Summit: USA přebírají titul nejvýkonnějšího superpočítače světa  
V laboratořích ORNL zprovoznili superpočítač Summit o výkonu 200 petaflops. Jak dlouho se asi udrží na trůnu pro nejmocnější superpočítač planety?
Nejvýkonnějším superpočítačem je Summit. Kredit: ORNL.
Nejvýkonnějším superpočítačem je Summit. Kredit: ORNL.

Pokud jde o provozování nejlepších superpočítačů světa, tak v této disciplíně poslední dobou vládla Čína. Hned dva nejmocnější superpočítače totiž sídlily právě v Říši středu. Nejvýkonnější superpočítač Spojených států Titan se musel spokojovat až s nepříliš lichotivým pátým místech. Kromě Číny ho předstihly i superpočítače Švýcarska a Japonska.

 

Summit tvoří 4 608 serverů: Kredit: ORNL.
Summit tvoří 4 608 serverů: Kredit: ORNL.

Teď se ale všechno změnilo. V laboratořích amerického ministerstva energetiky Oak Ridge National Laboratory (ORNL) totiž spustili Summit, který zvládne 200 petaflops, čili 200 biliard operací v pohyblivé řádové čárce za sekundu. S tímto výkonem Summit zhruba osmkrát předčí svého staršího bratra Titana, který byl zapojen v roce 2012 s výkonem 27 petaflops.


K čemu jsou vlastně tak výkonné superpočítače, že se to vymyká naší představivosti, vůbec dobré? Jede na nich špičkový výzkum v řadě různých odvětví. Vojáci si na nich simulují exploze termojaderných bojových hlavic, biologové si zase vytvářejí simulace celých virtuálních mozků, prozatím ještě nikoliv lidských.

 

Summit v celé kráse. Kredit: ORNL.
Summit v celé kráse. Kredit: ORNL.

Ještě důležitější je, že se superpočítače staly věcí mezinárodní prestiže, smluv a spolupráce. Proto jsme svědky neustále probíhající soutěže, ve které země jako USA, Čína, Tchaj-wan, Japonsko, Indie nebo Evropa soupeří ve vývoji a konstrukci stále lepších superpočítačů. Když už je mají, tak s jejich pomocí předpovídají počasí, modelují klima, vyvíjejí vojenské i průmyslové jaderné technologie nebo třeba řeší složité inženýrské problémy.

 

Summit.
Summit.

Konstrukce Summitu vznikla evolucí z designu Titanu. Používá systém IBM AC922, který tvoří celkem 4 608 serverů. Každý z těchto serverů přitom obsahuje dva 22-jádrové procesory IBM Power 9, plus šest grafických jednotek NVIDIA Tesla V100. Tuto architekturu superpočítače podporuje paměť o velikosti přes 10 PB a vysokovýkonnostní propojení.


Summit se stal prvním superpočítačem, který zvládne exascale výpočty. Bude pracovat na vývoji umělých inteligencí a bádat v medicíně i ve fyzice vysokých energií. Podle představitelů ORNL se Summit stane významnou součástí plánovaného exascale výpočetního ekosystému, který by měl v USA fungovat pro širokou vědeckou komunitu kolem roku 2021.


Mezi prvními projekty pro superpočítač Summit bude výzkum tvorby těžkých prvků typu železo a zlato v supernovách, simulace nových materiálů na úrovni atomů, analýza veřejných dat ve zdravotnictví pro účely výzkumu rakoviny v populaci USA nebo aplikace umělé inteligence v analýze lidských onemocnění. 

Video:  Summit Supercomputer


Video: Energy Secretary Rick Perry announces Summit supercomputer


Literatura
ORNL 8. 6. 2018.

Datum: 12.06.2018
Tisk článku

Související články:

Tak už je to tady: Čína staví terminátora     Autor: Jan Turoň (19.01.2017)
Švýcarští vědci zvládli rekordní simulaci 45-qubitových kvantových výpočtů     Autor: Stanislav Mihulka (06.07.2017)



Diskuze:

Josef

Josef Šoltes,2018-06-13 23:23:29

Bylo by zajímavé postavit exabajtový systém a pustit na něm neomezenou simulaci AI s přístupem do internetu. Třeba bychom se něčeho dočkali.

Odpovědět


Re: Josef

Marek Dendes,2018-06-14 09:14:21

Na univerzalnu AI je aj tych 200 PetaFlops stale malo :-)

Odpovědět


Re: Re: Josef

Alexandr Kostka,2018-06-14 11:07:39

A nejsem si jistý, jestli by to byl dobrý nápad. Když si vzpomenu na Microsoftího CHatbota, který po cca 24 hodinách učení začal říkat věci, jako že Hitler měl pravdu a konečné řešení je správné řešení. MS to okamžitě vypl a pak tvrdil, že bota úmyslně zkazili uživatelé.. Jenže ve "zdrojových datech" byla běžná konverzace, ne záznam párty ku klux klanu. A i kdyby tam kousek takové fajn debaty pronikl, je zajímavé, že si bot vybral zrovna tohle. Po pravdě, očekávám, že s AI bude dřív či později hodně velký průšvih.

Odpovědět


Re: Re: Re: Josef

Marek Dendes,2018-06-14 13:23:41

No prave problem M$ Chatbota bol v tom ze bol vlastne strasne primitivny jednoduchy. Opat jednoucelova AI ktora sa bez kontextu ucila len opakovat proste to co jej pisali ludia, takze ju cielenym utokom dokazali "preprogramovat" ... Univerzalna AI bude o niecom inom, verim ze tak ako inteligentny clovek chape ze fasizmus je chora ideologia a Hitler bol monstrum (ti co tvrdia opak NIE su inteligentni ludia) tak isto by na to prisla aj univerzalna (super)inteligencia. Nepodcenoval by som ju ;-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Josef

Jiří Eimotan,2018-06-14 15:32:50

Univerzalni AI, pokud neco takoveho budeme vubec schopni vytvorit, byt verim, ze jednou ano, nemusi mit vubec atributy inteligence cloveka, tak jak ji vnimame. Vas priklad je prakticky od zakladu spatne.
Fakt, ze Hitler byl monstrum a fasismus je spatna ideologie, je jen uhel naseho pohledu at chcete nebo ne, ciste inteligence s tim nema nutne nic spolecneho. Je to samozrejme v konfliktu s mnoha aspekty nasi mentality, etiky, filosofie a vnitrne je to spatne o tom se prit nebudu, ale inteligenci bych do toho uplne netahal. Z pohledu vnitrni striktury nacismu, fasismu, hitlera je logicne a inteligentni neco jineho. Ale dejme tomu, ze AI by v kontextu lidske populace vyhodnotilo, ze byl hitler spatny. Nebo by, ale taky mohla navrhnout lepsi upravy. Treba by hodnotila inteligenci jako tu nejvyssi ctnost, zanalyzovala by, ze nejvyssi prumernou inteligenci maji asiate a je nejvyhodnejsi se zbavit vetsiny bilych cernych, ponechat jen x procent s nejvyssi inteligenci pro diverzifikaci genofondu, pak pokracovala mezi asiaty a nechala jen nadprumerne v poctu dostacujicicm k udrzeni druhu a postupne v kazde generaci by mohla rict "vyplenim tolik a tolik podprumernych". Ja bych se AI bal vice nez Hitlera popravde.

Univerzalni AI muze uplne opomijet nasi dulezitost, odbodbne jako my opomijime dulezitost klistat, bakterii, viru a vnimame predevsim jejich negativa a jejich genocida nas netrapi. AI nebude mit emoce, rozhodne ne takove jako my, nase emoce nejsou jen myslenky, jsou to zvlastni nepopsatelne pocity je to soucinnost celeho limbickeho systemu kury a tela, cili kdyz uvidite na ceste rozparanou mrtvolu, tak se uvede do chodu cela kaskada autonomnich reakci od zmeny tlaku, poceni, zvraceni, slabosti, tachykardie, pak strach, hnus, do toho citite zapach krve a exkrementu z prorizlych strev, tyto senzoricke informace vedou nejkratsi moznou cestou do mozku a ovlivnuji zazitek odlisnym zpusobem a to i dlouhodobe. Cely tenhle zazitek vede k uprave vaseho vnimani reality a hodnoceni. Vemte ale univerzalni AI, ktera bude vypadat zcela odlisne, jestli bude citit nejake umele emoce, nebudeme vedet jak ty emoce ze sveho vnitrniho pohledu vnima a jeji strach nebude to same jako nas strech uz jen proto, ze strach neni myslenka, ale reakce celeho tela atd atd.
Problematika univerzalni AI je komplikovana a nemuzete se na to divat jen jako "ja vim, ze hitler je spatny a jelikoz jsem chytry, tak chytra umela inteligence to pochopi stejne". Ale o tomhle tematu by se daly napsat knihy ne tady nejaky odstavecek, ktery poradne neshrne vsechny promenne.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Josef

Milan Krnic,2018-06-14 21:02:24

Hitler nebyl (bez pohledu emocí) ani dobrý, ani špatný, protože v tomto rámci takové hodnocení neexistuje. Hitler byl takový, jaký byl, a to díky okolnostem. A tak to je se vším. Vzhledem k tomu, že si nedokážu představit "život" pouze s uchopením kauzality, nedokážu si představit ani takovou AI. Pocity, iluzi svobodné vůle, atp. máme proto, abychom se nezbláznili a měli nějaký ten, jak říkáme my Češi, drive.
Cyril Höschl - Logika vědeckého zkoumání (České centrum IET, FEL ČVUT, NÚDZ 4.4.2018) (v2)
https://www.youtube.com/watch?v=0O_zggOaHgM

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Josef

Jan Turoň,2018-06-15 08:50:18

Nezapomínejme, že když AI má něco dělat, potřebuje zadat cíl. Tomu říkáme u živých tvorů imperativ. AI z principu učení nemůže pracovat způsobem "nastavuj si váhy neuronů, vytvářej si názory a něco dělej". Imperativem pro nás je co nejvíce se rozmnožit na co nejvíce míst, stejně jako u bakterie nebo stromu (který narozdíl od nás nemá třeba pud sebezáchovy). Fascinuje mě, jak tento imperativ vznikl a je škoda, že se dá tak těžko vést na toto téma rozumná úvaha, neboť ji spamují fanoušci starožidovského folklóru nesmyslnými referencemi na náboženskou mytologii. A stejným způsobem si pleteme do naší přirozené inteligence hodnoty, proto mi dovolte malou OT vsuvku ke zmíněnému Hitlerovi.

To, jestli je politik dobrý nebo špatný, posoudí dle Machiavelliho historie dle jeho úspěchu. Třeba takový Churchill byl řezník srovnatelný se Stalinem a kdyby Němci vyhráli válku, tak se jako zavrženíhodné memento 2.sv. války jako holocaust neuvádí konečné řešení židovské otázky, ale svržení atomovky na civility. Nemyslím, že by fašismus či nacismus byly špatné politické ideologie: když se podíváte na https://cs.wikipedia.org/wiki/Fašistický_manifest, bez předsudků by jistě mnoho lidí rádo bylo hrdými fašisty. To, že s ním spojujeme genocidu, netoleranci a radikalismus, je znakem ducha tehdejší doby - chovali se tak všichni vč. Čechů, ale vinu svalujeme jen na ty poražené, protože nechceme vidět to máslo na naší hlavě: jako Hitler se dnes chovají domnělí vítězové: američtí a izraelští váleční štváči. Vzhledem k tomu, že dřív či později budeme řešit podobnou situaci jako dnešní Syřané, budou u nás muset vzniknout pracovní tábory pro ekonomické migranty. A pokud se nepoučíme z historie a budeme dál tvrdit, že Hitler se líbí jen hlupákům, z pracovních táborů se stanou koncentrační stejným nechtěným mechanismem, jako ve válečném Německu. Politický kontext je třeba oddělovat od kulturního a historického. Třeba takové rozhodnutí Angely přijímat nepřizpůsobivé z Afriky může být ovlivněno indoktrinací o tom, jak jsou Němci špatní a nebezpeční tím holocaustem. Češi jsou zase skeptičtější k ideálům, protože máme zkušenost, jak s námi "spojenci" za války vyjebali, jak nás "osvoboditelé" ze SSSR vyjebali, jak s námi kuponová privatizace vyjebala a další. Stejně jako komunismus u nás se velmi liší od toho čínského nebo třeba od izraelských kibuců, je možné, že fašismus a nacismus by v jiné zemi mohl vést k velmi mírumilovné a tolerantní státní správě.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Josef

Milan Krnic,2018-06-15 10:16:03

Iluzorně to takto pojmou lze. Racionálního uchopení se však dopracujeme jedině kritickým pohledem, tj. zhodnocením okolností. To co dělal Hitler, nebo dělá Angela v tomto nehraje roli, protože to je až důsledek, a s tím nic nenaděláme. No a zjistit všechny okolnosti je pravděpodobně nemožné, a tak používáme různé zkratky, které už ale racionální nejsou.
Strom nemá pud sebezáchovy podobně, jako nemá prase palec na zvonění a proto nemůže jezdit na kole.

Odpovědět

Anton Matejov,2018-06-13 10:59:59

Stále je dosť užitočných aktivít na simulácie na superpočítačoch.
Ľudstvo neustále čelí veľa hrozám, ktoré nás môžu vyhladiť.
Napríklad hrozí, že na Zem spadne nejaky asteroid, kométa. V minulosti nejaké zasiahli Zem a stopy bombardovania sú dobre vidieť aj v kráteroch na Zemi, Mesiaci.
Zemi hrozí že ak do sto svetelných rokov vybuchne supernova a kužel žiarenia zasiahne Zem, môže nám to rýchlo zdevastovať aj atmosféru, vyhladiť život.
Zemi hrozia výbuchy supersopiek. V minulosti na Zemi narobili riadny chaos. V USA hrozí napríklad napríklad Yellowstonska supersopka, ktorá kľudne zdevastuje celú severnú Ameriku. V Europe sa môže prebudiť v okoli Neapola supesopka Campi Flegrei. V minulosti asi naštartovala zánik neandrltalcov. Metrové stopy popola z jej vybuchu našli v Bulharsku a stopy aj na Sibíri. Takých supesopiek je veľa. Vieme, že raz to príde. Nevieme presne kedy a ktorá, či ako vôbec zmierniť taký výbuch. Nemuseli by sme iba čakať, ale už nejaké prevencie simulovať.
Zemi hrozí prepólovanie. K prepolovaniu už minulosti došlo. Naša Zem už nezvyklo dlho neprepólovala, tak už by sme mohli v blízkej budúcnosti očákavať tento fenomen. Zistilo sa, že Zem môže oveľa dlhšie prepolovať ako sme si v minulosti mysleli.
Čo ak v daný čas zasiahne Zem nejaka supererupcia zo Slnka a zdevastuje na Zemi život, atmosféru? Už nás dany čas nebude riadne ochraňovať magnetické pole Zeme.
Už je v silách ľudstva stvoriť záložne magnetické polia napríklad v libračnom poli L1. Vyskúšať by sme si to mohli v stvorení magnetického poľa v libračnom poli L1 Marsu. Mars stratil svoju atmosféru, lebo prišiel o svoje magnetické pole a následkom mu slnečný vietor postupne odvial atmosféru.
Mars chceme predsa kolonizovať a vytvoriť zálohu života.
Ľudstvu hrozí preľudnenie. Pády ekosystémov. 3 svetová ekonomická kríza, vojny. Raz nám dôjdu energie,napríklad fosílne, dôležité nerasty, ubúdajú rýchlo zdroje pitnej vody a podobne.
Ľudstvo musí expandovať do blízkeho vesmíru aspoň svojou výrobou a ťažbou. To by riadne odľahčilo naše ekosystémy. Na blízkych asteroidoch sa nachádzajú vzácne kovy napríklad typu platina, ktoré by reštartovali svetovú ekonomiku v stovkách biliónov a nemuseli by sme čakať na tretiu svetovú hospodársku krízu. Aj tam na tie roboty a podobne budeme potrebovať superpočítače.
Samozrejme my nemáme právomoci vôbec nejako ovplyvniť udeľovanie grantov a času na daných superpočítačov.

Odpovědět


Re:

Alexandr Kostka,2018-06-13 15:55:16

Už je v silách ľudstva stvoriť záložne magnetické polia napríklad v libračnom poli L1. Vyskúšať by sme si to mohli v stvorení magnetického poľa v libračnom poli L1 Marsu. Mars stratil svoju atmosféru, lebo prišiel o svoje magnetické pole a následkom mu slnečný vietor postupne odvial atmosféru.
---------------
Nic proti, ale v silách lidstva to rozhodně není a ještě pěkně dlouho nebude. Ano, dovedeme vytvořit dostatečně silné magnetické pole. Na pár metrech čtverečních. V žádném případě jej nedovedeme vytvořit tak, aby mělo průměr něco kolem 10 tisíc kilometrů. Neumíme udělat, nemáme čím vynést na zmíněný bod L1, nemáme čím napájet. Pokud už pominu, že supravodivé magnety se dělají z dost vzácných prvků, kterých patrně na celé planetě prostě není dost!

Odpovědět


Re: Re:

Pavel Hudecek,2018-06-13 19:49:45

Navíc i kdyby někdo umělý magnet takových parametrů do L1 dal, tak až přiletí CME, magnet (o vůči zemi zanedbatelné hmotnosti) prostě odtlačí na zem, nebo odhodí do pryč.

Odpovědět


Re: Re:

Marek Jára,2018-06-14 11:49:05

Hurááááááá!
Popravdě - už jsem se hodně bál, že neverending story s libračním bodem L1 skončila! Děkuji, děkuji, že ne. Člověk by se tak mohl dožít šoku, a co teprve Jan Tleskač, co ten by tomu řekl?

Odpovědět

Aplikace superpočítačů

Jan Turoň,2018-06-12 22:11:39

To, že si vojáci na superpočítačích simulují výbuchy jaderných hlavic, jsou pohádky pro děti. Provoz superpočítače se musí vyplatit. Jednak se prodává výpočetní čas (univerzitám, které sosají státní granty psychedelickými pracemi typu "potvrzení prvku s protonovým číslem 130 s délkou života 3.663 pikosekundy", "simulace pohybu temné hmoty po srážce galaxií" a podobné fantazie s nulovou užitečností, ale s výbornými záminkami pro grantové komise. Druhak jsou tu velmi prozaické aplikace jako těžba kryptoměn a spekulativní transakce na burze, realtimová analýza sociálních sítí či prolamování hesel.

Odpovědět


Re: Aplikace superpočítačů

Milan Krnic,2018-06-12 23:06:11

A to vše za ekologického provozu, suma sumárum typické, zkrátka kapitalismus. Tak ale v něčem věřící soutěžit musí.

Odpovědět


Re: Aplikace superpočítačů

Fanda Sin,2018-06-13 11:42:36

Oni opravdu testují jaderné zbraně na těchto simulátorech, od roku 1996 se většina států dohodla, že nebudou testovat jaderné zbraně normálními jadernými detonacemi.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_weapons_testing

Samozřejmě, že takovýto výkon se využívá jinak, než když si na svém pc zapnete jednou za čas kompresi nějakého domácího videa, nebo se pokoušíte těžit krypto-měny.
Na "strojový čas" na těchto serverových farmách jsou většinou pořadníky/fronta.

Odpovědět


Re: Re: Aplikace superpočítačů

Milan Krnic,2018-06-13 12:19:03

"but codes need to be validated against test data" napovídá, že nikoli, když už i Severní Korea dotestovala. Nezbývá, než dokázet, že ano.

Odpovědět


Re: Aplikace superpočítačů

Marek Dendes,2018-06-14 09:17:21

Vies kolko je rozpocet pre armadu USA na rok ? 600 MILIARD dolarov.. ver tomu ze za tie peniaze is mozu dovolit pustit zopar simulacii vybuchu jadrovej hlavice ;-) Ono sa to vsetko zaplati. Aj tie simulacie pohybu temnej hmoty. Zaplati to danovy poplatnik :-) A nulovu uzitocnost to rozhodne nema, kazda simulacia moze o kusok posunut uroven poznania ktoru mame.

Odpovědět


Re: Re: Aplikace superpočítačů

Milan Krnic,2018-06-14 10:20:07

O tom, že si to můžou dovolit, zde nikdo nepochybuje. Ovšem viz diskuze výše.
Úroveň poznání jednotlivců to pozvedá jistě (více peněz, více zábavy), úroveň poznání lidstva přsně jak píšete, může. Možné je všechno.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz