Čtenáři Osla byli první u gondoly stratosférického balónu  
Kvůli silnému větru byl start stratosférického balónu dost dramatický a nebyl zcela úspěšný. Samotný průběh letu byl sice nakonec zhruba podle plánu, ale uskutečnit se podařilo jen část měření. Pouzdro s přístroji bylo po dopadu lokalizováno a první k němu dorazili ti, kteří se o akci dozvěděli na Oslovi.

O přípravě letu stratosférického balónu organizované pracovníky z Ústavu jaderné fyziky AV ČR s řadou kolegů z dalších institucí jsme psali v článku na Oslovi minulý týden. Vypuštění balónu bylo velmi dramatické kvůli silnému větru během vzletového okna, jak můžete posoudit z následujícího videa.

 



Jedním z klíčových úkolů tohoto experimentu je kromě získání vědeckých dat a testů nové aparatury i výchova studentů z FJFI a FEL ČVUT i MFF UK. Během zapojení do tohoto studentského projektu získají schopnost řešit vědecké a technické problémy, což lze jedině praktickou činností a účastí na vědeckém experimentu. Máme tak zájem o zapojení dalších studentů do pokračování projektu.Na palubě balónu byly dva typy dozimetrického vybavení. Využily se nový aktivní elektronický dozimetr, který se měl otestovat, a pasivní trekové a termoluminiscenční dozimetry. Pro sledování podmínek, ve kterých dozimetry pracovaly, byla v kondole také aparatura, která zajistila telemetrická data (teplotu, vlhkost, tlak, polohu, dobu expozice). 

Během vypouštění, které probíhalo kvůli větru téměř horizontálně, narazila gondola balónu do země a dokonce i do jednoho člena vypouštěcího týmu prakticky rychlostí větru. Gondola a elektronika uvnitř je konstruovaná tak, aby se při nárazu rozlámala na menší díly a redukovala se tak síla nárazu v jednom bodě. Je to zejména kvůli bezpečnosti letecké dopravy. Kvůli bezpečnosti letecké dopravy lze také balón vypouštět pouze v daném letovém okně, které musí být dostatečně dlouho dopředu stanoveno a schváleno příslušnými úřady. To byl důvod, proč se rozhodlo startovat i v nepříliš příznivých povětrnostních podmínkách.Zlomení třech úchytů desek způsobilo krátkodobé posunutí desek s elektronikou, které vedlo k vypojení napájecího konektoru detektoru ionizujícího záření u aktivního dozimetru. Tento detektor tedy celou dobu letu neměřil.

A tady už dorazili ostatní.
A tady už dorazili ostatní.

Cely systém balonu obsahuje tři nezávislé vysílače, které umožňují dohledání. Díky těmto vysílačům byla gondolu objevena velice rychle. Nálezci spadlé gondoly věděli o akci právě z Osla. Viděli dramatické vypouštění a hned potom vyrazili a sledovali mapu, kam balon pravidelně posílal své souřadnice. Z tohoto pohledu byl let velmi úspěšný. Zejména byl otestován nový rádiomodem, který speciálně pro naše použití vyvinuli na Katedře radioelektroniky FEL ČVUT. Také studenti FJFI CVUT si prakticky během experimentu ověřili své znalosti fyziky.Balónový experiment je samozřejmě technicky i organizačně velmi náročný, takže v tuto chvíli se neví, kdy se bude opakovat. Jedinou zmíněnou kaňkou současného letu bohužel bylo, že se nepodařilo ověřit v podmínkách letu elektronický dozimetr. Prioritou je ale vždy bezpečnost před získáním všech vědeckých dat. Data z pasivních dozimetrů spolu s telemetrií se začala vyhodnocovat.
Na závěr ještě reportáž o přípravě letu na ČT.

Datum: 20.03.2017
Tisk článku


Diskuze:

Balon

Daniel Novák,2020-07-20 11:36:00

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, kde se dá sehnat pšílušný balon a padák?

Moc děkuji za odpověď, Novák

Odpovědět

Pat a Mat

Georgy Qwerty,2017-03-20 22:38:36

Vím, okno je okno, ale i při vší úctě k vynaloženému úsilí má Jirka Niklík pravdu.
Pat a Mat vypouštějí balón.
"Poučení z krizového vývoje" pro příště?

Odpovědět


Re: Pat a Mat

Martin Kákona,2017-04-23 17:22:50

Ano, mate pravdu, pracujeme na sobe ;)
Ja osobne jsem mel spise obavu z namrazy, protoze chvili pred vypustenim prselo a predpoved nebyla dobra.
Po vypusteni jsme vymysleli nekolik metod. Jestli mate nejake namety tak je sem prosim napiste. Proc nebyla gondola po vetru jiz tady psal Vaclav.
Jinak, co se tyka toho okna. Start zrusit slo, i kdyz bychom prisli o dost penez (povoleni, pojisteni,...) a cele to je organizacne pomerne narocne (v dobe startu je mnoho lidi na ruznych mistech repubiky). Ve skutecnosti bychom ale potrebovali vypoustet sondy do bourkoveho mraku.

Odpovědět

Gratulace

Karel Marsalek,2017-03-20 15:58:05

Gratuluji k uspesnemu letu. Se zatajenym dechem jsem sledoval silny vitr pri vypousteni balonu. Skoda, ze novy aktivni dozimetr (CANDY?) byl unplugged.

Odpovědět


Re: Gratulace

Martin Kákona,2017-04-23 16:57:27

CANDY predaval data do trech smeru. Data sa zaznamenavala do dvou nezavislych pameti a soucasne posilala radiomodemem, takze se nemohlo nic stat ;) Bohuzel pri narazu o zem se uvolnila baterie radiomodemu a vytrhla napaji CANDY :(

Odpovědět

Proč se to vypouštělo zrovna takhle?

Jirka Niklík,2017-03-20 13:24:11

Od stolu se to dobře radí, ale dotaz: Proč človek s gondolou v ruce stál za balonem a ne před ním? Než by k němu vypuštěný balon doletěl, nabral by výšku.

Odpovědět


Re: Proč se to vypouštělo zrovna takhle?

Václav Štěpán,2017-04-21 10:40:06

Při rychlosti větru (cca 8 m/s) a rychlosti stoupání balónu (cca 5 m/s) bychom umístěním před riskovali jednak velký ráz na balón, když by se lanko napjalo, zároveň čekáme, že by balón ještě nebyl dost vysoko, aby se gondola vyhnula dalšímu nárazu na zem (cca 40 m lanko). Ten náraz do člověka samozřejmě plánovaný nebyl :-)

Odpovědět

:(

Mirda Toufar,2017-03-20 10:19:05

Byli jsme tam také, ale Vy jste byli o chlup rychlejší. Přesto blahopřejeme!
Mirek, Zuzka a Jituna.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz