Už známe první kandidáty pro mezihvězdný let: Háďátka a želvušky  
Lety ke hvězdám už nejsou fikcí. Existují výzkumné týmy, které připravují technologie pro první mezihvězdné lety. A už si pro svá miniaturní mezihvězdná plavidla vybírají posádku.

Mezihvězdné cestování na laseru. Kredit: Q. Zhang / UCSB.
Mezihvězdné cestování na laseru. Kredit: Q. Zhang / UCSB.

Mezihvězdné lety jsou pro většinu lidí hudbou vzdálené budoucnosti. Nebo alespoň byly. Situace se změnila. Najednou to už není tak šílený nápad plánovat cesty k nejbližším hvězdám. Ve skutečnosti jsme už tak daleko, že experti vybrali první kandidáty na nefalšovanou mezihvězdnou cestu.

 

Lidé to nejsou. Zatím. Jestli někdo v dohledné době poletí ke hvězdám, tak to budou háďátka Caenorhabditis elegans a želvušky. Nabízí se to. Podle Philipa Lubina z Kalifornské univerzity v Santa Barbaře (UCSB) to jsou ryzí mezihvězdní cestovatelé. Háďátka jsou na Zemi všudypřítomná, ekologicky zdatná a vědci je milují jako modelové organismy. Želvušky získaly letenky kvůli tomu, že to jsou nejdrsnější mnohobuněčná zvířata na Zemi a mezihvězdný prostor si s úsměvem vychutnají. A také jsou sexy.

Philip Lubin a jeho tým. Kredit: P.Lubin / University of California, Santa Barbara.
Philip Lubin a jeho tým. Kredit: P.Lubin / University of California, Santa Barbara.

Lubin a jeho spolupracovníci se pochopitelně nespoléhají na to, že háďátka s želvuškami za nás prozkoumají cizí světy. Chtějí ale otestovat, jestli pozemský život vůbec vydrží takovou mezihvězdnou cestu. Šikovná háďátka a extrémně odolné želvušky by to mohly dokázat . Lubin o tomto projektu nedávno přednášel na sympoziu NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC) Program's 2017 Symposium v americkém Denveru.

 

Na Kalifornské univerzitě v Santa Barbaře funguje pod Lubinovým vedením program Starlight, též známý jako projekty DEEP IN (Directed Energy Propulsion for Interstellar Exploration) a DEIS (Directed Energy Interstellar Studies). Program, na jehož financování se podílí NASA, vychází z konceptu mezihvězdných cest malých sond poháněných energií extrémně výkonného pozemního laseru. S touto myšlenkou jako první přišli lidé z Breakthrough Initiatives, kteří pracují na programu Breakthrough Starshot.


Roztomilý astronaut želvuška. Kredit: Bob Goldstein & Vicky Madden, UNC Chapel Hill.
Roztomilý astronaut želvuška. Kredit: Bob Goldstein & Vicky Madden, UNC Chapel Hill.

Jak je to reálné? Podle Lubina to rozhodně nebude jednoduché. Ale kdy bylo dobývání vesmíru jednoduché? V cestě nepochybně stojí celá řada technických překážek. Taky to rozhodně nebude levné. Ale podle Lubina je takové cestování k nejbližším hvězdným systémům v zásadě možné.

 

Háďátko obecné. Kredit: PLoS Biol 3(1): e30.
Háďátko obecné. Kredit: PLoS Biol 3(1): e30.

Bylo by skvělé, kdyby ke hvězdám letěli lidé. Ale třeba na to jednou taky dojde. Teď jsou na řadě háďátka a želvušky. Prověří, jak je možné přežít v mezihvězdném prostředí, v němž je nejen mráz, sucho a vzduchoprázdno, ale také intenzivní radiace. Drobní astronauté budou čelit také extrémním zrychlením, která se budou pohybovat v desítkách tisíc G.

 

Pokud jde o průzkum vesmíru, tak háďátka, natož želvušky, nejsou žádnými nováčky. Ve skutečnosti už byli ve vesmíru, tedy prozatím na oběžné dráze kolem Země. K cestování na laserem poháněných wafersatech ke hvězdám mají celou řadu předpokladů. Jak háďátka, tak i želvušky jsou mikroskopických rozměrů. Takže se na kosmické plavidlo tohoto typu pohodlně vejdou. Rovněž je možné je uvést do stavu anhydrobiózy, tedy extrémního vyschnutí, v němž mohou přečkat dramaticky nepříznivé podmínky. Pak je stačí jenom znovu zavodnit a háďátka i želvušky jsou jako nové. Co asi najdou naši malí astronauté u nejbližších exoplanet?

 

Video: From Here to the Stars E3 / Lubin

 

 

 

Video: Experiment Hexapod / DEEPSPACE UCSB

 

Literatura

Space.com 1. 11. 2017.

Datum: 08.11.2017
Tisk článku

Související články:

Je možné se dostat na Mars za 3 dny bez červí díry?     Autor: Stanislav Mihulka (02.03.2016)
Milner s Hawkingem chtějí doletět k Alfa Centauri za 20 let     Autor: Stanislav Mihulka (13.04.2016)
Kdy budou potřeba kapitáni slunečních plachetnic?     Autor: Vladimír Wagner (11.07.2016)
Pohánějí rychlé rádiové záblesky vesmírné plachetnice cizích civilizací?     Autor: Stanislav Mihulka (12.03.2017)
Budeme létat skrz červí díry nebo s warpovým pohonem?     Autor: Vladimír Wagner (29.09.2017)



Diskuze:

desetitisice G

Pavel Pelc,2017-11-13 13:48:03

Desetitisice G mi prijde jako dost brutalni cislo. To bych se ani tak nebal o zelvusky, jako spis o lod. Jak moc by musela byt lod robustni, aby to ustala? Cim bude robustnejsi, tim bude poreba vetsi energetickej impuls na ziskani takoveho zrychleni. Zvladne to vodikova puma?

Odpovědět


Re: desetitisice G

Pavel Pelc,2017-11-13 14:09:50

Kdyz to vezmu od oka, tak desetitunova lod by musela ziskat pro vterinu takoveho zrychleni 10 na 14tou joulu, car mel 10 na 17tou joulu. Coz by snad teoreticky slo, ale i tak si takovej masakr nedokazu predstavit :)

Odpovědět


Re: Re: desetitisice G

Jan Novák9,2017-11-13 18:53:49

Loď má desítky gramů.

Odpovědět

chtějí otestovat...?

Ladislav Truska,2017-11-10 03:01:36

"Chtějí ale otestovat, jestli pozemský život vůbec vydrží takovou mezihvězdnou cestu."
Jaká bude zpětná vazba....? To je nějaký vtip, nebo špatný překlad...?

Odpovědět


Re: chtějí otestovat...?

Petr Kr,2017-11-10 06:55:03

Když sousedovi dáte odpadky před dveře, tak vám přijde vynadat. Podobně i oni budou čekat, až jim přiletí někdo rozbít držky.

Odpovědět

Kontakt

Alexandr Kostka,2017-11-09 08:31:37

Už to vidím. Kontakt s cizí civilizací. Repspektive podlý biologický útok na cizí civilizaci, zamoření jejich planety parazity :)

Odpovědět

moment zklamaného očekávání

Bohuslav Rameš,2017-11-08 16:20:10

Při čtení jsem si přál být želvuškou a letět ke hvězdám. A pak jsem se dočetl k tomu extrémnímu vysušení a sklaplo mi.

Odpovědět

záhada

David Dobeš,2017-11-08 15:47:25

Největší záhadou bude, pokud nějakou sondu zachytí náhodou inteligentní ufoni, jak tato dvě zvířátka dokázala sestrojit tak komplikované zařízení, jako je mezihvězdná sonda :-)

Odpovědět


Re: záhada

P. Bureš,2017-11-08 18:54:56

Na druhou stranu to odradí případné agresivní emzáky - když si na té Zemi staví taková žoužel mezihvězdné sondy, bude asi lepší neprudit makrofaunu...

Odpovědět


Re: Re: záhada

Jiří Novák,2017-11-08 20:56:21

Pošlou nám sem svoje brebery. A to bude teprve pecka. Viz film Spacies (Roger Donaldson, 1995)

Odpovědět


Re: Re: Re: záhada

Jakub Beneš,2017-11-11 03:39:31

co když je už poslali? a dorazily přibližně před 2 miliardami let ;-)

Odpovědět


Re: záhada

Josef Skramusky,2017-11-08 21:27:22

:D Genialni namet na SF povidku.

Odpovědět

Návrat na Zem je tiež v páne?

Marian Valentin,2017-11-08 14:44:01

Chcel by som sa spýtať, či je v tej plánovanej ceste aj návrat na ZEM, resp. ako majú v pláne pozorovať tieto organizmy a zisťovať, čo sa s nimi dej, ak by návrat v pláne nebol?

Odpovědět


Re: Návrat na Zem je tiež v páne?

Ladislav Truska,2017-11-10 03:03:56

dosti fantastická je momentálně představa letu čehokoliv ke hvězdám... Návrat, nebo jakékoliv informace o výsledku mise jsou naprosto mimo naše současné možnosti...

Odpovědět


Re: Re: Návrat na Zem je tiež v páne?

Franta Novák,2017-11-10 11:51:11

Tak předpokládám, že na palubě sondy by mohla být aparatura zjišťující stav života na palubě a odesílající informace na Zemi. Poslat něco jen tak do kosmu, aniž bychom měli jakoukoliv informaci o výsledku je poněkud nesmyslné.
Leda spoléhat na koncept několika sci-fi, kdy se vyslaný organismus vyvinul a dokázal vrátit sám (něco podobného ve Star Trek - Voyager, Červený trpaslík atd. :-) ) Navíc by to v reálu byla otázka několika set milionů let (pokud by vše šlo tou nejlepší cestou), to už to na Zemi bude zas o něčem jiném, kdo ví, jestli by nás výsledek zajímal.

Odpovědět


Re: Re: Re: Návrat na Zem je tiež v páne?

Franta Novák,2017-11-10 11:57:39

Zase na druhou stranu, jako projekt udržení života ve vesmíru - vyslat tisíce či miliony nebo miliardy kapslí se zástupci pozemského života po celém vesmíru (reálně spíš alespoň po Galaxii)pochopitelně aniž bychom se něco dozvěděli o výsledku, by mohlo dávat smysl, zvláště v situaci, kdy to bude vypadat, že naše rasa už nebude mít šanci na Zemi přežít.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Návrat na Zem je tiež v páne?

Jakub Beneš,2017-11-11 03:45:51

otázka je, jestli jsou želvušky schopné se ještě dále vyvíjet. z jejich pohledu jsou už teď dokonalé pro jakékoliv prostředí. snad kromě nitra hvězd :-D a to ještě kdoví jestli.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Návrat na Zem je tiež v páne?

Milan Krnic,2017-11-13 22:07:23

A jestli jsou, pak zda náhodou není Vesmír (spoiler) propletený mnohodimenzionálním podhoubím, kterým se živí.

Odpovědět


Re: Návrat na Zem je tiež v páne?

Jakub Beneš,2017-11-11 03:42:07

myslím že to nečekaně nebude problém. můžou je vyslat jen v rámci sluneční soustavy tak šikovně, že to obkrouží nějakého plynného obra a vrátí se zpět na zemi. pokud se zároveń použije urychlení minisondy laserem ze země, jak to plánuje hawking, tak by to mohl být i docela rychlý test.

Odpovědět


Re: Re: Návrat na Zem je tiež v páne?

Milan Krnic,2017-11-13 22:10:39

Jaderného paliva pro sondy je žalostně málo, a laserem urychlované nanosatelity jsou zatím v oblasti fantazie, tedy se těším na tu rychlost :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz