Neuvěřitelný výzkum: Vědci se blíží k vakcíně proti úzkosti a depresím!  
Zní to bláznivě. Jedna půdní bakterie z příbuzenstva tuberkulózy a lepry působí v mozku myší a krys proti stresu a úzkosti. Jestli to bude fungovat i u lidí, a v podstatě není důvod, proč by nemělo, tak se můžeme těšit na injekce pro hrdiny. Vojáci, záchranáři, hasiči, lékaři nebo učitelé se budou očkovat proti duševním strastem.
Vakcínou proti duševním strastem. Kredit: CU Boulder.
Vakcínou proti duševním strastem. Kredit: CU Boulder.

Zní to bláznivě. Když se dozvíte detaily, tak to zní ještě šíleněji. Ale podle všeho je to pravda. Na obzoru se rýsuje možnost, že bychom se mohli očkovat proti úzkosti. A proti depresím i dalším podobným stavům, které souvisejí s velmi špatnou náladou. Posttraumatickou stresovou poruchu nevyjímaje. Nejlepší na tom je, že za tohle všechno může půdní aktinobakterie z příbuzenstva tubery a lepry.

 

Christopher Lowry. Kredit: CU Boulder.
Christopher Lowry. Kredit: CU Boulder.

Vážně nejde o blouznění po divoké páteční party. Očkování proti úzkosti a spol. už má za sebou experimenty na stresovaných krysách. A funguje to, jak se lze dočíst ve studii, kterou publikoval časopis s příznačným názvem Brain, Behavior, and Immunity.


Dotyčnou zázračnou bakterií je Mycobacterium vaccae, tedy česky přeloženo mykobakterie kraví, což odkazuje na její objev v rakouských kravincích. Již v roce 2007 vyšlo najevo, že tahle bakterie z nějakého důvodu stimuluje jistou skupinu neuronů v mozku, což vede k nárůstu hladiny serotoninu. A serotonin, to je ten správný lék na stres, strach, úzkost a podobné věci. Už v roce 2007 myši krmené živými kravími mykobakteriemi běhaly úžasně rychle experimentálním bludištěm a byly mnohem méně úzkostné, než jejich kolegyně.

 

Mycobacterium vaccae pod mikroskopem. Kredit: CU Boulder.
Mycobacterium vaccae pod mikroskopem. Kredit: CU Boulder.

Christopher Lowry z Coloradské univerzity v Boulderu a jeho tým chtěli zjistit, jak to vlastně tyhle mykobakterie dělají. Proto vpichovali krysím samcům směs s mykobakteriemi, vždy po týdnu, celkem třikrát. Tímto způsobem získali krysáky, kteří byli zřetelně mnohem víc v pohodě.

 

Matt Frank. Kredit: CU Boulder.
Matt Frank. Kredit: CU Boulder.

Když Lowry s kolegy proměřili proteiny v mozku studovaných krys osm dní po injekcích mykobakterií, tak zjistili, že mají podstatně zvýšenou hladinu protizánětlivého proteinu, cytokinu interleukin 4 (IL-4) – v oblasti hippokampu, kde mozek pracuje s náladami, úzkostmi a strachy. Pak tyto krysy očkované mykobakteriemi vystavili stresu a následně u nich naměřili méně než obvykle proteinu HMGB1, který souvisí se stresem a záněty v mozku, a zároveň větší množství glykoproteinového receptoru CD200R1, který pomáhá udržovat imunitní buňky v mozku v protizánětlivé „náladě“.


První autor studie Matthew Frank a jeho kolegové tak vlastně zjistilis, že bakterie Mycobacterium vaccae působí proti zánětlivým stavům v mozku. A tím právě vytvářejí pozorované psychologické efekty. Na stresu, úzkosti či depresi se totiž významně podílejí záněty v prostředí mozku. Pokud to bude fungovat i u lidí, tak by to mohlo mít dalekosáhlé důsledky pro medicínu.


Frank, Lowry a jejich spolupracovníci doufají, že by se v dohledné budoucnosti mohly objevit „vakcíny“ proti stresu a úzkosti, založené na kravích mykobakteriích. Podávaly by se především lidem, u nichž hrozí velké riziko stresu, úzkosti nebo vyhoření. Těšit se tedy mohou vojáci, záchranáři, lékaři, učitelé a další profese, který každý den chodí se svojí kůží na trh a v práci riskují duševní zdraví.

 

Video:  Christopher Lowry – Associate Professor at University of Colorado Boulder


Literatura
University of Colorado, Boulder 6. 6. 2018, Brain, Behavior, and Immunity online 26. 5. 2018.

Datum: 09.06.2018
Tisk článku

Související články:

Lysohlávky jsou doopravdy magické – proti depresím     Autor: Stanislav Mihulka (17.05.2016)
Halucinogenní šťáva z ropuch dělá pozoruhodné věci s minimozky     Autor: Stanislav Mihulka (22.10.2017)
Mohou být umělé inteligence depresivní a mít halucinace?     Autor: Stanislav Mihulka (11.04.2018)



Diskuze:

re

Nina Horrr,2018-10-16 09:58:57

Dobrý den
Je to zajimave, ale stale je spousta veci jak uzkosti lecit
neco malo tu https://drkh.cz/jak-se-zachovat-pri-stavu-uzkosti/
kazdopadne je dulezite najit si dobrého odbornika

Odpovědět

Jak

Alexandr Kostka,2018-06-12 09:02:53

Jak překonají beriéru chránící mozek před bakteriemi? Vždyť nepropouští ani spouttu léků. (Což je právě obrovský problém) Nebo ji potkani nemají?

Odpovědět


Re: Jak

Jan Jakubík,2018-06-15 15:06:26

Některé bakterie, třeba meningokoky umí hematoencefalickou bariéru překonat. V tomto případě mykobakteria HEB překonávat nemusí, stačí když se do mozku dostane interleukin-4. Interleukiny HEB prochází.

Odpovědět

Očkování proti depresi

Bohumil Tříska,2018-06-11 20:05:18

O očkování proti depresi mluví také Rebecca Brachmanová na videu z roku 2016:
https://www.ted.com/talks/rebecca_brachman_could_a_drug_prevent_depression_and_ptsd

Odpovědět


Re: Očkování proti depresi

Jan Jakubík,2018-06-15 15:03:31

Stejná skupina autorů provedla stejný pokus na myších a v roce 2016 publikovala v PNAS

http://www.pnas.org/content/113/22/E3130.short

Odpovědět

RS

Pavel Riedl,2018-06-11 10:01:12

>>...bakterie Mycobacterium vaccae působí proti zánětlivým stavům v mozku...
Snad někoho napadne prozkoumat možný vliv i na tlumení zánětů mozku vznikajících při roztroušené skleróze.

Odpovědět

hmm

Jakub Beneš,2018-06-10 13:53:42

kdyby radši usměrnili společenské elementy a normy chování, které tu úzkost v lidech vyvolávají.

Odpovědět

Záhradkárčenie

Palo Fifunčík,2018-06-10 08:19:51

Pred časom sa už raz objavil článok v ktoromsi časopise , v ktorom sa preberala problematika vplyvu záľuby v zahradkarčení na zlepšení celkovej nálady a dokonca na zlepšení imunity . Predpokladal sa účinok bakteriálneho osídlenia zeminy no a toto zdelenie je už konkrétnejším príspevkom , prečo sa niekto tak rád "vŕta" v zemi ...

Odpovědět


Re: Záhradkárčenie

Pavol Hudák,2018-06-10 15:46:30

Myslim ze o niecom podobnom, pozitivnom bakterialnom vplyve lesa na mysel, som cital pred rokmi aj tu na oslovi.

Odpovědět


Re: Re: Záhradkárčenie

Palo Fifunčík,2018-06-10 19:27:55

Čítal som článok s podobnou témou , kde sa uvádzal pozitívny vplyv lesného prostredia vysvetlovaný ako zvýšená koncentrácia tzv. vychytávačov kyslíkových radikálov , uvoľňovaných rastlinami lesného spoločenstva spolu s kyslíkom pri procese fotosyntézy ...

Odpovědět

ale ... .

Vaclav Prochazka,2018-06-09 21:04:46

Na stavy úzkosti a deprese máme přece už teď spoustu úžasných bobulek....
nortriptylin, desimipramin, imipramin, venlafaxin, dále lze užívat i několik desetiletí v psychiatrii velmi oblíbené lithium, valproát ...
Pro příznivce samoléčby je fajn LSD a nebo pro vyznavače přírodní léčby odvar z houbiček :-)

Očkování to není přece ani náhodou! Očkování funguje přece úplně jinak. Buď se do těla vpravují hotové protilátky (pasivní imunizace) a nebo je organismus přesvědčován k tvorbě vlastních protilátek (aktivní imunizace).

Oni prostě ty krysí (a nebyli to náhodou spíše potkani?) chudáky infikovali bakterií, která jim utlumila schopnost schopnost vytvářet záněty, což je překvapivě přirozená imunologická reakce a nějakou záhadou u nich také vyvolala reakci jako u člověka po nějakých výše uvedených dobrotách. Možná kdyby jim dali odvar z lysohlávek byli by Ti nebozí krysáci daleko více v pohodě a nebo kdyby je nechali vrznout s nějakou pěknou samičkou a konečně by je přestali deprivovat nedostatkem spánku a neustálým plašením .... :-)))

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz