Jediný australský tyranosauroid  
…aneb Představuje se „Timův napodobitel“

Holotyp druhu Timimus hermani v podobě levé stehenní kosti. Fosilie byla objevena v sedimentech souvrství Eumeralla a její geologické stáří tedy činí zhruba 110 milionů let. Je možné, že se jedná o prvního a dosud jediného známého tyranosauroida z oblastí někdejšího superkontinentu Gondwana. Kredit: Benson, R. B. J. et al., PLoS ONE; Wikipedie (CC BY 2.5)
Holotyp druhu Timimus hermani v podobě levé stehenní kosti. Fosilie byla objevena v sedimentech souvrství Eumeralla a její geologické stáří tedy činí zhruba 110 milionů let. Je možné, že se jedná o prvního a dosud jediného známého tyranosauroida z oblastí někdejšího superkontinentu Gondwana. Kredit: Benson, R. B. J. et al., PLoS ONE; Wikipedie (CC BY 2.5)

Austrálie je pro výzkum dinosaurů zemí zaslíbenou, a to nikoliv kvůli množství nebo kvalitě tamních dinosauřích fosilií. V poměru ke své rozloze je totiž jižní kontinent spíše chudší zemí na objevy zajímavých dinosauřích zkamenělin (alespoň porovnáme-li jej se státy jako je Čína nebo Argentina). To, co činí Austrálii pro milovníky dinosaurů zajímavou, je spíše množství záhad a otázek, které se s místními fosiliemi dinosaurů pojí. V minulosti už bylo hlášeno množství zajímavých objevů – například údajný první australský ceratopsid, dále australský druh rodu Allosaurus nebo první australský tyranosauroid. Dnes se přitom zdá být pravděpodobné, že tyranosauroidi v období pozdní spodní křídy na území dnešní Austrálie skutečně žili. Důkazem jsou fosilie dvou jedinců teropoda, který byl popsán v roce 1994 jako Timimus hermani. Vědeckému světu jej představil slavný manželský pár paleontologů Thomas Rich a Patricia Vickers-Richová.[1] Zkameněliny dvou jedinců tohoto druhu byly v podobě jejich stehenních kostí objeveny v roce 1991 v sedimentech lokality Dinosaur Cove na jihovýchodním cípu Austrálie (stát Victoria), konkrétně v lomu zvaném Lake Copco. Fosilie byly objeveny v sedimentech souvrství Eumeralla, které se utvořily v době raného geologického věku alb (stáří asi 112 až 106 milionů let). Holotyp, který dnes nese označení NMV P186303 představuje levou stehenní kost dospělého jedince. Druhý objevený exemplář (paratyp s označením NMV P186323) je opět stehenní kost, v tomto případě však patřící mláděti. Některé obratle známé z lokality Lake Copco bývají rovněž přisuzovány druhu T. hermani, stejně jako fosilie z některých jiných lokalit na jihovýchodě Austrálie.[2] Vědecké jméno tohoto célurosaurního teropoda je poctou synovi obou paleontologů, kteří dinosaura popsali a zároveň poctou jejich kolegovi jménem Timothy Flannery. Druhové jméno je zase připomínkou úspěšné spolupráce s dobrovolníkem Johnem Hermanem, který Richovým dlouhodobě aktivně pomáhal s projektem vykopávek v lokalitě Dinosaur Cove.[3]

 

Rekonstrukce možné podoby ekosystémů, obývaných timimem. Zobrazený druh dinosaura je ornitopod Diluvicursor pickeringi, formálně popsaný v letošním roce. Ten se mohl spolu s několika dalšími známými ptakopánvými dinosaury ze souvrství Eumeralla stávat častou kořistí australského tyranosauroida. Kredit: P. Trusler (in Herne, M. C. et al., 2018); Wikipedie (CC BY 4.0)
Rekonstrukce možné podoby ekosystémů, obývaných timimem. Zobrazený druh dinosaura je ornitopod Diluvicursor pickeringi, formálně popsaný v letošním roce. Ten se mohl spolu s několika dalšími známými ptakopánvými dinosaury ze souvrství Eumeralla stávat častou kořistí australského tyranosauroida. Kredit: P. Trusler (in Herne, M. C. et al., 2018); Wikipedie (CC BY 4.0)

O jakého dinosaura se ale jednalo? V roce 1994 vyslovili Richovi domněnku, že Timimus byl zřejmě vývojově primitivním ornitomimidem, tedy zástupcem skupiny tzv. „pštrosích dinosaurů“. Domnívali se navíc, že ornitomimidi možná vznikli právě na pevninách Gondwany a teprve později se rozšířili do severních oblastí Laurasie. Tuto myšlenku však ještě ve stejném roce zpochybnil americký paleontolog Thomas R. Holtz, Jr. Ten poukázal na fakt, že Timimus nevykazuje žádné společné odvozené znaky (synapomorfie) se zástupci skupiny Ornithomimosauria.[4] Na dlouho se pak ustálil názor, že šlo nejspíš o zástupce jakéhosi blíže neidentifikovatelného zástupce skupiny Coelurosauria. Mnozí vědci tento taxon dodnes považují za nomen dubium, tedy pochybné jméno.[5]V roce 2012 se nicméně objevila vědecká studie, která se zabývá primárně životem dinosaurů za někdejším jižním polárním kruhem, ale stanovuje také jasnou příslušnost timima k nadčeledi Tyrannosauroidea (nebo možná k podčeledi „srpodrápých“ unenlagiinů).[6] Zdá se tedy, že 40 milionů let před slavným druhem T. rex slídil jeho menší vývojový příbuzný polárními pralesy tehdejší gondwanské pevniny. Stehenní kost dospělého jedince (holotypu) má délku 44 centimetrů a patřila zřejmě dinosaurovi o délce kolem 2,5 až 3,5 metru[7], mládě mělo femur dlouhý pouze 19,5 centimetru. Zajímavé je, že histologický rozbor fosilních kostí timima ukazuje, že na rozdíl od ornitopoda rodu Leaellynasaura zřejmě nebyl tento teropod aktivní po celou polární zimu, ale mohl upadat do jakéhosi stavu dočasné hibernace. Zatímco zmíněný ornitopod totiž vykazuje na průřezu kontinuální přírůstky kostní hmoty, u fosilií teropoda můžeme sledovat jistou cykličnost v jejich růstu.[8] Jak vidíme, tyranosauroidi byli velmi rozmanitou skupinou, která nabízí paleontologům mnohem víc překvapení, než jen fantasticky mohutné obry ze samotného konce křídové periody. Malý australský „pra-bratranec“ slavného severoamerického druhu T. rex žil o 40 milionů let dříve celé tisíce kilometrů daleko za tehdejším jižním polárním kruhem a navíc v chladných měsících hibernoval. Takovou zápletku by nejspíš nevymyslel ani leckterý autor vědeckofantastických románů…

 

Napsáno pro Dinosaurusblog a osel.cz

 

Short English Summary: Timimus was a genus of small coelurosaurian theropod dinosaur from the Early Cretaceous of Australia. It was originally identified as an ornithomimosaur, but now it is thought to be a different kind of theropod, possibly a tyrannosauroid or unenlagiine dromaeosaurid.


 

Odkazy:

https://en.wikipedia.org/wiki/Timimus

http://home.alphalink.com.au/~dannj/timimus.htm

http://fossilworks.org/?a=taxonInfo&taxon_no=57100

http://www.dinochecker.com/dinosaurs/TIMIMUS

http://www.australianageofdinosaurs.com/page/94/timimus-hermani

 


 

[1] T. H. Rich and P. Vickers-Rich (1994). „Neoceratopsians and ornithomimosaurs: dinosaurs of Gondwana origin?“, National Geographic Research and Exploration 10(1): 129-131.

[2] Molnar, R. E. (2001). Theropod paleopathology: a literature survey: In: Mesozoic Vertebrate Life, edited by Tanke, D. H., and Carpenter, K., Indiana University Press, p. 337-363.

[3] Rich T. H. (1994). „Naming a new Genus & Species of Dinosaur on the basis of a Single Bone“. Dinosaur Report: 10–11.

[4] Holtz, T. R., Jr. (1994). „The phylogenetic position of the Tyrannosauridae: Implications for theropod systematics“. Journal of Paleontology 68: 1100-1117.

[5] S. A. Hocknull; et al. (2009). „New mid-Cretaceous (latest Albian) dinosaurs from Winton, Queensland, Australia“. PLoS ONE 4(7):e6190: 1-51.

[6] Benson, R. B. J.; Rich, T. H.; Vickers-Rich, P.; Hall, M. (2012). Farke, Andrew A, ed. „Theropod Fauna from Southern Australia Indicates High Polar Diversity and Climate-Driven Dinosaur Provinciality“. PLoS ONE. 7 (5): e37122. doi:10.1371/journal.pone.0037122

[7] Holtz, Thomas R., Jr.; Rey, Luis V. (2007). Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages (Aktualizovaný internetový dodatek, str. 14). New York: Random House. ISBN 978-0-375-82419-7.

[8] Chinsamy, A., Rich, T., and Rich-Vickers, P. (1996). „Bone histology of dinosaurs from Dinosaur Cove, Australia“, Journal of Vertebrate Paleontology 16 (Supplement to No.3), 28A.

Datum: 04.07.2018
Tisk článku


Diskuze:

Tyranosauroid z Gondwany

Tomáš Novák,2018-07-04 16:11:06

Je pravda, že by to byl hodně geograficky izolovaný zástupce této skupiny. Ale ve spodní křídě by to asi ještě bylo možné, ostatně rozpad Gondwany byl dokončen až někdy před ca. 90 miliony let...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz