřipadá mi šťastné pojímat objektivitu tak, že musí být nakydáno na obě bývalé mocnosti studené války stejně.

Odpovědět


Re: Re: Politika a veda

Jozef Gatial,2015-07-27 14:06:52

Je to presne tak ako je spomenute v prispevku vyssie - ako keby clanok pisal nejaky politruk. Je potrebne nasilu davat do odborneho clanku svoje politicke nazory najma ked sa na nich zhoduju vsetci znalci Ruska? Oblast s mestami Chabarovsk, Irkutsk (tu ma svoj zavod Suchoj) ma zhruba 5 milionov obyvatelov. Na cinskej strane nie az tak daleko od hranic len jedno jedine mesto ma 10 milionov obyvatelov. Je samozrejme, ze najma v suvislosti so zmenou klimy aj na Sibiri, ten pretlak bude obrovsky. Inac za Putinovej poslednej navstevy v Cine sa dohodli ze cinski robotnici budu pracovat v Rusku na vyrobe rodiny Su-27 lebo jednoducho nie su ludia. To ako, kedy a ci vobec bude tento konflikt eskalovat? Pre nas v EU su horucejsie temy, Teplice atd. atd. Inac v 1973 ked sa schylovalo ku konfliktu medzi Ruskom a Cinou jednou z nejadrovych zbrani hromadneho nicenia mali byt lietadla letiace rychlostou 2M 30-50 metrov nad zemou. Razova vlna mala vsetkemu zivemu trhat pluca. Mjasiscev pod oznacenim M-25 projektoval 5 verzii, ta najvacsia mala mat dlzku 93 metrov. V roku 2006 len par mesiacov po odtajneni som mal ich vykresy v rukach a vyrenderovane obrazky su na www.secretprojects.co.uk

Odpovědět


Re: Re: Re: Politika a veda

Daniel Horvath,2015-07-27 19:05:09

Jasne, vsetko je naopak, ked to povie nejaka primitivna slovenska socka. Umy si mastne vlasy a cizmy od blata a nemotaj sa tam, kde nemas.

Odpovědět


Re: Politika a veda

Daniel Horvath,2015-07-26 23:47:48

Zase nejaky trapny rusofil zo slovenskeho dalekeho vychodu, ktory je mentalne v Donbase s ruskymi teroristami. Odstahuj sa do Ruska a neotravuj ostatnych.

Odpovědět


Re: Re: Politika a veda

Štefan Bognár,2015-07-27 09:01:22

Mňa zase otravuješ ty. Mentálny intelektuál, insitný politológ kaviarenského typu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Politika a veda

Daniel Horvath,2015-07-27 19:06:50

Vdaka Tebe a podobnym navrhnem, aby Osel blokoval vsetky slovenske IP. Svoje nezmysly si vypisuj na demagogicke proruske portaly. Tu sa taky primitivizmus nenosi.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Politika a veda

Karel Rabl,2015-07-27 19:30:52

Proč teda neargumentujete místo primitivního napadání vždyť diskuze je tím čím se odlišuje inteligece od primitivizmu.Napříkad Rusko upadá protože tam vladne Putin jenže to Vám nikdo neuvěří protože od "demokrata"(nechal vystřílet parlament) Jelcina se národní důchod několikanásobně zvýšil atd.Snížila se kriminalita, zvýšily se platy a rubl drží i přes embargo.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Politika a veda

Daniel Horvath,2015-07-27 20:34:20

Rozdiel medzi zapadom a Ruskom je v tom, ze rusi klamu, zastieraju a robia demagogiu kde len mozu, uz ani oni sami z toho klamstva sa nevedia niekedy vymotat. Uspechy slavia a davaju svetu na oci, neuspechy taja ako mozu, samozrejme neutaja tie, ktore su jasne aj ostatnym. HDP je v minuse 4,4%, kriminalita podstatne vzrastla aj ked sa v Rusku rozmohla represia horsia ako v Cine, dokonca udavaci budu mat vyssi dochodok (v tom sa mozu vyzivat aj ceskoslovenski estebaci), priemysel pada na absolutne dno, stare naloziska ropy a zemneho plynu pomaly koncia a na nove naleziska Rusko nema technologie a potrebuje tie zapadne. Kurz sa drzi? Vid: http://goo.gl/8QiETV Mozno sa drzi akurat voci euru, ktore dramaticky oslabuje vdaka uvolneniu kvantitativnej menovej politiky pri ktorej sa mesacne pusta do obehu 60 mld. EUR. Rusko je slabe a bude este slabsie. Moze si robit propagandu aku chce, Rusko na velmoc nema. Keby nemalo nuklearne zbrane tak v konvencnej vojne je dole sa mesiac. Je to len taky pes, ktory steka, ale nema nato, aby uhryzol. Podpora Putina je minimalna a nie nejakych 80%. Poznam ludi z Moscow, ktori chodia na Slovensko, ziadne luzy, ale inteligencia a Putina nenavidia a sami si uvedomuju kam putlerovske Rusko smeruje, smeruje do zahuby, otaca sa chrbtom civilizovanosti. To su informacie z prvej ruky a nie nejaka medialna masaz proruskej propagandy desiatok propagandu siriacich proruskych webov v Cesku a na Slovensku. Cesko ako aj Slovensko snad patri do civilizovaneho sveta a nie medzi poloopice siriace zlobu, klamsto a demagogiu. Keby nie zapad, keby nie clenstvo v zapadnych strukturach tak je ako Slovensko tak Cesko uplne na dne, dnes este horsie ako v druhej polovici 20 storocia. Je smutne, ze si to ludia nevedia uvedomit, kolko zla a skody nam prave rusky vplyv priniesol.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Politika a veda

Gordon Freeman,2015-07-28 23:19:57

"Keby nemalo nuklearne zbrane tak v konvencnej vojne je dole sa mesiac" -> to ako kto, napr.!?

"poloopice siriace zlobu," -> "ale inteligencia" ........

"Rusko na velmoc nema" -> .......

"nevedia uvedomit, kolko zla a skody nam prave rusky vplyv priniesol" ........



vojensky nad ruskom sa vyhrat neda, to nieje o rusku ci ruskej politike ale o rusoch!

Bol som tam, nie medzi "ale inteligencia" ale medzi ruskymi ludmi a asi takto...

Ked predvas capnu poldecak s vodkou, tak ju vipite!!!! ;-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Politika a veda

Gordon Freeman,2015-07-28 23:24:42

"Rozdiel medzi zapadom a Ruskom je v tom, ze rusi klamu"


takze zapad je pravdomluvny, Assage,Snowden,John Kiriakou,....... jaaaaj rusky agenti

Odpovědět


Re: Politika a veda

Gordon Freeman,2015-07-28 22:28:37

Ja si tiez myslim, ze si do rusov nikto netrufne bez reulernej globalnej podpory, take USA to pochopilo uz davno a rozohralo velmi .... psychohru k ziskainu gp. Vlastne mi pride, ze Putin je hodne kludny vzhladom k ruskej povahe, mna by vytocilo uz len to ze ten vysuseny cervik dostal nobelovu cenu za mier. Ako moze vobec prezident udajnej najvacsej vojenskej velmoci nieco take dostat. To je ako dat elektrosokovacovy z bitunku cenu zato ze je vegetarian

Odpovědět


Re: Re: Politika a veda

Marek Fucila,2015-07-29 12:18:25

Keď mohla dostať Nobelovu cenu mieru Matka Terza, tak už ktokoľvek.:-)
To ale nemení nič na veci, že Rusko má ďaleko k slobode, ako aj vždy malo. Asi to bude v ľuďoch...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz