Glukózový senzor s dlhšou životnosťou absolvoval klinické skúšanie  
Počet pacientov s diabetes mellitus 1. typu sa v Českej republike blíži k stotisícke a na Slovensku proporcionálne asi k polovičnému číslu. Je to ten horšie zvládateľný typ cukrovky, postihujúci aj deti, pri ktorom koncentrácia glukózy v krvi často výrazne kolíše a pacienti si musia niekoľkokrát denne pichať do prstov a odoberať kvapku krvi na jej meranie glukometrom. Ani táto tortúra však niekedy nestačí - niekoľko náhodných meraní nedokáže dokonale zmapovať 24 - hodinový priebeh glykémie.

Glukózový senzor Eversense CGM system
Glukózový senzor Eversense CGM system.

Riešením je trvalé monitorovanie koncentrácie glukózy v krvi (glykémie), čím sa myslí odčítanie jej hodnoty v intervaloch niekoľkých minút (častejšie meranie nemá praktický význam). Principiálne by to nebol problém - dávno je známe, že oxidácia glukózy za prítomnosti enzýmu glukózooxidázy produkuje peroxid vodíka, ktorého elektrolýzou vzniká merateľný elektrický prúd, závislý od koncentrácie glukózy. Inou, novšou metódou je meranie na princípe fluorescencie. V praxi je však veľký problém so stabilitou zariadenia v prostredí živého organizmu. Trápi aj tzv. umelý pankreas - zariadenie, ktoré buď plne automaticky, alebo po korekcii pacientom dávkuje inzulín. Hoci už bolo schválené pre klinické používanie, v praxi jeho použiteľnosť stále naráža aj na problémy s trvanlivosťou a nutnosťou častých kalibrácii glukózového senzora podľa odberov krvi.

 

 

Transmiter Eversense
Transmiter Eversense.

Samotné glukózové senzory sa používajú ako jednorazové zariadenia s trvanlivosťou niekoľkých dní. Merajú koncentráciu glukózy v intersticiálnej tekutine, ktorá je v prijateľnej zhode s koncentráciou glukózy v krvi. Údaje prenášajú do vonkajšej jednotky, ktorou môže byť aj smartfón, alebo poloautomatická inzulínová pumpa, ktorá podľa nameraných hodnôt koriguje množstvo inzulínu, podávané pacientovi. Musia sa však aj viackrát denne kalibrovať na základe hodnoty, nameranej z odberu krvi. Aj tak sú prínosom pre pacientov, ktorým hladina glykémie počas dňa silne kolíše a ohrozuje ich komplikáciami, napríklad hypoglykémiami. Takéto výchyľky sa jednotlivými odbermi často nedajú zachytiť, liečba je neprimeraná a vedie k ďalším problémom (progresia chronických komplikácii cukrovky, syndróm nerozpoznania hypoglykémie, prípadne až poškodenie centrálneho nervového systému). Senzory disponujú aj prostriedkami na varovanie pacienta pred nebezpečnými hodnotami glykémie.

 

 

Jednorazové merania nemusia zachytiť všetky výkyvy hladiny glukózy
Jednorazové merania nemusia zachytiť všetky výkyvy hladiny glukózy.

Významný pokrok prezentuje štúdia PRECISE II, predstavujúca testovanie nového typu senzoru Eversense CGM system, ktorá preukázala jeho funkčnosť počas 90 dní s výhľadom až polročnej použiteľnosti. S ohľadom na testovací režim ešte nie je zrejmé, aké časté kalibrácie bude zariadenie vyžadovať, ale očakáva sa výrazný pokrok aj v tomto smere. Počet zlyhaní systému bol prijateľný, pritom zariadenie samo upozorňuje na nefunkčnosť a blížiaci sa koniec životnosti. Počet komplikácii, hlavne zápalových, bol prijateľný - 80% pacientov bolo spokojných do tej miery, že by chcelo zariadenie ďalej používať.

 

 

Meranie koncentrácie glukózy pomocou glukometra je stále potrebné pre kalibráciu senzorov.
Meranie koncentrácie glukózy pomocou glukometra je stále potrebné pre kalibráciu senzorov.

Samotný senzor sa jednoducho implantuje pod kožu pomocou aplikátora (podobá sa to na čipovanie psíkov) a pomerne jednoducho aj odstraňuje po skončení životnosti. Je to 18 milimetrov dlhá tyčinka s priemerom 3,5 milimetra, ktorej vnútorné zariadenie spektrofluorometricky meria koncentráciu glukózy, reverzibilne naviazanej na indikátorový hydrogél. Pre zaujímavosť, silikónový povlak na povrchu senzora je impregnovaný nepatrným množstvom dexametazónu - lieku so silným protizápalovým účinkom, ktorý potláča zápalovú reakciu organizmu a predlžuje tak životnosť zariadenia. Údaje odosiela cez bluetooth pripojenie do transmitera, umiestneného na koži nad senzorom. ktorý ich ukladá, spracúva a dokáže vibráciami upozorniť pacienta na nebezpečné hodnoty. Tiež ich prenáša na mobilné zariadenie, vybavené príslušnou aplikáciou na podrobné spracovanie. Transmiter je niekoľko centimetrov veľká "placka", ktorá sa dá jednoducho dočasne odstrániť.

 

 

Trvácny a pacientom dobre znášaný glukózový senzor je predpokladom zlepšenia kvality liečby diabetu u tých najproblémovejších a najohrozenejších pacientov s labilným diabetom 1. typu, vrátane detských pacientov. Pravdepodobne však umožní aj rozšírenie používania plne automatickej inzulínovej pumpy s funkciou umelého pankreasu.

 

Podrobnosti o štúdii: v Diabetes Technology & Therapeutics


Datum: 26.02.2018
Tisk článku

Související články:

Lék proti cukrovce podporuje tvorbu neuronů     Autor: Dagmar Gregorová (06.07.2012)
Umelý pankreas prichádza     Autor: Matej Čiernik (16.06.2013)
Ako na cukrovku     Autor: Matej Čiernik (13.12.2014)
K rybě se sluší podávat bílé, diabetikovi červené     Autor: Josef Pazdera (16.10.2015)
Diabetikom nestačí len liečba cukrovky     Autor: Matej Čiernik (22.12.2017)



Diskuze:

Prevence

Alexandr Kostka,2018-02-28 21:12:41

Mnohem levnější než péče o cukrovkáže by byla prevence. Zakázat látky jako je aspartam, o kterých se prokazatelně ví. že vybíjí střevní mikroflóru a vedou ke vzniku cukrovky. Plua absolutně zakázat jakoukoliv reklamu na sladké limonády, cukrovinky, tyčinky.. A fastfoody prodávající přesmažené "maso" a hranolky. Zakázat "jogurty" vylepšené škrobem, zakázat užití glukózo fruktózového sirupu. O tom se také ví, že škodí více než samotný cukr. A nemocných by výrazně ubylo. Stačí se podívat na to, jakou "výchovu" dostane z TV děcko, když ho posadíte k pohádce. Reklamy mu nacpou do hlavy, že je správné jíst čokoládu, sladké tyčinky, dát si přeslaztené musli a zapít to Coca colou. Tak to pochopitelně vyžaduje, když "ví" že je to tak správně.

Odpovědět


Re: Prevence

Jiří Novák,2018-02-28 21:47:25

Spíš než další legislativní smršť zákazů, příkazů a regulací by to chtělo vzít rozum do hrsti. Když mi to nesvědčí, tak si daný výrobek prostě nekoupím. Případně dělám nevtíravou osvětu u známých a kamarádů. To neplatí jenom pro cukrovinky ale pro cokoli co považuju za důležité.


Když nechám děcko vysedávat před televizí a nechám mu s prominutím zasírat hlavu reklamou, tak je to čí vina? No moje. Takže bezprostředně vysvětlím, poučím, a na to "vyžadování" nedbám.

Odpovědět


Re: Re: Prevence

Alexandr Kostka,2018-02-28 23:57:59

Vy se možná vyhnete, ale většina je nepoučitelná. Navíc přesvědčená, že když se to smí prodávat, tak je to pod kontrolou a bezpečné. A ohledně děcka a televize: nemusí u ní sedět furt. Absolutně stačí jednou za čas. Minutka vymývání mozku připravená odborníky na reklamu a propagandu je víc než hodina poučování od vlastního rodiče. Oni mu ukáží v době maximální pozornosti (upřené třeba na rozjásané animáky) spokojená děcka, jak se v "mekáči" s kamarády nalévají kolou a cpou hranolky. Vy ho leda naštvete vypnutím zmiňovaných animáků a začnete poučovat. S absolutně stoprocentní jistotou následuje proces "jedním uchem dovnitř, druhým ven".

Ano, rozhodně máte pravdu, že je třeba osvěta, ale ono je to založené na dobrovolnosti. Člověk si z informací vždy vybere to co se mu víc líbí, a nehodící se ignoruje. Feťák se nedá léčit pokud sám nechce. Totéž platí u alkoholíka. A totéž platí i u požírače hamburgerů. Jeden ho nezabije, ani dva.. A pak má najednou tlak 180/140 a cukrovku a už je pozdě. Je mi líto, ale toto lze jedině zakázat natvrdo.

PS: Zákaz sice nikdy nic nevyřešil, ale tady by to patrně hodně omezil. Když po prohibici vyskočí cena láhve pašované Coca Coly na 200 kč, tak její spotřeba o hodně klesne. A na rozdíl od drog se zas tak snadno nepřeváží. Ano, Paleta bude mít cenu pár desítek tisíc, ale na 20 palet potřebujete kamion a ten je trochu nápadný. A když jedinec těch pašovaných lahví vypije pár za rok, tak jej to nezabije. Na rozdíl od situace, kdy "vytáhne" jednu za den!

Odpovědět


Re: Re: Re: Prevence

Jiří Novák,2018-03-01 17:19:12

Dovedu si představit distopickou scifi ze světa, kde je zakázané všechno, co lidem škodí. A člověk musí bedlivě sledovat zákony, jestli je mlíko zrovna "do rakve víko", nebo vynášené zdravotníky do nebes (to se mění i dvakrát třikrát do roka). A v tom světě se pašuje kola ve flaškách od odrezovače, nebo vyrábí pokoutně z melasy a čističe na vodní kámen. A hambáče se pečou pokoutně z toho, co je po ruce (kradení psi, potkani chovaní v panelákových sklepích na maso, spřátelené krematorium občas pustí chlup...)
Tak to máme setting. A teď zápletku. Nemusíme chodit daleko. Dějiny meziválečných USA nám nabízejí materiálu, že to na dvoukoláku neodvezete. Tam se taky po WWI dostaly k moci křesťansko - feministické ženské spolky a zakázaly chlast. A už to jelo jak na drátkách. Nejkrvavější epocha v dějinách USA. A krom toho že nejkrvavější, tak nedjprochlastanější. Pil každej, kdo měl hubu a žaludek.
Opravdu chcete žít v takovém světě, nebo je lepší svět, kde se ti hloupější cpou jedovatým žrádlem a zbytek si to hlídá nebo baští to na co má zrovna chuť?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Prevence

Alexandr Kostka,2018-03-02 13:16:12

Akorát že žijeme v přesně opačné! Prodejce, kterému se do masa přimíchalo pár procent koniny dostal rekordní pokutu. A to bylo jídlo nezávadné, jen obsahovalo tu koninu. Zato supermarkety (třeba Albert, abyhc nejmenoval) chycené vícekrát při přebalování zdravotně závadných potravin dostanou pokutu 15-20 tisíc.

Odpovědět


Re: Prevence

Jiri Heincl,2018-03-01 22:29:43

Dříve než začnete všechny diabetiky poučovat o prevenci, měl byste si zjistit základní fakta o diabetu 1. typu. U této nemoci žádná prevence nepomůže. Ta může být podmíněna abnormální reakcí systému zajišťujícího obranu proti infekci. U osob s genetickou predispozicí buňky, které za normálních podmínek ničí jen cizorodé a změněné buňky, začnou napadat a ničit beta-buňky vlastní slinivky břišní. Cukrovka se projeví, když je zničeno asi 90 % buněk produkujících inzulin. Tento proces u dětí probíhá velmi rychle. Život dětských pacientů je z hlediska zdravých lidí naprostým utrpením. U cukrovky 1. typu musí být bez výjimky injekčně aplikován inzulin, a to 4 x denně. K tomu připočítejte další vpichy při získávání kapky krve na kontrolu glykémie a píchají se i další léky. Za deset let to může být okolo 16 000 injekčních vpichů. Samozřejmostí je naprostá absence sladkostí s cukrem nebo alespoň snaha o ní. Dítě se stoprocentně uhlídat nedá. Navíc občas přes veškerou péči dochází k hypoglykémii, která může ohrozit pacientův život.

Odpovědět

Palo Fifunčík,2018-02-27 08:36:13

Problém vidím v tom , že diabetes či už prvého alebo druhého typu je choroba celoživotná , ktorá je spojená s rozvojom patologických komplikácií a komorbidít . Veľmi často diabetici trpia na hypertenziu , poruchu metabolizmu tukových látok , ktoré zapríčiňujú podstatne včašší a rýchlejší rozvoj ischemických komplikácií / mozog ,srdce , ladviny , cievy , pridružuje sa neuropatia končatinových nervov , viscerálna neuropatia ...Diabetik je preto vysoko rizikový pacient , ktorý sa obťažne adaptuje . Je ohrozený rizikom náhlej smrti , pritom je už dlhšie známe , že práve zmena zimného času na letný je spojená práve s vyšším výskytov infarktov , cievnych príhod , a to nielen u diabetikov ale aj u ostatnej populácie ...

Odpovědět

Absurdita zmeny času

Palo Fifunčík,2018-02-26 18:44:26

Iba zdanlivo odťažitý názov príspevku . No v Európe žije cca 750 miliónov ľudí , z ktorých je proporcionálny počet diabetikov a to nielen prvého typu ale i druhého vo všetkých krajinách viac-menej podobný . Predstavte si , ako zasiahne do biorytmu týchto pacientov 2x ročne sa opakujuca administratívna zmena času na zimný a letný , a či títo ľudia tým netrpia ...

Odpovědět


Re: Absurdita zmeny času

Jaroslav Lepka,2018-02-26 22:13:39

Jak může administrativní změna názvu času, resp. čísla hodiny, způsobit radikální změnu biorytmu natolik, že to ovlivní metabolismus diabetiků ???
To by znamenalo, že ani nesmí změnit zaměstnání s odlišnou pracovní dobou, cestovat, nakonec ani měnit jídelníček (letní x zimní). Obávám se, že vliv změny času poněkud (no, dost) přeceňujete. Pokud má někdo skutečně potíže se změnou času, jsou patrně psychologického původu, nikoliv vyvolané fyziologicky a lze jim snadno předejít prostým posunutím osobních, vnitřních hodin,tedy holt v zimě vstávat o hodinku dříve a pokud ani to nepomůže, přestěhovat se na rovník.

Odpovědět


Re: Absurdita zmeny času

Milan Štětina,2018-02-27 15:11:05

Je to sice off-topic, ale když už jste to načal: představa, že vstávat o hodinu dříve nebo později by mě mohla zabít je pro mě absurdní. Diabetes sice nemám, ale nějak nechápu, proč by to diabetikům vadit mělo a ostatním ne.
Já to mám tak, že do práce vstávám kolem 5:30, spát chodím až usnou děti - ono to dříve stejně moc nejde (máme jedno roční, které spí samozřejmě i přes den a podle jak to vyjde usne na noc někdy už v 23:00 a někdy třeba až v 1:30), takže v v sobotu a v neděli si rád přispím. Někdy jedu za zákazníkem , takže podle jeho možností a jak je to daleko vstávám dríve nebo později. To už jsem tedy podle vašeho názoru několik let mrtvý.
Jinak jsem ale také pro zrušení letního času, protože nic pozitivního to nepřináší, zato to přináší komplikace. Kolega z práce už třeba seděl hodinu ve vlaku uprostřed pole (protože se čekalo na jízdní řád) a jindy mu zase ujel přípoj (protože vlak přijel kvůli změně času o hodinu později). To jak se "upapíruje" pracovní doba lidem na noční (v době yměny času) už je jen taková drobnost ;-).

Odpovědět


Re: Re: Absurdita zmeny času

Palo Fifunčík,2018-02-27 15:37:50

Ak reagujete na mňa, tak práve v poslednej vete práveže konštatujem , že ohrozenie fatálnou kardiovaskulárnou príhodou ohrozuje tiež populáciu nediabetikov . Vôbec netvrdím, že ostatnej populácii to nevadí . Naopak , už sa objavili štúdie , poukazujuce na skracovanie dlžky života u produktívnych ľudí, ktorí pracujú v trojsmennej resp. nočnej prevádzke , kde sú vystavení prakticky permanentnej zmene biorytmu . Dokonca sa už konečne začína poukazovať aj na škodlivé zmeny biorytmov hospodárskych zvierat . Svoje vedia rodičia ktorí musia nútiť vstávať deti o hodinu skor . Vaše tvrdenie , že podla môjho názoru by ste mal byť /radšej to nechcem vysloviť/ je absurdné . Sledujem pravidelné debaty o zmenách času v priebehu roka v ktorých sú skupiny odporcov zmeny a zástancov ,ktorí sa dušujú , že zmena času im nevadí . Chýbanie jednej hodiny spánku po zmene na letný čas si všímajú aj zamestnávatelia v zníženej produktivite práce v ranných hodinách ... Lenže toto sa iste nedá zovšeobecniť , pretože každý reagujeme inak a naša odpoveď je individuálna . Ovšem iste neuniklo vašej pozornosti , že sa cyklickým opakovaním zmien času sa už zaoberá aj europska komisia , a to na základe množstva návrhov europoslancov z roznych krajín s cieľom uzákoniť jediný formát času ...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz