Šikovný prototyp přílivové turbíny vyrobil více než 3 GWh za rok provozu  
Přílivová turbína SR2000 od Scotrenewables Tidal Power je momentálně nejvýkonnější přílivovou elektrárnou, která je v provozu. Brzy by na Orknejích měli spustit komerční verzi takové turbíny.
Přílivová turbína SR2000 má za sebou 12 měsíců provozu. Kredit: Scotrenewables.
Přílivová turbína SR2000 má za sebou 12 měsíců provozu. Kredit: Scotrenewables.

Díky fyzikálním hrátkám mezi Zemí a Měsícem se na naší planetě projevují slapové síly. Nejsnáze pozorovatelné jsou dmutí mořské hladiny, která se zvyšuje s přílivem a snižuje s odlivem. Ve dmutí je spousta energie, kterou bychom mohli využít.
Britská společnost Scotrenewables Tidal Power v těchto dnech ohlásila, že jejich prototyp 2MW plovoucí přílivové turbíny SR2000 vyrobil přes 3GWh obnovitelné elektřiny za jeden rok nepřetržitého provozu. To je více elektřiny, než kolik zvládl úplně celý sektor vlnové a přílivové energetiky na světě za 12 let, do okamžiku spuštění turbíny SR2000.

 

Scotrenewables Tidal Power.
Scotrenewables Tidal Power.

Podle šéfa Scotrenewables Andrewa Scotta se teď fenomenální výkon přílivové turbíny SR2000 stane novým měřítkem kvality v přílivovém průmyslu. Navzdory tomu, že jde o experimentální prototyp a první turbínu v životní velikosti, kterou Scotrenewables spustili, tak v prvním roce provozu předvedla výkon, za který by se nemusela stydět hotová a široce využívaná technologie v obnovitelné energetice.

 

Konstrukce přílivové turbíny SR2000. Kredit: Scotrenewables.
Konstrukce přílivové turbíny SR2000. Kredit: Scotrenewables.

Prototyp turbíny SR2000 je 64 metrů dlouhý a jeho maximální průměr činí 3,8 metru. Může pracovat ve vodách, které jsou hlubší než 25 metrů. Klíčovým prvkem turbíny je 16-ti metrový rotor, který těží energii přílivových proudů. Je to momentálně nejvýkonnější provozovaná přílivová turbína na světě a zvládne dodávat více než čtvrtinu elektřiny pro Orknejské ostrovy u severního pobřeží Skotska.

 

Andrew Scott. Kredit: Scotrenewables.
Andrew Scott. Kredit: Scotrenewables.

Scotrenewables se vezou na vlně úspěchu a s pomocí rámcového programu EU Horizon 2020 připravují pro letošní rok komerční 2 MW přílivovou turbínu, kterou spustí rovněž na Orknejích. Ve Velké Británii počítají s tím, že přílivový průmysl může v roce 2030 vygenerovat čistý zisk 1,4 miliardy liber a přinést 4 tisíce pracovních míst.


Podle Scotta prototyp turbíny SR2000 úspěšně prokázal, že Scotrenewables mají průlomovou technologii. Teď se ze všech sil vrhnou na vybudování celého nového průmyslu, který bude využívat přílivovou energii jako spolehlivý zdroj obnovitelné energie.

Video: SR2000 Tidal Turbine 2018 2GWh.


Literatura
Scotrenewables Tidal Power 21. 8. 2018.

Datum: 28.08.2018
Tisk článku

Související články:

Skotská přílivová "větrná" turbína obstála     Autor: Josef Pazdera (22.05.2012)
Energie z první komerční přílivové turbíny v USA proudí do sítě     Autor: Josef Pazdera (20.09.2012)
Nová termosolární megaelektrárna v Arizoně     Autor: Stanislav Mihulka (14.10.2013)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz