Nová hrozba: V jihovýchodní Asii nastupuje supermalárie  
Nový kmen multirezistentní malárie děsí odborníky i veřejnost. Šíří se ze západní Kambodže a již dosáhl jižního Vietnamu. Lékaři nemají prakticky nic, co by proti němu mohli použít.
Anopheles funestus, významný přenašeč malárie v Africe. Kredit: James Gathany, CDC; Dr Frank Collins, University of Notre Dame.
Anopheles funestus, významný přenašeč malárie v Africe. Kredit: James Gathany, CDC; Dr Frank Collins, University of Notre Dame.

O bakteriálních rezistencích vůči antibiotikům slyšel už nejspíš každý, i když je naštěstí obvykle nezná z vlastní zkušenosti. Ale bakterie nejsou jediné organismy, které jsou neustále poháněny evolucí a přizpůsobují se změnám v prostředí. Platí to i pro parazitické prvoky a samozřejmě i pro ty nejobávanější a nejsmrtelnější, tedy plazmodia, původce malárie. Jak se říká – evoluci nezastavíš.

 

Nicholas White. Kredit: University of Oxford.
Nicholas White. Kredit: University of Oxford.

Problém rezistencí je u prvoků vlastně ještě mnohem zoufalejší, nežli u bakterií. Antibiotik proti bakteriím známe vlastně vcelku dost a v přírodě neustále objevujeme nové a nové látky, které by mohly (alespoň dočasně) srovnat bakterie do latě. Jenomže plazmodia jsou eukaryotní organismy, které jsou nám mnohem bližší nežli bakterie. Takže je mnohem obtížnější nalézt takovou léčbu, která by zatočila s malárií, ale nikoliv s nakaženým člověkem. Léků na malárii je tudíž poskrovnu, a pokud se proti nim objevují rezistence, tak to je skutečný průšvih.


Bylo vlastně jenom otázkou času, kdy se objeví plazmodia rezistentní vůči používané léčbě. Nicholas White z Oxfordu a Univerzity Mahidol v thajském Bangkoku společně se svými kolegy v časopise Lancet Infectious Diseases hlásí, že se multirezistentní kmen malárie v jihovýchodní Asii v nedávné době stal rezistentním také vůči populárnímu a mediálně známému artemisininu, a dál se šíří. To je vážný problém, protože artemisinin je rozšířené léčivo proti malárii, které se používá jako první linie obrany proti této obávané chorobě.

 

Šíření rezistentní malárie kmenu PfPailin. Kredit: Imwong et al. (2017), Lancet Infectious Diseases.
Šíření rezistentní malárie kmenu PfPailin. Kredit: Imwong et al. (2017), Lancet Infectious Diseases.

Podle Michala Chewa z Wellcome Trustu, který se na zmíněné studii nepodílel, je šíření této multirezistentní malárie, proti které už prakticky nemáme co nasadit, nanejvýš alarmující. Taková malárie představuje globální hrozbu. V dnešní době podle Chewa umírá asi 700 tisíc lid ročně kvůli rezistentním infekcím, a pokud se nestane něco zásadního, tak v roce 2050 budou takových lidí miliony.


Celá strategie boje proti malárii je teď zmíněným multirezistentním kmenem ohrožena. Artemisinin je základním lékem proti malárii, s nímž se počítá v masovém měřítku. Artemisinin malárii obvykle kompletně nevyléčí. Jeho hlavním úkolem je snížit počet parazitů v těle pacienta natolik, že proti malárii mohou zasáhnout i další léky. Pokud jsou plazmodia rezistentní vůči artemisininu, tak se tím sníží účinnost dalších léků a celá léčba malárie se hroutí jako domeček z karet. Existují sice ještě nějaké další léky, je to ale každopádně velký problém.

 

Artemisinin. Kredit: Lukáš Mižoch / Wikimedia Commons.
Artemisinin. Kredit: Lukáš Mižoch / Wikimedia Commons.

White s kolegy upozorňují, že prohráváme v nebezpečném závodě. Šíření nové supermalárie již teď způsobuje alarmující nárůst případů neúspěšné léčby malárie. Podle Whita jde o závažné ohrožení zdraví lidí v řadě zemí, které bychom měli naléhavě řešit. K dnešnímu dni hlásí malárii rezistentní vůči artemisininu celkem pět zemí JV Asie: Kambodža, Laos, Thajsko, Vietnam a Myanmar. Nejvíce obav se soustředí na pomezí Kambodže a Thajska, kde se plazmodia nedávno stala rezistentními prakticky vůči všem používaným lékům. Kmen Plasmodium falciparum PfPailin, který se objevil v roce 2008, se šíří ze západní Kambodže, podél řeky Mekong, a již dosáhl jižního Vietnamu.


Odborníci se obávají, že se multirezistentní malárie bude i nadále rychle šířit. Může proniknout všude tam, kde plazmodia rozšiřují malaričtí komáři. Pohromu to prý způsobí hlavně v Africe.


Vlastně se to dalo čekat. Paraziti musejí neustále čelit rozmanitým nástrahám imunitního systému hostitelům. Je to jako věčný závod ve zbrojení, v němž budou mít parazité vždy navrch, protože se velice rychle množí a rychlá je tudíž i jejich evoluce. Na nás je, abychom s malárií a dalšími nebezpečnými infekcemi co nejvíce drželi krok, nepropadali depresím a vymýšleli stále nové léky a léčebné postupy, které dají šanci pacientům. Přinejmenším do příští rezistence.

Video:  Nick White: Malaria.


Literatura
IFL Science 25. 9. 2017, Lancet Infectious Diseases 17: 1022–1023.

Datum: 30.09.2017
Tisk článku

Související články:

Malárie vzdoruje artemisinu     Autor: Jaroslav Petr (07.08.2009)
Budoucnost malárie nesouvisí s klimatem     Autor: Stanislav Mihulka (21.05.2010)
Odolní komáři – zbraň proti malárii?     Autor: Dagmar Gregorová (17.07.2010)
Na malárii přes dobytek!     Autor: Josef Pazdera (16.01.2017)



Diskuze:

Virus

Josef Šoltes,2017-10-02 09:47:51

Já vidím jako řešení jenom jednu možnost. Prostě pozabíjet všechny komáry, chvíli počkat a pak je do přírody znovu vypustit bez parazita. Prostředky k tomu máme, i když se toho všichni bojí jako čert kříže.

Odpovědět


Re: Virus

Milan Krnic,2017-10-02 19:52:13

Já také. Jak ostatně jinak. No a pak tu máme spektrum jiných pohledů.

Odpovědět


Re: Re: Virus

Mojmir Kosco,2017-10-03 16:49:30

hezke kromě těch komárů musíte vyhubit i všechny nakažané lidi ročně v čr 60 lidí a je velmi často latentní .

Odpovědět

DDT

Mojmir Kosco,2017-10-01 14:06:14

V Asii a Africe a to zejména kde je pozorován odolný kmen malarie je DDt běžně jako insekticid použiván. Existují studie které prokazatelně ukazují na toxicitu DDT. Díky nadměrnému a nespravnému použití inselticidú vznikají rezistentní variety hmyzu a to i na DDT.

Odpovědět

Řešení

Karel Chmulík,2017-10-01 12:17:03

Vypadá to, že nám příroda sama nabízí řešení migrační krize a přelidnění planety.

Odpovědět


Re: Řešení

Milan Závodný,2017-10-01 13:16:52

Presne tak. Ja nevidím žiadny problém, evolúcia stále funguje. Našťastie.

Odpovědět


Re: Re: Řešení

Josef Šoltes,2017-10-02 09:46:37

Jsem zvědav, co budete říkat, až se ti komáři po oteplení objeví i u nás. Doufám, že budete stále tak nadšeně tleskat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Řešení

Alexandr Kostka,2017-10-03 06:20:46

Výskyt komárů přenášejících malárii naštěstí nesouvisí jen s teplotou. Například zde nemáme bažiny, ve kterých si nakažená populace komárů v klidu žije. A chybí nám i pravidelné období dešťů, kdy se v bažinu promění celá krajina. (a jelikož tam následně nakladou vajíčka oni zmiňovaní komáři z bažin, tak se tam vylíhnou neskutečná množství komárů s malárií) Plus bych si dovolil podotknout, že v oblstech kde je malárie poměrně často není dostupná žádná zdravotní péče. Respektive "nemocnice" tam znamená prkennou boudu a vybavení doktora představuje stetoskop a možná má k dispozici i elektrickou lampu. Ostatně žádné léčbě nepomáhá, když je pacient již před infekcí oslabený nedostatečnou výživou a napadený kolika dalšími parazity. (což je opět v těch oblastech běžné)

Odpovědět


Re: Řešení

Pavel Hudecek,2017-10-01 21:10:10

Podle mapy se to netýká žádných zemí namočených do "migrační krize", za to to může dost zkomplikovat jinak velmi příjemné výlety do Vietnamu, Kambodže, ...

A až se to objeví v Africe, budou mít tamní lidi o důvod víc pro cestu na sever.

Řešením je vyvinout takový insekticid, aby komárem produkovaná protilátka zajišťující mu rezistenci, zároveň zabíjela plazmodie. A nebylo by od věci něco podobného udělat i pro "naše" klíšťata.

Odpovědět


Re: Re: Řešení

Jan Pokorný1,2017-10-03 11:02:35

Jakékoliv insekticidy nebudou řešením, maximálně lokálním a dočasným. Vždy s nimi budou spojené logistické problémy a nikdy nebude možné zasáhnout celou komáří populaci, což dá plazmodiu prostor pro vývin rezistence.

Spíš zde spatřuji rostoucí potenciál pro využití geneticky modifikovaných organizmů. Článek o tom vyšel zde na Oslu před nějakou dobou. Stručně jde o to, že do přírody by byl vypuštěn komár produkující protilátku proti plazmodiu. "Gene drive" zajistí, že gen bude předáván veškerému potomstvu těchto komárů a bude se tak šířit exponenciálně se zvyšující rychlostí. Během několika desítek generací by byli všichni komáři "očkovaní" a plazmodium by mělo minimální čas na adaptaci.
Sice zbývají problémy, které je třeba vyřešit, ale v laboratoři již tito komáři existují.

Vybrali bychom si multirezistentní malárii nebo geneticky modifikované komáry? Osobně bych raději volil komáry než supermalárii (no pun intended).

Odpovědět


Re: Re: Re: Řešení

Alexandr Kostka,2017-10-03 19:16:37

Ehm, ale článek je o novém kmeni plazmodia, který onu protilátku klidně ignoruje. Teď se řeší "pouze" rezistentní plazmodium. Kdyby bylo po vašem, tak je dnes roznáší geneticky modifikovaní superkomáři. Tuším, že dohromady by to byla velmi solidní katastrofa.

Odpovědět

A co se vrátit k osvědčenému

Leopold Kyslinger,2017-10-01 11:42:01

dichlordifenyltrichloretanu? Prokázala se vůbec vina DDT na zeslabení skořápky vajec ptáků? Pokud je mi známo přesvědčivý důkaz nebyl podán a kvůli domněnce Ráchel Carsonové rezignovat na životy desetitisíců lidí hraničí s ignorancí.

Odpovědět


Re: A co se vrátit k osvědčenému

Jiří Novák,2017-10-01 19:34:49

DDT se v tropech běžně používá proti malárii, každoročně tisíce tun. Problém je v tom, že komáři už jsou za tu dobu rezistentní, zatímco ryby a další predátory komárů to hubí pořád stejně spolehlivě.

Odpovědět

Malárie - vzdoruje lékům.

Vlastislav Výprachtický,2017-09-30 20:38:28

Náročná léčba artemisinem vyžaduje nyní doplnění o další lék, který pro testaci potřebuje určitý čas. Podle popsaného zjištěného rozsahu výskytu je nutné vytvořit dostupná opatření proti nakažlivým komárům / lapače, postřiky a j. /. Pro lokální ochranu proti komárům může být vhodné odzkoušet ultrazvukové přístroje a UV,IČ - zářiče.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz