Po vypnutí jednoho genu se můžete přecpávat dle libosti  
Když někomu vypnete gen RCAN1, tak se stane zázrak. Pak se totiž může se cpát vším možným, jako nějaký šílený otesánek, a přitom vůbec nepřibírá. Prozatím to funguje u myší, ale lékaři a dietologové zbystřili a čekají, co se bude dít. Možná jsme na prahu revoluce.
.
.

Zní to nejspíš příliš dobře na to, aby to byla pravda. Jestli se ale ukáže, že tenhle genetický trik funguje, tak se lidé v dohledné době dočkají revoluce v dietách. V podstatě to funguje tak, že lidé budou jíst, jak moc budou chtít. Třeba i bláznivě přejídat. A přitom nic nepřiberou. Je samozřejmě otázkou, jak bude zdravé cpát do sebe nekvalitní potraviny, pokud jde ale o samotnou hmotnost, tak ta by měla zůstat v klidu.


Řeč je o genu RCAN1 (Regulator of Calcineurin 1). Když Damien Keating z australské Flinders University se svými kolegy provedl rozsáhlý výzkum genů myší, aby odhalil nové genetické faktory, které by mohly zodpovědné za obezitu, tak jim padl do oka právě gen RCAN1. Vypnutí tohoto genu u myši způsobí, že ať se myš krmí čímkoliv, třeba bizarně tučnou dietou, tak nepřibírá.

 

Damien Keating. Kredit: Flinders University.
Damien Keating. Kredit: Flinders University.

Keating říká, že lidé se snaží zhubnout nebo prostě regulovat svoji tělesnou hmotnost z řady důvodů. Někdy jde o dobrý pocit a estetiku, v řadě případů to ale bývají velmi závažné zdravotní důvodu. A jak jistě každý ví, hubnout je nesmírně těžké. Evoluce nás vybavila řadou nouzových mechanismů, které nám dříve bránily zemřít hlady nebo kvůli oslabení. Situace se ale změnila a ohrožuje nás nikoliv nedostatek nýbrž nadbytek jídla.


Čelíme děsivé epidemii obezity. Jde o zásadní zdravotní problém dnešních lidí a zdaleka nejde jenom o vzhled. Nadměrná tělesná váha zvyšuje pravděpodobnost rozvoje řady závažných onemocnění, od diabetu 2. typu až po onemocnění srdce a nádorová onemocnění. Všichni víme, že nadměrná váha není ideální a tušíme, co je s tím možné dělat. Méně jíst, změnit jídelníček, více se hýbat a pořádně cvičit. Jenomže zároveň všichni víme, že se to lehko řekne, ale že ve skutečnosti je hubnutí hodně velkou výzvou.

 

Flinders University.
Flinders University.

Proto by bylo skvělé mít pilulku, kterou by člověk spolkl a zhubl by. Anebo by nepřibral. Tohle by mohl být výsledek výzkumu Keatingova týmu. Přípravek, který bude cílit na funkci genu RCAN1. Výzkum ukazuje, že zablokování tohoto genu pomáhá přeměňovat zásobní, a také zdravotně mnohem problematičtější bílý tuk na hnědý tuk, který je určený k okamžitému spalování a výrobě energie. Důsledkem takového působení je, že tělo spálí více kalorií, i když třeba jen odpočívá. Zároveň se ukládá méně bílého tuku, i když tělo nesníží příjem potravy ani nezahájí cvičení.

 

Keatingův tým už ve skutečnosti vyvinul celou sérii přípravků, které cílí na protein genu RCAN1. V současnost je intenzivně testují a zjišťují, jestli skutečně potlačují aktivitu produktu genu RCAN1 a jestli by bylo možné některý z přípravků využít jako základ léku proti obezitě. Zatím samozřejmě není jisté, že úspěšný výzkum na myších sklidí úspěch i u lidí. Ale Keating a spol. jsou podle všeho optimističtí. Třeba jsme skutečně na prahu důležitého vítězství v tažení proti obezitě.


Video:  Gene that lets you eat as much as you want holds promise against obesity


Literatura
Flinders University 4. 12. 2018, EMBO Reports 19: e44706.

Datum: 09.12.2018
Tisk článku

Související články:

Epigenetika je o tom co jíme, jak žijeme, a jak se máme rádi     Autor: Josef Pazdera (31.10.2005)
Přestaňme démonizovat tuk     Autor: Josef Pazdera (21.06.2014)
Jsme na prahu pasivního sportování?     Autor: Josef Pazdera (09.05.2017)



Diskuze:

Zajímavé

Václav Dvořák,2018-12-12 01:33:48

Možná mám ten gen taky vypnutý, anebo jsem jen hyperaktivní, ale prostě jakékoli přejídání pro mně není problém. I když celkově se snažím jíst zdravě. Taky se mi nezdá, že bych se nějak přehříval, ale je fakt, že mám tendenci k různým nervním tikům a hodně nerad zůstávám dlouhodobě v klidu (krom cílené meditace), v místnosti mám vždycky raději nižší teplotu než většina ostatních...

Odpovědět

Je to trvalé?

Mojmir Kosco,2018-12-11 08:43:27

A dědičné? Nebo se jedná o vratitelny dej? Já vím že žiju v oblasti kde je obezita brána jako nemoc ale zároveň vidím jak dál problémy zvysuji nebezpečí hladu .a o kolik se mění náklad na stravu u nenakrmitelne myši?a viděti. A vydrží i stejně dlouho nejíst ?

Odpovědět

Jan Balaban,2018-12-10 15:23:39

Dúfam, že to vyvolá aj zmenu v pocite hladu. To je hlavný dôvod priberania. Zatiaľ nikto vedecky neskúmal, či napríklad zjedenie slaniny, ktoré na dlho zaženie hlad nie je z hľadiska priberania rozumnejšie ako permanentný hlad z jedenia takzvaných diétnych potravín.

Odpovědět

Morálka

Alexandr Kostka,2018-12-10 13:56:25

A co k tomu morálka a etika? Lidí neustále přibývá, zcela otevřeně se hlásá, že za pár (desítek) let budeme jíst hmyz, protože roste rychleji než prase a protože bude na výběr jíst hmyz, lidi nebo umřít hlady. A tady se vyvíjí metoda, jak by se vyvolení mohli cpát ještě víc než dneska. Lép proti obezitě existuje. Nežr.. Ehm, nepřecpávat se jak vepř. A druhá věc, ono to není jen o kaloriích. Například se poměrně spolehlivě ví, že různé doplňky a šmakulády, které vytváří z odpadu iluzi jídla, způsobují cukrovku. patrně se vyvine, i kdyby člověk pálil veškeré kalorie.

Odpovědět


Re: Morálka

Jan Balaban,2018-12-10 15:26:28

Vy ste už bol niekedy chorobne obézny a vyliečil ste sa z nej, že ste taký odborník na terapiu "nežer"?

Odpovědět


Re: Re: Morálka

Alexandr Kostka,2018-12-10 19:33:06

A) nevyléčil, žeru. A vím, že je to proto, že žeru.
B) pokud vynecháte pdovodníky, prodávající kektejly an hubnutí a podobné jedince, tak se na tom vcelku shodnou doborníci. Základ je nežrat!

Odpovědět


Re: Re: Re: Morálka

Max Devaine,2018-12-11 00:41:14

Pokud toto tvrdíte, tak evidentně nevíte, o čem mluvíte.
Jídlo může a většinou i je jako jakákoli jiná závislost (drogy, alkohol, cigarety atd.).
Snad každý v případě nějaké závislosti řekne, že prevence je nepřijít do styku s drogou.
To v případě jídla moc nejde. A pokud ani není podpora okolí (např. z lásky přítelkyně koupí čokoládku atd.), tak je to o to horší.
Celé se to pak může stupňovat i třeba nadměrným vytížením v zaměstnání a nedostatkem spánku (=tendence doplňovat energii a pořád jíst).
A těch příkladů je spousta. Např. já kdybych se celý život nedržel, tak už mám snad 300kg. Vesměs třeba ani nemám stopku a mohu jíst dokud je jídlo na stole (většinou to řeším útěkem, nebo přesunem všeho jídla co nejdál ode mně, ale v takovém případě jsem pak permanentně v pokušení si něco nevzít).

Odpověď "nežer" je prostě úplně mimo mísu. Pokud už chcete někoho poučovat, tak základem je úplně něco jiného. Tím je najít si nějaký pohyb, který člověka bude bavit, nebo mu aspoň nebude nepříjemný. Pro mně je to třeba chůze. 5-8km denně v klidu stačí. Plus samozřejmě se vyhýbat spánkovým deficitům.
Ideální by samozřejmě bylo změnit i stravovací návyky a další věci s tím související, ale ideál od reálu bývá někdy hodně vzdálený a lepší začít menšími krůčky.
Zdar Max

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Morálka

Antonín Lejsek,2018-12-11 02:35:26

Úplně mimo to není. Základní problém je nadměrný příjem energie a ten se nedá vyřešit jinak než tím, že se omezí. Pohyb je samozřejmě prima, ale sám o sobě to obvykle nevyřeší, pokud nechodíte denně rubat uhlí. Naštěstí existují potraviny, které můžete jíst v neomezeném množství a nepřiberete. Je to zejména zelenina. Pokud polovinu hmotnosti/objemu každého jídla nahradíte zeleninou, výsledky se dostaví. Kromě snížení energetického příjmu je zelenina i zdravá sama o sobě, takže si pomůžete dvakrát.

Odpovědět


Re: Morálka

Peter Polák,2018-12-19 17:11:05

Liek existuje, je každému dostupný a napriek tomu máme epidémiu.

Odpovědět

Tělesná teplota

Exa Malina,2018-12-10 10:44:59

Nebude se organismus, který neustále spotřebovává energii i v klidu, přehřívat?

Odpovědět


Re: Tělesná teplota

Miyuki Pateru,2018-12-10 13:31:19

Ne, jenom nám, co podobnou variantu máme přírodně je po jídle trochu tepleji a kalorie se vypotí :) Já vím, že to není fér
Případně někdo mívá i větší tělesnou teplotu stabilně, například část asijské populace to tak má, pro evropany jsou na dotek horcí, ale mají prostě jenom rychlejší spalování

Odpovědět


Re: Re: Tělesná teplota

Max Devaine,2018-12-11 00:47:21

Není zvýšená teplota po jídle dána spíše tím procesem trávení, že žaludek a další věci musí začít něco dělat? Myslím tedy tu manuální práci (pálení energie, která je vůbec nutná pro započetí trávení). Já běžně po jídle nepociťuji, že bych byl více rozehřátý, ale pokud se najím v nějakém parném létu, tak to poznám okamžitě (=začínám cítit, že je mi neúměrně horko a má problém). Typicky nějaká slavnost v létě, kdy jsou teploty hore. To se jídlu vyhýbám, abych např. neměl v místě, kde je problém se zchladit, s přehřátím.
Zdar Max

Odpovědět


Re: Re: Re: Tělesná teplota

Milan Krnic,2018-12-11 18:35:46

Bude to souhra všeho a u každého trochu jinak. Po chilli ze většinou zapotíme, někomu stačí se v mírné zimě najíst, jiný má pak problém v létě, jak uvádíte vy (je to jen pocit, když se naučíte ho neprožívat, budete v pohodě - jenže ty pocity, těch se vzdát je těžké), a jiný to má zase jinak.

Odpovědět

Pavol Hudák,2018-12-10 05:44:25

Da sa v dnesnej dobe odhadnut, kedy budu editacie genov bezne tak, aby si ich mohol dovolit aj bezny Slovak?

Odpovědět


Re:

Milan Krnic,2018-12-10 21:18:53

Bezny Slovak může doufat v horizontální přenos genů. Předpokládám, že to prvně budou zkoušet na vyšších tvorech, než jsou myši, třeba nějakých přežvýkavcích.

Odpovědět


Re:

Max Devaine,2018-12-11 00:49:54

Myslím, že ne. Je to dáno vývojem a ekonomií. Ani jedno z toho nikdo nedokáže předpovědět.
Zdar Max

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz