Byl T. rex největším dravým dinosaurem?  
…aneb Je to složitější

Tyrannosaurus rex, exemplář AMNH 5027 z Amerického přírodovědeckého muzea v New Yorku. Jak ukazují novější výzkumy, tento ikonický teropod ještě stále není ze hry o pomyslný titul největšího známého dravého dinosaura. Kredit: Raul, Wikipedie (CC BY-SA 2.0)
Tyrannosaurus rex, exemplář AMNH 5027 z Amerického přírodovědeckého muzea v New Yorku. Jak ukazují novější výzkumy, tento ikonický teropod ještě stále není ze hry o pomyslný titul největšího známého dravého dinosaura. Kredit: Raul, Wikipedie (CC BY-SA 2.0)

Pokud se o problematiku dinosaurů (a zejména pak obřích teropodů) alespoň trochu zajímáte, nejspíš jste sžiti s dlouho tradovanou „písničkou“, že Tyrannosaurus rex už dávno není největším známým dravým dinosaurem. Je tu přece ikonický Spinosaurus aegyptiacus a obří karcharodontosauridi Giganotosaurus a Carcharodontosaurus… Ti byli přece o mnoho metrů delší a o mnoho tun těžší! Když se ale na problematiku podíváme blíže, zjistíme, že situace zase tak jednoznačná není. Ano, největší spinosauři a nejspíš i giganotosauři byli o trochu delší než T. rex s maximální zjištěnou délkou 12,3 metru (u afrického teropoda snad o 3-4 metry[2], u jihoamerického asi o jeden[3]), něco úplně jiného je ale kategorie hmotnostní. Vzhledem k tomu, že nejlepším ukazatelem velikosti je právě hmotnost (a s ní úzce související objem těla) a nikoliv lineární jednotky typu délky, výšky nebo šířky, právě hmotnost by nás měla nejvíc zajímat.

 

Takže – byli opravdu spinosaurus, giganotosaurus nebo karcharodontosaurus výrazně těžší než tyranosaurus? S jistotou to nevíme, protože máme k dispozici většinou jen skromný fosilní materiál, který bohužel neumožňuje přesnější odhady. U spinosaura se například pohybují mezi 6 a 21 tunami![4] Nemáme také k dispozici dostatečný počet jedinců (s výjimkou tyranosaura), abychom si mohli udělat kvalitní a fundovaný obrázek o velikostní variabilitě karcharodontosauridů a spinosauridů). Přesto již nyní můžeme směle konstatovat, že vzhledem k robustnější stavbě těla u tyranosaura nelze v žádném případě tvrdit, že byl podstatně lehčí než zmínění „konkurenti“. Ba dokonce je tomu naopak – velcí tyranosauři mohli být nejtěžší ze všech dnes známých teropodů a fakticky tedy skutečně největšími dravými dinosaury vůbec! Tedy alespoň na základě současných poznatků…

 

Musíme přitom vycházet z dostupných zdrojů a novějších vědeckých studií. Za pomoci počítačových modelů proporcí těla T. rexe dospěl tým paleontologů v roce 2011 k závěru, že extrémně velký jedinec Sue dosahoval fantastické hmotnosti 9500 až 18 500 kilogramů, přičemž nejpravděpodobnější je střední hodnota 14 metrických tun![5] U jiných exemplářů vyšlo podstatně menší číslo, přesto můžeme tyto hodnoty považovat za mírně přehnané. Ve studii „Můj teropod je větší než Tvůj“ z roku 2007 zase přicházejí autoři François Therien a Donald M. Henderson s údajem 10 200 kg pro Sue a 7809 kg pro exemplář AMNH 5027, karcharodontosauridi jim však „vycházejí“ ještě podstatně těžší (konkrétně Giganotosaurus carolinii 13 806 kg a Carcharodontosaurus saharicus dokonce 15 125 kg).[6] Scott Hartman na svém webu Skeletal Drawing však uvádí pravý opak. Z vlastních velmi přesných rekonstrukcí koster provedl za pomoci technologie Graphic Double Integration (GDI) odhad objemu trojrozměrných objektů z dvojrozměrných obrázků.


Velikostní srovnání čtyř největších známých teropodů, z hlediska délky je T. rex mezi nimi až na posledním místě. Úplně jiná je ale otázka hmotnosti, v níž by mohl mít severoamerický teropod dokonce mírně „navrch“. Kredit: Matt Martyniuk, Wikipedie (CC BY-SA 3.0)
Velikostní srovnání čtyř největších známých teropodů, z hlediska délky je T. rex mezi nimi až na posledním místě. Úplně jiná je ale otázka hmotnosti, v níž by mohl mít severoamerický teropod dokonce mírně „navrch“. Kredit: Matt Martyniuk, Wikipedie (CC BY-SA 3.0)

Výsledek se může jevit jako překvapivý – Tyrannosaurus rex poráží druh Giganotosaurus carolinii na celé čáře! Exemplář Sue (FMNH PR2081) dosahoval podle Hartmana hmotnosti asi 8400 kilogramů (objem 9200 litrů), zatímco typový exemplář giganotosaura (MUCPv-Ch1) pouze asi 6800 kg (objem 7450 litrů). Jihoamerickému teropodovi přitom nepomůže ani „nasazení“ o 6,5 – 8 % většího exempláře – původce čelistního fragmentu MUCPv-95. I tento jedinec by extrapolací rozměrů vykazoval hmotnost asi 8200 kilogramů, tedy zhruba o dva metrické centy méně než u Sue.[7] Ale i kdyby byla situace opačná, dalo by se stále říci, že tyranosauři byli přibližně stejně velcí jako giganotosauři. Spinosaurus přitom rovněž nemusel být relativně tak mohutný jako největší tyranosauři a jeho hmotnost tedy nemusela ani při délce nad 15 metrů výrazně přesahovat řekněme 10 metrických tun.[8] A to je nejspíš plně „v dosahu“ Sue. Co z toho všeho tedy vyplývá? S jistotou zatím nemůžeme říci nic, ale zmíněné výzkumy ukazují, že bychom měli být opatrní s tvrzením, že Tyrannosaurus rex s jistotou nebyl největším známým dravým dinosaurem. Co se týká síly, robustnosti a hmotnosti, stále hraje mezi teropody takříkajíc první ligu


Napsáno pro Dinosaurusblog a osel.cz

 

Short English Summary: Despite the widely held opinion that Tyrannosaurus rex was somewhat smaller than large carcharodontosaurids and spinosaurids, it turns out that it could be just as heavy or even heavier and more robustly build. I fact, it could still by the largest theropod known.

 

Odkazy:

http://www.skeletaldrawing.com/home/mass-estimates-north-vs-south-redux772013

http://en.wikipedia.org/wiki/Dinosaur_size#Heaviest_theropods

http://en.wikipedia.org/wiki/Tyrannosaurus

http://en.wikipedia.org/wiki/Giganotosaurus

http://en.wikipedia.org/wiki/Carcharodontosaurus

http://en.wikipedia.org/wiki/Spinosaurus


 

[1] Hutchinson, J. R.; Bates, K. T.; Molnar, J.; Allen, V.; Makovicky, P. J. (2011). „A Computational Analysis of Limb and Body Dimensions in Tyrannosaurus rexwith Implications for Locomotion, Ontogeny, and Growth“. PLoS ONE. 6 (10): e26037. doi:10.1371/journal.pone.0026037

[2] dal Sasso, C.; Maganuco, S.; Buffetaut, E.; Mendez, M. A. (2005). „New information on the skull of the enigmatic theropod Spinosaurus, with remarks on its sizes and affinities“. Journal of Vertebrate Paleontology. 25 (4): 888–896. doi:10.1671/0272-4634(2005)025[0888:NIOTSO]2.0.CO;2

[3] Calvo, J. O.; Coria, R. A. (1998). „New specimen of Giganotosaurus carolinii (Coria & Salgado, 1995), supports it as the largest theropod ever found“. Gaia.15: 117–122.

[4] Therrien, F.; Henderson, D.M. (2007). „My theropod is bigger than yours…or not: estimating body size from skull length in theropods“. Journal of Vertebrate Paleontology. 27 (1): 108–115. doi:10.1671/0272-4634(2007)27[108:MTIBTY]2.0.CO;2

[5] Hutchinson J. R., et al. (2011).

[6] Therrien, F.; Henderson D. M. (2007).

[7] Hartman, Scott (7. července 2013). „Mass estimates: North vs South redux“. Scott Hartman’s Skeletal Drawing.com.

[8] Ibrahim, Nizar; Sereno, Paul C.; Dal Sasso, Cristiano; Maganuco, Simone; Fabri, Matteo; Martill, David M.; Zouhri, Samir; Myhrvold, Nathan; Lurino, Dawid A. (2014). „Semiaquatic adaptations in a giant predatory dinosaur“. Science. 345 (6204): 1613–6. doi:10.1126/science.1258750. (Doplňkové informace)

Datum: 09.11.2017
Tisk článku


Diskuze:

Velikost

Tomáš Novák,2017-11-09 14:01:44

To je pravda, tyranosauři byli relativně robustnější než alosauroidi - těžko říct, jak hodně mohli narůst giganotosauři, tam známe jen dva exempláře. Ale klidně bych věřil tomu, že "Sue" by vyvážila kteréhokoliv karcharodontosaurida.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz