Brainternet: Biomedicínští inženýři napojili lidský mozek online  
Chcete mít mozek na internetu? Stačí mobilní čtečka EEG, Raspberry Pi a připojení k síti.

 

Připojíte si mozek k síti? Kredit: CC0 Creative Commons.
Připojíte si mozek k síti? Kredit: CC0 Creative Commons.

Je to jako z dávno zapomenutých kyberpunkových příběhů. Vědci hacknou lidský mozek a připojí ho ke Světové síti v reálném čase. Právě tohle se nedávno povedlo, jako prvním na světě, biomedicínským inženýrům z Wits, tedy jihoafrické Univerzity Witwatersrandu v Johannesburgu.

Adam Pantanowitz. Kredit: A. Pantanowitz.
Adam Pantanowitz. Kredit: A. Pantanowitz.


Stručně řečeno, projekt Brainternet posílá na internet mozkové vlny fungujícího mozku. Lidský mozek se tím vlastně změnil v součást internetu věcí (IoT). Ostatně, když může být na internetu kávovar nebo mikrovlnka, tak proč ne lidský mozek. Projekt Brainternet je dítkem Adama Pantanowitze, který přednáší na Wits School of Electrical and Information Engineering.


Podle Pantanowitze je Brainternet novou dosaženou metou v technologiích rozhraní mezi nervovou soustavou a elektronikou. Prozatím se nám nedaří ve srozumitelné formě pojmout fungování lidského mozku. Brainternet nabízí zajímavou alternativu. S jeho pomocí lze sdílet zjednodušenou podobu aktivity mozku, získanou nepřetržitým monitorováním.

 

Minimalistický počítač Raspberry Pi Zero. Kredit: Evan-Amos / Wikimedia Commons.s
Minimalistický počítač Raspberry Pi Zero. Kredit: Evan-Amos / Wikimedia Commons.s

Brainternet dělá to, že převádí mozkové vlny, tedy signály z elektroencefalogramu (EEG), jako živé vysílání na internet. Osoba, její mozek je online, nosí mobilní zařízení Emotiv EEG, které má přístup k internetu. Emotiv EEG přenáší EEG signál z mozku do šikovného, malého a levného počítače Raspberry Pi. Počítač převádí signál z mozku na data, která posílá na veřejně dostupnou webovou stránku.


Pantanowitz a spol. by rádi nakonec dosáhli toho, že lidé budou schopni pomocí zařízení založených na EEG interagovat s vlastními i cizími mozky. Uživatel bude stimulovat mozek a pak pozorovat reakci. Brainternet může být do budoucna vylepšen tak, aby zpracovával EEG signály pomocí strojového učení, a jednou třeba i přenášel informace oběma směry – ven z mozku a také dovnitř do mozku.

Video: ELEN4002 Brainternet Video


Literatura
Wits University 14. 9. 2027.

Datum: 19.09.2017
Tisk článku

Související články:

Dokážeme oživit poškozenou paměť pomocí implantovaných elektrod?     Autor: Stanislav Mihulka (12.11.2015)
Nanoboti v mozku budou pro každého     Autor: Jiří Kůs (14.03.2016)
Krystaly z IBM imitují mozkové neurony     Autor: Stanislav Mihulka (05.08.2016)



Diskuze:

geniální

Tomáš Vodička,2017-09-22 23:56:54

Geniální marketingový plán.
Přesvědčte mladé lidi, že si mohou koupit "krabičku", která jim umožní vzájemné "napojení mozků". Kdo by (v patnácti) nechtěl přímé sdílení pocitů a emocí se svou novou přítelkyní nebo kamarádkou? Bez ohledu na reálnou funkčnost by se takový přístroj prodával v milionech kusů. Lépe než všechny AVS, biofeedbacky nebo biorezonátory.
Sdílení je dnes v kurzu a facebook nebo twiter už jsou za zenitem.
Brainsharing, to je odpověď.

Odpovědět

rychlost prenosu

Libor Tomáš,2017-09-20 16:26:27

Porad rikam, ze rychlost prenosu dat obrazovka -> oko -> mozek -> promyslet -> prsty -> klavesnice je velmi nizka - odhaduji par B/s. Takze eliminovat ony meziclanky a lit data rovou do mozku by byl znacny pokrok. Umite si predstavit o kolik prispevku by byl facebook bohatsi? :-)

Odpovědět

Arduino Brain wave reader

Bluke .,2017-09-20 11:54:34

Jednoduchy HW pre citanie brainwave a rozsvietenie LED ,prikladov je na webe dost.
Akurat to treba spravne spopularizovat ,a spristupnit rohranie cez web >>>

http://www.instructables.com/id/Arduino-brain-wave-reader/

Odpovědět

nadpis

Oskar Zemcik,2017-09-19 15:08:52

Čekal jsem že se jim třeba podařilo přenášet data přímo přes optický nerv nebo tak něco a ono zase nic... Poslední dobou jsou podobné bombastické nadpisy a obsah o něčem jiném čím dále častější..

Odpovědět

To je už dávno realizované

Vojta Ondříček,2017-09-19 12:31:14

Třebas zrovínka teďka je můj mozek on-line a píše pomocí mokových vzruchů tenhle nesmyslný příspěvek.

Pochopitelně kdysi, když ještě nebyl internet, tak lidé spojovali své mozky pomocí brka, inkoustu a papíru s jinými lidmi na velké vzdálenosti. Třeba i s protinožci, kteří tehdá chudáci ještě chodili po rukou.

Odpovědět


Re: To je už dávno realizované

Vojta Ondříček,2017-09-19 12:32:28

Oprava pomocí mozkových

Odpovědět

Tohle není vůbec nic nového

Jan Turoň,2017-09-19 12:19:08

Měření dat ze senzorů a posílání na Internet, nic víc. Nemá to vůbec nic společného s interakcí s mozkem. Navíc k této činnosti by bohatě stačil mikrokontroler s GSM modulem, který si člověk může doslova strčit za klobouk. Realizace pomocí Raspberry Pi s powerbankou je nemotorná. IoT svět je plný rychlokvašných diletantů.

Odpovědět


Re: Tohle není vůbec nic nového

Michal Talanda,2017-09-19 12:59:19

Přesně tohle mě napadlo také. Infrastruktura na sdílení dat, u kterých není jasné co znamenají a jaké množství informace spojené s myšlenkovými pochody nesou. Snažil jsem se najít víc detailů o tom, jak detailní data snímají a co z nich hodlají dovodit, nenašel jsem.

Největší informační hodnota tohoto experimentu je důkaz, že na dané univerzitě prosperuje populistický diletantismus :-)

Odpovědět

autor se plete

Jarda Votruba,2017-09-19 08:04:26

všelijaké testery alkoholu v dechu jsou jen orientační. Některé měří úplné bludy. I ty policelní nejsou žádný zázrak, protože neměří alkohol ale produkty po zpracování metabolismem.

Doporučuji přečíst celkem pěkně zpracovaný článek zde:
http://road-fens.cz/fsm110_alkohol/

V textu je i odkaz na test přístrojů

Odpovědět


Re: autor se plete

Ivo Lambert,2017-09-19 09:19:34

Bože, pane Votrubo? Neplete se tak trochu sám? Nejspíš jste chtěl asi diskutovat k úplně jinému článku a asi jste ho ani nečetl. Jinak hned u druhé věty za nadpisem se uvádí: Ale preukázať dlhodobé požívanie alkoholu. Takže podstatou nejsou testery, ale když si vše přeložíte do češtiny, tak jde o to, jak dokázat, že někdo chlastá ale v době zkoušky je zrovna negativní.... Pane Votrubo, jaký je Váš názor na prokazování závislých osob...
Máte nějaký nápad, jak například odhalit osobu, která třeba někoho usmrtí ale z místa činu uteče a ex post zkouška po dlouhé době nic neprokáže.... jak se dobrat pravdy, zda jde o alkoholika.... Máte k tomuto problému nějaké doplnění? To je totiž to o co tu jde, zda alkohol zanechává na organismu nějaké stopy kdy už testery ani krevní zkouška na alkohol nic nezjistí. K tomu, kdybyste něco dodal, to by bylo to pravé ořechové. O tom totiž článek je.

Odpovědět

Pokrok

Tomáš Novák,2017-09-19 08:02:36

...už bude dát zpátečku.

Odpovědět


Re: Pokrok

Libor Zak,2017-09-19 09:45:30

Zrovna řídíte, nebo co to je za komentář? Asi nebudu jediný, kdo váš příspěvek nepochopil. On vlastně ani není česky. Nebo testujete vlastní skener s převodem mozkových vln do textu a výstupy ještě nejsou stoprocentní? To by zajímavé bylo.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz