Intenzivní chovatelství znamená více tuberkulózy  
Souchotiny či oubytě, jak se nemoci také přezdívá, má podle Světové zdravotnické organizace zhruba třetina lidí. Horší je, že každou sekundu přibude další nový infikovaný a že počet nakažených celosvětově stoupá. Kromě lidské tubery se nedaří vymýtit ani tu skotu. Ta je na nás také přenosná. Nejvíce případů nemocného skotu mají v Evropě ve Velké Británii. Přes veškeré snahy se jim postup nemoci zvrátit nedaří.

 

Fiona Mathews, profesorka biologie savců, spoluautorka studie: „I přes veškeré nákladné eradikační programy s vybíjením tisíců kusů skotu, se  tuberkulózu nedaří vymýtit. Její propuknutí je pro podnik vždy devastující“.
Fiona Mathews, profesorka biologie savců, spoluautorka studie: „I přes veškeré nákladné eradikační programy s vybíjením tisíců kusů skotu, se tuberkulózu nedaří vymýtit. Její propuknutí je pro podnik vždy devastující“. (Kredit: UE)

Již za dob Hippokratových byla tuberkulóza nejrozšířenější chorobou. Na mumiích se molekulárně genetickými metodami podařilo zjistit, že lid sužovala  už před třemi tisíci let. Anatomové z pokřivených kostí dokonce vyčetli, že nemoc je s námi devět tisíc let.

 

Zatím se výzkumníci nemohou shodnout, zda se poprvé objevila u zvířat a z nich přeskočila na nás, nebo jestli tomu bylo naopak. Ať tak, či tak, ta lidská je stále přenosná na skot a je tomu i opačně. U nás žijeme v představě,  že se nám tu bovinní podařilo vymýtit. U sousedů v Německu, Švýcarsku,... si to tak docela nemyslí, protože s ní špatné zkušenosti, tu a tam, mají. Velké Británii dělá doslova velké problémy. Nemocného skotu, přes ohromné vynakládané prostředky, včetně vybíjení celých stád, nemoci neubývá. Není proto divu, že si ministerstvo u agentury, mající na starosti biotechnologický a biologický výzkum (BBSRC) zadalo studii, která se má pokusit zjistit, proč se šíření nemoci nedaří dostat pod kontrolu. Řešení úkolu se ujali na University of Exeter a první výsledky nyní zveřejnil časopis Biology Letters.

 

Výzkumníci si nejprve proklepli farmy, v nichž se případy tuberkulózy vyskytly. Bylo jich více než pět set (!). Namátkou si k nim přibrali ještě osm set dalších, v nichž zvířata zůstala zdravá. Jediné, co oba typy farem měly společného bylo, že se všechny nacházely v oblastech, kde je výskyt tuberkulózy vysoký.

 

Jezevec lesní (Meles meles), úhlavní nepřítel britských farmářů. (Kredit: BadgerHero, Wikipedia)
Jezevec lesní (Meles meles), úhlavní nepřítel britských farmářů. (Kredit: BadgerHero, Wikipedia)

 

V nyní zveřejněné zprávě se praví, že v posledních několika desetiletích došlo v Británii k radikálním změnám ve způsobu hospodaření. Ekonomický tlak přivedl řadu mléčných farem na mizinu. Od roku 2002 jich z trhu zmizela celá polovina. Přežily jen podniky  s početnějšími stády, kterým se  podařilo dosáhnou vyšší produktivitu. Průměrná velikost stáda vzrostla ze 75 zvířat (v roce 1996) na 133 (v roce 2014), což  je nárůst o 77 %. Dojivost z 5 775 na krávu (v roce 1995) se vyhoupla na 7535 litrů (v roce 2013). Nárůst o 27 %.


Statistika výskytu TBC ukázala, že podniky se stády o 150 a více hlavách, mají o 50 % vyšší pravděpodobnost, že u nich epidemie tuberkulózy propukne, než podniky s padesáti a méně kusy. Riziko závisí i na tom, co se na farmě pěstuje. Na každých 10 hektarů kukuřice nad průměr, se zvyšuje riziko o 20 %. Pokud se v podniku krmí siláží celoročně, riziko se zdvojnásobuje. Kromě vyjmenovaných faktorů do výskytu  onemocnění promlouvá i ráz krajiny. Konkrétně výskyt listnatých lesů, močálů a živých plotů. Živé ploty ohraničující jednotlivé polnosti, riziko výskytu tuberkulózy skotu výrazně snižují. I to vědci dávají do souvislosti s chováním jezevců. Jejich plachostí. Živé ploty jsou pro ně jakési oázy klidu a míru. Netoulají se potom tolik po loukách a netrousí po okolí výkaly a moč - nejčastější zdroj nákazy.

 

Na University of Exeter (jihozápad Velké Británie) zjistili, že čím početnější je stádo, tím pravděpodobnější je, že v něm tuberkulóza propukne. Šíření napomáhá i zvětšení ploch kukuřice. S vyšším rizikem propuknutí TBC u skotu je spojeno i celoroční zkrmování siláže.
Na University of Exeter (jihozápad Velké Británie) zjistili, že čím početnější je stádo, tím pravděpodobnější je, že v něm tuberkulóza propukne. Šíření napomáhá i zvětšení ploch kukuřice. S vyšším rizikem propuknutí TBC u skotu je spojeno i celoroční zkrmování siláže.

V močálech se jezevcům nelíbí a když mohou, obloukem se jim vyhnou. Přesto podmáčené lokality riziko onemocnění skotu zvyšují. V tomto případě nejspíš nastupuje jejich druhotný efekt – ve vlhku se obzvlášť dobře daří tuberkulózním bacilům.

 

V Evropě si jezevci na nepřízeň osudu naříkat nemohou. I když by jich tu mělo žít více než 1,2 milionu, na vlastní oči je spatřil jen málo kdo. Je to totiž zvíře noční, plaché a většinu času tráví v norách. I dříve se jim tady dařilo, jak o tom na mnoha místech svědčí místní jména: „jezevčí skála“, „jezevčí hrady“, "vrch jezevec“,… V Česku populace jezevců také nyní roste. Asi proto, že se pěstuje kukuřice čím dál tím na větší ploše a ta je pro ně vyslovenou pochoutkou. Některá počítání myslivců říkají, že by jich na našem území mohlo být okolo sedmnáct tisíc. Je dost pravděpodobné, že těm našim se tuberkulóza zcela nevyhýbá. Tato šelma z čeledi lasicovití chráněna není a tak pokud jste farmář s loveckým lístkem, mohlo by vás napadnout ledasco. Než ale přikročíte k činům, bude dobré ještě jednou vše dobře zvážit a třeba se i poučit na zkušenostech jiných. Britští farmáři spravedlnost vzali do svých rukou, ale dobrali se pravého opaku, než čeho chtěli dosáhnout. To proto, že jezevci jsou teritoriální a nemají ve zvyku migrovat. Jakmile ale přijdou o partnera, touha i starousedlíky rozpumprdlíkuje tak mocně, že se začnou toulat a provozují něco jako náhodný sex. Proto jejich střílení nemoc nejen neomezilo, ale naopak ji rozšířilo i do míst, která byla do té doby v mapách vedena jako TBC prostá. Byl to další případ, na který sedí pořekadlo "Cesta do pekel je až příliš často dlážděna dobrými úmysly".


Literatura
B. Winkler, F. Mathews.: Environmental risk factors associated with bovine tuberculosis in cattle in high risk areas, Biology Letters, rsbl.royalsocietypublishing.org/lookup/doi/10.1098/rsbl.2015.0536
University of Exeter

Datum: 30.11.2015
Tisk článku

Související články:

Tlusté bakterie šíří tuberkulózu     Autor: Jaroslav Petr (07.04.2008)
Další smrtelná infekce, kterou můžeme dostat od krav     Autor: Josef Pazdera (22.02.2010)
Totální tuberkulóza     Autor: Jaroslav Petr (21.01.2012)



Diskuze:

Již někdy v 50. letech

Jan Šimůnek,2015-11-30 07:57:58

byla v tehdejším Československu spáchána studie, podle níž mají tuberkulózní krávy vyšší dojivost. Když se to takto podá, tak to vypadá jako pitomost, nicméně závislost je zde v opačním směru: krávy s vysokou dojivostí se více vyčerpají a snadněji se nakazí.
Recept k nápravě je jednoduchý: Nehnat krávy do tak vysoké dojivosti, že to oslabí jejich imunitu. Jinými slovy, do ekonomiky vysoké dojivosti musí být započteno riziko vzniku TBC a vymlácení stáda. Na čistém trhu bezproblémové, na trhu deformovaném různými "záchrannými a podpůrnými fondy", dotacemi a jinými sociálfašistickými prasečinami (navíc nastavenými zpravidla tak, že na ně dosáhnou jen velkochovy), je to, pochopitelně, obrovský problém. Jinak názorná ukázka, jak tyto zásahy do tržní ekonomiky přímo ohrožují zdraví populace.

Odpovědět

Mojmir Kosco,2015-11-30 07:15:55

M jina .spis je to zasterka

Odpovědět

To se vi

Mojmir Kosco,2015-11-30 07:14:44

Davno ze koncentrace jedincu vede k prenosu infekcnich nemoci .tuberzlozni kravy byl obrovsky problem u velkokapacitnich kravinu a je jednim z hlavnich argumentu proc se od nich upustilo .obvinovani jezevcu to je ovse

Odpovědět


Re: To se vi

Hans Mahraner,2015-11-30 15:05:47

To se vi, ze by se clovek mel vyjadrovat k vecem, o kterych neco vi. Nevim co vy vite o zemedelstvi. Krome hobby biofarem, ktere maji sanci pouze zpestrit nabidku produktu pro zmlsane, se drtiva vetsina potravin v Evrope a S. Americe produkuje ve stale vetsich podnicich. Male podniky nemaji ani do budoucna z pohledu konkurenceschopnosti sanci. Proto neni pravda, ze se upustilo od velkokapacitnich kravinu, trend je presne opacny. Druzstva, ktera mela 150 krav ted nemaji vubec nic (vetsinou) nebo maji 800-900 ks pod jednou strechou. Volne ustajeni, welfare skrabatka a sprchy, spokojene kravy ... radost pohledet.
Problem tuberkulozy skotu je resitelny i ve velkochovech. U nas se za bolsevika zavedla povinna tuberkulinace, kdy se vyrazovaly pozitivni kusy. Stalo to cas i penize, ale program byl velmi uspesny. Takze technicky je ozdraveni skotu od tuberkulozy resitelne, ale zavisi na tlaku trhu - nastaveni lokalni legislativy - pravomoci dozorujicich organu (veterinarni spravy).

Odpovědět


Ano

Mojmir Kosco,2015-12-01 06:54:21

jsem ekologický SHR ale to nemá žádný vliv na dlouho platný poznatek dovoluji st dokonce tvrdit že napříč lékařstvím a zvěrolékařstvím,že koncentrace jedinců vede k snadnějšímu přenosu infekčních nemocí .... a jezevci jsou v tom nevinně .Dokonce si dovoluji tvrdit že u nás spíš prasata v jižní evropě divoké populace koček atd .Očkovaní a doléčování , selekce způsob chovu to vše je možné ale to je následek ne příčina

Odpovědět


Re: Ano

Hans Mahraner,2015-12-01 22:24:08

Ano, koncentrace jedincu vede ke snadnejsimu prenosu infekci, to plati jak pro lidi, tak pro zvirata. V pripade velkochovu ale take umoznuje vyrazne jednodussi prevenci. V pripade tuberkulozy to plati na 100%. Inkubacni doba je dlouha a nez zacne zvire vylucovat bacily, tak se da celkem spolehlive pomoci tuberkulinace rozpoznat a vyradit z chovu. Tim se da chov uplne ozdravit. Tuberkulinace je diagnostická reakce na antigen vpraveny do kuze, v zadnem pripade se nejedna o vakcinaci (ockovani) nebo lecbu. Toto je METODA ozdraveni stada, proc by to mel byt nasledek?
Prosim Vas, nez si priste "dovolite neco tvrdit", tak si o tom neco zjistete. Chapu, ze nikdo nevi vsechno, ale kdyz zacnete vetu slovy "Dokonce si dovoluji tvrdit ...", tak to vypada jako byste o veci neco vedel. Treba, ze u nas jsou prasata zdrojem tuberkulozy. Ne, nejsou. To jako veterinar vim. M. tuberculosis se u nas v chovech hospodarskych zvirat uz dlouha desetileti nevyskytuje. V CR se tuberkuloza vyskytuje prakticky vyhradne u lidi, velmi zajimave multirezistentni kmeny si vozime z celeho sveta nebo k nam prichazi samy. S klesajici proockovanosti (zruseni povinneho ockovani novorozencu v r. 2010) se mame do budoucna na co "tesit".

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz