Vědci poprvé sledovali tsunami smrti v mozku umírajících  
Před smrtí se mozkem prožene tsunami depolarizace mozkových neuronů. Dokud ale neurony nezačnou skutečně umírat kvůli trvalé depolarizaci, tak je možné tsunami smrti zastavit.

Tsunami v mozku. Kredit: CC0 Creative Commons.
Tsunami v mozku. Kredit: CC0 Creative Commons.

Každý lidský mozek jednou zemře. Vědce už velice dlouho zajímá, co se v té chvíli s mozkem děje. A jistě nejen vědce. Ale výzkum této věci z pochopitelných důvodů vázne. Jde o to, že lékaři se obvykle snaží pacienti před smrtí zachránit. Věnují tomu veškerou energii a nemívají připravené přístroje ani myšlenky na to, aby sledovali okamžik smrti, když nadejde v mozku.

Jens Dreier. Kredit: Universitätsmedizin Berlin.
Jens Dreier. Kredit: Universitätsmedizin Berlin.


Nedávno se to ale přece jenom podařilo. Neurolog Jens Dreier z německé Charité Universitätsmedizin Berlin a jeho tým využili moderního fenoménu, kdy mají někteří lidé na sobě vytetováno „Neoživovat“ nebo něco v tom smyslu. Lékaři toto přání alespoň v některých případech ctí, takže badatelé mohli poklidně čekat se svými přístroji pro monitorování mozku na chvíli, kdy dotyčný člověk zemře mozkovou smrtí.


Je samozřejmě pravda, že o okamžicích smrti v mozku už leccos víme. Známe to z experimentů na zvířatech a také od pacientů, kteří na sobě neměli vytetováno „Neoživovat“ a lékaři je mohli svým, často nadlidským úsilím, vyrvat ze spárů smrti. Dreierovi a spol. se ale povedl průlom. Měli k dispozici devět pacientů s devastujícími poraněními mozku, a vyplnili jejich přání, aby nebyli oživováni. A na nich mohli poprvé pozorovat to, co jsme znali jenom u zvířat.


Mozek s mrtvicí. Kredit: INFARCT / Lucien Monfils.
Mozek s mrtvicí. Kredit: INFARCT / Lucien Monfils.

Umírající mozek nejprve přijde o přísun kyslíku. Po uplynutí určité doby přejde mozek do úsporného módu, přestane být elektricky aktivní a mozkové neurony mezi sebou přestanou komunikovat. Po několika minutách začnou mizet gradienty iontů v neuronech a mozkem se rozběhne vlna depolarizace, které neurologové přezdívají mozková tsunami. Ta se šíří mozkem a nakonec způsobí nevratné mozkové poškození.


Charité Universitätsmedizin Berlin.
Charité Universitätsmedizin Berlin.

Dreier a jeho tým se stali svědky tsunami smrti v lidském mozku. A tvrdí, že tuhle tsunami je ve skutečnosti možné zastavit. Když podle Dreiera dojde k zastavení krevního oběhu, tak tsunami smrti vymaže elektrochemickou energii, uskladněnou v mozkových buňkách a spustí toxické procesy, které mohou skončit smrtí mozku. Badatelé jsou ale přesvědčeni, že tuto sekvenci smrti je možné stopnout – pokud včas dojde k obnovení krevního oběhu v mozku.


Podle nich je možné zastavit tsunami smrti, aniž by zanechala známky poškození na mozkových neuronech – pokud je dodávka kyslíku do mozku obnovena předtím, než neurony začnou umírat kvůli trvalé depolarizaci. Dreier připouští, že jejich výzkum v tuto chvíli nemá okamžité uplatnění v péči o pacienty. V budoucnu by se ale mohl stát základem pro nové typy léčby, například pro pacienty s mozkovou mrtví, který hrozí poškození mozku nebo přímo smrt.

Literatura

ScienceDaily 22. 2. 2018, Annals of Neurology 83: 295.

Datum: 09.03.2018
Tisk článku

Související články:

BCI – brain computer interface     Autor: Jaroslav Petr (18.02.2004)
Umírající mozek hýří elektrickou aktivitou     Autor: Stanislav Mihulka (17.08.2013)
Smrti se více bojí věřící, nebo ateisté?     Autor: Josef Pazdera (26.03.2017)
Brainternet: Biomedicínští inženýři napojili lidský mozek online     Autor: Stanislav Mihulka (19.09.2017)



Diskuze:

hm a jak jinak

Petr Špak,2018-03-19 23:33:19

mozek jsou jen elmag impulsy. vypnou zdroj energie, stejne jako u pocitace a cely se to smaze.

Odpovědět

Marek Fucila,2018-03-09 11:32:15

Tých, čo robili pokusy na zvieratách nikdy nenapadlo obnoviť prísun kyslíku do mozgu a zastaviť "tsunami"?

Odpovědět


Re:

Josef Hrncirik,2018-03-09 19:03:20

Mám pocit, že je ve zprávách minimálně 1x/rok, že zdravotnický personál z nějakého neznámého důvodu tyto vlny iniciativně vyvolával, ale kyslík jim ani na mysl nepřišel. Určitě kvůli tomu bylo už několik odsouzení, či minimálně vyšetřování.

Odpovědět

Byl to jen koncept tsunami

Josef Hrncirik,2018-03-09 06:58:41

Nebo nanejvýš tsunami konceptu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz