Téměř odepsaný teleskop odhalil dalších 72 asteroidů  
O některých sondách se píší články velmi často, protože produkují zajímavé fotky, ale je potřeba si uvědomit, že flotila kosmických sond v sobě ukrývá i tiché pracanty. Řeč je o vesmírných sondách a dalekohledech, které dlouhé roky pilně sbírají cenná vědecká data a přitom se o nich tolik nepíše.

Na webu NASA objevil článek, který informuje o výsledcích druhého roku služby projektu NEOWISE. Že jste tento název ještě neslyšeli? Je to dost dobře možné. A co WISE? Tam už se možná někteří naši čtenáři chytají. NEOWISE je totiž novým programem pro infračervený teleskop WISE.

 

 

Odepisovat předčasně některé kosmické mise se nevyplácí. Když teleskopu WISE přesně podle plánu ve druhé polovině roku 2010 došlo chladící médium, znamenalo to konec jeho základní mise. Během ní provedl globální mapování okolního vesmíru v infračerveném spektru. Za více než půl roku služby  pořídil 2,7 miliónu fotografií, objevil 20 komet, více než 33 000 planetek a 133 blízkozemních asteroidů. Základní mise tedy byla splněná a vědecká obec mohla začít s důkladnou analýzou nasbíraných dat.

 

Kompletní mapa „oblohy“ vytvořená ze snímků teleskopu WISE.
Kompletní mapa „oblohy“ vytvořená ze snímků teleskopu WISE.

 

Samotná družice ale byla v dobrém technickém stavu a i když dva přístroje byly po vyčerpání vodíku pro chlazení senzorů nepoužitelné, stále byly na palubě WISE další dva přístroje, které fungovaly i nadále. Vědci sice mohli zapomenout na sledování galaxií či hnědých trpaslíků, ale stále se nabízela možnost hledat blízkozemní asteroidy a komety včetně objektů, které by mohly být pro zemi teoreticky nebezpečné. Než se vyřešily administrativní záležitosti spočívající především v řešení financování, byla družice v roce 2011 uvedena do hibernace. V září roku 2013 se ji podařilo úspěšně oživit a zahájit tak prodlouženou misi nazvanou NEOWISE.

 

Kosmická agentura nyní vydala zprávu, která hodnotí druhý rok této prodloužené mise a výsledky jsou velmi pozitivní. Infrateleskop má nyní na svém kontě celkem 439 objevených objektů, které se označují jako NEO, přičemž ve 72 případech se jedná o nové objekty. Zkratka NEO pochází z anglického „Near Earth Object“, tedy blízkozemní objekt. NEO může být kometa nebo asteroid, které byly gravitací obřích planet posunuty na dráhu, která kříží okolí naší planety. Zajímavé je, že osm objektů objevených v minulém roce patří do mediálně velmi atraktivní kategorie PHAs (potentially hazardous asteroids), tedy teoreticky nebezpečné asteroidy.

 

Než ale začnete panikařit, je potřeba důrazně vysvětlit, že nám opravdu žádné nebezpečí nehrozí. To, že nějaký asteroid nese označení PHA  neznamená, že je na kolizním kursu se Zemí. Zařazení mezi PHAs je založeno pouze na tom, jak jsou objekty velké a jak se k zemi přibližují. Stále platí, že odborníci nemají informace o žádném asteroidu nebezpečných rozměrů, který by měl narazit do Země – bavíme se přitom o horizontu několika desítek let.

 

 

V loňském roce pořídil teleskop 5,1 milionu fotek, celkově už má za svém kontě od konce roku 2013 více než 19 000 sledovaných asteroidů a komet. „Studováním rozložení světleji a tmavěji zbarvených objektů nám data z NEOWISE pomáhají lépe pochopit původ blízkozemních objektů, které pochází z různých částí hlavního pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem,“ vysvětlil Jeff Bauer, vedoucí výzkumník této mise z Jet Propulsion Laboratory v kalifornské Pasadeně.

 

NEOWISE studuje hlavně velké a tmavé blízkozemní objekty, takže dobře doplňuje pozemní síť teleskopů, které pracují s viditelným spektrem. Průměrně mají sledované objekty průměr v řádu stovek metrů,“ vysvětluje Amy Mainzer z JPL. Jak již zaznělo na minulých řádcích, teleskop od nastartování nové mise v roce 2013 objevil 72 nových blízkozemních objektů a od tohoto data objevil 250 nových objektů, mezi kterými jsou i 4 komety.

 

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://3.bp.blogspot.com/…/ReHJBOQ4cvw/s1600/Wise.jpg
https://upload.wikimedia.org/…/1280px-WISE_full_sky.jpg

Psáno pro Kosmonautix a osel.cz

Autor: Dušan Majer
Datum: 07.04.2016
Tisk článku

Související články:

New Horizons odkrývá Pluto     Autor: Dušan Majer (30.04.2015)
Čím budeme zkoumat Europu?     Autor: Dušan Majer (28.05.2015)
Lidé na Phobosu v roce 2033 a na Marsu za šest let?     Autor: Dušan Majer (24.09.2015)
Hledač temné energie i cizích planet     Autor: Dušan Majer (21.10.2015)
Jak Slunce očesává Mars     Autor: Dušan Majer (06.11.2015)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz