Proč Američané nesestřelili severokorejskou raketu středního doletu?  
Raketa Hwasong-12 ze Severní Koreje před pár týdny vesele přeletěla japonský ostrov Hokkaidó. Navzdory silným prohlášením a připraveným armádám ji ale nikdo nesestřelil.
Kim a jeho Hwasong-12. Kredit: Youtube.
Kim a jeho Hwasong-12. Kredit: Youtube.

Jak si celý svět všiml, zlobivý Kimův režim dědičné komunistické monarchie v pondělí 28. srpna odpálil raketu středního doletu, která přeletěla přes Japonsko. Ponecháme-li stranou dohady o tom, kde vzal Kim potřebné technologie a zázračně tím urychlil vývoj raket o dlouhé roky, tak je zajímavé, že vystřelená raketa doletěla až do svého cíle, tedy do oceánu za Japonskem.

 

Dolet raket Hwasong-12. Kredit: VictorAnyakin / Wikimedia Commons.
Dolet raket Hwasong-12. Kredit: VictorAnyakin / Wikimedia Commons.

Kim tentokrát odpálil pokročilou jednostupňovou raketu Hwasong-12 z mezinárodního letiště Sunan nedaleko Pchjongjangu, pravděpodobně z mobilního odpalovacího zařízení. Hwasong-12 svým vzhledem nezapře sovětskou balistickou raketu pro ponorky R-27 Zyb ze šedesátých let, ze které byla odvozena. Měla by mít dolet zhruba 3 700 až 6 000 kilometrů. Šlo o druhý úspěšný let této rakety po třech neúspěšných a ve skutečnosti první, který se uskutečnil na normální balistické dráze. Raketa přeletěla japonský ostrov Hokkaidó s maximální výškou letu 550 km a doletem 2 700 km. Raketa se před dopadem do Tichého oceánu rozlomila na tři kusy, ale není jasné, zda to byl či nebyl úmysl.

 

Odpálení rakety systému Aegis BDM raketovým křižníkem USS Lake Erie v roce 2005. Kredit: US Navy.
Odpálení rakety systému Aegis BDM raketovým křižníkem USS Lake Erie v roce 2005. Kredit: US Navy.

Přestože kolem Severní Koreje létají velmi silná prohlášení a tvíty a americký ministr obrany Jim Mattis jednoznačně pohrozil, že cokoliv severokorejského poletí směrem na Guam či Ameriku, bude sestřeleno, raketa přežila. Ani americké ani japonské či další jednotky ji nesestřelily. Raketa přitom čistě teoreticky mohla nést jadernou hlavici a její cíl nebyl známý. Otázkou je, proč k sestřelu nedošlo?

 

Trump se po přeletu rakety zachoval v podstatě stejně jako předešlí američtí prezidenti, kteří museli reagovat na akce bláznivého severokorejského režimu. Vyhrožoval tím, že jsou na stole všechny představitelné možnosti. Pentagon ale očividně není ochotný použít některé z možností, které se vyloženě nabízejí, například sestřelit severokorejskou raketu v prostoru mimo zemskou atmosféru antiraketou odpálenou z lodi se systémem Aegis BMD.


Spojené státy mají v tuto chvíli celkem 33 lodí vybavených obranným systémem proti balistickým raketám krátkého a středního doletu Aegis Ballistic Missile Defense System. Jsou to některé raketové křižníky třídy Ticonderoga a některé raketové torpédoborce třídy Arleigh Burke. Z těchto lodí by teď 16 mělo být v prostoru Tichého oceánu.

 

USPACOM.
USPACOM.

Proč tedy žádná z lodí severokorejskou raketu nezničila? Pacifické velitelství USPACOM zareagovalo prohlášením, že Severoamerické velitelství protivzdušné obrany NORAD vyhodnotilo odpálení rakety s tím, že nepředstavuje riziko pro severní Ameriku. Jak se zdá, silné řeči na zničení rakety severokorejského režimu nestačily.

 

Podle odborníků by ale každopádně případné sestřelení takové rakety bylo problematické. Antirakety systému Aegis BDM jsou navrženy tak, aby balistickou raketu zlikvidovaly v nejvyšším bodě jejího letu. Spojené státy už sice předvedly, že jejich technologie tohle dovedou, výsledky testů ale nejsou úplně přesvědčivé. Mezi lednem 2002 a letošním 30. srpnem (2017) uskutečnily americké jednotky celkem 38 testů obrany proti raketám středního doletu. Z nich bylo úspěšných 30. Podle Pentagonu je problém hlavně v tom, že realistické testování této obrany je velmi složité, náročné a hlavně velmi drahé.


Americká agentura protiraketové obrany MDA (Missile Defense Agency) letos uskutečnila 2 testy nejnovějšího typu antirakety proti raketám středního doletu SM-3 IIA. Jeden se povedl, druhý nikoliv (prý kvůli lidské chybě), takže jejich úspěšnost je teď padesátiprocentní. Což není právě oslnivé.

 

Akce protiraketového kompletu THAAD. Kredit: US Army.
Akce protiraketového kompletu THAAD. Kredit: US Army.

Další faktor, které americké velení nepochybně zvažuje, je i to, že Severní Korea hrozí válkou, pokud jim někdo raketu sestřelí. Kim a jemu podobní neustále lžou a blafují, takže není snadné odhadnout, nakolik jsou takové řeči míněné vážně. Pokud by ale nastala situace, že by raketa Severní Koreje ohrozila území amerických spojenců nebo samotných USA, tak budou mít v Pentagonu horké chvilky. A to bude zřejmě při téměř každém příštím startu podobné rakety se Severní Koreje.

 

Za současného stavu technologií by velmi zajímavým řešením pro podobné situace mohly být drony vybavené silnými 140 kW lasery, které by byly schopné ve větších počtech po dlouhou dobu kroužit ve výškách kolem 19 kilometrů, a číhat na odpálení severokorejské rakety Agentura protiraketové obrany MDA právě na takovém programu začala zhruba před měsícem pracovat. Strážné laserové drony by byly schopné zničit rakety bez větších problémů záhy po startu, v relativně malé výšce. Potíž je v tom, že při současném tempu podobných projektů se byť i jen počáteční testy dají očekávat nejdříve kolem roku 2023. Do té doby si budeme muset vystačit s raketovými loděmi, pozemními systémy protiraketové obrany, jako je THAAD, a především se silnými nervy.


Klíčové samozřejmě je, o co Kimovi a jeho nohsledům se zápisníčky vlastně jde. Všichni sází na to, že se jadernými zbraněmi vlastně chtějí chránit před vojenským zásahem okolního světa. Jenomže ten Kimovi stejně asi nehrozí, pokud ovšem nehodlá napadnout Kuvajt. Kdo by stál o zdevastvanou zemi s 25 miliony lidských trosek? Takže, co bude dál?

Video:  Moment North Korea fired missile over Japan


Literatura
Defense One 29. 8. 2017.

Datum: 08.09.2017
Tisk článku

Související články:

Jak reálná je raketová hrozba Severní Koreje?     Autor: Stanislav Mihulka (10.04.2013)
Balancuje svět na hraně jaderného ostří?     Autor: Stanislav Mihulka (17.05.2015)
Odpálila Severní Korea H-bombu nebo hoax?     Autor: Stanislav Mihulka (09.01.2016)



Diskuze:

Miroslav Zdenek,2017-09-09 22:11:43

Odpovědět

Třeba to zkusil

Michal Lenc,2017-09-09 10:09:40

Třeba to zkusili, ale nepovedlo se jim to. V tom případě by se neúspěšným sestřelem nechlubili.

Odpovědět


Re: Třeba to zkusil

Kája Dolejší,2017-09-09 10:46:02

kdyby to zkusili, možná by to zjistil někdo (rusko) na radaru?

Odpovědět

.

Am Ad,2017-09-08 21:38:32

"Všichni sází na to, že se jadernými zbraněmi vlastně chtějí chránit před vojenským zásahem okolního světa. Jenomže ten Kimovi stejně asi nehrozí, pokud ovšem nehodlá napadnout Kuvajt."
To, že severokorejský režim ještě dejchá, jen právě ten jedinný, že vyhrožuje jadernými zbraněmi. Jinak by si na něm dávno už smlsla Jižní Korea, Čína nebo USA.
Pro napadnutí Libye či Syrie stačilo prohlásit, že to tam vede zlý diktátor, který nechce předat moc lidu. A to se jednalo o bohaté země obchodující čile s celým světem. Severní Korea by měla nulovou šanci, stačilo by předstírat, že se tam jde skoncovat s tamními nechvalně proslulými lágry.

"Kdo by stál o zdevastvanou zemi s 25 miliony lidských trosek?"
Velmi levná pracovní síla pro nadnárodní koncerny, navíc kousek od elektroniku produkujících zemí jako Jižní Korea, Čína, Taiwan.
A hlavně dokonalé místo pro umístění velké vojenské základy USA blízko Ruska a Číny, dvou zemí, co v současnosti vystupují proti USA. Sen Pentagonu.

Odpovědět


Re: .

Kája Dolejší,2017-09-09 11:04:52

V Libyi probíhala cca půl roku občanská válka, než se do toho vložily další státy s vyhlášením bezletové zóny apod. Pokud by se válka rychle neukončila, probíhal by zde několik let podobný konflikt jako v Sýrii.
Koreu by nikdo nenapadl, Číně Korea vyhovuje a spíš se obává případné mnohamilionové vlny uprchlíků, Jižní Korea je na to moc slabá a mělo by to mnoho obětí, první by zmizel z mapy Soul, protože je na dostřel dělostřeleckých baterií. Severní Koeu by nikdo nenapadl, i kdyby nwměla rakety a atomové zbraně a nikdo ji nenapadne. USA má základny v Jižní Korei, v Japonsku, Guamu, Severní korea je zbytečně blízko a jew strategicky i jinak bezcenná.
Korejci, kromě toho, že si atomovkami sichrují nenapadnutelnost nebo pozici velmoci, hlaně atomovým zbrojním programem vydírali svět, aby jim výměnou za ústupky posílal potraviny a jednal s nimi. Za Kima se to trochu změnilo a jde tam v současnosti hlavně o boj uvnitř. Potřebují vnějšího nepřítele a pocit ohrožení pro stmelení a poslušnost společnosti a aby se generálové udrželi u moci, viz čistky. Američani teď dělají humbuk a hysterii s možným vojenským zásahem, jen aby přiměli Čínu a Rusko aby v postoji ke Korei přitvrdili.

Odpovědět


Re: Re: .

Oskar Zemcik,2017-09-10 18:23:07

No co si pamatuji tak žádná skutečná občanská válka by tam neprobíhala, nabýt podpory z venku. A ti vzbouřenci by velmi rychle skončili nebýt "bezletové zóny" což je cynický název pro napadnutí a likvidaci libyjských jednotek ze vzduchu...
Navíc vojenská síla Libye byla proti mnohamilionové armádě KLDR nepatrná.

Skutečný důvod je jednoduchý stojí to prachy a nemuselo by se to podařit což by byla pěkná ostuda.

Odpovědět


Re: Re: .

Michal Mayer,2017-09-13 15:38:50

Ted se zkusme zamyslet, co je podle vas jednodusi, vyrobit funkcni jaderne zbrane nebo vyrobit jidlo ? co stoji vic. vyrobit funckni jaderne zbrane nebo nakoupit jidlo v zahranici ? jen vam chci ukazat jak je nesmyslna predstava, ze nekdo vyvyji jaderne zbrane aby vylakal nejake potraviny. to je opravdu kolosalni nesmysl. pokud v ramci jednani nejake takove pozadavky zaznely, tak slo pouze o nejakou mlzici oddalovaci taktiku, ktera primarne mela oddalit pripadny vojensky utok. ale o to dostat jidlo zdarma opravdu nikdy neslo. Rodine kimu na vlastnich obcanech zalezi pramalo, a ani hladomor, ktery tam probehl, rezimem neotrasl. je naivni si myslet, ze cela jejich snaha o jaderne zbrojeni ma tak prozaickou pricinu jako nakrmit vlastni lid, kdyz by bylo mnohem levnejsi a jednodusi vyrobit primo jidlo...

Odpovědět


Re: .

Jan Turoň,2017-09-09 13:32:29

Rozdělení Koreje je přímým důsledkem Studené války: od japonské okupace osvobodily jižní část USA a severní SSSR. Obě části chtěly "osvobodit" tu druhou část od jejich režimu. Nejprv se to skoro podařilo díky mohutnému zbrojení Severu, poté díky tehdy ještě funkční OSN Jihu. Jednotky OSN = 90% USA a Čína si dobře pamatovala americké atomovky proti civilistům i to, jak snadno USA porušuje mezinárodní dohody, a tak zasáhli a pomohli severu dostat se zpět k 38. rovnoběžce.

USA od občanské války nepoznaly zahraniční vměšování na svém území a jako vítězové Studené války se dodnes chovají imperialisticky se snahou dosazovat loutkové vlády a spojují se s kdekým podle aktuální výhodnosti. V Severní Koreji nemají co získat, mohou si to leda rozházet s Čínou, na které jsou momentálně obchodně závislí.

A kdyby na Sever přeci jen zaútočili, ničeho nedosáhnou: ve válce USA pozabíjely 20% Severokorejců a ti jim to jen tak nezapomenou. Jejich armáda sice není tak technicky vyspělá, ale v případě potřeby jim kdykoliv může dát Čína či Rusko moderní zbraně a vymluvit se na to, že jim je ukradli. USA nemají rády tento nůž na krku: kdyby se ruským prezidentem stal někdo jako Harry Truman, už by tam američané měli pár atomovek, aniž by mohli Číně či Rusku cokoliv dokázat.

Odpovědět


Re: Re: .

Ivo Hlavůněk,2017-09-09 21:05:35

Zajímavé, jak známo, Rusové bojovali proti Němcům až do Berlína, když jednotky OSN proti okupantům postupovaly obdobně, tak je to imperialismus.
Asi jste nezaregistroval ta kvanta potravinové pomoci v době hladomoru ze strany USA, Japonska a Jižní Koreje za dohodu o nerozšiřování zbraní, které KLDR porušila vždycky, když se vyhrabala z nejhoršího.
Fascinuje mě domněnka o závislosti USA na Číně. Není to přesně naopak? USA si to zboží, co nakupují v Číně umí vyrobit samy, jen ne tak levně, vždyť kdopak tam asi vnesl všechny ty technologie?
Ovšem kdyby ustal vývoz Číny do USA, tak co s tím zbožím budou dělat? Prodávat trágédům z BRICKS?

Odpovědět


Re: Re: Re: .

Jan Turoň,2017-09-10 17:04:33

BRICS má své problémy (USA také), ale obsahuje většinu lidí na zemi, obrovské území a nerostné zdroje. To si přímo říká o rozsáhlé investice a budování. Ekonomická válka by zasáhla jak Čínu, tak USA, ale Čína má ještě zbytek světa a ve většině oblastí průmyslu jí (za ryze tržních podmínek) aktuálně USA nemohou konkurovat. USA si vše umí vyrobit samy, ale vyjde to dráž, tak to nedělají (obchodníci nejsou vlastenci, jde jim jen o zisk). To by musely částečně uzavřít svůj trh a tím by se i odstřihli od mezinárodní politické moci.

Pro ekonomickou válku má v rukou všechny trumfy Čína: má hodně levné pracovní síly, dnes už i technologie, posledních 20-30 let razantně buduje a vyrábí. USA si drží zbrojní průmysl a obchod s ropou prostřednictvím dolaru. Také IT, ale tam rychle ztrácí na úkor Číny. V tomto kontextu je Belt and Road, boj proti protekcionismu a snaha o dedolarizaci všechno přímý krok k omezení politického vlivu USA mírovými prostředky. USA mají stále politickou převahu a jediné, co jim zbývá k udržení vlivu, je zajistit si penězovody: 100 miliard dolarů ročně za zbraně od Saudů, 5% HDP za zbraně od NATO, snaha nahradit Evropě ruský trh a snaha si vojensko-politicky podrobit OPEC. Myslím si. Pokud na to máte jiný názor, rád si ho přečtu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: .

Ivo Hlavůněk,2017-09-10 20:05:43

Vyzobnu si stejně jako Vy jednu větu a na tu odpovím. Vyčítat někomu, že se řídí ziskem, je podle mne levičácká úchylka. Nám tady 40 let komunisti devastovali hospodářství jenom proto, že pro ně zisk byl sprosté slovo.
Jediné co BRICK má, je spousta chudých lidí. Ti vám žádné technické vymoženosti nekoupí.
Mít spoustu nerostného bohatství je skvělé, druhá věc je umět ho nějak zpracovat s přidanou hodnotou, ropný boom skončil a Venezuela už nebude druhými Emiráty.
Z nějakého důvodu Vám USA lezou evidentně krkem, ale nejsem padlý na hlavu, abych tady propagoval Rusko nebo Čínu s jejich katastrofálním pojetím morálky, agresivitou a imperialismem. Aforismus, že prohrát ve válce s USA je daleko příjemnější, než vyhrát po boku Ruska, je naprosto pravdivý.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: .

Jarda Votruba,2017-09-12 11:07:08

nemůžu si pomoct, ale vidím ve vás uvědomělého Nového člověka. USA huj, Rusko fuj.

Pokud by jste pamatoval komanče, tak ředitel, který neplnil ekonomické ukazatele ( zisk) tak letěl. A jak sleduju, tak co vybudovali komunisti, to dnes už nikdo nevybuduje. Nějak jsem si nevšiml, že by se stavěli nová sídliště, nové továrny, věda je taky za popelku.
Ale ano žijem západně. Máme dluhy, hypotéky, bezdomovce, naopak nemáme na léčení dětí, na které se sbírají víčka.

Váš černobílý pohled je způsoben nedostatkem zkušenností.

A prohrát s USA je stejná smůla jako prohrát s kýmkoliv jiným. V okamžiku kdy Vás nebudou potřebovat, jdete přes palubu. Saddám, Marcos, Duerte a další jsou zářným příkladem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: .

Peter Farkas,2017-09-13 12:46:44

Ak niekto má čiernobiele videnie tak ste to vy. Pán Hlavunek Vám vysvetľuje, že v severnej kórei je veľa hráčov a vy to stále len obraciate na konflikt východ západ. Tento konflikt je už takmer 30 rokov mrtvý a živí ho rusko, aby si dodalo dôležitosť. Ale rusko dnes už nie je prvá liga a v kórei už vôbec nie. Pri sev kórei všetkým vyhovuje status quo - mimo obyvateľov sev kórei, ktorí si to v značnej miere možno ani neuvedomujú. Všetko ostatné je len PR divadlo a asi jediný kto to nechápe je Donald Trump, ale ten nechápe plno iných vecí.
Južná kórea, čína a rusko majú zo severnej super lacnú pracovnú silu, ktorá pre nich otročí v špeciálnych ekonomických zónach. Najväčší vykorisťovateľ je práve severokórejský režim. Ak by hocikto z týchto krajín + USA severnú kóreu dobil, určite by si nemohol dovoliť používať státicíce severných kórejčanov na otrockú prácu, tak ako to robí ich režim. To by bola mediálna katastrofa pre každý jeden z týchto režimov.
Čína je prakticky jediný obchodný partner severnej kórei, takže si tam môže vyvážať čo chce, za aké peniaze chce a v akej kvalite chce. Dokonca im predáva aj ropu ktorú sama kupuje a následne zo ziskom predáva severnej kórei. Navyše pôsobí ako, síce malý, ale predsa nárazník voči južnej kórei.
USA to tiež takto vyhovuje, lebo vďaka hrozbe severnej kórei môžu mať prakticky pri hraniciach z čínou a ruskom vlastné vojenské základne v tejto časti sveta. Ak by severná kórea padla museli by sa stiahnuť a stratili by možnosť pohodlného sledovania číny a ruska.
Navyše je tu plno iných faktorov, ktoré sa mi tu nechce vypisovať.
Ako vidíte, svet nie je taký čierno biely ako to vidíte vy. Na svete nie sú ani len dobrí ani len zlí. Sú len lepší a horší a aj to závisí od pohľadu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: .

Jack Ketch,2017-09-24 23:11:23

Já si komanče pamatuju velmi dobře. Perfektně si například pamatuju, jak mi v osmdesátých letech jako dvanáctiletému klukovi přišívali urvaný prst bez anestetik, protože anestetika v našem skvělém socialistickém zdarvotnictví zrovna nebyly.
Jestli jste si za posledních dvacet let nevšiml nových továren a domů, doporučuju návštěvu očaře (nebo jiného specialisty)

Odpovědět


Re: Re: Re: .

Michal Mayer,2017-09-13 15:46:35

ja si vyzobnu z dovoleni jinou cast vaseho prispevku. ty pozadavky potravin za stopnuti jaderneho programu byla jen zdrzovaci taktika. ten cil, ty jaderne zbrane mit mel prioritu a nejake hladomory a potreby obycejnych severokorejcu byly kimove rodine zcela ukradene. jsou to absolutni vladci a ty dole jsou pro ne jenom otroci. ovsem kdyz naslibovali ze za potraviny to stopnou, tak efektivne oddalili nejake reseni silou ze strany usa. taktika se z jejich pohledu evidentne povedla. maji to co chteli. at uz si o tom myslime co chceme. ted se toho uz nevzdaji. a ze by vyrabeli jaderne zbrane kvuli jidlu, to si snad nemuze myslet nikdo. vzdyt dovezt nebo vyrobit jidlo by bylo mnohonasobne levnejsi... byla to proste jenom zasterka a protahovat to. ze jim na to nekdo skocil je vec jina...

Odpovědět


Re: .

Pavel S,2017-09-09 13:46:40

To o té "napadené" Libyi a Sýrii sis vycucal odkud? Jak v Libyi tak v Sýrii vypuklo povstání, jehož příčinou bylo jen a pouze to, že psychopat kaddáfí nebo asadovic famílie přivedli své dříve bohaté země zugrunt, takže lidi pomalu neměli co žrát. Libyjci měli obrovské štěstí, že proti vraždění jednotek ještě věrných kaddáfímu zasáhla mezinárodní koalice, na rozdíl od Syřanů tak byli ušetřeni genocidy. Syřani bez pomoci zvenčí (masového vraha ve válce proti vlastním občanům podporovali rusáci) si to vyžrali až do dna - statisíce mrtvých a miliony na útěku.

Odpovědět


Re: Re: .

Miroslav Zdenek,2017-09-09 22:11:20

Tos mě dostal. Už jsem zvyklý na ledacos, ale takovouto absenci a naprostou nedotčenost znalostmi a historií jsem na tomto serveru nečekal -))

Odpovědět


Re: Re: .

Oskar Zemcik,2017-09-10 18:28:43

Ehm spouhlasím že jak Assad tak Kaddáfí nebyli žádní svatoušci. Ale tvrdit, že svou zemi přivedli do stavu že nebylo co žrát je vrchol neznalosti, či propagandy.... Zvláště Lybie na tom byla ekonomicky co vím nejlépe z celého ragionu.

Odpovědět


Re: Re: .

Jarda Votruba,2017-09-12 11:11:48

pane, vy jste přišel z Marsu? Ach ano, vy jste čtenářem Blesku, Hromu a sledujete TV Nova. Tím se vše vysvětluje. Hlavně Váš široký rozhled.

Chtěl bych Vás požádat, aby jste nesouložil, protože by jste mohl zplodit potomky a Vaše myšlééénky jim předat.

Bože, ty to vidíš. I tací mají bohužel volební právo.

Odpovědět


Re: Re: .

Michal Mayer,2017-09-13 15:51:10

ta revoluce byla dovezena ze zalivu, po prvnim tydnu studaky vystridali fousati strejdove jihadisti. dost jasne to je videt treba ve filmu https://www.youtube.com/watch?v=THdMj0-LmRw ktere natocil obyvatel alepa. je to velmi poucne. a hlavne mnohem objektivnejsi nez to co se k nam dostalo ve zpravach.

Odpovědět

Test proběhl mimo Japonsko

Petr Kuběna,2017-09-08 17:56:22

V první řadě - raketa letěla MIMO prostor Japonska. A to o dobrých 200km. A to že to bylo nad Japonskem na tom nic nemění. Pokud bychom zavedli precedent, že cokoliv co letí 300km nad vaším/spojeneckým územím je volné k sestřelu, tak by třeba ISS moc dlouho nevydržela. I pokud bychom to omezili na vojenské objekty, tak je tu spousta satelitů, které jsou na Molnya orbitě a které by byly volné k sestřelu.
Sestřelit objekt v mezinárodním prostoru je jasný válečný akt. Je to ekvivalent sestřelení vojenského letadla, které letí 300km od vašeho pobřeží. Že se touto "drobností", která zásadně mění pohled třeba i na legálnost testu, nezabývají mainstream media se nedivím. Že se na oslu, kde očekávám hlubší ponoření do problému o tom ani nezmíníte, mě zklamalo.

Odpovědět


Re: Test proběhl mimo Japonsko

Jiří Svejkovský,2017-09-08 20:29:05

ISS se pohybuje ve výšce nad 400 km. Takže může být v klidu. Jestli nějaký magor bez domluvy s ostatními rozhazuje prskavky do svého okolí, je na tečku.

Odpovědět


Re: Re: Test proběhl mimo Japonsko

Jan Kovářík,2017-09-11 14:06:05

Podle článku z roku 2014 je na oběžné dráze LEO(tedy ve výšce od 160 do 2000 kilometrů) plná polovina všech funkčních satelitů (655). Myslím, že sestřelit ve výšce 550 km nějakou raketu, je pro tyhle funkční satelity pořádný problém a dokud nevypukne skutečná tvrdá válka, tak to nikdo neudělá...

Odpovědět


Re: Test proběhl mimo Japonsko

Roman Horváth,2017-09-09 15:10:46

Ja osobne som o legálnosti testu nezapochyboval, takže mňa týmto osel absolútne nesklamal. Mňa práve zaujímalo presne to, o čom bol článok, takže neviem, ale asi to je vec pohľadu…

Odpovědět


Re: Test proběhl mimo Japonsko

Ivo Hlavůněk,2017-09-09 21:09:32

KLDR napadá sousedy odjakživa zásadně bez vyhlášení války. Vy víte v okamžiku odpalu nebo krátce po něm, kam ta raketa přesně poletí, zvlášť po těch výhrůžkách Guamu?

Odpovědět


Re: Re: Test proběhl mimo Japonsko

Oskar Zemcik,2017-09-10 18:29:35

Proč by měli vyhlašovat válku někomu s kým jsou ve válce už 50 let?

Odpovědět


Re: Re: Re: Test proběhl mimo Japonsko

Ivo Hlavůněk,2017-09-10 20:42:30

Bojím se, že to není ironie?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Test proběhl mimo Japonsko

Jan Novák9,2017-09-12 06:40:35

Ne, není to ironie. USA a Jižní Korea jsou ve válce s SK, jenom je právě teď dohodnuté příměří. Jak víme příměří může kterákoli strana kdykoliv porušit. Teď je to 25 milionů civilistů v SK v sázce proti 25 milionům civilistů v oblasti Soulu který je těsně u hranic v dostřelu děl. Já myslím že je čas vyzkoušet jestli ty neutronové bomby fungují tak jak mají a opravdu nedělají skoro žádný radioaktivní spad. Jestli to mají ti civilisti v Soulu přežít, musí to být válka jednoho úderu.

Odpovědět


Re: Re: Test proběhl mimo Japonsko

Jarda Votruba,2017-09-12 11:16:19

kdyby jste znal obor "fyzika" ( já vím, pro vás moderní studenty je to sprosté slovo), tak by jste věděl, že balistická raketa se jmenuje proto, že letí po balistické křivce, která se nechá spočítat. V okamžiku kdy dohoří palivo , letí pouze setrvačností.

Odpovědět

zastierka?

Martin Sulhanek,2017-09-08 12:25:10

Celé mi to pripadá až príliš medializované na to aby to bola pravda, skôr mi to pripadá len ako nejaká zástierka niečoho väčšieho.

Odpovědět


Re: zastierka?

Tomáš Habala,2017-09-08 12:43:44

Predpokladáte, že keby to bola naozaj pravda, tak by to bolo menej medializované?

Odpovědět


Re: Re: zastierka?

Jaroslav Pešek,2017-09-08 14:43:52

Nudná pravda nikoho nezajímá. Zato úžasná a fantastická lež má vždy největší odezvu a mediální sledovanost.

Odpovědět


Re: Re: Re: zastierka?

Jan Novák9,2017-09-12 06:42:37

V tom případě Rudé Právo muselo být Vaše oblíbená četba.

Odpovědět


Re: zastierka?

Jan Rychtář,2017-09-08 15:31:39

Z toho si nic nedělejte. To je jen obyčejná paranoia.-)

Odpovědět


Re: zastierka?

Kája Dolejší,2017-09-09 11:09:17

Taky si myslím, že jde o něco většího. Severokorejci nemají jen atomové a termonukleární bomby a rakety středního či dlouhého doletu, mají i něco většího, staví totiž tajně Hvězdnou bránu. A to se jim musí zarazit...

Odpovědět

lokalizacia

Miroslav Novak,2017-09-08 11:51:28

Zaujimave by bolo tie tri rozpadnute kusy rakety lokalizovat, vylovit a analyzovat, o koho/co sa Kimova technologia opiera...

Odpovědět


Re: lokalizacia

Petr Kr,2017-09-08 13:12:28

Asi by bylo vhodné přesvědčit japonské firmy, aby důležité komponenty pro přesnost letu dodávaly ony. Jen tak se zajistí, že to dopadne až za japonské ostrovy. Ty čínské čipy a procesory by také neměli pašovat z necertifikovaných výroben, ale měl by je prověřovat nějaký kvalifikovaný tým pracující dle norem ISO.

Odpovědět


Re: lokalizacia

Jan Rychtář,2017-09-08 15:33:21

Myslím, že i kdyby se na tom pracovalo, a to není vyloučené, tak se o tom na netu asi nedočteme. Tak za pár let. Vydržte.

Odpovědět


Re: lokalizacia

Pavel Kohout,2017-09-08 20:12:10

Pašuje se to hlavně z Číny, rakety Severní Korei prodával Egypt, a teď nejnověji vyplulo na povrch, že motory dodávají možná Ukrajinci... http://zpravy.idnes.cz/kldr-severni-korea-rakety-motory-ukrajina-fjj-/zahranicni.aspx?c=A170814_141958_zahranicni_aha

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz