V Itálii vyšetřují závažné podvody ve výzkumu škodlivosti GMO  
Výzkumný tým veterináře Federica Infasceliho, který se snažil dokazovat škodlivost geneticky upravených organismů, čelí obviněním a vyšetřování kvůli vědeckým podvodům.

Otráví nám GM sója nebohé kojence? Kredit: Scott Bauer / USDA.
Otráví nám GM sója nebohé kojence? Kredit: Scott Bauer / USDA.
Jsou geneticky vylepšené organismy bezpečné? Můžete je bez obav pohladit? Nebo dokonce sníst? V současnosti už máme k dispozici výsledky velkého počtu testů bezpečnosti GM organismů z celé řady zemí, a jejich závěr je jednoznačný. Ano, je to bezpečné. Sníst GM bramboru vylepšenou tak, aby více odolávala plísni bramborové, je úplně stejné, jako sníst jinou bramboru. V Evropě je ale hodně lidí, kteří tohle nechtějí slyšet. Když laboratoř veterinárního lékaře Federica Infasceliho z Neapolské univerzity publikovala několik studií, které jdou proti proudu, a tvrdí například, že se fragmenty genů z GM sóji dostávají ze střev do mléka kojících matek, tak to vzbudilo velikou pozornost.
Elena Cattaneo. Kredit: Presidenza della Repubblica.
Elena Cattaneo. Kredit: Presidenza della Repubblica.

Infasceliho výzkum hojně citují protigeneticky a genofobně zaměřené weby, které si svojí rétorikou nijak nezadají s ostatními xenofobními weby. A taky ho rádi vytahují novináři i politici, jako například během loňského léta, když probíhalo slyšení v italském Senátu kolem povolování pěstování GM plodin v Itálii. Z výzkumných publikací se stalo politické střelivo těžkého kalibru. Pozornost médií a odborníků se ale Infascelimu těžce nevyplatila.

V Itálii se v těchto dnech kolem Infasceliho výzkumu rozhořel vědecký skandál. Italské neurovědkyni Eleně Cattaneo z Milánské univerzity, která je zároveň poslankyní italského Senátu, se totiž Infasceliho publikace zdály podezřelé a tak se podívala na zoubek třem z nich. A hned narazila na stopy závažných manipulací, které vzbuzují fatální pochyby o věrohodnosti Infasceliho výzkumu. 
Enrico Bucci. Kredit: BioDigitalValley.
Enrico Bucci. Kredit: BioDigitalValley.

Cattaneová objevila zásahy do obrázků v publikacích a také zjistila, že se některé z obrázků opakují v různých publikacích, ale přitom by podle popisků mělo jít o výsledky různých experimentů. Senátorka proto v září 2015 pověřila Enrica Bucciho, šéfa biomedicínské konzultační společnosti BioDigitalValley z italské Aosty, aby tři zmíněné Infasceliho studie pečlivě analyzoval. Soudní analýzy prokázaly, že Infasceliho články skutečně obsahují záměrně manipulované obrázky a shodné obrázky s odlišnými popiskami. Cattaneová pak v listopadu 2015 poslala výsledky šetření na Neapolskou univerzitu. Rektor univerzity Gaetano Manfredi zahájil vlastní vyšetřování, které by se teď mělo chýlit ke konci.

Jak už to ale v podobných případech bývá, když vyšetřovatelé narazí na závažné skutečnosti, které by se někdo mohl pokusit ututlat, tak v těchto dnech došlo k úniku tajných informací z vyšetřování Infasceliho výzkumu do italského tisku. A vyšetřovací komise Neapolské univerzity, která zahrnuje místní vědce i odborníky cizích institucí, se k tomu musela nějak postavit. Molekulární biolog Tommaso Russo z Neapolské univerzity, který toto vyšetřování koordinuje, potvrdil časopisu Nature, že jejich komise odhalila záměrnou manipulaci s daty. Jinými slovy, Infascelli je podvodník, který se snažil za každou cenu očernit geneticky vylepšené organismy a vědce, kteří s nimi pracují. Jak se rovněž dalo čekat, Infascelli se všem obviněním brání a tvrdí, že jakýsi expert vyloučil možnost manipulace s daty v jeho výzkumu. Dosavadní vývoj událostí ale nasvědčuje tomu, že to Infascelli tvrdě schytá.
BioDigitalValley.

BioDigitalValley.

Dne 14. ledna (2016) pověsil Bucci (BioDigitalValley) na web analýzu Infascelliho publikací. Nejen tři původně vyšetřované studie, ale také čtyři další publikace o krmení GM potravinami, jejichž spoluautorem byl Infascelli, a také PhD. práci z Infascelliho laboratoře. Ve všech těchto publikacích Bucci odhalil manipulaci s použitými obrázky a svá zjištění zaslal rektorovi Neapolské univerzity i samotnému Infascellimu. V lednu došlo i k tomu, že časopis Food & Nutrition Sciences zrušil jednu z inkriminovaných Infascelliho publikací, kterou otiskl v roce 2013. Jako důvod ovšem časopis zatím uvádí pouze neúmyslnou chybu s použitím stejného obrázku.

Postupně se ozývají i další vědci. Rostlinný genetik Wayne Parrott z Georgijské univerzity v Athens nezávisle dospěl ke stejnému názoru a upozornil časopisy, které publikovaly Infascelliho výzkumy, že může jít o záměrnou manipulaci s daty. Jak je vidět, ke zpochybnění nezávadnosti GM plodin je nutné systematicky podvádět.

Literatura
Nature News 18. 1. 2016.

Datum: 21.01.2016
Tisk článku

Související články:

Známý psycholog odhalen jako podvodník astronomických rozměrů     Autor: Stanislav Mihulka (08.11.2011)
Psychologie na rozcestí: neověřitelné výzkumy, falešně pozitivní výsledky     Autor: Dagmar Gregorová (22.05.2012)
Francie definitivně zakázala GM kukuřici     Autor: Josef Pazdera (07.05.2014)
Na genetické frontě se schyluje k bitvě: Přicházejí RNA spreje!     Autor: Stanislav Mihulka (12.08.2015)
Většina zemí v EU usiluje o zákaz geneticky modifikovaných plodin     Autor: Josef Pazdera (05.10.2015)



Diskuze:

špinavec

Vít Ožana,2016-01-25 09:15:57

kdyby měl kouska cti v těle, tak se zastřelí

Odpovědět

italové

Jarda Votruba,2016-01-22 08:06:53

Moje zkušennost jako strojaře s Italy všeobecně je taková, že dostanete čínskou kvalitu za evropské ceny. Italům se nedá věřit v ničem, je to národ komediantů. Jediný co umí dobře jsou nudle a zmrzlina. To je moje 15 letá zkušennost. Pár vyjímek se mezi nimi najde, ale většina jsou číňani Evropy.

Odpovědět


Re: italové

Jaroslav Lepka,2016-01-23 14:08:50

Benelli, Beretta, Ferrari, Lamborghini ??? Jen abych zůstal u toho strojírenství a jeho (jejich) kvality. I když přiznávám, že jejich přístup k problému je velmi osobitý: Někdy koncem května jsme tam volali a hodlali učinit objednávku. Velmi konsternovaná sekretářka nás odbyla, že mají v srpnu celopodnikovou dovolenou, ať se ozveme v září. Pro sichr jsme to nechali na začátek října a dostalo se nám další překvapivé odpovědi, že doposud vyřizují dřívější objednávky, neboť měli v srpnu dovolenou.

Odpovědět


Re: Re: italové

Milan Krnic,2016-01-24 15:44:10

Stačí se podívat, jak zfušovali stavbu vĕže (což je ostatnĕ proslavilo), a jaké na ní vybírají vstupné. Nedaleký detektor gravitačních vln, citlivý na náklony, vibrace pak radĕji vyjmuli ze svého území. :-)

Odpovědět

Infascelli

Roman Sobotka,2016-01-21 20:57:20

Ani bych netvrdil, ze Infascelli je nejaky fanaticky odpurce GMO, ktery chtel "za každou cenu očernit geneticky vylepšené organismy". Jedna se o 'vedce', ktery dlouhodobe publikuje balast v zurnalech, ktere jsou balast sami o sobe (Food & Nutrition Sciences). Podle vseho pouzival nekolik stejnych obrazku PCR gelu do svych publikaci systemem copy-paste (coz je docela zoufalost). Asi necekal, ze by to nekdo poradne cetl a take na nic noveho neprisel. Titerne mnozstvi DNA z krmiva je mozne najit v mlece, to uz publikovali jini. A neni to zadna senzace. Pokud je krmivem GM soja (jako v Evrope), da se pomoci PCR (a znacneho usilim) vytahnout z mleka i nejaky fragment transgenu. GMO to nijak neocernuje, 'verici' co se boji, ze na ne preskoci DNA z mleka, k tomu zadnou vedu nepotrebuji. Ale je to tema, na ktere je stale mozne sehnat financovani a roky prezivat bez velkeho usili. Takovych laborek, pozirajici penize za nekonecne testovani GM kukurice a soji, budou v EU stovky.

Odpovědět

Podvody a přání otcem myšlenky

Gordon Freeman,2016-01-21 20:03:36

Je veliká škoda, že se dráhy některých vědců ubírají cestami manipulovanými a zaujatými. Ve snaze nějak přežít v tomto světě rezignují na vědeckou činnost. Neúspěch je nepřijatelný. Ale i když bude výzkum několikrát správně označený za zmanipulovaný a výsledky zamítnuty, stejně to hlasatelé nekonečné pravdy nebudou brát vážně. Tisíckrát opakovaná lež se stává pravdou :(

Odpovědět


Re: Podvody a přání otcem myšlenky

Milan Krnic,2016-01-24 16:02:57

Dříve mi to také přišlo jako škoda. Ovšem vzhledem k tomu, že se obdobné postupy prosazují v každé činnosti lidstva, začal jsem to brát jako normál. Standard.
Nikdo s tím neudĕlá, zejména proto, že tĕch, kdo by nás od mala učili nazývat vĕci pravými jmény, je dle tohoto standardu málo. A to se uzřejmĕ generačnĕ dédí.

Odpovědět


Re: Podvody a přání otcem myšlenky

Richard Švec,2016-01-24 16:15:55

Otazka je ci toto este su vedci. Pod pojmom vedec si predstavujem cloveka ktory nezatvara oci pred faktami ani za cenu ze by musel revidovat svoje tvrdenia. Skratka ludia ktory chapu ze aj experiment ktory nepotvrdi moju teoriu je platny experiment a jeho informacna hodnota tkvie v tom ze sa dozviem kde som sa mylil. V opacnom pripade taky clovek nie je vedec ale dogmatik a patri skor do chramu alebo parlamentu ako do labaku.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz