Jaký věk je vhodný na to, mít dítě?  
Pokroky ve zdravotnictví se zasloužily o prodlužování věku, kterého se dožíváme. Prodlužuje se ale i věk, kdy máme první dítě. Ten první případ vraští čelo správcům pilířů důchodové reformy, ten druhý vědkyním z Oxfordu.
Suzannah Williams, spoluautorka studie, vedoucí výzkumné skupiny na katedře klinické embryologie zaměřené na ovariální kryoprezervační program.
Suzannah Williams, spoluautorka studie, vedoucí výzkumné skupiny na katedře klinické embryologie zaměřené na ovariální kryoprezervační program. Kredit: University of Oxford.

Charlotte Walker a Suzannah Williams  jsou Angličanky zaměstnané na Univerzity of Oxford. Jejich pracovní náplní je studium předčasného selhání vaječníků. Zkoumají to  převážně na hlodavcích, nicméně si daly práci a posbíraly data týkající se otázek reprodukce lidí. Údajně je k tomu vedl trend, který nastoupili  giganti, jakými jsou Google, Apple, Facebook a k nimž se houfně přidávají další. V rámci balíčků zdravotní péče svým zaměstnancům nabízejí mražení spermií a vajíček, pokud se rozhodnou oddálit začátek rodičovství.

 

Vědkyně se pokusily dát odpověď na otázky, které bychom měli zvážit, než se k oddálení mít děti odhodláme. Například jak vážné komplikace to ženě přináší, když se pak po vynucené pauze rozhodne přijít do jiného stavu. Bude dítě zdravé? A na kolik to rodinu přijde?

Smutnou stránkou takových rozhodnutí je, že děti narozené matkám po pětatřicítce a otcům starším čtyřiceti pěti let častěji trpí genetickými a neurologickými poruchami. Například schizofrenií a autismem. Starší rodiče se také musejí častěji obrátit o pomoc na asistenci a využít služeb, jakou je in vitro fertilizace. I když se vedou polemiky, co je toho příčinou  - zda  technika, nebo zdravotní stav těch, co asistenci podstupují, faktem zůstává, že děti „vymodlené“  ze zkumavky se častěji rodí předčasně, častěji s nízkou porodní hmotností a v pozdějším věku je u nich diagnostikována vyšší incidence kardiovaskulárních a metabolických onemocnění. Některá z uvedených rizik lze sice snížit tím, že si rodiče své pohlavní buňky nechají uložit v tekutém dusíku v době, kdy jsou mladí, ale rizika související s věkem rodičky a z manipulace s buňkami při uplatňování metody IVF tím zažehnat nelze. A pokud jde o staršího muže, který své zásoby ve spermobance nemá, tak kvůli pokleslé pohyblivost jeho spermií je často potřeba přikročit k oplodnění ženina zmrazeného vajíčka technikou ICSI (intracytoplazmatickou injekcí spermie do vajíčka). Ta ale podle některých autorů také nepatří k nejlepším počinům pro dobrý start do života. Některé studie u těchto potomků upozorňují na vyšší výskyt vrozených vad.


Pokud patříte mezi ty, které se rozhodly s mateřstvím počkat na lepší časy, nejste výjimkou. Až se později rozhodnete do toho praštit, nemělo by vás ale překvapit, že to nemusí jít snadno. Že nejspíš bude trvat déle než rok, než se vám podaří otěhotnět. A že jeden ze sedmi párů se dostává do vážnějších problémů, přičemž věk uchazečů o rodičovství v tom hraje velkou roli. Jedné ze šesti žen ve věku 35 až 39 let se ani po roce snažení nepodaří dospět k „úspěchu“. A pokud partnerovi bude nad čtyřicet, vaše šance dál klesnou na jedna ku čtyřem.

 

Pokud se rozhodnete mít potomka, tak výzkumná zpráva z Oxfordu radí, že by žena měla být mladší 35 let a muž do čtyřiceti.
Pokud se rozhodnete mít potomka, tak výzkumná zpráva z Oxfordu radí, že by žena měla být mladší 35 let a muž do čtyřiceti.

Hodně žen při svém rozhodování spoléhá na IVF (oplodnění ve zkumavce) a možnosti této léčby přeceňuje. Svádí k tomu poněkud reklamní osvěta prováděná centry a klinikami reprodukční medicíny. Nejde jen o Velkou Británii. Také u nás se tento segment zdravotnictví jeví být podnikatelsky  zajímavým. Soudě tak podle nedávné zprávy Českého rozhlasu, uvádějící, že majitel Agrofertu vlastní také  40 procent českého trhu s umělým oplodněním a že tyto aktivity rozšiřuje i do zahraničí. Mladé ženy by při svém rozhodování měly brát v úvahu, že i při podstoupení zákroku IVF je úspěšnost zákroku úzce spojena s jejich věkem. Za normální situace, pokud zdravá žena oddaluje své mateřství na dobu po třicítce (do pětatřiceti), klesají její šance na otěhotnění o 9 %. Technikou  IVF lze tento její „devíti procentní hendikep“ snížit, ale jen částečně. V průměru jen o 4 %.

 

Pokud se žena rozhodne nechat si zamrazit vajíčka, potřebuje jich obvykle osm až deset, pokud má mít rozumnou šanci na úspěch. A to může být finančně nákladné. Jeden reprodukční cyklus přijde ženu ve Velké Británii i na více než 200 tisíc korun. Nicméně je potřeba přiznat, že ve světě, kde se téměř vše točí okolo peněz, že i mateřství v mladším věku je pro rodinu nákladnou záležitostí. Ženy přicházejí o kariérní postup a to má i v budoucnu na rodinu velký finanční dopad. Tyto ztráty jsou menší, pokud žena mateřství odloží na začátek svých třiceti let, kdy riziko „stáří“ není ještě tak velké. Výzkum prováděný v Norsku, kde tátové na mateřské nejsou takovou vzácností, ukázal, že i pro muže zůstat doma přivodí rodině finanční propad. Je srovnatelný s tím, jako když zůstává doma  žena. Jinak řečeno, rodičovství s sebou nese trest v  podobě propadu příjmů ať tak, nebo tak. Do kalkulací, zda oddálení porodu přinese domácnosti více prostředků z kariéry, než pak vydají na náklady s IVF, ICSI,… se autorky nepustily, nejspíš proto, že případ od případu se může hodně lišit, a hlavně, že psychickou stránku s případnými následky na partnerských vztazích lze těžko do nějakých rovnic zahrnout.

Na otázku, kdy je dobré s rodičovstvím začít, tento výzkum odpověď dal. Z pohledu statistiky, respektive našich biologických hodin,  se pro potomka a jeho zdraví jako nejlepší jeví, když je žena mladší 35 let a muži je méně než čtyřicet. V ekonomicky rozvinutých zemích se žel tomuto ideálu realita neustále vzdaluje. Asi nejhorší na tom je, že více než tři čtvrtiny mladých partnerů (obou pohlaví) si ani nepřipouští, že by jejich věk mohl mít výraznější vliv jak na jejich plodnost, tak zdraví jejich dětí. Autorky publikace si posteskly nad tím, že jen čtvrtina lékařů (27 %) své ovečky ve věku 18-34 let upozorňuje na rizika případného dalšího oddalování těhotenství. A že pak je pro mnohé snadné podlehnout iluzi reklamy asistenčních center a balíčkům nabízených zaměstnavatelem. Otázkou je, zda  v  balíčcích není přibaleno i něco z farizejství. Oddálením mateřství si podnik déle udrží zaškolenou pracovní sílu a ta, když posléze bude mít smůlu, zůstane nejspíš natrvalo a bez „mateřských“.


Závěr

Pokud hodláte mít někdy potomka, ten optimální věk k tomu je nejspíš nižší, než jste si naplánovali.


Literatura

The Conversation, Academic rigour, journalistic flair

Datum: 18.11.2018
Tisk článku

Související články:

3D tištěné vaječníky daly vznik zdravým potomkům     Autor: Josef Pazdera (17.05.2017)
Kdo má hodně testosteronu, kupuje extravagantní šunty     Autor: Josef Pazdera (06.07.2018)
Násilníci mají početnější rodiny     Autor: Josef Pazdera (13.08.2018)
Lidská oogonie z umělého vaječníku     Autor: Josef Pazdera (23.09.2018)
Bimaternální dcery žijí déle než jejich vrstevnice     Autor: Josef Pazdera (14.10.2018)



Diskuze:

Už se tady dlouho nediskutovalo :-)

Veronika Carusová,2020-06-24 15:36:13

Podle toho co vidím kolem sebe a podle statistik z 19. stol. je jisté, že to hlavní co způsobilo pokles počtu dětí v rodině je zavedení sociálního státu. Tedy situace, kdy potencionální rodič /budoucí důchodce/, nemusí spoléhat na opeku ve stáří od své rodiny ale stačí mu spoléhat se na "stát".
Ale je dnes jedna dosti podstatná výjimka, kterou znám na "svý voči" :-) Jsou to mladí lidé z
živých křesťanských obcí. Různých denominací.
Tam není výjimkou mít 4-5 dětí. Znám i rodiny, kde mají dětí 6 a 7.
A mnoha z nich se zároveň daří i "utáhnout hypotéky". To víte - drží při sobě i mezigeneračně a tak nemusí spoléhat "jenom na ty jedny ruce utahaného táty".
Myslím, že je to úspěšná životní strategie. :-) Tož Bůh s Vámi kdož jste sterilní a frigidky.

Odpovědět

Důvod pro snížení porodnosti

Jan Novák9,2018-11-19 19:48:07

Já bych řekl že peníze to nejsou. Pokud se podíváme do rodin bohatých kteří svůj majetek zdědili, nemusí pracovat a nemusí se obávat o peníze (vždycky je měli a mají pravidelný příjem z investic) tak vidíme že tam žádný významný nárůst dětí není.

Rozdíl mezi skupinami je ale vidět podle inteligence. Inteligentnější lidé mají více zájmů, dokážou lépe zvládnout pohlavní pud a mají méně náhodných těhotenství. Lidé s nižší inteligencí podléhají pohlavnímu pudu, nedokážou plánovat a předvídat následky.

(jednou jsem slyšel o ženě která nečekaně otěhotněla pošesté, člověk by řekl že to už by mohla vědět kde se děti berou. Obzvlášť když každé dítě mělo jiného otce.)

Takže zvýšení porodnosti s pomocí přistěhovalců povede zároveň ke snížení průměrné inteligence a nejspíš k rozpadu složité západní civilizace která je na průměrném IQ100 závislá. Každý kdo má oči vidí že západní model nefunguje v Africe ani jižní Americe nijak dobře. Vyvolává jednoho diktátora a warlorda za druhým.

Odpovědět


Re: Důvod pro snížení porodnosti

Milan Krnic,2018-11-19 21:51:35

Kde to vidíme?
Rozdíl podle inteligence je v nějakém nepřesném přiblížení, podobně jako ono plánování a předvídání následků. Reálně jsou to jen na iluzi založené představy, každopádně to nijak nebrání tomu, poplácat se po rameni, jaký jste vizionář, pokud vám ty předpovědi vyjdou. Pocit to může být pěkný.

Odpovědět


Re: Důvod pro snížení porodnosti

Petr Nováček,2018-11-20 09:59:29

Máte samozřejmě pravdu. Tmavší díky evoluci myslí v přítomnosti a nejsou schopni inovací. Dříve se dospělosti dožila méně než polovina dětí, probíhala genetická selekce. V zemích, kde je zima museli lidé plánovat a organizovat, v Africe nemuseli. Nicméně proces, který popisujete bude probíhat mnoho desetiletí, spíše staletí. Pak se západní civilizace zhroutí, nic nebude fungovat, stačí nějaká nemoc a následný a na následný mor nebude kdo by vynalezl léky.
IQ je důležité a dědičné. Je to nejlepší indikátor kognitivních schopností, který máme. Mapa IQ:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:National_IQ_per_country_-_estimates_by_Lynn_and_Vanhanen_2006.png

Odpovědět


Re: Re: Důvod pro snížení porodnosti

Milan Krnic,2018-11-21 21:56:03

To by ovšem muselo platit, že nás zachrání inovace. To je pouze hypotéza, ověřitelná, jak už to tak v těchto věcech chodí, leda v době, kdy k danému jevu dojde.
Stačí nějaká nemoc, nebo planetka, atp., těch teoretických, hypotetických až pohádkových věcí může být ...
Evoluci jsme ukradení, ta probíhá v kauzálním proudu a to, zda přežijeme, nebo nikoli, není závislé na nás samotných (protože nic takového neexistuje), ale na širokých okolnostech, které nezobecníme, protože jsou neuchopitelně složité.

Odpovědět

Typický případ socoáílnéího inženýrství v deformované a degradované společnosti.

Vlastimil Národník,2018-11-18 21:31:16

Každý normální člověk ví, že doba pro založení rodiny je nejlepší mezi 20 - 30 lety věku rodičů. Platilo to celá tisíciletí a platí to i dnes. To jen dnešní "chytří" a sobečtí lidé si myslí, že přírodu ošálí...

Odpovědět


Re: Typický případ socoáílnéího inženýrství v deformované a degradované společnosti.

Miroslav Polák,2018-11-19 07:52:40

naprosto souhlasím

Odpovědět


Re: Re: Typický případ socoáílnéího inženýrství v deformované a degradované společnosti.

Alexandr Kostka,2018-11-19 14:46:43

I já. Platilo, platí a ještě dlouho bude platit. Ano, máme pokroky v lékařské vědě. Dovedeme zpozdit dobu, kdy se projeví komplikace vzniklé věkem. Dovedeme potlačit symptomy chorob. Jenže to prostě není totéž, jako být mladý a zdravý. Nemluvě o tom, že se děti rodí čím dál slabší, postiženejší, nemocnější. Ovšem díky lékařské péči přežívají a předávají dalším generacím závadné geny. V podstatě jsme odstavili evoluci, která stovky milionů let upřednostňuje jedince vhodné pro dané životní prostředí a zdravé. Není ani teoretická šance, že by z toho do budoucna nebyl pořádný průšvih.

Nepěkný, leč reálný příklad: Pořídí sedlák za plemenného býka jedince s línými spermiemi a k němu stádo neplodných krav? Nepořídí. Ví, že to nebude fungovat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Typický případ socoáílnéího inženýrství v deformované a degradované společnosti.

Milan Krnic,2018-11-19 22:05:06

Vzhledem k tomu, že jsme součástí přírody, těžko můžeme odstavit evoluci. To, co se děje, je evoluční děj. Průšvih do budoucna, když to tak chcete označit, je pro každý druh.

Odpovědět

Finanční příspěvky nejsou řešením

Leopold Kyslinger,2018-11-18 18:13:04

Řešením jsou - a všichni to víme - všestranné a dostupné veřejné služby. Proč to nerespektujeme? Protože to neumí zařídit trh a posilovat státní sektor se nikomu nechce, aby to nebylo označeno za socialismus. Zblbli jsme natolik, že pracujeme proti sobě.

Odpovědět


Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Milan Krnic,2018-11-18 19:20:11

Vzhledem k tomu, jak je to u nás s občanskou společnosti a podporou demokracie (průzkumy CVVM), není se čemu divit. Viz to, co říkal pan Lebeda v předposledních OVM.
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1126672097-otazky-vaclava-moravce/218411030501111
Když nás to nejsou schopni naučit ve škole, nenaděláme nic.

Odpovědět


Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Petr 1,2018-11-18 22:15:36

"Proč nerespektujeme všestranné a dostupné veřejné služby" víte jen vy, protože je to blábol. Služeb (jak veřejných tak soukromých) spojených s dětmi jsou celé tuny. Mateřské školy jsou poloprázdné a klidně berou i dvouleté a mladší děti jen, aby nemusely propouštět. Další sociální dotování nic neřeší a nevyřeší. Stačí se podívat trochu po světě, jak je to s porodností v zemích s vysokou sociální ochranou (nízká, často nižší než v ČR) a naopak v zemích rozvojových s minimální zdravotní péčí a nulovou sociální ochranou. Realitou je že biologii nelze očůrat, a každému kdo má dojem, že lze porodnost zvyšovat pomocí "dostupných služeb" doporučuji přečíst si něco o R/K strategii.

Odpovědět


Re: Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Leopold Kyslinger,2018-11-19 16:36:13

Zaráží mě nehoráznost vašeho příspěvku a tvrzení - např. Služeb (jak veřejných tak soukromých) spojených s dětmi jsou celé tuny. Mateřské školy jsou poloprázdné a klidně berou i dvouleté a mladší děti jen, aby nemusely propouštět - což je otevřená lež a difamace jakých je málo. Za prvé jsem napsal že jde o dostupné služby a za druhé se vaše tvrzení míjí s realitou, protože mateřské školy jsou přeplněné a nejen, že neberou dvouleté děti, ale často ani ty tříleté. Některé obce tedy vyplácí rodičům příspěvky, aby mohli své děti umístit alespoň do soukromých školek - viz např. https://zpravy.idnes.cz/skolky-trilete-deti-kapacita-nedostatek-mist-prispevek-soukroma-skolka-platit-g0p-/domaci.aspx?c=A180814_111709_domaci_nub
Vaše výzva, abychom se inspirovali v zemích rozvojových s minimální zdravotní péčí a nulovou sociální ochranou vás, myslím, ilustruje dostatečně.

Odpovědět


Re: Re: Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Jan Novák9,2018-11-19 19:06:10

Pan Petr má pravdu. Kdyby jste měl pravdu vy, tak by v celé Africe a jižní Americe byla nulová porodnost. Naopak v severských zemích by ženy rodily jedno dítě za druhým. Máte hezkou teorii, ale Vaše teorie naprosto neodpovídá realitě.
Už soudruh Husák zjistil že zvýšení porodného zvýší porodnost jen dočasně.
Země je přelidněná a evoluce správně snižuje porodnost pokud je zajištěno přežití dítěte.
Není žádný důvod proč by ČR nemohla prosperovat s jedním milionem obyvytel. Přestavte si té přírody. A snížení odpadu. Obnovitelná energetika by byla reálná. Lidstvo nemá jediný problém který by se nevyřešil sám od sebe snížením populace.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Milan Krnic,2018-11-19 21:45:05

Jak s tím, co kolega uvádí souvisí zvýšení porodného?
To, že Země je přelidněná, berete odkud?
"Není žádný důvod" ano, není, obdobně jako není žádný důvod, proč by v ČR byl milion obyvatel. To, co neexistuje, nemá ani důvod existence.
Představy jsou pěkná věc, držte se jich :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Jan Novák9,2018-11-20 19:49:35

"To, co neexistuje, nemá ani důvod existence."

Hm, takže vy ještě žijete na stromě? Nebo už jste se podvolil pokroku a přestěhoval se do jeskyně? Máte tam dobrý mobilní signál?
Co z toho co vidíte kolem sebe existovalo před sto lety - moc ne, že ano. Jak můžete takovou blbost napsat na Internetu který ještě před třiceti lety "neměl důvod existovat", pomocí osobního počítače který "neměl důvod existovat" před padesáti lety.

p.s. na konci třicetileté války mělo česko méně než milion obyvatel.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Milan Krnic,2018-11-20 20:04:46

Minulost je vám v současnosti houby platná. Opravdu nedokážete uchopit, že milion obyvatel v ČR za současných podmínek, tedy zítra, není reálné do doby, než se to realitou stane?

Odpovědět


Re: Re: Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Petr 1,2018-11-19 22:11:31

O školství víte prd a odkazováním na jakési články se jen ztrapňujete. Evidentně vám nedochází, že si sám odporujete. Kdyby byla pravda to co tvrdíte, tedy že školky jsou přeplněné, tak přece česká demografická křivka nemá žádný problém, přičemž opak je pravdou. Jak to vysvětlíte?
Realita je samozřejmě úplně jinde. I mentálně postiženému dojde, že jediné místo v ČR, které má problém s nedostatečnou kapacitou mateřských škol je právě Praha, a to samozřejmě ještě ne celá. A proč má Praha problém, žáku Kyslingere ... no protože přistěhovalectví. Do Prahy přicházeli a přicházejí mladí lidi za kariérou, proto jsou tam taky drahé byty a …. nedostatek míst v MŠ. Zkuste si ale zjistit jak je to ve zbytku republiky, zvláště v krajích odkud naopak lidé odcházejí. Ve školách včetně MŠ je volného místa habaděj. Malé obce často musí své školy a školky dotovat, protože těch pár žáků a dětí neuživí jednoho učitele. Starosta obchází mladé rodiny a přemlouvá je, aby toho svého malého grázlíka nedávali do školky ve městě, protože jinak by obecní školka mohla taky skončit. O tom ale na idnesu samozřejmě nikdo nenapíše. To za prvé.
A za druhé, kde jste přišel na nějakou "mou výzvu"? Pokud byste se namáhal a při čtení se jen trochu soustředil, tak byste zjistil, že k ničemu nevyzývám, nýbrž jen a pouze popisuji realitu. Ostatně ani není třeba porovnávat statistiky porodnosti afrických zemí s tou švýcarskou nebo německou. Stačí se podívat do naší vlastní minulosti. existovaly snad v 19. století nějaké školy, služby pro rodiče, sociální pojištění a veřejná zdravotní péče, důchody? Neexistovaly … a jakou jsme měli porodnost.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Milan Krnic,2018-11-19 22:30:58

Jenže lidé se obvykle stěhují do měst kvůli financím anebo dostupnosti služeb. To, co existovalo nebo neexistovalo v minulosti, je irelevantní, dnes jsou všechny okolnosti zcela jiné, to zkrátka nesrovnáte.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Petr 1,2018-11-20 15:28:04

Ano máte pravdu, lidi se stěhují do měst kvůli financím. Ale můžete mi vysvětlit co toto konstatování má společného se zjevným faktem, že krom několika míst v Praze případně v obcích v dojezdové vzdálenosti od Prahy (kam se právě lidi za těmi financemi stěhují) má zbytek republiky nadbytek školních kapacit a to mateřským školami počínaje a vyššími odbornými školami konče?
Za prvé, ignorujete co bylo výše řečeno. Mimo srovnání minulost současnost se nabízí srovnání vyspělý svět x rozvojový svět. Za druhé, okolnosti jsou naprosto stejné. Tou rozhodující okolností je genetické naprogramování lidí a na tom založená motivace. A ta se za dvě stě let nijak nezměnila. Jak jsem psal výše, přečtěte si něco o R/K strategii. Stručně řečeno, platilo, platí a bude platit, že špatné podmínky vedou k velkému počtu potomků (a tedy naději, že část z nich přežije). Dobré podmínky naopak vedou k malému počtu potomků a energie je místo toho věnována důrazu na kvalitu a délku života.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Milan Krnic,2018-11-20 16:36:24

"Za prvé, ignorujete" ... zkuste se podívat na pravidla diskuze, ale že jste to vy, prozradím, že pokud nereaguji na něco, tak k tomu buď nemám co dodat, nerozumím tomu (to bych se případně mohl zeptat na upřesnění), nezajímá mě to, případně souhlasím, atp.
Srovnání vyspělý a rozvojový svět je také velice nepřesné a tedy z racionálního pohledu nepoužitelné, protože proměnných, které jsou nepopsatelné, je nekonečně mnoho (viz kauzalita).
To, co píšete, platilo, platí a bude platit pouze obecně v určitém rámci, viz výše o té neuchopitelností.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Milan Krnic,2018-11-20 16:57:38

Jinak předně by si bylo dobré uvědomit, co považujete za dobré a špatné podmínky, a zda můžou mít vliv na rozvoj společenských vztahů, potažmo rozmnožování, a to asi jedině ze subjektivního pohledu.
Za mě na příkladu ČR, to, že většina lidí pracuje od nevidím do nevidím, aby mohla slušně v rámci společenských měřítek žít, rozhodně nejsou dobré podmínky.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Petr 1,2018-11-21 19:39:28

"... většina lidí pracuje pd nevidím do nevidím..." Tak znova, zkuste si zjistit jakou pracovní dobu měli naši předci v 19. století (pro info - podstatně delší) a přesto … pozor překvapení … byla porodnost v 19. století podstatně větší než dnes.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Petr 1,2018-11-21 19:28:09

Tak proč vůbec reagujete?Ignorovat argumenty a neustále opakovat svou dojmologii

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Petr 1,2018-11-21 19:34:45

Tak proč vůbec reagujete? To co převádíte, tedy ignorování argumentů a neustále opakování vaší dojmologie se opravdu ale opravdu diskuzí nazvat nedá.
Vaše představy co se dá či nedá srovnat jsou opravdu humorné. Realita je taková, že rozvojových zemí jsou desítky, přičemž co země to jiné podmínky ovšem jedno mají tyto země společné, a to vysokou porodnost. Totéž platí o vyspělých zemích, různé podmínky ale všude nízká porodnost. Prostě platí, že kroutit se můžete jak chcete ale genetické naprogramování neočůráte.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Milan Krnic,2018-11-21 20:35:08

Co se týče práce, pak píšu jasně o současné době, ne o 19. století.
Vy dokážete srovnávat to neuchopitelné množství podmínek vyskytující se v různém limitně ohraničeném prostoru a čase? Genetické naprogramování je jako argument pro toto pouze hypotéza, navíc reálně iluzorní, viz kauzalita.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Petr 1,2018-11-22 12:33:00

"Reálně iluzorní" je představa, že současní lidé vyspělého světa jsou jiní a řídí se jinými motivy než lidé třetího světa nebo lidé 19. století.
Omyl, vy (i výše uvedený článek) píšete ne o "současné době" ale o lidech současné doby, kteří ovšem, jako bylo dokázáno, jsou zcela stejní jako lidé století 19.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Milan Krnic,2018-11-22 13:59:49

Zcela stejný není nikdo, a nikdo není mimo kauzalitu, a tedy vždy záleží na oněch širokých okolnostech, jak jsem uváděl. Motiv je pouze jedno z mnoha přibližných uchopení oněch okolností.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Petr 1,2018-11-23 15:49:46

Žádné "široké okolnosti" konkrétně neuvádíte. Jediné co uvádíte jsou vaše dojmy. Jediná pevná okolnost, která ovšem platí zcela stejně jako pro současný vyspělý svět, tak pro rozvojový svět, platila pro minulá staletí a bude platit i v budoucnu je geneticky podmíněná strategii mít v těžkých podmínkách mnoho potomků a ve výhodných podmínkách mít málo potomků a soustředit se na délku a kvalitu života.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Milan Krnic,2018-11-23 19:06:59

Zjevně mi nerozumíte. Víte co to je kauzalita a dokáže jí alespoň hrubě uchopit? Neuchopitelně vysoký počet okolností uvést nemůžu, tak ale např. můžete být nejchytřejší alfasamec, a ráno se neprobudit, nebo se probudit a může vás srazit auto na chodníku. Můžete být chytrý, zdravý, plodný, mladý a nebojácný, a jen proto, že jste se narodil v určité společnosti, můžete částečně skončit v řadě jiných lidí, které mají okolnosti relativně z určitého pohledu horší, ale ve výsledku lepší, protože vás přežijí. Aneb povídejte o vaší geneticky podmíněné strategii Ujgurům. Rozdíl mezi současnou společností na našem území nyní a před dvě stě lety je sto let vývoje. Podobně jako vy, v rámci jiného přibližného uchopení, můžu tvrdit, že je méně potomků díky dostupností antikoncepce, interrupce, a informovaností dívek. Nebo díky kapitalismu, slazeným nápojům, atp. Střední délka života mže být průměrně vyšší díky menšímu počtu úmrtí dětí a nemocných dnes "banálními" chorobami, kvalita života je pak čistě subjektivní pocit, který není měřitelný.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Milan Krnic,2018-11-23 19:16:09

samozřejmě *dvě stě let vývoje :)
Genetika pšenice je závislá na širokých okolnostech, kdy z toho určitými, když to tedy vhodně omezíme, je vývoj lidské civilizace. Také proto takto nemluvíme o genetice, ale o evoluci.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Petr 1,2018-11-24 19:04:36

Nikoli, zjevně jen plácáte páté přes deváté jako pejsek s kočičkou, když pekli dort. To, že vás nebo vašeho pradědečka porazilo auto nebo stádo slonů opravdu ale opravdu nemá nic společného s průměrným/statistickým jedincem dané společnosti a je jedno jestli se jedná o společnost ujgurů nebo vypasených obyvatel euroamerického prostoru. Jednoduše řečeno (pro vás), každý takový průměrný jedinec se vždy a především snaží ekonomicky nakládat se svými zdroji nezbytnými pro přežití a pokračování rodu. Ujgur ví, že až nebude moci pracovat (stáří, nemoc) budou se muset o něj postarat jeho děti. Ví, že ne všechny jeho děti musí nutně přežít. Závěr, investuje do dětí. Evropan, Američan, Japonec, atd. se spoléhá na důchodové pojištění a na zdravotnický systém, může počítat s tím, že s vysokou pravděpodobností se jeho jediné dítě dospělosti dožije. Závěr, do dětí investovat nemusí. To je ta R/K strategie, platná pro celou biologickou říši, včetně člověka. Můžete ji trapně ignorovat, nemusíte s ní souhlasit ale kvůli tomu platit nepřestane.
Interupce či antikoncepce jsou jen technické prostředky, přičemž zřejmě jste nepostřehl, že celou dobu je řeč o motivaci. Pro info, v Africe mají k dispozici minimálně prezervativy. POužívají je? Nepoužívají.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Milan Krnic,2018-11-24 19:15:25

O Ujgurech toho, jak to tak vypadá, moc nevíte.
Definujte, prosím, kdo že to je "průměrný jedinec".
Na mojí otázku jste neodpověděl ...
"v Africe mají k dispozici minimálně prezervativy" je další zobecnění. Reálně jak kde a jak kdo. A použití, pokud k dispozici je, je pak opět dle širokých okolností.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Petr 1,2018-11-27 18:04:18

Ten blábol o mrtvém předkovi měla být otázka? Tak v intencích toho, že s probíranou problematikou ty vaše dojmy nemají žádnou souvislost, jsem vám samozřejmě odpověděl.
Evidentně nejsem sám, kdo o Ujgurech nic neví. Jedno je jisté, řídí se R/K strategiemi, jako každá lidská společnost.
Když nejste schopen pochopit očividné, a to, že průměrný/statistický jedinec je hlavně definován tím, že se nejedná o "konkrétního jedince, kterého porazil povoz", tak vám doporučuji příště raději číst Mateřídoušku místo Osla.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Finanční příspěvky nejsou řešením

Milan Krnic,2018-11-27 19:22:46

Opět, že jste to vy, prozradím, že otázka končí otazníkem. Viz "Víte co to je kauzalita a dokáže jí alespoň hrubě uchopit?"
"řídí se" Neřídí se, v rámci našeho uchopení je řídí někdo jiný. Ale to si o nich budete muset nejprve něco zjistit.
Jsem schopen bez problému uchopit vaše uvedené pojetí, a je iluzorní, jak jsem uvedl. Definujte průměrného jedince.

Odpovědět

Obyvatelstva ubývá

Lenka Svobodová,2018-11-18 14:54:15

Nejen, že lidé mají méně než 2 děti, ale mají je v pozdějším věku. Porovnejme si lidi, co mají děti ve 40 a lidi, co mají děti ve 20.
v oSMDESÁTÉM ROCE ŽIVOTA budou 2 staří rodiče a 2 40 leté bezdětné děti.
Ti, co plodí děti ve 20 budou v 80 tém roce života mít 2 60 leté děti, 2 40 leté vnuky a 2 20 leté pravnuky. - To je 2 krát víc lidí.

Odpovědět

To je těžké.

Richard Vacek,2018-11-18 14:30:01

Pro politiky zastupující stát jsou prvořadé krátkodobé výhledy a těm podřizují i svá rozhodnutí. Učinit mateřství atraktivním znamená, že přijdu o pracovní sílu, která tak nebude zvyšovat HDP, nebude odvádět daně a bude čerpat dávky. Proto politici nabízejí krátkodobá řešení.
Že se u mladých žen jedná hlavně o problém peněz je vidět na tom, že i dnes existují sociální skupiny, kde mateřství neznamená finanční újmu a tam je dětí habaděj - možná i víc, než je s ohledem na budoucnost optimální.

Odpovědět


Re: To je těžké. Lepší by bylo pořízení dětí ztěžovat

Lenka Svobodová,2018-11-18 15:11:35

Co by se stalo, kdyby stát dával porodné a příspěvky jen na 2. dítě? A kdyby ten příspěvek na 2. dítě dávaly jen do 35. roku věku? Tak by asi bylo více zplozených dětí. Ale na Cikány by to mělo neblahý vliv. 1. dítě by oddalovali, protože by na něm nevydělali. Tím pádem 2. a třetí dítě by měli později.

Každému je jasné, že jednodušší je přijímat běžence, protože už jsou vystudovaní, vyrostlí v plodném věku. Navíc to bývá výkvět, lepší lidi, kteří budou mít i schopnější pracovité děti než průměrná populace.

Odpovědět


Re: Re: To je těžké. Lepší by bylo pořízení dětí ztěžovat

Richard Vacek,2018-11-18 16:31:42

Vaše originální řešení by vedlo právě k tomu, co politik s krátkodobým horizontem nechce.

Odpovědět


Re: Re: To je těžké. Lepší by bylo pořízení dětí ztěžovat

Florian Stanislav,2018-11-18 16:59:16

Vystudované vysokoškoláky přijímají v USA, kde často zůstanou a tvoří vědu a techniku. Vzdělání běženců valících se do Evropy s mobilem v ruce, je jak píšete výkvět, bohužel...
Vaše počítání v prvním příspěvku mi vychází jinak:
Původní rodiče ve 20 letech budou mít 2 děti, které budou mít ve 2 x 2 děti, tedy 4 vnoučata, a ty 4x2 = 8 pravnoučat. Do 80 let se 4 generace po 20 letech nevejdou, pokud to nebudou samá dvojčata. Rodina původně dvoučlenná tedy bude mít 2 + 2 + 4 + 8 = 16 členů, na jednoho původního rodiče tedy vychází 16/2 = 8 členů rodinného klanu. Z venku do rodiny přibudou v generaci dětí z jiných rodin 2 manželé, do generace vnoučat 4 manželé odjinud, tedy celkem 6 lidí.
Rodina s 40 letým cyklem a ty dále bez dětí bude mít 4 členy. Na jednoho původního rodiče vychází 2 členové rodiny. Po smrti rodičů 2 členy a po smrti dětí nikoho.
Není to nic složitého, na jednu ženu musí vycházet víc jak 2 děti, jinak populace stárne a slábne.

Odpovědět


Re: Re: Re: To je těžké. Lepší by bylo pořízení dětí ztěžovat

Martin X,2018-11-18 18:06:05

Preco by mala populacia rast ? Uz dnes cerpame zdroje z ekosystemov rychlejsie, ako sa stihaju obnovovat.
Osobne si myslim, ze optimalna populacia Zeme by mala byt pod 1 miliardu. Je stale lepsie ak sa k optimu dostaneme dobrovolne (klesajucou porodnostou) ako nedobrovolne cez vojny, hladomory a epidemie.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: To je těžké. Lepší by bylo pořízení dětí ztěžovat

Lenka Svobodová,2018-11-18 20:59:36

Populace by nemusela růst. Jenže teď se populace zmenšuje a je málo mladých, kteří by pracovali na staré důchodce. Lidi se musí doplňovat z důvodu, aby platili na důchodové zabezpečení. V opačném případě by se museli důchodci, když to řeknu škaredě, předčasně posílat na smrt. Ale podle jakého klíče? Kdo by nedokázal zajít na záchod a samostatně se najíst, by dostal 3 měsíční poukaz na vybavení závěti a rozloučení se s životem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: To je těžké. Lepší by bylo pořízení dětí ztěžovat

Martin X,2018-11-19 07:44:04

Vsak sa vsade strasi tym, ze nebude praca, lebo budu pracovat roboty, tak sa roboty mozu starat aj o starych ludi. Podporovat mnozenie ludi len kvoli nefunkcnej pyramidovej hre nazyvanej dochodkovy system je z ekologickeho hladiska nezmysel.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je těžké. Lepší by bylo pořízení dětí ztěžovat

Milan Krnic,2018-11-19 21:58:01

A copak je to to ekologické hledisko?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je těžké. Lepší by bylo pořízení dětí ztěžovat

Martin X,2018-11-20 07:58:43

Zachovat trvalu udrzatelnost ekosystemu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je těžké. Lepší by bylo pořízení dětí ztěžovat

Milan Krnic,2018-11-20 08:22:46

A co si představujete pod "trvalou udržitelností ekosystému"?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je těžké. Lepší by bylo pořízení dětí ztěžovat

Martin X,2018-11-20 18:14:45

https://cs.wikipedia.org/wiki/Udr%C5%BEitelnost
"Udržitelnost je definovaná v kontextu lidské civilizace jako praktická schopnost uspokojit základní potřeby dneška bez kompromitování schopnosti budoucích generací uspokojit jejich základní potřeby a udržet jejich životní úroveň."
.....
"Kritickou roli v udržitelnosti hraje záležitost lidského přelidnění."

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je těžké. Lepší by bylo pořízení dětí ztěžovat

Milan Krnic,2018-11-20 18:57:49

Díky. No, to je pěkné, ale vskutku iluzorní pojetí. Tak ale odstiňme možné přírodní katastrofy, vyčleňme člověka z přírody a tedy i evoluce (sic je to absurdní) a pak ano, udržitelnost, jenže té kauzalitě se nevyhnete a naskýtá se zásadní - jak to zajistíte. No a jste v pytli i s celou iluzorní udržitelností :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je těžké. Lepší by bylo pořízení dětí ztěžovat

Martin X,2018-11-21 07:52:15

Staci udrziavat ludsku populaciu na takej nizkej urovni aby energeticke a latkove toky sposobene ludskou cinnostou boli dostatocne zanedbatelne (trebars 1/100) voci energetickym a latkovym tokom celeho ekosystemu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je těžké. Lepší by bylo pořízení dětí ztěžovat

Milan Krnic,2018-11-21 08:09:57

Na jaké úrovni konkrétně, ale předně, jak byste to chtěl udělat?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je těžké. Lepší by bylo pořízení dětí ztěžovat

Martin X,2018-11-21 13:11:17

Znizenie porodnosti na 1 dieta na par.
V idealnom pripade by na zaciatok stacilo stopnut vsetky "dotacie" na deti - teda materske a rodicovske pridavky, matersku dovolenku, danove odpisy na deti, bezplatne skolstvo a pod.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: To je těžké. Lepší by bylo pořízení dětí ztěžovat

David Literák,2018-11-19 14:13:31

Nejde o kvantitu, ale o kvalitu populace. Černoprdelníci, vyžírky a hlupáci se množí exponenciálně a vzdělaní a inteligentní lidé nad tím příliš přemýšlí (jestli si to můžou dovolit, ještě postavit dům, ještě tohle atd.). Výsledkem bude absurdistán (doporučuji fil, výborná komedie, která ale zahořkne hned jak Vám to dojde :))

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: To je těžké. Lepší by bylo pořízení dětí ztěžovat

David Oplatek,2018-11-19 18:05:53

Ten film je hodne dobrej. Az by se chtelo rict, ze realitu naprosto presne trefil. Mozna i ten cas...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je těžké. Lepší by bylo pořízení dětí ztěžovat

Jan Novák9,2018-11-19 19:10:08

jj. Autor deset let po natočení řekl že natočil bláznivou komedii a teď s hrůzou zjišťuje že se stává realitou.

Odpovědět


Re: Re: To je těžké. Lepší by bylo pořízení dětí ztěžovat

Jan Novák9,2018-11-19 19:17:56

Běženci z Ukrajiny a Ruska se začleňují a makají. Běženci z Blízkého Východu a hlavně Afriky (průměrné IQ 75!) můžou být výkvět ale je to ztráta pro obě strany. Africe odejdou ti nejchytřejší a sníží domácí IQ, ale v Evropě jsou podprůměr a sníží tady IQ taky.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz