Vědci Facebooku učí umělé inteligence čtením dětských knih  
Chcete potěšit a vzdělávat svoji umělou inteligenci? Přečtěte ji pohádku!

Čtěte svým umělým inteligencím každý den. Kredit: E. Gertrude Thomson / Wikimedia Commons.
Čtěte svým umělým inteligencím každý den. Kredit: E. Gertrude Thomson / Wikimedia Commons.

Pokud má z dětí být něco pořádného, měly by hodně číst. Anebo bychom jim měli hodně číst. Vážně. Z vícero důvodů, od osvojení správné výslovnosti, rytmu, větné skladby, až po tříbení fantazie, imaginace i sebekontroly. Pozoruhodné je, že to platí i pro umělé inteligence.

 

 

Výzkumník umělé inteligence pro Facebook Yann LeCun. Kredit: Facebook.
Výzkumník umělé inteligence pro Facebook Yann LeCun. Kredit: Facebook.

 

Vědci Facebooku 18. února zveřejnili několik datasetů, s nimiž trénují neurální sítě, na nichž ve výzkum Facebooku pracují. Jejich součástí jsou také texty klasických dětských knih, včetně Knihy džunglí Rudyarda Kiplinga, Petra Pana od J. M. Barrieho, Malých žen od Louisy May Alcottové, Vánoční koledy Charlese Dickense, Ostrova pokladů Roberta Louise Stevensona, Alenky v říši divů Lewise Carolla a dalších. Umělé inteligence se ve Facebooku učí z celkem více než stovky takových knížek, které badatelé získali z volně dostupné online knihovny Project Gutenberg.

 

Umělá inteligence pracuje s textem z knihy „The Adventures of Old Mr. Toad“ amerického spisovatele Thorntona Walda Burgesse. Kredit: Facebook.
Umělá inteligence pracuje s textem z knihy „The Adventures of Old Mr. Toad“ amerického spisovatele Thorntona Walda Burgesse. Kredit: Facebook.

Proč ve Facebooku vzdělávají umělé inteligence dětskými knihami? Je to cool nápad, to bezpochyby. Trénování umělých inteligencí knihami je ale také součástí metody Children’s Book Test, kterou ve Facebooku používají pro zhodnocení chápání čteného textu umělými inteligencemi. Vědci Facebooku například předloží umělé inteligenci stránku z dětské knihy a pak po ni žádají, aby vybrala z nabídnutého seznamu slov to nejvhodnější slovo pro doplnění do poslední věty textu.

 

 

Project Gutenberg.
Project Gutenberg.

 

Badatelé tvrdí, že když umělá inteligence dovede vyřešit takový úkol, tak to znamená, že se může rozhodovat podle širšího kontextu událostí ve složitějších situacích. Něco takového je přitom zásadní dovednost pro zpracování a zapamatování komplexních informací. Stejně jako jejich lidské protějšky, ani umělé inteligence Facebooku ale neleží celé dny v knihách. Když nečtou, tak se šprtají zajímavosti z celého světa. Facebook totiž kromě seznamu povinné četby umělých inteligencí uveřejnil i soupis více než 108 tisíc otázek z online databáze vědomostí Freebase, na nichž také s umělými inteligencemi pracují. Tak například, ke žijí lidé, kteří hovoří jazykem Tomadino? Víte to?

 

 

Video: Facebook's Artificial Intelligence Research

 

Meet Facebook's Head of Artificial Intelligence

 

Learn More About Facebook AI Research

v

 

 

Literatura

NewScientist 25. 2. 2016

Datum: 28.02.2016
Tisk článku

Související články:

Umělá inteligence Watson očekávaným vítězem v Riskuj!     Autor: Stanislav Mihulka (18.02.2011)
Umělá inteligence se učí chápat jazyk hraním slavné hry     Autor: Stanislav Mihulka (19.07.2011)
Porazí umělé inteligence rakovinu?     Autor: Stanislav Mihulka (21.02.2016)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz