Americká armáda shání miniatomovky pro jaderné odstrašení v 21. století  
Veliká termojaderná hlavice na malou jadernou explozi? To by bylo jako s pancéřovkou na komára. Co zkusit malé a chytré jaderné zbraně?
Zásah Washingtonu D. C. jadernou zbraní o síle 20 kilotun. Kredit: Nukemap.
Zásah Washingtonu D. C. jadernou zbraní o síle 20 kilotun. Kredit: Nukemap.

Jaká bude budoucnost jaderných zbraní? Jejich role má svůj význam pro odstrašení protivníků, jimž ego přerůstá jejich vojenské možnosti. Podle představitelů amerických ozbrojených sil možná v budoucnu nepůjde o obrovské a megadestruktivní hlavice. Ani v jaderném arzenálu není velikost všechno. Co kdyby namísto megapum stejně dobrou nebo ještě lepší práci zastal větší počet menších taktických jaderných zbraní?

Generál Paul Selva. Kredit: U. S. Department of Defense.
Generál Paul Selva. Kredit: U. S. Department of Defense.

 

Specialisté U. S. Air Force teď zkoumají různé možnosti, v nichž figurují jaderné pumy s proměnlivým účinkem. Takové zbraně mohou být nastaveny na zničení pár domů anebo třeba zasažení podstatně většího území. Americké letectvo má dnes k dispozici bomby pro shoz z letadla, s nimiž je možné dosáhnout exploze o nižší síle než 20 kilotun TNT.


Kdyby taková bomba zasáhla centrum Washingtonu D. C., tak by přímo nezničila ani Georgetown nebo Foggy Bottom, kde sídlí ministerstvo zahraničí USA či kampus Univerzity George Washingtona. Hlavice mezikontinentálních balistických střel mají oproti tomu účinek odpovídající explozi 300 kilotun TNT. Exploze takové hlavice nejenže vypaří většinu Washingtonu D. C., ale také těžce popálí obyvatele Virginie a Marylandu.

 

Během studené války se jaderné velmoci a speciálně soudruzi v Moskvě domnívali, že čím větší je ničivá síla jaderné zbraně, tak tím je to lepší. Více destrukce podle nich znamenalo více odstrašení. Toto uvažování nakonec Sověty dovedlo k testu termonukleární pumy přezdívané Car-bomba, jehož síla byla asi 50 megatun TNT.

 

Minuteman III v raketovém silu. Kredit: U. S. Government.
Minuteman III v raketovém silu. Kredit: U. S. Government.

Generál Paul Selva z vedení Společného sboru náčelníků štábů (Joint Chiefs of Staff) nedávno prohlásil na půdě Mitchellova institutu ve Washingtonu D. C., že budoucnost jaderného odstranění by měla zahrnovat jaderné zbraně malého účinku. Jde o to, že mechanismus hrozby vzájemně zaručené zničení v dnešní době nefunguje proti malým režimům. Severní Korea si může hrozit, jak chce, ale pro Spojené státy ani náhodou nepředstavuje fatální vojenské nebezpečí. Selva tvrdí, že Spojené státy potřebují mít možnost jaderného zásahu drzého protivníka, který by nevedl ke konci světa ani k rozsáhlé apokalypse.

Termojaderná hlavice W88 pro střely Trident D-5 se silou exploze 475 kilotun. Kredit: Dan Stober & Ian Hoffman / Wikimedia Commons.
Termojaderná hlavice W88 pro střely Trident D-5 se silou exploze 475 kilotun. Kredit: Dan Stober & Ian Hoffman / Wikimedia Commons.

 

Jak říká Selva, pokud máte k dispozici jenom velmi účinné jaderné zbraně, tak stejně nebudete moct zareagovat na malý jaderný útok jadernou odpovědí. Toho by mohli protivníci USA zneužít a spáchat jaderný útok malého rozsahu s tím, že po něm nebude následovat rovnocenná odpověď. Není to zase taková fantazie. Na východní hranici NATO s takovým scénářem počítají a přitom není moc jasné, jak by na takový útok NATO mělo reagovat.


V USA v současné době probíhá masivní modernizace zanedbaného jaderného arzenálu. Odborníci panelu vojenských technologií Defense Science Board na konci loňského roku apelovali na Pentagon, aby do plánů modernizovaných mezikontinentálních balistických střel zahrnuli prostředky pro použití malých jaderných zbraní nebo zbraní s proměnlivým účinkem. Vojenští vývojáři už na tom intenzivně pracují.

 

Jak už to při modernizaci jaderných zbraní bývá pravidlem, i proti plánům na malé taktické jaderné zbraně protestují odpůrci jádra, zbraní anebo obojího dohromady. V americkém Kongresu jsou slyšet hlasy, že přece neexistuje žádná omezená jaderná válka a že nové jaderné zbraně nepřinesou více bezpečí. Přitom je ale podle názorů řady odborníků paradoxně rizikovější současná situace, která vyloženě svádí protivníky USA k použití nějaké malé jaderné zbraně ve víře, že jim to projde, protože Američané nebudou mít k dispozici srovnatelnou odpověď. A na tom rozhodně něco je. Známe to ostatně už z Mnichova. Urputná snaha o mír s agresory za každou cenu obvykle nevede k ráji na Zemi.

Video:  GT-222GM Minuteman III Launch


Literatura
Defense One 3. 8. 2017.

Datum: 09.08.2017
Tisk článku

Související články:

Způsobí lokální jaderná válka konec civilizace?     Autor: Stanislav Mihulka (15.12.2013)
Balancuje svět na hraně jaderného ostří?     Autor: Stanislav Mihulka (17.05.2015)
Americká protiraketová obrana vyvíjí zbraň proti jaderným hlavicím     Autor: Stanislav Mihulka (02.12.2016)



Diskuze:

Tím se pochopitelně rozptýlí do životního prostředí více nezreagovaného plutonia a tritia v bombě nachystaných a nezhořených a při velkém zmenšení účinku bude nastavení ráže nespolehlivé, ev. dojde k trapnému selhání.

Josef Hrncirik,2017-08-29 09:32:13

Doporučuji vozit celou sérii bomb s racionálně odstupňovanými rážemi při maximalizovaném využití plutonia a tritia pro jednotlivé ráže.

Odpovědět

gumová atomovka

Jaroslav Pešek,2017-08-10 12:33:37

A na rozehnání davu budou používat gumovou atomovku.

Odpovědět

Anton Matejov,2017-08-10 08:04:54

Zdá sa že miniaturizovať jadrové zbrane z rasových dôvodov môžu iba naše veľmoci. Ak to robí Severná Kórea tak to je hrozba pre svet.
USA a Rusko vlastnia cez 7000 jadrových hlavíc.
Francúzko 300, Čína okolo 260 a Veľká Británia okolo 225.
USA a Rusko ich vlastnia jadrové zbrane v oveľa väčšej ničivosti v TNT ako ostatné jadrové štáty.
https://www.aktuality.sk/clanok/332103/devat-atomovych-krajiny-ktore-strasia-svet-jadrom/
Nič nenasvedčuje, že by sa USA a Rusko chystali k ďalšiemu zníženiu svojho jadrového arzenálu.
Čína už dávno prehlásila, že sa nepripojí k ďalším kolám jadrového odzbrojenia, lebo ich majú oveľa menej ako Rusko a USA.
Kimovci v KĽDR, asi dobre sledovali, čo sa stalo takým nepohodlným štátom, ktoré sa vzdali vývoja zbraní hromadného ničenia, ako Lýbia, Irak, Ukrajina.
Iraku sa už verejne ospravedlnil bývaly Britský premiér Tony Blair, ako aj za vzostup ISIS. Napríklad link: http://www.topky.sk/cl/11/1506063/Historicky-moment--Tony-Blair-konecne-priznal--ze-moze-za-vojnu-v-Iraku-a-rozmach-Islamskeho-statu
Lýbii sa asi nikto neospravedlní.
Na Ukrajine čoraz viacej počuť, že budú vyvíjať svoje jadrové zbrane. Raketové nosiče schopné poslať do vesmíru vyvinuté majú ako napríklad rakety Zenit.
Málo sa už dnes vie, že Jelcin súhlasil ponechanie Krymu Ukrajine pri delení majetku ZSSR výmenou za jadrové odzbrojenie Ukrajiny.
A tak si overili Ukrajinci slávny výrok jedného filozofa a zakladateľa USA Franklina v praxi. Výrok ktorý sa cituje najmä v súvislosti s celoplošným špehovaním nášho sveta, našimi podarenými veľmociami
..."Ten kto vymení svoju slobodu za bezpečnosť, si nezaslúži ani slobodu, ani bezpečnosť!"...
Rozmyšlal som že Kimovci zo Severnej Kórey by sa mohli zahrať dokonca na svetových mierotvorcov, ak by podmienili svoje jadrové odzbrojenie - ďalšími kolami jadrového odzbrojenia našich superveľmocí. Bohato by im na obranu Ruska a USA stačilo okolo 500 jadrových hraníc. A zaručiť Severnej Korey, že na nezaútočia podobne ako to zaručili Kube počas Karibskej krízy.
Aj keby úplne naše jadrové štáty úplne odzbrojil, stále by mali nesmiernú výhodu. Lebo už poznajú tajomstvá výroby a môžu sa postaviť k tomu tak, že v prípade ohrozenia ich vyrobia do niekoľkých hodín vo veľkom počte.
Dnes mediami zaznelo, že ani Japonsko nepodpísalo dohody, že sa vzdajú vývoja jadrových zbraní. Hovoril o tom starosta Hirošimi. Aj tam sa ozývajú hlasy k vyvinutiu vlastných jadrových zbraní. Také Japonsko, alebo aj Nemecko má vyvinutý priemysel výskum a ekonomiku takým spôsobom, že ak sa rozhodnú vyvinúť jadrové zbrane, ani to nestačíme zaregistrovať.
Naš veľmoci ošialili ostatný svet, nech sa zaviažu nevyvíjať jadrové zbrane sľubmi, že pristúpia k ďalším kolám odzbrojenia. Pritom v Rusku a USA je dosť vyjadrení a článkom, že oni o tom ani neuvažujú a robia pravý opak. Svoje jadrové pokusy už robia na superpočítačoch. Napríklad USA stopli dodávky nových superčípov Intel Číne. Ako dôvod uvádzali, že ich môžu použiť na simuláciu jadrových skúšok.

Naše veľmoci dobre vedia, že nezabránia vývoji jadrových zbraní ďalším štátom. Môžu ho iba spomaliť a dovtedy si nárokovať na výklad demokrácie, spravodlivosti, beztrestne robiť invázia hoc pod vymyslenými zamienkami.
Naše veľmoci potrebujú získať čas na militarizáciu vesmíru a hviezdne zbrane.
Rusi čosi zverejnili, že Andropov pripravoval ZSSR na tretiu svetovú vojnu! Tak ho vystrašila retórika Regana o hviezdných zbraniach. Údajne dospel k názoru, že USA zvíťazia vo vývoji technológii vesmírnych zbraní a zaútočia na Rusko z vesmíru. Bolo vlastne šťastie pre život na Zemi, že tak skoro opustil náš svet.
Karibskú krízu asi ani spomínať nemusím, keď USA poslali svet na hranu tretej svetovej vojny kvôli Kube. Iba oni mohli v cudzích štátoch rozmiestňovať jadrové hlavice ako v danom čase oni v Turecku.

Skutočne nevidím riešenie ak nepristúpia, alebo ostatok sveta neprinúti naše jadrové mocnosti na ďalšie kolách jadrových odzbrojení. Ak aspoň nebudú mať ostatné nejadrové štáty nejaké záruky, že sa nebude tak porušuvať medzinárodné právo našimi veľmociami, kedy sa naším jadrovým veľmociam zachce. Nejaké záruky, že bez súhlasu OSN sa už nebudú robiť okázale invázie. Hybridné vojny a farebné revolúcie.

Odpovědět


Re:

Pavel S,2017-08-10 09:41:22

Iráku a Libyi by se měli omlouvat saddám a kaddáffí. Současná situace je jen a pouze důsledek desetiletí teroru a devastace, které tyto dvě zrůdu v Iráku a Libyi spáchaly. Totéž KLDR, nikdo už nepoškodí severní Koreu tak jako to učinila kimovic psychopatická famílie.

Odpovědět


Re: Re:

Libor Zak,2017-08-10 10:32:24

Je velmi snadné přesvědčit člověka, který to s ostatními myslí dobře, že osvobození utiskovaných vpádem do cizí země je správný krok. Stejně tak byli v srpnu 1968 ruští vojáci přesvědčení, že nám jedou na pomoc. To je ale jen psychologie, pravda leží jinde.
Z hlediska světového dění bylo napadení Iráku a Libye buď hrozná debilita, nebo záměr a důsledky, které z toho plynou pro Evropu, někdo očekával. Já osobně si myslím, že to je důsledek nabubřelých, nedomyšlených a nedotažených gest vůdců velmocí. Válka je špatná, napadení cizí země je špatné, osvobození utiskovaných bez zajištění jejich budoucnosti je špatné. Pokud už se Amerika, Francie, Německo a další mocné země staví do role osvoboditelů, měly by počítat i s tím, co se zákonitě stane pak. Pokud padne vláda, nastává chaos a k moci se pohrnou ty nejradikálnější frakce. Zločinecké, ideologické a náboženské. Toto se stalo všude a vždy po každé válce, pokud vítěz nepřevzal dlouhodobou kontrolu. Ano, vulgárně řečeno okupace (obsazení území). Jenže na to dnes nemá žádná velmoc peníze, ani koule. V minulosti se to stalo mockrát a pokud méně vyspělé území obsadila vyspělejší civilizace, vyšla z toho nakonec okupovaná země mnohem lépe. Římská říše by o tom mohla vyprávět své. Řím padl, ale na obsazených barbarských územích vyrostla moderní západní společnost.
Stratégové tvrdí, že minimální doba dlouhodobého obsazení území je dvě až tři generace. A nepletl bych si to z kolonizací. Aby okupovaný stát fungoval dobře, musí se na jeho chodu podílet místní obyvatelstvo. Mocnost která stát obsadila si musí udržet kontrolu nad zákonem a vojenskou silou a dejme tomu nad systémem vzdělávání a zdravotnictví.
Trochu se tak stalo v Iráku, odkud ale nejhorší prezident v dějinách USA Barak Obama téměř okamžitě po nastoupení do funkce vojsko odsunul. A i tak tam Američané nepředvedli zrovna ukázkovou práci. Tak vznikl tzv. Islámský stát. V Libyi se o vojenskou přítomnost po ukončení bojů nikdo v podstatě nikdo nepokusil, takže tam vznikly do dnes trvající boje o moc a bezvládí. A proto máme migrační krizi.
Napadení těchto zemí ve jménu osvobození utlačovaných lidí vedlo k tomu, že v oblasti zemřely sta-tisíce a možná i miliony mrtvých. Hlad, bída utrpení. Zvýšení kriminality a sociálních výdajů ve státech EU. Mimo jiné, nejvíce v těch, které se na vybombardování Libye podíleli především.
Ano je smutné, že tam byli dlouholetí diktátoři, kteří část obyvatelstva utlačovali. Ale životní úroveň tam byla taková, že si o ní můžeme nechat zdát. Dnes je tam strach a bída a nenávist. Ne ke Kaddáfímu, nebo Saddámovi. Ti lidé nenávidí své "osvoboditele".
Abych to shrnul. Vojenské řešení je někdy nutné, ale mělo by to být vojenské dotažené řešení. Ne katastrofální politické gesto, které způsobí větší svinčík, než status quo.
Bojím se pomyslet, co se se světem semele, až u hranic Severn Korey někomu v brzké době ujedou nervy.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Richard Malaschitz,2017-08-10 12:52:43

Po dobytí štátu nejaká významná okupácia nie je možná. Napríklad taká aká bola v Japonsku v rokoch 1945-1952. Po dobytí Iraku si USA nedokázali vymôcť ani len volebný systém v Iraku podľa svojich predstáv. Američania presadzovali väčšinový volebný systém (ktorý považovali za vhodnejší pre krajiny kde sú národnostné a náboženské rozdiely - napríklad taký funguje v Indii). OSN si ale presadilo pomerný volebný systém.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Pavel S,2017-08-10 19:09:56

Než začnete vypisovat nesmysly, tak si nastudujte něco z nedávné historie.
V době, když se Evropě rozhodla zasáhnout v Libyi, tak tam chaos už dávno byl. 40 let vlády a teroru diletantského diktátora kaddáfího způsobil totální rozvrat společnosti a ekonomiky na suroviny nesmírně bohaté země (podobně jak teď lze vidět ve Venezuele). V Itálii byly desetitisíce uprchlíků z Libye dávno před rokem 2011, takže není divu, že vypuklo povstání. To povstání se kaddáfí rozhodl zmasakrovat. Nebýt zásahu Evropy a USA, tak dojde ke stejnému scénáři jako v Sýrii, tedy zmasakrování statisíců lidí jednotkami věrnými psychopatickému diktátorovi a útěku milionů lidí do zahraničí, včetně Evropy. To co se teď děje v Libyi je ve srovnání se Sýrií čajíček a je jasné, že bez zásahu by byl vývoj stejný jako v Sýrii.
O Iráku platí to samé v bledě modrém. Hluboce rozvrácené země jak ekonomicky tak lidsky, sunitská menšina protěžována, šíitská většina a kurdové terorizovaní a vyvražďovaní. Vypuknutí občanské války bylo jen otázkou času.
O nějaké osvobozování opravdu ale opravdu nešlo, šlo o to zabránit ještě horšímu scénáři.
Ne že by obava byla kdovíjaký prezident, ale co se týče vzniku IS jste opět vedle. Jistě byla chyba odsunout jednotky, ale za vzniku IS má hlavní podíl Irán a irácká šíitská vláda (premiér Málikí), která se nechala Iránem manipulovat. Základem IS/ISIL byli bývalí saddámovi důstojníci a vhodné prostředí, kterým byly sunitské kmeny teď pro změnu utlačované šítskou vládou.
Migrační krize vznikla v Sýrii, a to jen a pouze zásluhou masového vraha asada, který za pomocí rusáků a použití chemických zbraní povraždil 400 000 vlastních občanů a miliony vypravil na cestu, nejdřív do Turecka, Libanonu a Jordánska a následně do Evropy. Jediná vina západu spočívá v tom, že tam nezasáhl když došlo na použití chemických zbraní a nezlikvidoval asada.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Milan Krnic,2017-08-13 11:30:40

O použití chemických zbraní Asadem se zde na Oslu niž zevrubně diskutovalo, a žádné důkazy k tomu vyjeveny nebyly.
Že by v našem kauzálním světě něco vznikalo "jen a pouze zásluhou" jednoho člověka, nedává smysl. Tak ale označit viníka je důležité!

Odpovědět


Re: Re:

Jaroslav Pešek,2017-08-10 12:38:05

Pokud vím, tak Kadáfí už spoustu let nebyl u moci, když tam vtrhli Evropani. Vládla tam demokraticky zvolená rada. A co jsem se nedávno dozvěděl, tak Sadám už taky delší dobu nevládl, když tam vtrhli amíci.
Británie a Francie napadli Líbi, protože vůči ní měli gigantické dluhy a Líbie trvala na jejich zaplacení.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Pavel S,2017-08-10 18:30:32

Kdy vás pustili z ústavu?

Odpovědět


Re: Re:

Alexandr Kostka,2017-08-16 06:38:10

Omlouvat? To jako za to, že ze zoufale zaostalých děr udělali funkční státy? Za to, že nutili ubohé obyvatelstvo nebýt negramotné? Za vybudování nemocnic, škol? Za vybudování elektráren a zásobování vodou? Oběma zmiňovaným by něli líbat nohy a ne na ně nadávat.

Odpovědět

kufříková

Mojmir Kosco,2017-08-10 07:57:48

jaderná bomba .SSSR asi i Rusko přece vyvinuli malou jadernou bombu ,která se jim částečně i postrácela. Takže zřejmě obě mocnosti se zabívají dlouhodobě menšími jadernými zbraněmi. Sice netuším do jaké míry se to sovětům povedlo zejmena kvůli rozbušce tvořené fantonem zvaném červená rtuť.

Odpovědět


Re: kufříková

Jiří Novák,2017-08-10 13:35:25

Obávám se že kufříková atomovka je urban legend. Natožpak poztrácená...

(P.S.: díky za odpověď ohledně vlny)

Odpovědět


Re: Re: kufříková

P. Stejskal,2017-08-15 21:20:00

Čistě technicky by to zase takový problém nebyl. Například do kufru, který používám na delší cesty já, by se W54 vešla. Ale zprávy o skutečné existenci těch kufříkových zbraní a jejich případném rozmístění na území USA také považuju spíš za UL.

Odpovědět


Re: Re: Re: kufříková

Alexandr Kostka,2017-08-16 06:39:49

Kdesi jsem potkal hodně realisticky vypadající informace, že s vývojem opravdu začali. Ovšem nikdy jsem nenašel potvrzené dokončení, natož použití.

Odpovědět

Malé a chytré zbraně.

Vlastislav Výprachtický,2017-08-10 06:34:24

Napadení malou jadernou náloží nezaručuje,že odpověď na útok bude ekvivalentní. V současnosti obrana musí reagovat velmi rychle a nesmí dovolit další následovné útočné akce. Technologie MOKV na různých zbrojních systémech dávají určitou záruku obrany. Útok jadernými zbraněmi dává možnost obránci použít všechny dostupné prostředky k ochraně, to by si měl útočník uvědomit.

Odpovědět


Re: Malé a chytré zbraně.

Pavol Hudák,2017-08-13 00:54:51

to si nemyslim. mala atomovka je rozhodne mensie nebezpecie pre totalnu jadrovu vojnu, ako ked niekde buchne 10 megaton.

ci uz niekde nasypu 50 x 500 kilovych konvencnych bomb, alebo tam supnu jednu 100tonovu atomovku je skoro jedno.

Odpovědět

Ladislav Nešněra,2017-08-10 00:43:39

Snad bude autor dostatečně rychlý, aby stihl zatleskat oslněn malým US jaderným výbuchem.. :-D
Vůbec nechápu, jak na smrt vyděšení Američané mohou usnout, kdy na zbrojení vydávají jen totéž, co zbytek planety a agresory u svých břehů tak tak zadržují svou vojenskou přítomností ve 130 z 194.
Ach jo. Fascinuje mě, jak zmateni fangličkami nepoznáme, kdy nám jde o krk, historii ignoruje [https://blisty.cz/art/87698.html] a řešit ekologii v tomto kontextu je úplná absurdita [http://bit.ly/2uqlXAl]

Odpovědět

Žádná novinka

jaroslav mácha,2017-08-09 22:53:54

Rozsáhlý seznam principů miniaturizace jaderných zbraní je popsán v ruské monografii a zájemci se s ním mohli seznámit na přednášce Pátečníků.

Odpovědět


Re: Žádná novinka

R J,2017-08-10 00:19:55

Bude k dispozícii aj video na youtube? Už sa nemôžem dočkať.

Odpovědět


Re: Re: Žádná novinka

jaroslav mácha,2017-08-10 10:02:52

Bohužel nebude, autor byl opatrný a je to škoda, přednášky byly skvělé.

Odpovědět


Re: Re: Re: Žádná novinka

Pavol Hudák,2017-08-13 00:56:08

opatrny???? velka hanba ze nieje video

Odpovědět

Důvod

Milan Krnic,2017-08-09 22:29:47

Odůvodnit lze samozřejmě ze své podstaty vše. Tedy hurá do toho. Ráj na Zemi je krásná tečka (spíš by bylo dobré znát, co k němu, byť hypoteticky, vede).
Díky za článek.
Raketky jsou super :)

Odpovědět


Re: Důvod

Jan Novák9,2017-08-10 06:23:20

Ráj na zemi, jak jednoduché. Čistě hypoteticky WW3 se dvěma přeživšími :-))

Jak ukázala havárie v Černobylu příroda se vzpamatuje rychle pokud jí nebrání člověk a mutace nestojí za řeč.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz