Nanoscavenger poskytuje ochranu před nervovými paralytickými jedy  
Šikovný enzym OPH v polymerové nanočástici, čili nanoscavenger, dokáže vydržet v těle hlodavce několik dní. Během té doby likviduje molekuly nervově paralytických organofosfátů, které mají jinak sklony bezohledně zabíjet. Z nanoscavengerů by se mohla stát vakcína proti sarinu a podobným věcem.
Nanoočkování by bylo lepší než ochranné masky. Kredit: CC0 Public Domain.
Nanoočkování by bylo lepší než ochranné masky. Kredit: CC0 Public Domain.

První světová válka byla jako peklo na Zemi. Ale absolutní horor z ní udělaly až chemické zbraně, které do blátivého umírání mezi zákopy přivedly nevýslovné běsy. Když začala druhá světová válka, tak si ještě prakticky všichni pamatovali, jak strašlivé chemické zbraně jsou. Sami vojáci se tak báli jejich návratu, že je nakonec žádná ze stran konfliktu ve velkém rozsahu nepoužila.

 

Čas je ale neúprosný a lidé zapomínají. Kvůli cynickým vražedným režimům, jako je ten v Sýrii, bláznivým teroristům, a laxnosti Západu se chemické útoky se začaly plíživě vracet. Ještě horší je, že chemické bojové látky, včetně těch nejdrsnějších nervově paralytických jedů, už ani tak neohrožují vojáky, kteří bývají obstojně chráněni a vycvičeni, ale civilisty. Často dokonce záměrně. Bojové jedy se vrátily ze zlého snu zpět do reality a do budoucna s nimi musíme počítat. Nejde ale o to, abychom se jich opět k smrti báli. Vědci pracují na tom, abychom jim dovedli důstojně čelit.

 

Shaoyi Jiang. Kredit: University of Washington.
Shaoyi Jiang. Kredit: University of Washington.

Na technologiích, které by nám poskytly ochranu před nervově paralytickými jedy, dělá i bioinženýr Shaoyi Jiang se svým početným týmem. Jejich cílem je ochránit lidi před zabijáckými organofosfáty, které představují ty nejhorší bojové chemické jedy. Používají k tomu biologicky aktivní molekuly, kterým se v odborném slangu přezdívá pěkně zvučně „bioscavengery“. Bývají to enzymy, které fungují jako stopaři a čističi v jednom. Pátrají po cílových látkách, v tomto případě organofosfátech a likvidují je dřív, než napáchají větší škodu.

 

S bioscavengery to zatím nešlo moc dobře. Doposud vyvinuté bioscavengery mají sklon se v lidském těle rychle odbourávat, což je dost problém. Jiangův tým teď ale vyvinul nový typ bioscavengerů, kterým říkají nanoscavengery. Jejich výtvor už dostala pokusná morčata s potkany, a zdá se, že nanoscavenger u nich slušně funguje.

 

Sarin. V jednoduchosti je smrt. Kredit: Amir.ahrls.
Sarin. V jednoduchosti je smrt. Kredit: Amir.ahrls.

Nanoscavenger z Jiangovy laboratoře je vlastně enzym OPH (organophosphorus hydrolase), čili druh hydrolázy, v ochranném brnění. Enzym OPH je dost dobrý v likvidaci organofosfátů hydrolýzou na biologicky neškodné látky. Jeho poločas v těle hlodavce je ale kratší než jedna hodina, takže toho moc nestihne.

 

Jiang a spol. ovšem umístili molekuly enzymu OPH do nanočástic, které vytvořili obklopením enzymu OPH tenkou, ultrahydrofilní a polopropustnou vrstvou gelu z polymeru PCB (poly(karboxybetain)). Takové nanočástice uniknou nástrahám imunitního systému lidského těla a mohou nerušeně likvidovat nervově paralytické organofosfáty.

 

Když Jiang a spol. vpíchli nanoscavengery do potkanů, tak je chránily před nervovými organofosfáty až pět dní. V morčatech nanoscavengery fungovaly dokonce osm dní. Vše nasvědčuje tomu, že by se nanoscavengery mohly stát takovou speciální vakcínou proti sarinu a všem podobným svinstvům. Aby to mělo praktické využití, tak by nanoscavengery měly u lidí fungovat celé týdny a třeba i měsíce. Na tom ještě bude nutné pracovat. V dohledné době přijdou na řadu pokusy s opicemi, pak bude řada na lidech.

Literatura
MedicalXpress 3. 1. 2019, Science Translational Medicine 11: eaau7091.

Datum: 04.01.2019
Tisk článku

Související články:

Střela plná jedu v podivné historce z 2. světové války     Autor: Miloslav Pouzar (20.10.2017)
Co je zač Novičok, kterým byl otráven Sergej Skripal a jeho dcera?     Autor: Stanislav Mihulka (13.03.2018)
Nová technologie detekuje extrémně malé dávky chemických bojových látek     Autor: Stanislav Mihulka (20.04.2018)
Nový detektor nervových látek si postavíte z telefonu a kostek LEGO     Autor: Stanislav Mihulka (01.07.2018)



Diskuze:

Buy sarine tested on Syrian battelfields and suplements to article

Josef Hrncirik,2019-01-06 19:27:47

článek lze stáhnout jako doi: 10.1126/scitranslmed.aau7091
Nutnou a zajímavou součástí článku je supplementary material se 13 grafy a 3 tabulkami.
Při všech cca 5 různých pokusech o otevření to vždy hlásilo: access denied; i přes Scihub
Není tedy vůbec jasná příprava PCB ani koncentrace enzymu v nanoscavendru a zejména kinetika a farmakokinetika ani definice intoxikačních score.
Poločas životnosti nanoscavendru v krvi je cca 5 dní.
Nebyla měřena inhibice acetylcholinesterázy, ale jen sérové butyrylcholinesterázy.
Opakované dávky 2x LD50 OF vypadají působivě. Vždy však byly pomalé, intramuskulární s nejasnou dynamikou určitě pomalejší než příjem během 2 minut dýcháním.
Intramuskulární dávka sarinu odpovídající 2 LD50 pro člověka cca 2 mg by mohla být vdechnuta a absorbována prakticky okamžitě, aniž by ji nanoscavendry stačily podstatně zhydrolyzovat.

Odpovědět

Hm

Alexandr Kostka,2019-01-05 13:01:38

Použitelné pouze v případě, že se bude opět připravovat provokace, kdy bílé přilby fingují "asadův plynový útok". Při skutečném útoku totiž obvykle umřete podstatně dřív, než stačíte najít nějakou lékárničku, natož si dát injekci a čekat, než se rozšíří po těle. Krásným příkladem je (BYL) kimův strejda. A to to nedostal do plic, ale jen ja kůži, kde je vstřebatelnost látky mnohem nižší a účinek je pomalejší. Zkolaboval za 2 minuty že? Umřel po čtvrt hodině, ale to se nepočítá, podstatný je ten "pomalý" účinek za 2 minuty. Při nadechnutí v plynné podobě je účinek daleko rychlejší. Vojenští instruktoři to popsali slovy: Nádech, výkřik a konec.

PS: jinak díky za opět krásně emocionálně přibarvený článek.

Odpovědět


Re: Hm

Otakar Ištvánfy,2019-01-05 14:44:33

Proti vysokým koncentráciám organofosfátov by to zrejme nepomohlo. Ale takým býva spravidla vystavená len malá časť napadnutej skupiny. Verím tomu, že Skripalovci s nanoscavengermi by ani nevedeli, že boli napadnutí.

Odpovědět


Re: Re: Hm

Milan Krnic,2019-01-05 18:22:30

Tedy prvně vyvinout tuto látku tak, jak je v článku zmíněno, s účinností na měsíc/e, a pak jí vpravit do všech nějak důležitých lidí. Už to vidím :)

Odpovědět


Vytěžení krys proběhlo řádně dle schváleného ethického protokolu

Josef Hrncirik,2019-01-05 19:01:53

Klienti byli vždy uklidněni, že proti sarinu dostali injekci nellepšího nového vylepšeného enzymu.
Každý den před injekcí dvojnásobku dávky smrtící 50% nechráněné kontroly byli ubezpečeni, že Assad v r. 2013 otrávil tisíce civilistů sarinem TM,
a že kolaterální ztráty z používání organofosfátových insekticidů v rozvíjejících se zemích jsou ročně cca 200 kilo smrťáků.
Ani Skřípalovic morčata tuto brutální masáž nepřežila déle než 8 dní.
Enzym nestačí svou aktivitou zabránit paralelní částečné, avšak kumulující se blokaci cholinesterázy při každé dávce.
Pouhý den k její dobré regeneraci nestačí a tak to i Skřípalovic morčata po týdnu začne k smrti nud(t)it.
Humanitární bombardování proto používá jednorázově desetinásobek LD50.

Odpovědět


Re: Vytěžení krys proběhlo řádně dle schváleného ethického protokolu

Otakar Ištvánfy,2019-01-06 11:01:53

Opakovaná expozícia je problém. Ale prakticky asi prichádza do úvahy len pri práci s organofosfátovými pesticídmi. Navyše existujú reaktivátory cholinesterázy. Pekná práca, ktorá sa dotýka tejto problematiky je tu: https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/16378/IPRT_2007_2_11150_F1P009_193284_0_122769.pdf?sequence=4&isAllowed=y

Odpovědět


Re: Re: Vytěžení krys proběhlo řádně dle schváleného ethického protokolu

Josef Hrncirik,2019-01-06 19:40:20

Jsou to bezva horory otrav 1,2x LD50 zakončených nejpozději po 40 min euthanazií, dekapitací, přípravou kryořezů mozku a stanovení aktivity acetylcholinesterázy v dýchacích centrech.
Ani jsem při tom nedýchal a na synapsích cítil mravenčení acetylcholinu.

Odpovědět


Re: Re: Hm

Alexandr Kostka,2019-01-05 20:45:44

Skřípaly otrávil někdo z "přátel". Buď Britská, nebo spíš americká tajná služba. Tudíž stejní lidé, kteří by jim dávali "protijed".

Odpovědět


Re: Re: Re: Hm

Petr 1,2019-01-05 20:55:43

Doporučuji vytáhnout hlavu z prostoru mezi puťkovými půlkami.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Hm

Alexandr Kostka,2019-01-05 23:47:46

Pokud vynecháte osobní pocity, zkuste holá fakta.
A) bez debaty nebyli otráveni ani "slabým" sarinem, natož daleko agresivnější variantou láttky. na to se totiž umírá. Když nastane bezvědomí, neexistuje, aby se někdo probral.
B) Látku, o které údajně věděli z doslechu okamžitě identifikovali. "na první dobrou". Tohle může tvrdit jen někdo, kdo z chemie vystudoval možná základku. Ostatně už jen tan základ, že najdete v parku dva bezvědomé lidi a okamžitě tušíte, že byli napadeni nervovou látkou.. I pokud pominu bod jedna, čili že by už tou dobou dyli dávno mrtví.. Lidé v parku náhodou najdou dva lidi v bezvědomí. Naloží je sanitka. A okamžitě je veze na specializované pracoviště poblíž místního chemického výzkumáku, kde "náhodou" mají protijed na látku, kterou údajně nikdy neviděli. Velmi zajímavá náhoda že?
C) Teprvve po tom, co lidé poukazovali na nesmyslnost příběhu a že skřípalův dům prohledávali obyčejní bobíci bez jakýchkoliv ochranných prostředků se "náhodou" jeden otrávil. Látkou, která dle prohlášení "expertů" měla být tou dobou dávno rozložená.
D) Britská tajná služba na požádání dodala mimořádně špatně zfalšované "důkazy! o přitomnosti ruských agentů. Historka o tom, jak se ruští agenti vydali každý jinou (do posledního nýtu zcela stejnou) chodbou a byli tak dokonale sehraní, že prošli před kamerou ve stejný čas je.. No hodně trapná.
E) prakticky okamžité obvinění Ruska a diplomatická odezva. Už jen rychlost reakce ukazuje, že šlo o akci dohodnutou předem. Sankce a vyhošťování diplomatů se váží na lékárnických vážkách a dochátzzí k nim po obrovském zpoždění. Po týdnu? Po tůdnu se o nich ani nezačne jednat, natož aby bylo hotovo.
F) a krom toho, Rusko nemělo sebemenší důvod trávit bývalého agenta, který prosil o odpuštění a chtěl se vrátit domů. Zato angličanům se náramně hodila veselá historka k zabavení mas.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Hm

Petr 1,2019-01-07 21:10:55

Nebo-li další kostkovy dojmologie, tentokrát na téma průběh vyšetřování rusáckého útoku na Skripala.
Popis pohybu pachatelů lze najít zde: https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2018/10/09/full-report-skripal-poisoning-suspect-dr-alexander-mishkin-hero-russia/
nebo zde: https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/britanie-zverejnila-casovy-harmonogram-pobytu-podezrelych-ru/r~5eaa65f2b12111e8b295ac1f6b220ee8/

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hm

Alexandr Kostka,2019-01-08 09:01:01

Takzvaná skupina bellingcat je parta zaměstnanců amerického ministerstva propagandy, nebo jak dotyčný úřad nazývají. Ale v jendom máte pravdu. Poskytují v oblasti nejistotoy důležitou informaci. Tedy, že to v žádném případě nebylo tak, jak oni tvrdí. Jejich analýzy jsou vždy zcela vylhané.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hm

Petr 1,2019-01-11 18:30:32

Skrz filtr puťkova svěrače ti to tak může připadat.

Odpovědět


Re: Hm

Petr 1,2019-01-05 20:54:35

Nebo-li další kostkova ideologická dojmologie. Tentokrát se ztrapňuje zcestnými bláboly na téma chemické zbraně, přičemž netuší, že účinnost chemických zbraní záleží na mnoha faktorech, např. čistotě, stáří látky, místních podmínkách apod. a zvlášť sarin je na to obzvláště citlivý. Např. při útoku sarinem v tokijském metru v roce 1995 zahynulo jen 12 lidí přesto že zasaženy byly tisíce, přičemž nikdo okamžitě nezkolaboval.

Odpovědět


trestuhodné plýtvání sarinem v Tokijském metru

Josef Hrncirik,2019-01-06 09:35:03

Při správné aplikaci 330 ks M143 bomblets á 0,6 kg sarinu TM roztočených aerodynamicky na 30 Hz a rozptýlených výbuchy á 70 g hexogenu se spolehlivě deratizuje 1 km2.
Znamená to dávku cca 200 mg sarinu/m2 a bombička 600 g sarinu TM humanitárně deratizuje kruh průměru 60 m.
Kde udělali soudruzi z Tokia chybu?
a) použili studený sarin c odpadovém koši
b) nechtěli rušit cestující ani tlumenou explozí M143 bomblet kde na rozptýlení 120 ml kapaliny s antraxovými sporami (300 Mega smrtící dávky) dostačuje 0,5 g výbušniny ke vzniku cca 10 g ideálně dýchatelného aerosolu proti chřipce, moru a jiným chorobám.
c) nechtěli modifikovat velkokapacitní cizí sněhové hasicí přístroje na raketu s aerosolovým sarinovým pohonem kvůli patentové ochraně.

Odpovědět


Metro nutno vykouřit řádným elektronickým doutníkem s předehřátým sarinovým tabákem

Josef Hrncirik,2019-01-06 09:44:19

Odpovědět


Re: Re: Hm

Jarda Votruba,2019-01-07 07:57:18

Petře, že vy budete jeden z těch uvědomělých nových lidí?
Pan Kostka vám přinesl své argumenty a vaše reakce na ně? NULA.
Ja byl na vojně specialista odmořovač ( pokud víte co to byla vojna), takže pan Kostka píše pravdu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Hm

Petr 1,2019-01-07 20:42:06

Jaké argumenty, kostka přinesl? Jediné co od něj zaznělo byla z prstu vycucaná dojmologie. Zatímco já uvádím konkrétní příklad z praxe. Doporučuji si přečíst něco o japonské sektě Óm šinrikjó a jejím sarinovém útoku v metru v roce 1995, než ze sebe příště uděláte bIbce.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Hm

Jarda Votruba,2019-01-08 07:39:53

doporučuji si přečíst ještě jednou Alexandr Kostka,2019-01-05 23:47:46
kde má pan Kostka několik bodů.
Vyjadřete se k nim , argumentujte!
Om šinrikjo byla parta amatérů co dokázala syntetizovat ne moc čistý sarin. To dovede kdejaký student chemie. Návod najdete i v Chemických listech.
Ono nestačí jed vyrobit, ono je třeba jej ekonomicky rozdistribuovat. O problematice víte kulový, ale to Vám nebrání urážet člověka jehož znalosti jsou proti Vašim nesrovnatelné jen proto, aby jste si polaskal své ego. V životě jste zatím asi nic nedokázal, tak si kompenzujete své trauma urážkami schopnějších.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Hm

Petr 1,2019-01-11 18:29:34

Čímž chceš říct, že ty (a kostka) jsi něco dokázal, tedy krom prdění do židle v pozici pomocníka lidových milicí a prožívání pravidelných hysterickýchzáchvatů vždy, když ti někdo otluče fakta o čumák a na tvůj hrubý pytel použije hrubou záplatu. Každopádně jsi tím dokázal jen to, že máš značné mezery v chápání psaného textu a v elementární logice. Nedochází ti že kostkovo tvrzení o absolutní účinnosti sarinubylo vyvráceno právě diletantismem té japonské sekty. Prostě svým zpackaným (a jasně zdokumentovaným) útokem dokázali, že sarin nemusí být dokonale účinný a tedy, že kostka žvaní z cesty a ty si odporuješ, aniž by ti došlo. Přičemž to, že chemický útok masovéhovraha asada proti vlastním spoluobčanům byl veden diletantsky dokazuje už jen to, že sarin byl znečištěn chlorem, což potvrzuje řada expertů. To bys věděl, kdybys alespoň na chvíli vytáhl svou palici z rudého kompostu. Zřejmě si masový vrah asad vyrábělsarin na koleně podle tvého návodu z malého chemika a nedošlo mu, že dodržet správný postup není tak jednoduché jak si představuješ ty, hurvínku.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hm

Josef Hrncirik,2019-01-11 20:25:20

Ti, kteří dávali pozor v chemii a prošli ohněm protichemické civilní obrany a vojenské přípravy ví, že sarin je možno odmořovat hydrolýzou i oxidací, která u alkylovaného fosforu probíhá velmi snadno.
Že znečistit sarin chlorem je technologický, toxikologický a hlavně skladovací nesmysl propagandisté z Belingcat pochopitelně vůbec netuší.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hm

Petr 1,2019-01-12 19:38:52

Moje vina, špatná formulace. Sarin byl znečištěn a útok byl veden sarinem a chlorem, což ovšem netvrdí "propagandisté z Bellingcat" to tvrdí experti z OPCW. "propagandisté z Bellingcat" nemusí "tušit", "propagandisté z Bellingcat" si svoje informace ověřují, na rozdíl od místních volksrusáků, kteří přežvykují kremelskou propagandu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz