Vychrtlé černé díry v pětirozměrném prostoru vytvářejí nahé singularity  
Podle simulací na kosmologickém superpočítači COSMOS mají velmi úzké černé prstence ve vícerozměrném prostoru sklony tvořit nahé singularity, které se protiví principu kosmické cenzury.

 

Černý prstenec v 5D prostoru,. Kredit: Pau Figueras, Markus Kunesch & Saran Tunyasuvunakool.
Černý prstenec v 5D prostoru,. Kredit: Pau Figueras, Markus Kunesch & Saran Tunyasuvunakool.

Představte si černou díru, která má tvar vychrtlého prstence. V našem 3D vesmíru takové černé prstence nefungují, v prostoru o pěti nebo více rozměrech už ale mohou existovat. A takové provokativně prstencové černé díry prý mohou zbořit Einsteinovu obecnou relativitu. Doktorand z Cambridge Saran Tunyasuvunakool a jeho kolegové si právě takové prstencové a hodně úzké černé díry v pětirozměrném prostoru pořádně nasimulovali a sledovali, co se bude dít. Vychrtlé prstence se vyvinuly do série vypouklin spojených velmi tenkými oblastmi černé díry, jako černé perly na černé niti, ze kterých se nakonec stala skupina navzájem oddělených černých miniděr. Jako když se ze slábnoucího proudu vodu stanou jednotlivé kapky.

Saran Tunyasuvunakool. Kredit: Cambridge University.
Saran Tunyasuvunakool. Kredit: Cambridge University.


Zní to jako psychedelický zážitek z testování nového halucinogenu, teoretičtí fyzici už ale znají takové černé prstence od roku 2002. Tunyasuvunakool a spol. teď vůbec poprvé na superpočítačích úspěšně simulovali jejich dynamiku a napsali o tom do časopisu Physical Review Letters. Když by ale prstencová černá díra vznikla, tak by se měla objevit takzvaná nahá singularita (naked singularity), tedy dost skandální záležitost. Gravitační singularita je bod s nekonečně intenzivním gravitačním polem, kde nefungují nám známé zákony časoprostoru. A nahá singularita, to je skandální gravitační singularita bez horizontu událostí. Jednoduše řečeno, nahé singularity lze pozorovat z okolního vesmíru.

Superpočítač COSMOS. Kredit: Cambridge University.
Superpočítač COSMOS. Kredit: Cambridge University.

 

Opět to zní velmi extravagantně, ale nahé singularity jsou velmi důležité, alespoň teoreticky. Pokud by existovaly, tak to znamená, že lze pozorovat zhroucení objektu do nekonečné hustoty. Relativističtí fyzici mají s nahými singularitami velmi napjaté vztahy, protože zásadně ohrožují obecnou relativitu. Jde o to, že obecná relativita nedokáže předpovědět budoucí vývoj časoprostoru v blízkosti nahé singularity. Což je nanejvýš stresující. Klasické černé díry tenhle problém nemají, protože skrz horizont událostí není vidět a vnější pozorovatel tudíž nemůže sledovat, co se děje s časoprostorem uvnitř černé díry.

Jak říká Tunyasuvunakoolův kolega z Cambridge Markus Kunesch, dokud zůstává nahá singularita ukrytá za horizontem událostí, tak nedělá problémy a obecná relativita se drží principu kosmické cenzury, podle něhož nemohou být ve vesmíru nahé singularity. Dokud podle Kunesche platí kosmická cenzura, tak je možné předpovídat budoucí vývoj časoprostoru kolem černých děr, tedy mimo horizonty událostí. Teoretičtí fyzici si ale pohrávají s možností, že by nahé singularity mohly existovat v časoprostoru, který by měl více dimenzí, než ten náš.

Aplikovaná matematika a teoretická fyzika, Cambridge.
Aplikovaná matematika a teoretická fyzika, Cambridge.


Tunyasuvunakool tvrdí, že kdyby nahé singularity doopravdy existovaly, tak to rozboří obecnou relativitu. A když padne obecná relativita, tak se prý rozsype prakticky celá fyzika, protože obecná relativita je dnes základním kamenem našeho vysvětlení vesmíru. Einsteinova obecná relativita se přitom sama o sobě nevyjadřuje k počtu dimenzí ve vesmíru. Teoretičtí fyzici se teď snaží zjistit, jestli obecná relativita v časoprostoru o více dimenzích dodržuje princip kosmického cenzury anebo ne.

Tunyasuvunakool a spol. využili služeb britského národního kosmologického superpočítače COSMOS, s jehož pomocí byli schopni simulovat fungování obecné relativity ve vícerozměrném prostoru. Simulace je přesvědčily, že černé prstence jsou nestabilní. V simulacích ve většině případů došlo ke kolapsu černých prstenců zpět do podoby sférické černé díry, která zůstává zahalená horizontem událostí. Velmi vychrtlé černé prstence ale mohou být natolik nestabilní, že se rozpadnou na sérii černých miniděr a vytvoří nahou singularitu. 

Jestliže ale kosmická cenzura nefunguje ve vícerozměrném časoprostoru, tak je otázkou, co je na čtyřrozměrném časoprostoru tak zvláštního, že tady kosmická cenzura platí. Anebo že by ani tady kosmická cenzura tak úplně neplatila? Je to stále ještě otevřené. Leccos by mohla vyjasnit kvantová gravitace, na kterou ostatně toužebně čeká celá fyzika jako na definitivní smíření obecné relativity s kvantovou mechanikou. Právě kvantová gravitace by mohla zatočit s gravitačními singularitami a s těmi jejich nechutnými nekonečny. Snad se to konečně povede. 

Video:  5D black hole


Literatura
University of Cambridge 19. 2. 2016, Physical Review Letters 116: 071102, Wikipedia (Naked singularity, Cosmic censorship hypothesis).

Datum: 19.02.2016
Tisk článku

Související články:

Zrození vesmíru ve 4D černé díře jako rozmarná letní story     Autor: Stanislav Mihulka (13.08.2014)
Co jsou zač bílé díry?     Autor: Stanislav Mihulka (13.10.2015)



Diskuze:

Gravitácia v strede Čiernej diery

Rene Mikolas,2016-02-20 16:42:42

Gravitácia v strede Čiernej diery je nulová. To vieme dokázať dosť presvedčivo. Čierna diera tvaru gule je stabilný výtvor.
Prstencová Čierna diera je útvar nestabilný.
Je potom možné aby sa vo vesmíre vytvorila prstencová Čierna diera?
Pravdepodobnosť je otrasne malá ale nenulová.
Matematici tvrdia, že aj nulová hodnota pravdepodobnosti javu neznamená, že daný jav nemôže nastať. (Toto tvrdenie chápem, ale nie som s ním úplne vyrovnaný.)
*
Predstavte si, že niekde vo vesmíre sa zoskupia Čierne diery tak, že vytvoria útvar zložený s absolútne rovnako hmotných Čiernych dier v kruhu, rovnako vzdialených od seba a všetky na tom istom polomere od zdanlivého stredu.
Minimálny počet = 3.
Približovanie gravitačnou silou začne sľubovať vytvorenie novej jedinej prstencovej Čiernej diery. Asi bez gravitačných vĺn.
*
Ako to asi simulovali fyzici?
Čierna diera klasická je vlastne daná súčtom - rotáciou kruhovej čiernej diery okolo osi prechádzajúcou jej rovinou a ťažiskom. Možno tiež rotáciou okolo všetkých (nekonečna) osí súčasne. Vytvorí sa tak sférický dutý útvar, dutá guľa s nulovou gravitáciou v strede, ktorý je stabilný len za presne daných podmienok.

Odpovědět


Re: Gravitácia v strede Čiernej diery

Richard Palkovac,2016-02-21 07:50:44

Predstavujete si to v 3D, ale tento clanok je o 5D, takze predstavy nepomozu, je to matematicka konstrukcia.

Otazka by mohla byt, ako sa to premietne do nasho 3D priestoru ? Ak ako prstenec na uvedenom obrazku, ktory skolabuje na jednotlive "gulky" ako na uvedenom videu tak potom moze byt clanok celkom realna uvaha, co ale neznamena , ze vo vesmire sa to tak deje.

Odpovědět

Kosmická cenzura je ad hoc předpoklad

Pavel A1,2016-02-20 11:27:55

Pokud vím, tak kosmická cenzura je ad hoc předpoklad dodaný uměle k OTR (v žádném případě z ní nevyplývá), takže to, že neplatí, by nebylo asi žádné překvapení. Koneckonců nahou singularitu ukáže i extrémní Kerrova černá díra v našem prostoru.

A to, že OTR si s popisem dějů u singularity neporadí, je zcela v pořádku, to totiž nemá v popisu práce. A například teorie strun ukazuje, že žádná singularita vlastně neexistuje.

Odpovědět


Re: Kosmická cenzura je ad hoc předpoklad

Xavier Vomáčka,2016-02-20 14:11:29

Naprostý souhlas. Když OTR "přežije" cestování časem (viz např. Gödelův vesmír), tak proč by ji měla zrušit nějaká nahá singularita, že.

Odpovědět

Podstatne hlbsia pravda ako OTR.

Richard Palkovac,2016-02-20 08:08:39

Podstatne hlbsia pravda ako OTR urcite existovat musi, takze hladat treba vsade. Taketo "mozgove cvicenia" nikomu a nicomu neskodia, skor si myslim, ze su uzitocne, aj ked napokon ukazu, ze su nespravne.

Odpovědět


Re: Podstatne hlbsia pravda ako OTR.

Marcel Brokát,2016-02-20 10:32:03

nedělejte vlny
kdo má všech 5 pohromadě přeci nebude tvrdit že OTR je jediná fungující teorie a že už nikdy nic nebylo a nebude
a ohledně základního výzkumu - myslím, že zase - tomu kdo má všech 5 pohromadě je jasné, že je nezastupitelný ...

Odpovědět

Tedy

Marcel Brokát,2016-02-20 02:07:16

ať mně někdo vysvětlí jak by tohle mohlo zbořit OTR když přináší jasné hmatatelné reálné a použitelné výsledky? Notebene, když si OTR nedělá absolutně žádné nároky na víc dimenzí, takže ani tak není s tímhle v rozporu?

To je už jak bulvár.... :-(

Odpovědět


Re: Tedy

Jiří Brunner,2016-02-21 00:29:15

Je to bulvár, už ten výraz "zbořit" je nesmyslný. OTR nikdo nezboří, jen budoucí novou teorii postaví před ní.

Odpovědět

ehm

Jakub Beneš,2016-02-20 01:33:16

opravdu máte pocit, že tohle má ještě něco společného s vědou a vědeckou metodou?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz