Vědec obětí provokace Greenpeace  
Zelení aktivisté propadli konspiračním teoriím o spiknutí naftařů. A když důkazy nemají, prostě si je vymyslí. I kdyby to mělo znamenat křivé obvinění nevinného vědce.

Byl jsem upozorněn, že na webu české Greenpeace už od začátku prosince visí článek: „Vědci na prodej! Klimaskeptici pracují za peníze šejků a uhlobaronů“. V textu píší, že „jeden ze zkorumpovaných vědců“ je emeritní profesor fyziky William Happer z Princetonské university. Prý byl přistižen přímo při činu, jak bral peníze. Aktivisté pak usvědčeného korupčníka konfrontovali přímo na slyšení v Kongresu. „Kolik peněz jsi za to dostal?“ Vmetli mu do tváře. Profesor byl vyveden z míry: „Nevzal jsem ani dolar, ty hajzle.“ (I haven’t taken a dime, you son-of-a-bitch). Greenpeace si to natočila dokonce na video, které nazvali „Klimatický popírač odhalen“.

 

William Happer z Princetonské university

 

Nedalo mi to, protože mám ten nepříjemný zvyk, si ověřovat informace. Tak jsem trochu pátral. Začalo to v listopadu 2015, načasováno pár týdnů před klimatickou konferencí v Paříži. Aktivisté Greenpeace se vydávali za zástupce ropné společnosti z Bejrůtu. Pod falešnou identitou požádali o expertízu zmíněného penzionovaného profesora Happera. Zajímalo je, jaký vliv má jejich podnikání na životní prostředí. Že si firmy objednávají odborné studie od různých odborníků, je ostatně běžné v každém oboru. Takové studie vědci zpracovávají i pro vlády a ministerstva a dostávají na to granty.

 

Všechny e-maily, které si vyměnili, jsou k přečtení online:

https://assets.documentcloud.org/documents/2642410/Email-Chain-Happer-O-Keefe-and-Donors-Trust.pdf

 

Happer odpověděl takto: „Rád bych, aby váš klient nepodlehl nedorozumění ohledně mých názorů. Je jasné, že se spalováním fosilních paliv je spojeno skutečné znečištění, hlavně oxidy síry a dusíku, popílek a těžké kovy atd. Zcela podporuji opatření na cenově efektivní regulaci tohoto znečištění. Ale klimatická konference v Paříži vychází z premisy, že CO2 sám je znečištěním. To je naprostý omyl. Více CO2 světu prospěje.”

 

Povšimněte si, že Happer nepopírá změny klimatu ani znečištění. Pouze konstatuje, že fotosyntéza = sluneční energie + oxid uhličitý. To je látka ze základní školy. Zahradníci proto schválně do skleníků pumpují zvýšené hladiny CO2, aby tím zvýšili své výnosy.

 

Happer odmítl peníze. Řekl, že studii napíše, ale zdarma. Jeho honorář prý mají poslat na konto jedné neziskové vzdělávací organizace. „Pokud váš klient měl v úmyslu mi za napsání článku něco dát, prosil bych, aby případný honorář neposílali mě, ale přímo do CO2 Coalition… Jde o neziskovou vzdělávací organizaci osvobozenou od daní. CO2 Coalition mi občas proplácí cestovné, ale jinak mi nehradí žádné honoráře ani plat.“

 

A důvod? „Své aktivity v boji proti klimatickému extremismu dělám z lásky,“ píše Happer. „Abych bránil milované ideály vědy, která je tak zkorumpovaná klimatickým kultem.“

 

Z obvinění Greenpeace tedy není pravda vůbec nic. Happer není popírač. Nepopírá změnu klimatu ani znečištění ovzduší. Není zkorumpovaný ani na prodej. Nevzal ani dolar. Honorář odmítl.

 

Jediné, co Happer udělal špatně, bylo, že nelegitimoval osoby, které ho kontaktovaly e-mailem. Tento poučný příběh by měl být každému varováním, aby nepodceňoval rizika sociálních sítí a internetu vůbec.

 

PS: Na e-mail se žádostí o tiskovou opravu Greenpeace.cz už čtvrtým dnem neodpovídá.

 

Reference:

http://energydesk.greenpeace.org/2015/12/08/exposed-academics-for-hire/

http://www.greenpeace.org/czech/cz/press/Vdci-na-prodej-Klimaskeptici-popiraji-zmny-klimatu-za-penize-ejk-a-uhlobaron/

http://www.theguardian.com/environment/2015/dec/08/greenpeace-exposes-sceptics-cast-doubt-climate-science

https://assets.documentcloud.org/documents/2642410/Email-Chain-Happer-O-Keefe-and-Donors-Trust.pdf (e-mailová  korespondence Happera s falešnými zástupci energetické firmy)

http://ekonomika.idnes.cz/alena-vitaskova-v-roce-2015-rozjela-boj-na-vsechno-frotnach-ped-/ekonomika.aspx?c=A151229_104451_ekonomika_rts

Datum: 14.01.2016
Tisk článku

Související články:

Gorův učitel legendární klimatolog Revelle se stal klimaskeptikem     Autor: Vítězslav Kremlík (13.03.2014)
Většinu vědeckých článků prý nikdo nečte     Autor: Vítězslav Kremlík (25.06.2014)
Dobytek otepluje Zemi více, než ropný těžařský průmysl s plynárenským dohromady     Autor: Josef Pazdera (15.07.2014)
Lesní požáry v USA zřejmě mají na svědomí ekologové     Autor: Vítězslav Kremlík (07.10.2014)
Jak si sopky hrají s globálním oteplováním?     Autor: Stanislav Mihulka (15.01.2015)
Vliv námořní dopravy na globální atmosférickou cirkulaci     Autor: Vítězslav Kremlík (01.04.2015)
Klimatičtí inženýři navrhují ochlazovat planetu diamantovým prachem     Autor: Stanislav Mihulka (02.11.2015)
Vědci vymazali „pauzu“ v oteplování     Autor: Vítězslav Kremlík (20.12.2015)



Diskuze:

Slunce

Dominik Matus,2016-01-15 22:42:24

Mnoha lidem pořád nedochází, že ať uděláme cokoli klima se může měnit s aktivitou slunce.

Odpovědět


Re: Slunce asi ne

Mojmir Kosco,2016-01-18 08:24:06

Fyzikalni jevy vedouci ke zmene klimatu podle dulezitosti 1. Kosmicke katastrofy 2 vnitrni pohyby (vulkany a.tak) 3. precese mozna mesic, postaveni planet postaveni slunecni soutavy a slunce zdaleka ne .nebot slunce v podstate fungovalo stejne at zde byli vsude tropy nebo led nejdulezutejsi je pomer v biosfere ruznych plynu a par prachu a to v podstate vetsi mire revuluji zive pochody

Odpovědět

...ano, je třeba hýkat!

Mesika Kuropatva,2016-01-15 07:33:44

Anebo si začít zvykat na to, že projekt a kampaň se stanou vědeckými metodami a postupně nahradí zastaralou svatou trojici pozorování-analýza-experiment...

Odpovědět

tak se nám otepllilo

Stanislav Florian,2016-01-15 00:42:18

Tak se nám oteplilo, rok 2015 byl spolu s 2014 nejteplejší za dobu měření v Klementinu, listopad a prosinec byly nejteplejší z listopadů a prosinců za dobu měření. Animovaný graf do roku 2014 ( který byl rekordní) ukazuje vývoj globálních teplot po měsících.
http://www.bloomberg.com/graphics/2014-hottest-year
Nejspíš zítra bude známo hodnocení NOAA roku 2015, který s vysokou pravděpodobností bude nejteplejší za dobu měření.
Takže je třeba řešit klima : honem vytáhnout pár e-mailů a právem rozčíleného profesora fyziky.

Odpovědět


Re: tak se nám otepllilo

Petr Blažek,2016-01-15 01:18:11

No a co? Už bylo tepleji a také chladněji, ale teplota těžko omlouvá lži, manipulaci a podvody.

Odpovědět


Re: tak se nám otepllilo

Jan Šimůnek,2016-01-15 07:56:21

Klementinum se ohřálo tím, jak se postavila vltavská kaskáda, která pouští teplejší vodu spodem (viz teplotní anomálie vody). Do té doby Vltava prakticky každoročně (i v periodách teplejších, než je současný stav počasí) zamrzala, což umožnilo plnit lednice a uchovávat přes léto potraviny ve slušném stavu. Dnes Vltava nezamrzá skoro nikdy a pražská kotlina funguje tak trochu jako průtokový ohřívač.
A, mimochodem, současné teploty jsou +- na úrovni začátku měření v Klementinu, a to už v té době byl začátek "malé doby ledové". Delší středoanglická řada má pík vysokých teplot asi 50 let před začátkem měření v Klementinu, a to v té době u nás muselo být ještě tepleji, protože neležíme u moře, které by nás v létě chladilo a v zimě ohřívalo, jako tu Anglii. Nepřímé důkazy typu úrody, struktury plodin, kterým se tu dařilo, doby sněhové pokrývky apod. to potvrzují.

Odpovědět


Re: Re: tak se nám otepllilo

Mesika Kuropatva,2016-01-15 08:00:34

božínku :D
...se postavila vltavská kaskáda, která pouští teplejší vodu spodem.....

Odpovědět


Re: Re: Re: tak se nám otepllilo

Mesika Kuropatva,2016-01-15 08:04:21

zdroj :D Vltavská kaskáda, panenka Marie a další zázraky na Vltavě.

Odpovědět


Re: Re: Re: tak se nám otepllilo

Karel S.,2016-01-15 16:54:08

Samozřejmě, můžete si to spočítat kolik tepelné energie se akto dá do vody uložit, naproti tomu zase v létě se okolí ochlazuje, ale to může být v případě Prahy kompenzováno tepelným ostrovem a současnou betonizací. všech měst. Přestože neznám historickou mapu Prahy z let 1848-1900, jsem si jistý že stejně jako v případě Brna lze vysledovat trend redukce zahrad a nárůsto zastavěných ploch.

Tyto dvě události vedou k ohřátí stanice v Klementinu. Díky anomálii vody budou spodní výpustě, případěn turbíny, to záleží na aktuání situcai v nádrži, vypouštět vždy vodu teploty zhruba 4°C, ta nemá pak již šanci se při průchodu přes VD Štěchovice a Vrané ochladit.

Po vybudování VD Nové Mlýny II a III došlo k tomu že Dyje na dolním toku nezamrzá, pokud nedojde k extrémním jevům jako je minimální průtok a dluhodobé teploty pod bodem mrazu, přičemž prcholadnutí VDNM je mnohem rychlejší než v případě Vltavkých přehrad Orlík a Štěchovice, která jsou násobně hlubší a zadržují větší objemy vody.

Odpovědět


Re: Re: Re: tak se nám otepllilo

Jan Krásenský,2016-01-15 20:50:51

Škoda, že nelze vlastní příspěvky mazat, viďte. Doporučuji se zaměřit na jev, kdy voda mrzne od hladiny a nikoli ode dna. Je to tak? A proč.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: tak se nám otepllilo

Mesika Kuropatva,2016-01-17 12:17:54

Za jakých podmínek bude voda na spodní výpusti teplejší než na hladině a kolik dní v roce takové podmínky panují?
Je veškerý přítok na vltavských přehradách vyváděn spodem?
A jaký má toto vše vliv na měření teplot v Klementinu během celého roku v porovnání s vlivem vyspělé urbanizace?
Třeba Vás zamyšlení nad těmito otázkami dovede dál.

Odpovědět


Nic si z toho nedělejte,

Jan Krásenský,2016-01-18 16:40:54

Z kontextu článku vyplývá, že jde o zamrzání Vltavy v Praze. To se stává i jiným, že přehlédnou souvislosti, to ovšem neopravňuje k ostouzení autora nebo komentátora.

Odpovědět


Re: Re: tak se nám otepllilo

Stanislav Florian,2016-01-15 10:14:40

Otelilo se i na jiných stanicích v Česku včetně horských. Voda z přehrad v zimě topí, v létě se vypouští studená spodní voda, prostě akumulace tepla ve vodě a pak odevzdání jinde. Podobně vliv moře, pokud je blízko vyrovnává teploty během roku. Objem Vltavské kaskády je asi 1 km3 vody. Při rozdílu 10°C to dělá asi 4E+16 J. Energie vzniklá spalováním fosilních paliv ČR při asi 140 Mt ekvival. CO2/rok dělá asi 4E+18 J. Bez vlivu CO2 jako skleníkového plynu.
Mění se klima a měnilo se i bez vlivu člověka.Před 300 miliony let byly naše kopečky na rovníku a bylo asi o 10 °C tepleji. A ještě máme černé uhlí staré 300 milionů let, takže spalováním uhlí jakoby vracíme přírodě to, co uložila. Život na Zemi přežil jiné věci, ale civilizace problémy mít bude a má je už teď. Šup s hlavou do horkého písku.

Odpovědět


Re: Re: Re: tak se nám otepllilo

Jan Šimůnek,2016-01-15 13:39:56

Ono to není tak úplně pravda, protože na některých meteostanicích se naopak objevuje (nebo ještě nedávno objevovalo) ochlazení (na těch, co jsou v oblastech s minimem lidských vlivů, např. vrchol Milešovky).
Klementinum se otepluje i vlivem nárůstu pražské zástavby coby tepelného ostrova, skok byl s výstavbou nových sídlišť v 70. a 80. letech. Svoje udělalo i vyklučení zeleně kolem Vltavy. Přesun "referenčního pražského bodu" do Ruzyně (v blízkosti letiště) také udělal svoje kvůli tamním rozsáhlým betonovým plochám a ještě většímu rozsahu ploch, kde je tolerována jen nízce posekaná tráva.
O těchto věcech se hojně diskutovalo před nějakými 5 - 10 lety.
Navíc neexistuje definice "globální teploty", takže globální oteplisté se ocitají na stejné lodi třeba s teology. O něčem, co neexistuje, lze blábolit vcelku libovolně.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: tak se nám otepllilo

Stanislav Florian,2016-01-15 19:40:03

Hojně se diskutovalo se závěrem, že vliv tepelných ostrovů na průměrnou teplotu ČR není podstatný.
Nevím jestli existuje definice globální teploty, ale se statisticky podloženou pravděpodobností vypočtená hodnota globální teploty existuje. Nehledě na to, že se bavíme zde o průměrné teplotě ČR. Průměrná výšky občanů ČR ( kupodivu patříme do první pětky v Evropě) se taky neměří u každého člověka.
Jinak souhlasím blábolit lze vcelku libovolně, dokládá to i část této diskuze.
http://www.meteo.jankovic.cz/zaznamy/rok-2015/
ČR dlouhodobý průměr 10,72 °C
průměr 2002-2015 je 10,78 °C. To je malé oteplení.
Dle www.in-pocasi.cz je v roce 2013
Klimatologických stanic, které měří většinu důležitých meteorologických prvků, je v Česku přes 150 (zobrazit mapu). Takže vliv případného tepelného ostrova Klementina, Karlova nebo Ruzyně není podstatný.
Teploty kolísají, Klementinum do 1775 - 2015 viz
http://zmeny-klima.wz.cz/klementinum-data/Klementinum-1770-2015-graf-trendy.jpg
Říci, že v 70-80 rostly teploty kvůli zástavbě a trávě je hodně odvážné. I krátká tráva je zelená a má odpovídající albedo. Zástavba roste pořád, není podstatným faktorem nárůstu teplot a teploty mohou i mocně klesat. Klementinum
1934-1940 3,8°C pokles
1834-1838 4,2°C pokles

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: tak se nám otepllilo

Jan Šimůnek,2016-01-16 08:50:40

1. Jestliže sami oteplisté (a to i zástupci toho mála odborníků, co mezi nimi je) přiznávají, že globální teplotu nemají definovanou, tak ji asi definovanou nemají. Ještě důležitější je, že se nějakému jejímu definování dlouhodobě aktivně brání.
2. Meteostanic sice máme hafo, ale do celosvětové databáze globálních oteplistů jsou od nás zařazeny jen asi tři, shodou okolností ty, na nichž je prakticky nejextrémnější oteplování (ona výběrem souboru se dá statistika zfalšovat nejpohodlněji a nejbezpečněji).
3. Máme metodu výběru reprezentativního vzorku populace (třeba na měření té tělesné výšky a také hmotnosti u populačního průměru), máme i postupy, jak korigovat data z méně reprezentativních vzorků směrem k reprezentativnosti (např. jak korigovat na "stav u běžné populace" antropometrii, která se naměřila na účastnících Spartakiády). Podobná metoda pro meteostanice jednoduše neexistuje, přitom pokrývají naše území značně nerovnoměrně, takže nějaké korekce, průměrování o různé váze jednotlivých jednotek atd. by to potřebovalo "jak prase drbání"..
4. Přesun "měrného bodu Praha" z Klementina do Ruzyně pochopitelně znamenal teplotní skok, který je ovšem "globálně" interpretován (protože se nezměnil název místa pro globální databázi) jako "změna klimatu v Praze".
5. K tomu růstu města: K rušení hradeb Prahy došlo v roce 1875, takže druhý pokles, co uvádíte, je irelevantní. K zástavbě s velkými asfaltovými a betonovými plochami došlo až za normalizace. A byl to poměrně skokový nárůst těchto ploch během pár let, včetně plošné likvidace mnoha vzrostlých stromů a další zeleně (stavba Jižního města, Zahradního města, Proseku atd.) Před tím, i po roce 1989, spíše vznikala zástavba v zeleni, často ostrůvkovitá.
U té zeleně kolem Klementina zdaleka nešlo o "trávu", ale keře a stromy na břehu Vltavy (pamatuji ještě z dětství), vliv takovéto zeleně na teplotu je docela podstatná věc.

A ještě jednu věc: Loňský rok vychází v měřeních jako "šíleně teplý", přitom je to první rok, co pamatuji, kdy byly u nás na chalupě mrazy ještě po "zmrzlých", takže mi zmrzly po jejich odeznění vysázené okurky. To vyvolává otázku, nakolik jsou měření k určité hodině H a minutě M, s ignorováním všeho mimo tento čas, doopravdy reprezentativní.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: tak se nám otepllilo

Stanislav Florian,2016-01-16 19:11:14

Korelace mezi zmrzlými okurkami na chalupě a globální teplotou na Zemi roku 2015 je mi jasná, nemám připomínky.
Zavedl jste problém se sečením trávy v Ruzyni a odpověděl na trávu u Klementina, o níž řeč nebyla. A jste u chybějících keříků.
Znovu opakuji že projekt B.E.S.T. ukázal nezávislým zpracováním 1,6 miliardy dat, že vliv tepelných ostrovů na globální teplotu je malý.
Data z Klementina jsou v knize Svoboda: Velká kniha klimatu Zemí koruny české (2003)na papíře, takže údajné falšování starých teplot Klementina po přesunu kontrolního bodu mezinárodního bodu do Ruzyně je klimaskeptická sci-fi. Data najdete třeba na
http://zmeny-klima.wz.cz/klementinum-data/Klementinum-teploty-1770-2015-graf-data-trendy.xlsx
Diskuze o korekci teplot mezi Klementinum a Ruzyně byla před několika lety a byla dokladována klimatology, kteří s tím pravdu pracují. Dokud ještě klimatologové (L. Metelka) takovéto diskuze nevzdali ještě dřív, než došlo na okurky.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: tak se nám otepllilo

Jan Šimůnek,2016-01-16 21:25:20

Takže:
1. Pokud se řada dat z Klementina a následně v posledních cce 2 desetiletích data z Ruzyně označí jako "Praha", tak z toho prostě vyleze "pražské oteplení", protože v Ruzyni je tepleji. Což se stalo, a z takového datového odpadu se potom dělají "varovné statistiky". To je asi na úrovni, jako byste polovičce pacientů měřil teplotui v podpaží a polovičce v konečníku (a nevěděl jste ani, jak se u koho ta teplota měřila) a pak z toho dělal nějaké dalekosáhlé závěry.
Korekce teplot meteorologové přitom neumějí, nehledě k tomu, že takové korekce, jsou-li správně udělány, musejí počítat s dost velkou chybou, ovlivňující průkaznost měření.
2. Projekt Berkley na tepelné ostrovy je naprostý blábol, četl jsem, díval jsem se i na originální data (je, nebo bylo to na webu, vim to umí otevřít). Po metodické stránce je ta studie naprosto nesmyslná a zjevně je ta metodika nastavená tak, aby se nic nedokázalo. Údaje v databázi typu "Zilina, Czech republic" také nevyvolávají dojem důvěryhodnosti, a to už na úrovni dat, s nimiž pracovali.
3. Psal jsem o Klementinu a zeleni mezi ním Vltavou, která byla někdy v 70. až 80 letech vyklučena, což nutně muselo mít vliv na v této instituci měřené teploty. To, že okolo letiště asi nebudou vzrostlé stromy, je vcelku očekávatelné.
4. Ty zmrzlé okurky prostě ukazují, že existuje i nepoměr mezi oficiální metodikou měření a tím, co se reálně v přírodě děje. Což ovšem v přírodních vědách není nic neobvyklého.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: tak se nám otepllilo

Stanislav Florian,2016-01-17 00:37:08

Píšete :"Ruzyně označí jako "Praha", tak z toho prostě vyleze "pražské oteplení", protože v Ruzyni je tepleji."
Těžko. Korekce teplot na nadmořskou výšku v dané oblasti je zásadní. Lepší výsledky dává jen srovnání pěstování okurek.

Ruzyně ( asi 390 m.n.m.)je asi o 200 m nadmořských výše jak Klementinum ( asi 190 m.n.m.), takže Ruzyně má teploty nižší. Podobně stanice Karlov ( na kopci nad Albertovem v budově Matfyzu)
http://portal.chmi.cz/historicka-data/pocasi/mesicni-data#
Praha Karlov, Rok 2015 11,44°C
Praha Ruzyně, Rok 2015 10,20°C
Praha Klementinum. Rok 2015 12,5°C
http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1452532600

Že si někdo v Americe plete ČR a bývalé Československo ( Žilina) neznamená, že falšuje teploty. I slušně vzdělaný Evropan neví jaké je hlavní město třeba státu Wiconsin.

Odpovědět

Drzoun

Milan Krnic,2016-01-14 20:43:42

To si dovolil dost, říct si za nadlimitní práci peníze.
A po třetím nařčením nazvat zeleno-míráka sanavo-bičem.
Ještě, že to video utli tak brzy, jinak by jim určitě kameru i ústa rozbil, jak byl agresivní. To bylo vidět, jak prudce vstal ze židle a dožadoval se fyzického násilí, přičemž měl žíly na krku nalité krví. Hrubián.
Už se nedivím se panu prezidentovi, že je nechce jmenovat.

Odpovědět

extrémisté

Radovan Slegl,2016-01-14 20:40:45

Všichni extrémisté jsou stejní a jedno jakou pozici zastávají. Ve jménu své "víry" neváhají používat podpásovky. Takhle Greenpeace nikdy nebude organizací, která by měla respekt pro svůj přístup k ochraně přírody.

Odpovědět


Re: extrémisté

Karel S.,2016-01-15 17:09:37

Ne, je to horší, pokud jsou věřící a třeba i extremisté, tak je alespoň "omlouvá" to že to dělají pro posmrtný ráj. Tyto organizce to dělají jen pro své peněžní zisky.

Ale máte pravdu že to připomíná trochu středověkou inkvizici.

Myslím že jim nikdy nešlo o to být o seriózního partnera v diskusi, ale jen o prosazování svých politických záměrů. Problém těchto organizací je v tom že nikdy nejsou rozpuštěny po dosažení svého prmárního cíle.

Odpovědět

........

Jozef Vyskočil,2016-01-14 16:41:49

Takéto a podobné nevolené spolky, ktoré vystupujú verejne by mali povinne dokladať kto ich platí.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz