Biohacker si veřejně vpíchl netestovanou genetickou léčbu proti herpesvirům  
Pro někoho je to nezodpovědné šílenství. Pro jiného je to zase možnost obejít nemravně nákladné a zdlouhavé testování tolik potřebných léčebných postupů. Genetické pirátství a biohackeři si získávají stále větší pozornost médií.

Biohackeři přicházejí. Kredit: BDYHAX 2018.
Biohackeři přicházejí. Kredit: BDYHAX 2018.

Osmadvacetiletý Aaron Traywick si na pódiu svlékl kalhoty, připravil si malou injekci, a pak si ji poněkud teatrálně vpíchl do levého stehna. Přihlížející obecenstvo ztichlo a všichni jen zírali se zatajeným dechem. Nešlo o bizarní performanci ani natáčení nějakého uměleckého filmu, i když tyto záběry může na internetu vidět každý.


Aaron Traywick si aplikuje biohackerskou léčbu. Kredit: Kristen V. Brown
Aaron Traywick si aplikuje biohackerskou léčbu. Kredit: Kristen V. Brown

Traywick je ve skutečnosti ředitel tak trochu zvláštní biotechnologické společnosti Ascendance Biomedical a zároveň je biohacker, tedy něco jako pirát v genetickém výzkumu a aplikacích. Popsaná scéna se odehrála před pár dny na konferenci BDYHAX 2018 (BodyHacking Convention), kde se sešla pestrá společnost příznivců biohackingu, zásahů do lidského těla a transhumanismu.


Zmíněná injekční stříkačka obsahovala experimentální genetickou léčbu proti herpesvirům. Vyrobili si ji biohackeři Ascendance Biomedical, bez milionů dolarů, drahých laboratoří a bolestně komplikovaného schvalovacího procesu americkými úřady. O klinických testech ani nemluvě. Přípravek vyzkoušeli jenom na myších a Traywick je prvním člověkem, který si ho píchl. Přípravek obsahuje modifikovaný virus, který přinutí imunitní systém pacienta vytvářet protilátky proti herpesvirům. Traywick dostal herpes před pěti lety, tak se rozhodl sehrát roli laboratorní myši. Krevní testy by měly brzy odhalit, jestli jejich léčba funguje.


Sita Awasthi vpravo. Kredit: University of Pennsylvania.
Sita Awasthi vpravo. Kredit: University of Pennsylvania.

Nebylo to poprvé, kdy se Ascendance Biomedical dostali do médií. Loni v říjnu financovali experiment, během něhož si jiný dobrovolník před zraky celého internetu vpíchl experimentální léčbu HIV. Biohackeři jsou prostě nefalšovaní piráti a chuť riskovat jim zjevně nechybí. Na druhou stranu ale mnozí lidé vlastně chápou jejich motivaci. Medicínský výzkum se dostal do situace, kdy velice přísné regulace, zákazy, nařízení a omezení drasticky svazují to hlavní, co by měli výzkumníci dělat – záchranu lidských životů. Biohackeři se snaží tato omezení obcházet a dostat potřebou léčbu co nejdříve k pacientům, i když nepochybně velice riskují.


BDYHAX 2018.
BDYHAX 2018.

Jak se dalo čekat, úřady z veřejné prezentace biohackingu nemají radost. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ihned zareagoval ostrým prohlášením, v němž varuje, že prodej produktů s genovými terapiemi a kity pro genetické kutily, jimiž lze takové produkty vyrobit, je nelegální. A také se obává o zdraví zúčastněných. Traywick k tomu poznamenal, že takovou reakci čekal, a že žádný zákon neporušili, protože své přípravky neprodávají.


Co na to vědci z drahých laboratoří? Specialistka na infekční choroby Sita Awasthi z Pensylvánské univerzity je dost skeptická. Není prý jasné, jestli je vakcína bezpečná, ani jestli skutečně léčí infekci herpesviry. Také není jasné, jestli je výrobní postup této léčby dostatečně kvalitní. I někteří biohackeři, jako je známý Josiah Zayner, který si doma edituje geny na koleně, kroutí hlavou nad aplikací léčby, bez testování a bez prakticky žádných dat.


Herpesviry a rovněž viry HIV, na které cílí biohackeři Ascendance Biomedical, zatím vzdorují výzkumným projektům za miliony dolarů. Ale kdo ví, třeba právě bláznivě odvážní piráti genetiky přispějí k úspěšnému řešení. Podle některých odborníků mají také biohackeři, se svým nadšením a planoucíma očima, šanci přesvědčit veřejnost, která je vůči genetice a biomedicíně stále ještě dost nedůvěřivá. A to by vůbec nebylo k zahození.

Video: Researcher Self-Injects DIY Herpes Gene Therapy Treatment


Literatura

Gizmodo 4. 2. 2018.

Datum: 07.02.2018
Tisk článku

Související články:

Vesmírný závod 2.0? Číňané léčí první pacienty editorem CRISPR!     Autor: Stanislav Mihulka (19.11.2016)
Bitva o patent na CRISPR-Cas9 začala, hraje se o miliardy     Autor: Josef Pazdera (19.12.2016)
Upravený CRISPR nemění DNA, ale léčí nemoci     Autor: Stanislav Mihulka (12.12.2017)



Diskuze:

Pavol Hudák,2018-02-08 16:12:25

nikdy nepochopim preco nieje dovolene davat experiementalne latky ludom ktorym konvencna liecba nezabrala a pomaly/rychlo a iste ich zivot smeruje ku koncu. to mohla zakazat iba pokrytecka chora hlava.

Odpovědět


Re:

Milan Krnic,2018-02-08 20:50:19

Experimentuje se běžně v rámci klinických studií.
Pokud máte na mysli, že kdokoli si řekne o cokoli, tak to opravdu ne ... ale, no, výjimka se najde všude, za prachy ano. :)

Odpovědět


Re:

Z Z,2018-02-08 22:30:10

Tu je však ešte komplikácia, že ide o skúšanie modifikovaného vírusu. Čo ak sa vírus rozšíri na milióny ďalších osôb a bude mať aj nejaké nežiadúce účinky? Prekvapuje ma, že tento aspekt v článku spomenutý nie je.

Odpovědět

Právo na nakladanie s vlastným životom.

Sepp Winkler,2018-02-08 14:26:01

Myslím si, že človek je jediný a výlučný vlastník svojho života a má právo s ním nakladať podľa vlastného uváženia. Má právo ho ukončiť, pokiaľ oň nestojí, má právo podstúpiť riziko. Samozrejme, musí ísť o vlastné rozhodnutie, bez akéhokoľvek donútenia. Myslím si, že chorí ľudia, ktorím medicína nemôže poskytnúť liečbu by mala mať právo, pokiaľ sa k tomu dobrovoľne rozhodnú, podstúpiť neoverenú experimentálnu liečbu. Rovnako by malo existovať právo eutanázie tých, ktorí trpia, niet im pomoci a nechcú už viac trpieť. Právo nakladať s vlastným životom by malo byť najzákladnejším ľudským právom.

Odpovědět


Re: Právo na nakladanie s vlastným životom.

Milan Krnic,2018-02-08 20:52:01

Jenže svobodná vůle, to "vlastné rozhodnutie, bez akéhokoľvek donútenia" je pouze iluze. Viz kauzalita.

Odpovědět


Re: Re: Právo na nakladanie s vlastným životom.

Pavol Hudák,2018-02-08 23:10:06

pravdepodobne je, o dovod menej odporovat jeho poziadavke

Odpovědět

Matej Havrda,2018-02-08 13:51:25

Já je na jednu stranu celkem chápu. Trpí nevyléčitelnou chorobou, moderní medicína jim může nabídnout leda léky které nemoc potlačí ale nevyléčí. Možná cítí že nemají moc co ztratit. Někdo by namítnul že mohou ztratit svůj život ale kolik lidí s nevyléčitelnou chorobou to nevydrží a vezmou si sami život?

Odpovědět


Re:

Milan Krnic,2018-02-08 21:03:35

Opět, kauzalita. Někdo umírá smířen s osudem, smutný, veselý, atp. Jiný umírá nesmířen, v mizérii, depresi, atp.. Někdo umře, ani by o té nemoci věděl, anebo mu ty její případné projevy prostě byly jedno. A pak jsou tu ti, kteří hledají lék všude, i ti, kteří lék nutně nehledají (pravděpodobně v článku zmíněný případ), ale prostě chtějí experimentovat, z různých důvodů. Těch pohledu je přehršel. Obdobně je to s tou sebevraždou ...
No a k vaší otázce, kolik? Vážně? Třimilionysedmsetdvacetosmtisícpětsetsedmdesátdevět ročně, od oka :-D

Odpovědět

Vlastislav Mach,2018-02-08 09:39:05

No dobře. Jsou i tací, kteří si dobrovolně ničí zdraví třeba kouřením. A tak podobně jako vůči kuřákům, ale mnohem drastičtěji. vůči těmto lidem. Zavřít je a izolovat. Aby v nich náhodou nevzniklo něco, co by likvidovalo ostatní lidi podobně jako Španělská chřipka. Tím nemyslím zrovna herpes. Kdovíco všechno by chtěli napříště léčit. Pro svoji prezentaci potřebují, aby se o tom vědělo. Tak by snad nedělali tyto pokusy tajně. Potom je izolovat a sledovat, co se s nimi děje. Nejen uzdravení, ale i třeba jejich vlastní úmrtí. A hlavně, jestli v nich dalšími mutacemi nevzniká něco, co by se šířilo dále a nebylo by vůči tomu ochrany. Tak jako někdo dokáže psychicky zpracovat jiného tak strašlivým způsobem, že na sobě odpálí trhavinu, bál bych se potom takovýchto postupů v případě terorismu. Byla by potom z takového zpracovaného jedince řekl bych živoucí teroristická biobomba. A v případě současných živých náloží s trhavinami na těle bych se především ptám KOMU SLOUŽÍ !!! Kdo za tím stojí? Kdo z toho má prospěch? Nějaký učenec, který z toho má přímo nějaký hmotný prospěch? Těžko. Ale kdo stojí za tímto učencem???

Odpovědět


Re:

Pavel Pavel,2018-02-10 15:34:45

To je zase blábol. Neměl byste brát vážně takové srágory jako třeba Inferno.

Odpovědět

Hiv

Mojmir Kosco,2018-02-07 06:52:56

Zkoušel jsem najít výsledek toho prvního pokusu a nedohlédl tak asi nic .

Odpovědět


Re: Hiv

Marek Fucila,2018-02-07 22:14:08

Ja som bol úspešnejší. Výsledok žial uspokojivý nie je.

Je o tom dlhý príbeh na stránkach BBC: http://www.bbc.com/news/world-us-canada-41990981
V skratke - pred experimentom mal v krvi necelých 12 000 kópií víru na mililiter. Očakával, že to klesne pod 2000. Naopak to po dvoch týždňoch narástlo na 29 000 až na vyše 36 000 po troch.

"According to the test results, Roberts' viral load rose from 28,800 on week two to 36,401 on week three - still low levels, but not the desired results. His count of CD4 helper T-cells - the immune system cell that HIV attacks - was higher than he'd ever seen it, but there was no way to know what that meant."

Podľa článku bolo v decembri v pláne urobiť nový pokus. To už som nedohľadával.

Na twittri včera písal, že to chce viac testov, ktoré budú tento mesiac.
https://twitter.com/aitherick/status/960973362771251201
Je tam viac odkazov.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz