Nejstarší žampión - Gondwanagaricites magnificus  
Američtí univerzitní vědci, spolu s nezávislým výzkumníkem Yinan Wangem, našli první a zároveň nejstarší houbu na Zemi. Je ze starověkého superkontinentu a téměř ze stejné lokality, z níž pochází nejstarší blahovičník. A také jen „kousek“ od místa, kde před několika lety našli Gondwanascorpio emzantsiensis - nejstaršího známého suchozemského gondwanského živočicha.
Gondwanagaricites magnificus. (Kredit: Heads et al, doi: 10.1371/journal.pone.0178327.
Gondwanagaricites magnificus. Kredit: Heads et al, doi: 10.1371/journal.pone.0178327.

Ochranáři většinou vědí, co kam patří a když se to šíří, kam nemá, je to invazivní. Aby vše zůstalo tak, jak to má být, tak to za dotace uvádí na pravou míru tím, že něčemu kroutí krkem, nebo kořenem. Řadu z toho, co se dalo napravit, už ale propásli. Třeba u takových eukalyptů, u nichž se v encyklopediích dočteme, že jejich původní domovinou je Austrálie a něco málo okolních ostrovů. Dnes je nacházíme po celém světě. Prý vinou člověka.  Běžné jsou i v Americe.

 

Místo toho, aby paleontologové táhli s ekology za stejný provaz, tak to jen komplikují. U zmíněných blahovičníků například nejstarší fosilii nelokalizovali do Austrálie, ale do Laguna del Hunco. A to je v Patagonii. Pravda, mluvíme tu zhruba o době, kdy se Laurentie oddělila od Eurasie a vznikla Severní Amerika, kdy se z Antarktidy odštěpila Austrálie, Indie začala narážet na Asii a zvedat Himaláj. Nicméně zlí jazykové tvrdí, že kdybychom se bývali byli ochranářsky angažovali už tehdy, mohlo to zabránit, aby se přes „Afriku a Antarktidu“ blahovičníky nerozšířily až do Austrálie a dnes bychom nemuseli mít problém s tím, že jsme je z Australie zavlekli do Ameriky.

 

Lokalita nálezu - Araripe Basin. Kredit: Danielle Ruffatto, University of Illinois at Urbana-Champaign, Champaign, Illinois.
Lokalita nálezu - Araripe Basin. Kredit: Danielle Ruffatto, University of Illinois at Urbana-Champaign, Champaign, Illinois.

Přibližně ze stejného místa, odkud je nejstarší blahovičník, pochází i nyní nalezená nejstarší z hub. V tom prvním případě šlo o Chile, nyní Brazílii a zhruba podobně jsou nálezy i staré. Autoři jsou přesvědčeni, že houba Gondwanagaricites magnificus patří mezi lupenotvaré, kterým se také říká žampiónotvaré, případně pečárkotvaré. Snad nám mykologové prominou, že jsme ji v názvu článku nazvali nejstarším žampiónem, který do této skupiny hub také patří. Mohli jsme sice volit i holubinku nebo hnojník, ale ty se nám tak nezamlouvaly.

 

 

Nově objevené houba je nejstarší z dosud objevených. Všechny ostatní byly nalezeny v jantaru. Kredit: Danielle Ruffatto, University of Illinois at Urbana-Champaign, Champaign, Illinois.
Nově objevené houba je nejstarší z dosud objevených. Všechny ostatní byly nalezeny v jantaru. Kredit: Danielle Ruffatto, University of Illinois at Urbana-Champaign, Champaign, Illinois.

Pro ty, kteří jsou na nějaký ten milion let hákliví, je třeba upřesnit, že houba je nejspíš mladší, než zmíněná fosilie nejstaršího eukalyptu. Nicméně na obou si dinosauři mohli pochutnávat. I když u houby to zase tak jisté není. Dnes jsou mezi lupenotvarými houbami jak ty jedlé a velmi chutné, tak i ty nepoživatelné. Klidně tak mohla být pro tehdejší tvory jedlá jen jednou, asi tak jako pro nás závojenka olovová (hvorově olovnatá), která tam také patří. Jisto jistě o pravěké houbě víme jen to, že stejně jako dnešní žampión, měla rovněž mocně vyvinutý klobouk a na spodní straně výtrusorodé lupenaté rouško. Na spodku nohy dokonce jakoby byl náznak zbytku pochvy.

Náš exemplář Gondwanagaricites magnificus rostl v době, kdy se Gondwana rozpadala a v čase, který spadá do toho, čemu dnes říkáme spodní křída. Takže pět centimetrů vysoké houbě by dnes táhlo už na 115 milionů let. V údolí zvaném Araripe Basin se ji tehdy nějakou šťastnou shodou okolností podařilo spadnout do solné laguny. Tam ji záhy překryla vrstva jemných sedimentů. Jako by si ale byla vědoma svého budoucího prvenství, vyjevila se nám nyní ve „zlaté“. Jde sice jen o pyrit, který její tkáně během času mineralizoval, ale na prvenství a věhlasu jí to nijak neubírá.

 

Literatura
Heads SW, Miller AN, Crane JL, Thomas MJ, Ruffatto DM, Methven AS, et al. (2017) The oldest fossil mushroom. PLoS ONE 12(6): e0178327. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0178327

Datum: 10.06.2017
Tisk článku

Související články:

Nejstarší fosílie blahovičníku nejsou z Australie     Autor: Josef Pazdera (20.07.2011)
Nejstarší známá rostlina     Autor: Josef Pazdera (20.03.2017)
V jižním Peru našli fosilii pravelryby, byla zubatá a nohatá     Autor: Josef Pazdera (14.05.2017)
Jurský park nebude     Autor: Josef Pazdera (08.06.2017)



Diskuze:

Závojenka olovnatá

Marta Reslerová,2017-06-13 23:39:28

Se závojenkou máme i v naší rodině zkušenost:) Bylo štěstí, že byla jen jedna a malá a že nás na míchanici bylo víc. Na náš "popud" pak prý z toho v Lidovkách vyšel článek jak je mají lidi rozpoznat.... Vybrali šest hub, které jsou u nás nejjedovatější a závojenka olovnatá je mezi nimi. Od čirůvky májovky jí poznáte protože má hustější lupeny a hlavně roste v jiný čas než ony.
Té dinosauří houbě měli říkat "závojenka pyritová" :)

Odpovědět


Re: Závojenka olovnatá

Milan Krnic,2017-06-14 16:10:40

A měli jste podezření, nebo jak jste na to přišli? U nás v rodině jsme kdysi na test zkusili jedině maličkou Holubinku vrhavku (nebyli jsme si jisti), a od té doby to tak příležitostně děláme. Dodává smaženici zajímavě ostrou chuť. Ale pamatuji, jak to tenkrát bylo napínavé :-)

Odpovědět


Re: Závojenka olovnatá

Marta Reslerová,2017-06-14 18:34:37

Podezření jsme měli a dosti hmatatelné. Ani ne po půlhodině se udělalo špatně prvnímu, po další půlhodině dvěma dalším a už nás houkačkou vezli všechny tři do HK. Výplach a infuze s glukózou a ještě něčím už nevím...tuším pyridoxin. A prý to bylo o fous.

Odpovědět


Re: Re: Závojenka olovnatá

Milan Krnic,2017-06-14 19:16:28

Myslel jsem, než jste tu houbu rozkrájeli do míchanice. A pokud ne, jak jste na to přišli, která to byla?

Odpovědět


Re: Re: Re: Závojenka olovnatá

Marta Reslerová,2017-06-16 21:04:48

Nerozumím Vám. Podezření jsme dostali, když tátovi začalo být jaksi ne moc volno. Pak už to šlo ráz na ráz. Jak na to doktoři přišli která houba to byla, to nevím. Nejspíš z těch výplachů a prý se to dělá podle spór.... ale nevím to už přesně. Ona to spíš nebyla míchanice (s vajíčkem) ale pečenice na sádle. Zajímavé bylo, že to, jak komu bylo zle, moc nesouviselo s tím kolik kdo toho snědl. To si také nedovedeme vysvětlit. Laicky by to tak být mělo.

Odpovědět

Závojenka

Jana Trachtová,2017-06-13 21:40:08

Na závojenku olovnatou umřela moje vnučka. Děda je nasbíral v dubině a s něčím je popletl. Pak si vzal život. Prý nevěděli na co ji mají léčit prý na ní není protijed. Nebo tehdy nebyl.

Odpovědět


Re: Závojenka

Michal Pokorný,2017-06-14 11:27:10

Tak to je strašné :-(

Odpovědět


Re: Závojenka

Milan Krnic,2017-06-14 15:58:15

Je mi líto. Tomu teprve říkám zkušennost s jedovatými houbami ... :-/
Díky, že jste to zmínila.

Odpovědět

oprava

Michal Pokorný,2017-06-13 14:04:19

Nikoliv Čile, ale Chile a nejedná se o závojenku olovnatou, ale závojenku olovovou. Nicméně to není dobrý příklad houby, která je "jedlá jen jednou". Tuším, že smrtelné otravy u ní jsou výjimečné.

Odpovědět


Re: oprava

Milan Krnic,2017-06-13 14:42:15

Čile je správně, viz: https://sk.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cile

Odpovědět


Re: Re: oprava

Milan Krnic,2017-06-13 14:57:32

Aha, no, tak taky hovorově :)

Odpovědět


Re: Re: Re: oprava

Michal Pokorný,2017-06-14 11:05:31

No vida, tak na Slovensku je to Čile :-)

Odpovědět


Re: oprava

Milan Krnic,2017-06-13 14:50:27

Předmětné houbě si sice říká tak, jak jste napsal, ovšem hovorově tak, jak napsal pan Pazdera, a tedy je to v tomto článku prašť jako uhoď.
Navíc když v to, že na fotkách je houba, můžeme jen věřit. Photoshop jak vyšitý, a i se k tomu v orig. článku přiznávají! :)

Odpovědět


Re: Re: oprava

Michal Pokorný,2017-06-14 11:04:45

Spíš bych řekl, že olovnatá je zkomolený název (jako například opeňka / opěnka). Já to ani takto na vlastní uší nikdy neslyšel, jen viděl psané na internetu (možná se to používá jen v některých regionech). Oficiální název je závojenka olovová a já osobně bych byl radši, kdyby se v odborných článcích používaly správné názvy, protože zdaleka ne všechny názvy znám a ve všem se vyznám a pak hrozí, že si zapamatuji jen něco hovorového a jak se říká, budu v tom mít hokej, jako např. s tou opeňkou :-)
Jinak samozřejmě článek beru s nadsázkou.

Odpovědět


Re: Re: Re: oprava

Milan Krnic,2017-06-14 15:28:45

Rozumím, souhlasím a děkuji.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz