Brainternet: Biomedicínští inženýři napojili lidský mozek online  
Chcete mít mozek na internetu? Stačí mobilní čtečka EEG, Raspberry Pi a připojení k síti.

 

Připojíte si mozek k síti? Kredit: CC0 Creative Commons.
Připojíte si mozek k síti? Kredit: CC0 Creative Commons.

Je to jako z dávno zapomenutých kyberpunkových příběhů. Vědci hacknou lidský mozek a připojí ho ke Světové síti v reálném čase. Právě tohle se nedávno povedlo, jako prvním na světě, biomedicínským inženýrům z Wits, tedy jihoafrické Univerzity Witwatersrandu v Johannesburgu.

Adam Pantanowitz. Kredit: A. Pantanowitz.
Adam Pantanowitz. Kredit: A. Pantanowitz.


Stručně řečeno, projekt Brainternet posílá na internet mozkové vlny fungujícího mozku. Lidský mozek se tím vlastně změnil v součást internetu věcí (IoT). Ostatně, když může být na internetu kávovar nebo mikrovlnka, tak proč ne lidský mozek. Projekt Brainternet je dítkem Adama Pantanowitze, který přednáší na Wits School of Electrical and Information Engineering.


Podle Pantanowitze je Brainternet novou dosaženou metou v technologiích rozhraní mezi nervovou soustavou a elektronikou. Prozatím se nám nedaří ve srozumitelné formě pojmout fungování lidského mozku. Brainternet nabízí zajímavou alternativu. S jeho pomocí lze sdílet zjednodušenou podobu aktivity mozku, získanou nepřetržitým monitorováním.

 

Minimalistický počítač Raspberry Pi Zero. Kredit: Evan-Amos / Wikimedia Commons.s
Minimalistický počítač Raspberry Pi Zero. Kredit: Evan-Amos / Wikimedia Commons.s

Brainternet dělá to, že převádí mozkové vlny, tedy signály z elektroencefalogramu (EEG), jako živé vysílání na internet. Osoba, její mozek je online, nosí mobilní zařízení Emotiv EEG, které má přístup k internetu. Emotiv EEG přenáší EEG signál z mozku do šikovného, malého a levného počítače Raspberry Pi. Počítač převádí signál z mozku na data, která posílá na veřejně dostupnou webovou stránku.


Pantanowitz a spol. by rádi nakonec dosáhli toho, že lidé budou schopni pomocí zařízení založených na EEG interagovat s vlastními i cizími mozky. Uživatel bude stimulovat mozek a pak pozorovat reakci. Brainternet může být do budoucna vylepšen tak, aby zpracovával EEG signály pomocí strojového učení, a jednou třeba i přenášel informace oběma směry – ven z mozku a také dovnitř do mozku.

Video: ELEN4002 Brainternet Video


Literatura
Wits University 14. 9. 2027.

Datum: 19.09.2017
Tisk článku

Související články:

Dokážeme oživit poškozenou paměť pomocí implantovaných elektrod?     Autor: Stanislav Mihulka (12.11.2015)
Nanoboti v mozku budou pro každého     Autor: Jiří Kůs (14.03.2016)
Krystaly z IBM imitují mozkové neurony     Autor: Stanislav Mihulka (05.08.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz