Co je zač Novičok, kterým byl otráven Sergej Skripal a jeho dcera?  
Sofistikovaná bojová látka a zákeřné vražedné svinstvo v jednom. To jsou novičoky, binární organofosfáty, které před lety vyvinuli ve vojenských laboratořích Sovětského svazu.

Protichemický oblek. Kredit: CC0 Creative Commons.
Protichemický oblek. Kredit: CC0 Creative Commons.

4. března 2018 byl bývalý ruský zpravodajský důstojník Sergej Skripal se svojí dcerou Julií zvláštním způsobem otráven v anglickém Salisbury. Poblíž obchodního centra je objevili procházející lékař a sestra, oba dva v bezvědomí na lavičce. Záhy se ukázalo, že nejde o tradiční otravu nějakým běžným jedem, nýbrž že byla použita sofistikovaná bojová látka, která v menší míře zasáhla také policisty, zdravotníky a další obyvatele, co s touto látkou přišli do styku.


Sergej Skripal býval důstojníkem ruské vojenské rozvědky GRU. Od roku 1994 až do svého uvěznění v roce 2004 fungoval jako dvojitý agent a spolupracoval s britskou tajnou službou MI6. V roce 2010 byl Skripal vyměněn za ruské agenty a usadil se ve Velké Británii. Pokus o jeho vraždu je již několikátým útokem na bývalé ruské agenty a další osoby nepohodlné Kremlu na území Spojeného království.


Britská premiérka Theresa May včera před parlamentem oznámila, že britští odborníci po velkém úsilí zjistili, že Skripal s dcerou byli zasaženi bojovou nervovou látkou, které se říká Novičok (anglicky Novichok, což je možné přeložit jako nováček nebo nový týpek). Podle Mayové byl jed odhalen v laboratořích Defence Science and Technology Laboratory v Porton Downu.


Co je vlastně Novičok? Stručně řečeno jde o extrémně nechutnou a zákeřnou zbraň, která byla vyvinuta s těmi nejhoršími představitelnými úmysly. Látky typu Novičok vyvinuli v Sovětském svazu v sedmdesátých a osmdesátých letech. Odborníci jim říkají „série N“, která navazuje na německou „sérii G“ ze třicátých let a britskou „sérii V“ z padesátých let.


John Lamb. Kredit: Birmingham City University.
John Lamb.
Kredit:
Birmingham City University.

O těchto látkách toho nevíme zase tak mnoho. Dostupné informace pocházejí především od ruského chemika Vila Mirzajanova, který dnes žije ve Spojených státech. Ten se významně podílel na programu vývoje novičoků a v roce 1991 zveřejnil řadu informací o těchto látkách.


Novičok je organofosfát, podobně jako další bojové nervové látky. Funguje jako inhibitor acetylcholinesterázy a blokuje tím pádem rozklad neurotransmiteru acetylcholinu. V důsledku toho se nervová spojení zalijí acetylcholinem a svaly se stáhnou v nepřetržité křeči. Oběť novičoku přestane dýchat a zastaví se jí srdce. Smrt nastává po zalití plic kapalinou.


Novičoků zřejmě existuje celá řada typů. Vojensky nejvíce slibná by měla být látka A-232, zvaná Novičok-5. Některé novičoky jsou nesmírně smrtící, prý až osmkrát více než populární bojový nervový jed VX, který byl použit při loňské vraždě bratra severokorejského vládce Kima Jong-nama. Přitom k zabití člověka postačuje asi 10 miligramů VX. Zatím nejsou žádné informace o tom, že by byl nějaký novičok použit v boji nebo při vraždě. Je známý případ ruského vědce Andreje Železňakova, který se novičokem otrávil při nehodě ve vojenské laboratoři. Samotnou otravu sice přežil, ale látka mu rozvrátila celý organismus a zemřel po pěti letech živoření. Ukazuje se, že zasažení novičokem způsobuje trvalé a devastující zdravotní obtíže v celém těle, od ochrnutí svalů až po cirhózu jater. Vyhlídky přeživších nejsou nijak růžové. Použití takové látky na území cizího státu by se klidně mohlo stát důvodem k vyhlášení války anebo k provedení podobně odporného odvetného úderu.


Hospoda v Salisbury, kde zjistili stopy novičoku. Kredit: Sebastian Ballard.
Hospoda v Salisbury, kde zjistili stopy novičoku. Kredit: Sebastian Ballard.

Novičok je binární bojová látka, která vznikne smícháním dvou mnohem méně nebezpečných prekurzorů. Jako organofosfát je určitě podobný předcházejícím bojovým látkám jako je VX. Detailní struktura novičoků je ale záhadou. Novičoky byly vyvíjeny tak, aby splnily čtyři základní předpoklady: 1. uniknout detekci standardním vybavením NATO pro chemické látky, 2. proniknout standardní protichemickou ochranou NATO, 3. umožnit bezpečnou manipulaci před bojovým nasazením a 4. obejít pravidla Úmluvy o chemických zbraních. Oba prekuzory novičoku-5 mohou být vyráběny v továrnách na pesticidy či hnojiva, aniž by vzbudily větší pozornost.


Očividně jde o záludné svinstvo, které by mohlo natropit velké škody, pokud by o něm napadený protivník nic nevěděl. Díky statečnosti Mirzajanova a dalších lidí ale naštěstí už základní věci o novičoku známe a můžeme podnikat smysluplná opatření.
Novičok je skutečně sofistikovaná bojová látka, určená k boji proti vyspělým zemím, které disponují standardní protichemickou obranou. Složení a výrobní postupy novičoků jsou velice pečlivě střeženým tajemství, které Rusko zdědilo z trosek Sovětského svazu. Podle britské vlády i odborníků je vysoce nepravděpodobné, že by novičokem disponoval někdo jiný než Rusko a jeho armáda. Úspěch takové látky stojí na jejím utajení, což už naštěstí tak úplně neplatí.


Rozpoznání jedu použitého k otravě Skripalových bylo podle Martina Bolanda z australské Charles Darwin University velmi obtížné a rozhodně jde o velký úspěch. V podobných případech je nutné nejprve zjistit, jestli došlo k poklesu aktivity enzymu acetylcholinesterázy. Když se to potvrdí, tak pak odborníci zjišťují, o který z bojových jedů konkrétně jde. Pro novičoky neexistují standardní testy. Vědci zřejmě odebrali Skripalovým mozkomíšní mok, izolovali z něj acetylcholinesterázu a pak analyzovali strukturu molekuly, která byla k tomuto enzymu připojená, aby ho blokovala. Západní rozvědky zřejmě znají alespoň přibližnou strukturu novičoků, takže bylo možné jed určit.


Takhle nějak by měly vypadat novičoky. Kredit: Meodipt.
Takhle nějak by měly vypadat novičoky. Kredit: Meodipt.

Osud Skripalových je teď ve hvězdách. Podle odborníků ale jejich přežití není jisté. Pokud přece jenom přežijí, tak mohou očekávat závažné trvalé zdravotní následky. Jejich léčba je zřejmě obdobná jako u podobných bojových nervových jedů. Nejspíš dostávají atropin, který blokuje nepříznivé působení acetylcholinu v nervových spojích, pralidoxim pro obnovení aktivity acetylcholinesterázy, diazepam kvůli uvolnění křečí a podporu dýchání ventilátorem. To, že prozatím žijí, ukazuje podle Lamba na proniknutí jedu kůží anebo na jeho postupné uvolňování v těle.


Proč vraždit novičokem, když by bylo možné dotyčnou osobu prostě tradičně zastřelit nebo vyhodit do vzduchu? Podle Johna Lamba z britské Birmingham City University jde zřejmě o vzkaz Ruska civilizovanému světu, který má demonstrovat jeho možnosti. Dalším důvodem by mohlo být i to, že novičoky se jako binární látky snadno transportují a pašují do ciziny. Rusko samozřejmě veškerou svou účast na tomto pokusu o vraždu odmítá, věří jim ale jenom málokdo. Okolí místa činu v Salisbury je stále uzavřeno, protože nikdo na Západě zřejmě neví, jak dlouho bude novičok v prostředí nebezpečný. Velká Británie je podle všeho rozzuřená a připravuje tvrdá odvetná opatření.

Video:  Highly likely Russia behind spy attack, says Theresa May


Video:  Police: Russian spy was poisoned by nerve agent


Literatura

New Scientist 13. 3. 2018, Wikipedia (Novichok agent).

Datum: 13.03.2018
Tisk článku

Související články:

Ricinové dopisy jsou spíše strašákem než reálnou hrozbou     Autor: Stanislav Mihulka (21.04.2013)
Jak polonium zabilo Alexandra Valteroviče Litviněnka?     Autor: Stanislav Mihulka (24.01.2016)
Zavraždili zavrženého severokorejského prince nervovým plynem VX?     Autor: Stanislav Mihulka (25.02.2017)



Diskuze:

Co je zač MI6?

Josef Hrncirik,2018-04-24 21:45:05

Pro látku VX (s celmem 16ti těžkými atomy v molekule) je udávána perzistence (doba možného působení) při vojenské aplikaci v terénu při 15°C jen 3 dny.
Novičoky mající jen cca 14 těžkých atomů se vypaří cca 2x dříve.
Zbabělá MI6 se odvážila až 50 dnech "dekontaminovat" již po dokonalém vypaření a hydrolýze ev. zamoření, nyní již sichr čisté prostory.
Pro VX se udává poločas rozkladu vodou cca 0,2 dne.
U polárnějšího a rozpustnějčího Novičoku to bude méně.
Po 50 dnech hydrolýzy by tedy klesla koncentrace VX cca 2**250x a látku V už nelze použít ani jako homeopatický přípravek. Tím spíše Nováčka.

Odpovědět

Každý si může tržně rozhodnout, co to je Novičok A-234 !

Josef Hrncirik,2018-04-19 22:11:17

V článku: Potenciální bojové chemické látky E.Halámek, Z.Kobliha, Chem. listy 105,
323-333 (2011)se pro údajně použitý Novičok A-234 uvádějí 2 zcela rozdílné vzorce.
Na s. 330 schema 8 má prý 2 atomy F a 2 atomy Cl a 1 N a celkem 14 těžkých atomů.
Na s.331 tatáž látka Novičok A-234 má sice též 14 těžkých atomů, ale jen 1 F ale 2 N a žádný Cl.
Běžně používané VX má 16 těžkých atomů a mělo by být tedy méně těkavé.

Není tedy divu, že Boris Johnson je z toho zcela zmaten, jako po otravě zneschopňující látkou BZ, která nezabíjí ale jen dlouhodobě zneschopňuje a která mohla být humanitárně použita k vyvolání tohoto chaosu.
Je to velmi ekonomické, ekologické i logické.
I na dvojitého agenta stačí použít 6 ug.
Látkou nelze člověka smrtelně otrávit, ale jen dokonale i dlouhodobě zneschopnit.
Takto levně připravené zombie pak M6 používá pro své nejvražednější a nejbezdužší akce, ze kterých není návratu.

Odpovědět

Již L.P. 1938 Dr. Gerhard Schreder při hledání skutečně účinných insekticidů zjistil, že jím připravený tabun spolehlivě na 100% likviduje mšice a jiné úžerníky Říše již při koncentraci postřiku 0,000 000 01%

Josef Hrncirik,2018-04-12 11:47:22

Nenadále byl však navíc velmi mile překvapen, když okamžitě utřená na stůl ukáplá kapka tabunu stačila způsobit okamžitou otravu s miosou a dušením u něj i spolupracovníka, s nutnou léčbou trvající 3 týdny.

Odpovědět

Trochu jinak

Karel Wágner,2018-04-01 16:40:47

"Zatím nejsou žádné informace o tom, že by byl nějaký novičok použit v boji nebo při vraždě."
Jenže je to trochu jinak: jak o tom u nás veřejnost informovala Petra Procházková na Lidovkách, novináři z ruské opoziční Nové gazety získali trestní spis číslo 238709, zabývající se otravou jedním z „novičoků“ z roku 1995, kdy byl zavražděn bankéř Ivan Kivelidi. Bližší informace o vraždě šéfa Rosbyznysbanky Kivelidiho a zpověď muže, který s jedem obchodoval, zveřejnili. Jedná se o profesora Leonida Rinka, někdejšího vedoucího pracovníka v Institutu organické chemie a technologie ve městě Šichany v Saratovské oblasti. Ten ampule s „novičokem“ vynesl z ústavu v propisovačkách. „Použili jsme jen jeden gram látky. Rozdělili jsme ji po čtvrt gramu do ampulí, které jsem odnesl k sobě domů a ukryl v garáži,“ stojí v protokolu. Následně Rink ampule prodal lidem napojeným na kriminální struktury a čečenskou guerillu.

Odpovědět


Re: Trochu jinak

Pavel Nedbal,2018-04-01 19:46:55

Jsem absolvent VŠCHT. Z organické chemie už moc neumím, specializoval jsem se na MaR a sem tam přednáším termodynamiku. Ale v každém ročníku byli 1-2 studenti, kteří byli rození organičtí chemici, dokázali vyrobit cokoliv. Pervitin ze základních látek maličkost, hodil se na zkoušky. Měli dokonce soukromé laborky, velmi dobře vybavené. Patrně se o nich vědělo, takže buď zůstali na škole, nebo si je rovnou odchytili vojáci (toho, co vyráběl speciální výbušniny jako bokovku doma). Vůbec není nutné, chce -li někdo využít k vraždě, vyrábět speciální "novičok", stačí kterýkoliv z řady T-S-S-V-VX. To by klidně dokázali. Takže netřeba hledat nějaké chemiky v Rusku.

Odpovědět

Historické flagrantně frapantní příklady chemické ignorance MI6 jsou nemístná lokalizace svinibrodské zeleně do tapet v případě Napoleona a požití příliš bezpečné bibinární kompozice dřevného lihu, hexóz a azurového kali na opulentní hostině Rasputinem.

Josef Hrncirik,2018-03-26 08:51:58

Odpovědět

a mate to vy vrazi z prazske burzy

Petr Špak,2018-03-19 22:55:48

novicok jsme vyrobili u nas a poskytli k utoku, krome nas to umi vyrobit jen izrael, irak a kdejaka prdel sveta vlastne kdokoli. takze je jasny ze slo o hnusny rusky utok a meli bysme je ztrestat minimalne jadernym utokem, ty zly rusaky :)

jen idioti si mysli ze kdyz neco rusaci vymyslej tak to hned nemaj i jejich oponenti. ale pro hlupaky to staci, ma to rusky nazev a je to z ruska :)

Odpovědět

Novichok i A-232 jsou tak tajné, že ani nejsou na stránkách OPCHW

Josef Hrncirik,2018-03-19 20:22:06

Naši senátoři chtějí přimět vládu k prohlášení, že naše vojenské a lékařské výzkumáky ani nikdy nepomyslely na výzkum jejich ďábelských účinků, aby ochránily svou živou sílu alespoň pasivní ochranou jak tvrdí ruská pomluva.
Chemické Listy 105, 323-333 (2011)
Také se tam píše, že již v r. 2010 automatické analyzátory organofosfátů měly citlivost nejméně 10**-8 mg/l vzduchu , tj. smrtelná dávka 10 mg / 10**9 l = 10 mg/ 10**6 m3 = v oblaku 100x100x100 m.

A to je Porton Down, kde vymysleli a vyrobili VX látky a bádá o ZHN na 25 km2 3000 vědců jen 30 km od Salisbury.
God Save The Queen!

Odpovědět


Re: Novichok i A-232 jsou tak tajné, že ani nejsou na stránkách OPCHW

Milan Krnic,2018-03-19 21:13:58

Část senátorů
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/stropnicky-martin-karla-slechtova-senat-stech-milan-novicok-cesko-prohlaseni_1803191844_gol
Každopádně nepřijde mi pravděpodobné, že zjistíme, odkud pocházel, tedy co na tom. O nás klidně pocházet mohl, stejně jako odjinud. Kdyby bylo EET bez výjimek, byla by od prodeje alespoň účtenka do slosování. :-D

Odpovědět


Re: Re: Novichok i A-232 jsou tak tajné, že ani nejsou na stránkách OPCHW

Petr Špak,2018-03-19 22:58:12

vozim v taxiku bezne senatory a poslance. vetsinou se jedna o idioty co nemaji ani o soucasnych kauzach zadny pojem. divi se jak divi kdyz jim k tomu neco reknu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Novichok i A-232 jsou tak tajné, že ani nejsou na stránkách OPCHW

Milan Krnic,2018-03-20 19:46:48

To je dost zavádějící, takový pocit. Idioti nejsou. Každý žijeme v nějaké okolnostmi dané bublině, a stejně tak na okolnostech záleží vše ostatní. Takové kauzy jsou jen poplatné době pocitové, a nevidím racionální důvod se jimi zabývat.

Odpovědět


Fake. Místo činu je jen 13 km od oněch badatelů.

Josef Hrncirik,2018-03-19 21:35:16

4x blíže než bylo nebohé Scull Valley při nehodě s postřikem VX z tryskáče.
6400 ovcí tehdy doplatilo na zlý vítr East Beast.
Momentálně však 2 zasažení defektoři stále nechtějí odejít.

Odpovědět


Re: Fake. Místo činu je jen 13 km od oněch badatelů.

Milan Krnic,2018-03-20 20:02:45

To je dnes doba. Bývalý dvojitý agent se ani na veřejné lavičce nemže posadit, aniž by ho jeden neotrávil, a druhý následně nesrovnával se stádem ovcí.

Odpovědět


Re: Fake. Fake. Místo činu je prý jen 3 km od oněch badatelů. Každý si může dle libosti vybrat ze svobodného tisku.

Josef Hrncirik,2018-03-30 08:47:18

Odpovědět


Re: Fake. Místo činu je jen 13 km od oněch badatelů.

Milan Krnic,2018-04-07 20:50:49

Skoro po měsíci se nám skoro vyjasňuje. Zasažení přežili díky výtečné práci záchranářů a hlavně tomu, že v parku nedýchali (resp. plyn nevdechli), což je skvělým ponaučením pro jiné dvojité agenty a jejich rodiny při posedávání v parku.
Domácí mazlíčci (zejména kočky a morčata) z toho vychází o poznání hůře, a to i mimo park. A tedy navrhuji jejich preventivní okamžité zabavení všem ostatním dotyčným, protože to je jediná jejich šance.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/sergej-skripal-novicok_1804071518_mos

Odpovědět

Poslední vývoj

Mojmir Kosco,2018-03-19 07:11:05

Již je jasné že ti z nás kteří tvrdě prosazují panenskou nevinnost Ruska se nemýlili .
Důkaz c.1 Po ranní návštěvě Carského Sila car - prezident prohlásil ,že za útokem stojí Česko (Slovensko/insko a Švédsko tam prihodili vykladaci) a s Bohem se nediskutuje.
Důkaz c.2 nás hlavní válečný štváč poté co nahlidnul do přilehlého kumbalku kde kromě červené rtuti ,příruční atomové bomby má i roundap a barakryl a na Terminátora i bělidlo.Udelal taktickou chybu a na složeni Arty - novachoku se nezeptal a ihned prohlásil že artyčok Česko nevlastní.
3.dukaz Double špionka dcera si při mezipřistání v Praze odběhla koupit z automatu bagetu a co obsahuje bageta na letištích jasné dokázal Fray.

Odpovědět

Ještě mě napadla jiná věc a tim je těžba informací ze Skripala a dcery

Karel Rabl,2018-03-19 02:54:14

a "Novičok" je jen zástěrka aby mohla MI6 těžit nerušeně informace z obou dvou. Skripal určitě neřekl v Anglii všechno a dcera manželka člena KGB také může něco prozradit na Rusko.To je podobná spekulace že za to může Putin, ale taky pravděpodobná. Proto ho "popravili" až po příjezdu jeho dcery z Ruska a "shodou okolností" současně s ní.

Odpovědět

tip pro diskutéry

Roman Gramblička,2018-03-15 12:50:17

Vážení diskutéři, které zajímá tato politická kauza, dnes večer v osm bude na internetovém rádiu infovojna.sk řešeno právě tohle téma. Předpokládám, že novinář Ľubo Huďo, jako obvykle, dodá zajímavé informace o politickém pozadí kauzy. Zvu vás všechny k poslechu

Odpovědět


Re: tip pro diskutéry

Josef Hrncirik,2018-03-15 13:31:28

To je dopad zrušení civilní obrany.
Toxikologové zalezli do svých děr a těší se na útok na s. Konečnou kvůli RU.
Britové se bojí Soeroshe a novičoků.

Odpovědět

Ideální příležitost, aby některý voják nebo toxikolog uklidnil nejen britské obyvatelstvo informací o citlivosti a možnostech měření organofosfátů v různých vzorcích

Josef Hrncirik,2018-03-15 12:08:52

a trochu propagoval svůj job

Odpovědět

Články z New Scientist dokáží otrávit každého chemika, nejen defektora Skripala!

Josef Hrncirik,2018-03-14 22:17:51

Minule tvrdili, že Sarin nelze stabilizovat a že stabilizace pomocí běžného hexamine je jasný Asadův podpis.
Nyní v odstavci s obr.3 hospody tvrdí, že Novičok je BINARNI bojová látka vzniklá smícháním 2 prekurzorů. Pokud by se smíchaly 2 prekurzory na obr.4 k žádné reakci nedojde. Prekurzory nutně budou těkavé a snadno stanovitelné, hlavně pokud obsahují halogeny Cl; F. Toxicita organofosfátu je důsledkem odštěpení fluorovodíku při jejich nevratné reakci s cholinesterázou. Bez snadného uvolnění fluorovodíku jed nepůsobí. Stanovit halogenidy lze přesně i ve stopových množstvích a fluor nelze přehlédnout. Navíc se podezřelé vzorky nechávají reagovat s čistou cholinesterázou a její inhibice se již před 50 lety snadnou měřila fotokolorimetricky. Určitě jsou nyní nesmírně citlivé automatické přístroje pro stanovení stop těchto jedů. Lze použít i králíky či kanárky místo policistů.
Z měření jedovatosti všech tisíců připravených organofosfátů mají chemici jasno, jak vánoční stromeček kyseliny fosfonové či fosforečné ověsit, aby nebyly trapné reklamace. Je to mnohem jednodušší a hlavně více placené než modelovat účinky léků v superpočítačích.
Vlastně je již hotovo. Produkt nebyl více než 8x toxičtější než V-X. Pokud by se připravil cholinový či thiocholinový derivát (analog V-X), určitě by byl 10x lepší než V-X. Prostě zázrační nováčci již z fluorfosforečných derivátů nepřijdou.
Vše již bylo racionálně navrženo, vyrobeno a změřeno či alespoň simulováno
U hospody se píše, základní předpoklady. 1. neunikly by standardní detekci již před 50 lety u chem. pluku v Liberci. 2.neproniknou standardní protichemickou ochranou v žádné fázi, navíc jsou netěkavé. 3.Protože jsou netěkavé, jsou manipulačně bezpečné a vícevrstvé oděvy to nepronikne a odmořit se to dá. 4.Bez fluorfosforečných látek se připravit nedají. Tyto látky určitě nejsou ve výrobě pesticidů a hnojiv běžné. To skutečně pohnojili.
Jed pochopitelně nemuseli izolovat z mozkomíšního moku. Určitě stačilo z krve a oděvu či policistů.
Vyrobit silný zákeřný organofosfát s velmi opožděným účinkem nelze. Stačil by se rozložit někde jinde či by neblokoval všechnu cholinesterázu.

Odpovědět


Re: Články z New Scientist dokáží otrávit každého chemika, nejen defektora Skripala!

Václav Dvořák,2018-03-15 01:05:05

Jaký je smysl tohoto zmateného příspěvku?

Chápal bych absenci kontextu a organizace myšlenek, pokud by šlo o reakci na jiný komentář, ale takto se mi to jeví jako nesrozumitelný výkřik do tmy. Na to aby si to člověk musel uspořádávat sám, není čas a proč by to vůbec měl za autora dělat???

Odpovědět


Re: Re: Články z New Scientist dokáží otrávit každého chemika, nejen defektora Skripala!

Josef Hrncirik,2018-03-15 06:37:03

Jste chemik?
Sloužil jste u chemického vojska?
Nemáte ani čas ani schopnost uspořádávat (za autory) data.

Odpovědět


Re: Re: Re: Články z New Scientist dokáží otrávit každého chemika, nejen defektora Skripala!

Pavel Nedbal,2018-03-15 16:41:45

Mimo obsah vlastní diskuze: sloužil jsem u chemického vojska v Liberci jako absík v 1977, odbornost chemický zbrojíř u roty chemického a radiačního průzkumu, dosažená hodnost (pouze) četař (ale nebyl jsem nikdy později sloužit jako záložák, asi moje karta někam spadla :)). Musel jsem umět obsluhovat a učit obsluhovat detekční přístroje, ten na organofosfáty fungoval tak, že se na posouvající textilní pásku kapalo nějaké sérum (biologický materiál, detaily nepamatuji), následně se přes to prosával vzduch a pak to šlo na detektor (asi, jak píšete, kolorimetrický). Byli jsme také na chemickém cvičišti, kde se pracovalo s ostrými, v obleku vzor Adam, masky s bojovými filtry + průchod a chvíli v plynové komoře s dráždivou látkou. Každý musel umět si sám píchnout injekci a antidotem (asi atropin), nikomu se nic nestalo. Byloto v zimě, odmořovači bojovali se zamrzající vodou, ale jinak O.K. Spal jsem na bedně s radioizotopy, které se používali na cvičné měření radiace, ale to byly slabé beta zářiče, jinak pro testování intenzimetrů jsem používal 500r/h zářič, který se vysouval z olověného pouzdra. Kdybych odmyslil buzeraci, celkově velmi zajímavé, například spousta ruských filmů z testů zbraní, chemických a především nukleárních, těch zvlášť bylo hodně. Jaderný výbuch je opravdu šíleně monumentální záležitost, to si umí málokdo představit a protože to probíhá velmi rychle, nedovedu si představit, jak by člověk stačil vůbec reagovat, zvlášť při neskutečné intenzitě světla.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Články z New Scientist dokáží otrávit každého chemika, nejen defektora Skripala!

Milan Krnic,2018-03-15 17:28:57

Děkuji za zmínku!

Odpovědět

Pomsta

Roman Adaxim,2018-03-14 21:02:41

Dcera Skripala přiletěla do Anglie dva dny před jejich otravou. Jako dcera zrádce měla v Rusku jistě trvale napíchnutý telefon a nebylo nic snazšího, než ji sledovat, aby k otci dovedla ty "správné" lidi. Novičok byl určitě v Anglii "uskladněn" dlouhá léta a čekalo se na správný okamžik. Myslím, že z kamerových záznamů se zpětně zjistí pouze přítomnost nějakého "muže v kapuci", který prošel kolem jejich bytu...

Odpovědět


Re: Pomsta

Jozef Gatial,2018-03-15 09:47:31

Nechcem sa hrat na detektiva ale par veci tu nehra. Pokial bol ten novicok rozptyleny v ich byte tak ako to ze 10x nebezpecnejsia latka ako ta co zabila Kimovho brata, ich nezabila? Pokial tam bolo iba naozaj mizive mnozstvo novicoku ako to ze sa otravil aj ten policajt v parku? Samozrejme nevieme vsetky resp. skoro ziadne detaily ale to ze anglicania tak rychlo nasli co je to za latku ( a pritom by o nej prakticky nemali nic vediet) a ta masivna reakcia svedci o jednom - hrali akusi hru a Rusi ich pre-chcali. Pravdu sa zrejme nedozvieme

Odpovědět

Drobná poznámka

Jiri Linhart,2018-03-14 16:52:08

"Podle britské vlády i odborníků je vysoce nepravděpodobné, že by novičokem disponoval někdo jiný než Rusko a jeho armáda." dovolil bych si připomenout jistou událost která toto tvrzení jaksi popírá - http://www.nytimes.com/1999/05/25/world/us-and-uzbeks-agree-on-chemical-arms-plant-cleanup.html - konkrétně "Earlier this year, the Pentagon informed Congress that it intends to spend up to $6 million under its Cooperative Threat Reduction program to demilitarize the so-called Chemical Research Institute, in Nukus, Uzbekistan. Soviet defectors and American officials say the Nukus plant was the major research and testing site for a new class of secret, highly lethal chemical weapons called ''Novichok,'' which in Russian means ''new guy.''" z čehož je jasné že přístup k dané látce měl minimálně pentagon již před skoro dvaceti lety.

Odpovědět


Re: Drobná poznámka

Milan Krnic,2018-03-14 18:38:01

:-D
Děkuji! Každopádně pravdu bude mít ten, jehož tvrzení se bude vícekrát opakovat.
Mě lehce zneklidňuje, že by někdo věřil, že popsanou, v laborce vyrobitelnou látkou, disponuje vysoce pravděpodobně jen jeden konkrétní stát.
Tak ale třeba to je jen vedlejší účinek těch smart drugs, ten můj pocit (abych byl konkrétní) :)

Odpovědět


Re: Re: Drobná poznámka

Václav Dvořák,2018-03-15 01:07:10

Relativizujme, omílejme argumenty, až se to nakonec stane pravdou! Kdo má lepší gramofón, vyhrává :D :D :D

Odpovědět

VX - Kim

Milan Krnic,2018-03-14 15:26:41

Těší mě, že jsme již dosáhli počtu opakování určitého tvrzení, které se pak zcela automaticky stává pravdou. Sláva! :)
http://media.rozhlas.cz/_obrazek/3804194--zena-podezrela-z-vrazdy-kim-congnama-na-zaznamu-bezpecnostni-kamery--1-950x0p0.jpeg

Odpovědět

Vyhlásit válku?

Vlastislav Mach,2018-03-14 11:25:25

V článku se píše, že použití této látky by bylo důvodem k vyhlášení války. Ale to přeci nejde! V dnešní době se nedá vyhlásit válka. To by bylo jako vyhlásit "Zničme svět a lidstvo." Rozum do hrsti. Bojovat se dá všelijak jinak. Například hybridně. Tolik jenom poznámka.

Odpovědět


Re: Vyhlásit válku?

David Benedeki,2018-03-14 11:33:12

Ano, to mi taky přišlo přepjaté.

Odpovědět


Re: Vyhlásit válku?

Josef Hrncirik,2018-03-14 11:33:54

Fe lady Tchatcher by už provedla min. 3 preventivní thermonukleární údery.
God save the Queen.

Odpovědět


Re: Vyhlásit válku?

Václav Dvořák,2018-03-15 23:19:06

Vyhlásit válku by šlo jednoduše - konfiskovat veškerý majetek daného státu, internovat všechny občany, zrušit všechny firmy resp. pobočky a vypovědět všechny dvoustranné mez. smlouvy. Něco takového se dá udělat ze dne na den, pokud si poslanci v parlamentu odhlasují schůzi přes noc.

Nemusí hned lítat rakety a padat bomby, zvlášť když obě země dělí tisíce kilometrů :)

Odpovědět


Re: Vyhlásit válku?

Pepa Josef,2018-03-18 18:57:20

Dnes už není pravidlem, že se války napřed vyhlašují. Např. válka proti RF je už roky v plném proudu, přičemž tato událost(jako i jiné předešlé) dle mého není ničím izolovaným, ale jen její součástí. Válka ve smyslu vzájemného masivního ničení a likvidace živé síly je jen pokračováním politiky jinými prostředky, pokud nedestruktivní metody nevedou k dosažení cílů.
Ovšem útočník musí být přesvědčen o tom, že silou se mu cíle podaří dosáhnout, že sám neutrpí škody, které by převážily nad zisky.
Takové rozhodnutí přichází celkem snadno a rychle bez výraznějšího předešlého úsilí v mezích politiky, pokud předmětem zájmu je země nesrovnatelně slabší, bez funkční plnohodnotné armády. Viz mnohé války v uplynulých letech. Rusko je ovšem jednou ze zemí, které nejsou zrovna tím případem a proto se k takovému kroku hledá odhodlání velice těžko. Proto se politikaří, z dálky okopávají kotníky a buduje se co nejčernější obraz nepřítele, ve snaze získat maximální podporu na svou stranu.

Odpovědět

preco by mali mat Novicok LEN RUSI?!

Tlsty Tlstoch,2018-03-14 09:42:58

nadherna demagogicka predpojatost o tom, ze touto latkou disponuju len Rusi.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/415742.stm

boli to amici, kto pomahal uzbekom po rozpade sojuzu s likvidaciou tohto svinstva. to mi chce niekto nahovorit a presviedcat ma, ze ked likvidujem nejaky super-zabijaci jed, ze si z neho neodlozim na akekolvek ucely aspon nejake vzorky...?

Odpovědět


Re: preco by mali mat Novicok LEN RUSI?!

David Benedeki,2018-03-14 11:30:10

Vas napadne, ze v CIA jsou takoví machři, že při likvidaci výrobny dokáží reversně zjistit, co a hlavně jak se tam vyrábělo.
A nenapadne vás, že tak Rusové před odchodem dozajista pořádně uklidili?
Stavíte se kriticky k oficiálním informacím, což je jistě v pořádku. Ale stejně kriticky přistupujte i k tvrzením, která podporují váš názor.

Odpovědět


Re: Re: preco by mali mat Novicok LEN RUSI?!

Jaroslav Pešek,2018-03-14 20:56:40

CIA není od toho, aby likvidovala chemikálie. Proč sem vůbec taháte CIA? A pokud vím ta chemikálie se tam vyráběla ještě dva roky po rozpadu SSSR. Rusko to nikdy nevlastnilo. Vlastnila to SSSR a pak Uzbeci.

Odpovědět


Re: Re: Re: preco by mali mat Novicok LEN RUSI?!

David Benedeki,2018-03-15 13:50:07

No nevím, kdo jiný z USA by v cizině vytěžoval informace z předpokládané výrobny chemických bojových látek. Ale budiž, dá se obecněji tvrdit Američané. Na argumentu to nic nemění.
Podle informací až do zařízení to provozovalo Rusko, a byli tam pouze ruští zaměstnanci. I kdyby to nebyli jen etničtí Rusové (k tomu není důvod), jistě měli a mají postupy proti úniku informaci. Kontrolou zaměstnanců počínaje a instrukcemi pro případ opuštění objektu konče. Takové standardy má i Česká Tiskárna Cenin, o to více vojensky citlivé objekty a technologie.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: preco by mali mat Novicok LEN RUSI?!

Milan Krnic,2018-03-15 16:00:47

Je fakt, že když se někdo opije Becherovkou, poznám to, zatímco složení likéru neznám. Tohle bude asi podobné :-D

Odpovědět

Bohužel

Mojmir Kosco,2018-03-14 08:37:42

O vlastni otravné látce nevíme skoro nic .A to co víme nevíme do jaké míry je pravdivé.organofosfaty jsou prostě jedy non plus ultra kterých prakticky dopad můžeme na našem území sledovat například v uličce jedová v Neratovicích.spis mne zaujaly příspěvky v diskuzi a to ve dvou směrech, které jsou ještě v protikladu.
1.ze diktátor postupuje racionálně historie spíš ukazuje na to že diktátoři v nějakém okamžiku naopak přestanou postupovat racionálně a protože nemají žádné omezení postupuje tak celý stát.ted si vzpomenu na Husajna a útok na Kuvajt .nevím ovšem zda se v tomto bodu nachází Putinovi nebo CLR.
2.kazda nevyzkoušená bojová látka nasazena do operačního přinese výsledky .Ruští operativní v Anglii používají zřejmě různých metod a z různým výsledkem . Bohužel tato látka nesplnila pravděpodobně očekávání kromě cílových osob rodina nebo jenom přeběhlík? Zasáhla i necílové osoby policista zdravotníci .je si třeba připomenout že toto byl druhý útok na konkrétní rodinu kdy první vyšel částečně nebyla zasažena dcera a otec a Anglie začala řvát teprve poté co byli zasažení nezúčastnění britští občané.

Odpovědět


Re: Bohužel

Vaclav Prochazka,2018-03-14 13:35:11

ad 1/
Nastudujte si něco o útoku Sadáma na Kuvajt, pozadí bylo zřejmě zcela jiné než si myslíte. Kuvajt prostě odmítal platit Iráku za těžbu ropy "z jejich" naleziště. Akce měla být údajně provedena s původně tichým souhlasem USA. Ovšem jak známo i velmoci mohou rychle změnit názor ....

Odpovědět


Re: Re: Bohužel

Mojmir Kosco,2018-03-14 18:51:13

Chudáček Husajn uvěřil diplomatovi ,ale nic nemění na tom že nebyl ve spojení s realitou .

Odpovědět


Re: Re: Bohužel

Pavel Pavel,2018-03-17 17:06:52

To, že se saddám snažil svou agresi nějak obhájit opravdu ale opravdu neznamená, že by mu měl člověk při smyslech věřit.

Odpovědět


Re: Re: Re: Bohužel

Vaclav Prochazka,2018-03-26 00:21:27

Jojo, je to jasné, ještě že tu máte hodné USA, které vybombardovali ten zlý Irák společně s tím strašným diktátorem Sadamem Husajnem, že? Byl opravdu naprosto odporný, když v Iráku mohli chodit ženy nezahalené a klidně mohli studovat a praktikovat třeba i medicínu. Je hezké vědět jaký klid a mír nyní vládne v Iráku a v dalších osvobozených zemích jako třeba v LIbyii po spravedlivém odstranění diktátorů :-)))

Odpovědět

Zajímavé

Jaroslav Pešek,2018-03-14 08:26:14

Ty informace v článku si docela odporují. Na jednu stranu se tam píše, že je to látka tajná a jen Rusové znají výrobu a pak se tam píše, že v USA žije člověk, který to vyráběl, tudíž USA zná výrobu také a z toho se dá vyvodit, že západ také.
Ale řekl bych, že tyto plyny nezabily tolik lidí, jako plyny, které způsobují vymrštění kulky z nábojnice. Nebo plyny, které při výbuchu bomby zabíjejí lidi tlakovou vlnou, trhají je na cucky a způsobují jim popáleniny. Kdy se zakážou tyto chemické zbraně?

Odpovědět

Vypadá to na "indický šátek", ovšem podruhé použit v *

Karel Rabl,2018-03-14 00:22:03

Anglii. Ještě nedávno se tady psalo o Roundupu a jeho neškodnosti přitom to klidně může být prekurzor a stačí doručit bezpečně druhou půlku a tentokrát nezemřou jen milióny...., myslím si také jak jsem již psal na oslu, že za vraždou Kimova bratra byli Číňané a klidně bych u vražd Litviněnka i Skripala za ně nedal ruku do ohně. Mocenský zájem na dehonestaci Ruska mají nejen Američané, i Čína brousící si zuby na Sibiř, ale může tady někdo stát v pozadí, aby rozpoutal válku mezi Evropou a Ruskem a obě velmoci tak oslabil. Nechci být v jeho kůži až Rusi zjistí kdo to byl.

Odpovědět

Přátelé i nepřátelé pokroku v chemických zbraních, včetně největšího EXPERTA Assada jsou zcela zmateni a dávají se na bezhlavý úprk.

Josef Hrncirik,2018-03-13 21:29:40

Novičoky? na obr. 4 jsou zcela jasně unitární organofosfáty esterifikující nevratně serin v acetylcholinesteráze hydrolýzou aktivního fluoru v uvedených obou molekulách.
To už jsou soudruzi imperialističtí anektoři tak propití, že ani neumí navrhnout binární zbraň?
MÍRU ZDAR.

Odpovědět

Cele je

Martin Beriak,2018-03-13 21:23:17

to postavene v lufte tieto obvinenia. Ak su vzorce tychto latok tajne, tak ako je mozne, ze tato latka bola identifikovana ako trieda "Novicok"? A pokial su vzorce latok Novicok vseobecne zname, tak s prepacenim - je uplna hlupost to povazovat za dokaz, ze ide o latku vyrobenu v RF. To je to iste, ako keby ste na mieste cinu nasli gulku a stopy pusneho prachu a z toho vyvodili, ze cin spachal cinan, kedze pusny prach bol objaveny v stredovekej Cine. Alebo dalsia paralela: najdete gulku vypalenu z AK 47 a budete na zaklade toho tvrdit, ze vrazdil prislusnik ruskej armady.
Vedec z Ruska, spominany v clanku, na svojom youtube kanali tvrdi, ze on chcel vzorce Novicokov zverejnit, ale zapadne tajne sluzby mu v tom brania s oddovodnenim, ze by to mohli vyuzit teroristi. Na druhej syrane on sam dovodi, ze po zverejneni by sa dalo pristupit k blokovaniu moznosti kupit si prekurzory tychto jedov, ktore su dnes bezne dostupne a ktore nie su vedene ako zakazane latky.
Cize tu mame situaciu, kedy bola pouzita "prisne tajna" bojova latka, ktorej zlozenie ale armady zapadu a ich biochemici poznaju od roku 1991 a ktoru dokaze - podla slov jej autora - v malom mnozstve vyrobit hociaky trochu skuseny biochemik a ktorej prekurzory si kupite na ebay.com
A niekto z toho vyvodzuje, ze pouzitie tejto latky usvedcuje rusky stat z pokusu o ukladnu vrazdu..
Pan autor clanku, nechcete si zalozit detektivnu kancelariu, vsak nie? Nerobte to, skrachujete...

Odpovědět


Re: Cele je

David Benedeki,2018-03-14 11:16:52

Když kolem vás jede Audi, taky poznáte, že to není Fiat. Pokud se trochu zajímáte o auta třeba poznáte i typ, dokonce řadu nebo i další detaily. Dokážete postavit Audi?
Zároveň je logické předpokládat, že to Audi vyrobili v továrně Audi. I když je jistě možné, že ho někdo postavil na koleně, nebo poskládal z náhradních dílů. Anebo dokonce s dostatečnými prostředky vyrobil repliku. Tyto možnosti skutečně nejsou vyloučené.

V takovýchto situacích je nejlepší hledat motivaci qui bono. Jenže i ta je tu velmi nejasná. Událost pro svoji potřebu může využít kde kdo, a mi laici ani netušíme, jestli operace vůbec proběhla, jak byla plánována.

Shrnuto, víme prd. A nejistota je značná. Já přeci jen trochu více důvěřuji Britské straně. Ale neodvažoval bych se okřikovat VĚCNĚ argumentující oponenty s názorem jiným. Je ale směšné, když lidé od klávesnice píší "je jasné,že to udělalo Rusko" stejně jako "nebuďte naivní, je to jasná false flag".

Odpovědět

Prispevok z netu

Jozef Gatial,2018-03-13 21:13:20

A prečo si presstitúti nepozriete internet? Tam sa dozviete, že Novičok bol vyvinutý vo výskumnom ústave v meste Nukus v Uzbekistane a od roku 1991 spolupracoval Uzbekistan z USA na demontáži a dekontaminácii zariadení na jeho výrobu. V roku 2002 bolo celé zariadenie zlikvidované a presťahované do USA, vrátane autora tejto bojovej chemickej látky Mirzajanova, ktorý žije v USA.

Pochybuje ešte niekto o tom, že je za tým CIA v spolupráci s MI-6?

Odpovědět


Re: Prispevok z netu

Pavel Hranický,2018-03-14 00:35:51

Na internetu se můžete také dozvědět, že Země je plochá, že lidé se kamarádily s dinosaury a že pyramidy postavily martani. Ta poslední možnost je vzhledem k teorii panspermie přeci jen o něco věrohodnější, než že by tenhle pokus o vraždu byla nějaká šílená snaha CIA ovlivnit postoj UK vůči Rusku. Zpackaná operace Ruska je mnohem pravděpodobnější. Koneckonců Putin nebyl důstojníkem KGB jen tak pro nic za nic.

Odpovědět


Re: Re: Prispevok z netu

Josef Hrncirik,2018-03-14 06:02:51

Putinův řídící důstojník je zkrátka: občan Ferdinand Vaněk I. etc. etc..

Odpovědět


Re: Re: Prispevok z netu

Jaroslav Pešek,2018-03-14 08:17:45

Uvědomujete si co jste právě kecl? Tenhle článek je taky na internetu. Váš příspěvek rovněž. Svojí první větou jste zpochybnil jak svoji důvěryhodnost, tak článek který obhajujete.

Odpovědět


Re: Re: Re: Prispevok z netu

Vaclav Prochazka,2018-03-14 13:38:20

Dobrý komentář, palec nahoru:-)

Odpovědět


Re: Re: Prispevok z netu

Jozef Gatial,2018-03-14 11:15:54

https://cz.sputniknews.com/svet/201803146950960-novicok-usa-rusko-skripal/

plus dalsi link na zaciatku diskusie. Prave preto ze na internete moze byt vsetko, tak nezeriem vsetky spravy aj s navijakom

Odpovědět


Re: Re: Re: Prispevok z netu

Ludvík Schmarcz,2018-03-14 14:56:45

sputniknews, to jako vážně? Proč placení trolové nemůžou psát jen na novinky aj. Proč sem? Tady (doufám) plýtváte svým časem ...

Odpovědět


Re: Prispevok z netu

Petr Špak,2018-03-14 06:25:08

a kdo to zpochybni je hnusny rusofil a rusky agent, jak mi tu par medialne zmanipulovanych hlupaku dalo jasne najevo. oni totiz neumi na udalosti pouzit occamovu britvu a u teto je treba jasne ze rusove by nebyli takovy idioti aby pouzili vlastni jed, kdyby to byli rusove pouzijou neco americkyho to je snad jasny jak facka :) proste, klasicky utok pod falesnou vlajkou ze strany usaku + dezinformacni medialni kampan majici nabudit lidi k nepratelstvi k rusakum :)

Odpovědět


Re: Re: Prispevok z netu

Pavel Hranický,2018-03-14 14:35:33

Ale jistě. Oni si ten jed vyvinuli, aby ho nikdy nevyužili a naopak někdo jiný je mohl očernit. To je přeci nejlepší způsob jak utratit rubl. Vy používáte Ocammovu břitvu způsobem, který z ní dělá spíše Ocammovu vývrtku. Každá "false flag" operace je mnohem komplikovanější a mnohem méně pravděpodobná než jednoduchý případ zpackaného pokusu o vraždu. Když už chcete používat Ocammovu břitvu, tak aspoň důsledně.

Odpovědět

Údajně

Alexandr Kostka,2018-03-13 19:32:59

Před 40! lety údajně řekl jakýsi přeběhlík "západním" tajným službám, že Rusko má nové jedy. Údajně má být blokátorem acetylcholinu, v reálu jí nikdo neviděl, dokonce není ani potvrzeno, že vůbec existuje. Ale zcela určitě se ví, že jí zlý Putin popadl kanystr, připlížil se osobně do obchoďáku v Salisbury a otrávil tam přeběhlíka skřípala. Jsem opravdu jediný, komu na celém rom příběhu cosi skřípe?

PS: nemá být OSEL "náhodou" populárně vědecky naučný server? Proč tu pan Mihulka šíří co pár týdnů ryzí propagandu?

Odpovědět


Re: Údajně

Pavel Hranický,2018-03-13 20:17:48

Informování o účincích podobných jedů zcela jistě patří do popularizace vědy, konkrétně biochemie. Co se toho ostatního týče: obávám se, že netuším, kde Vám co skřípe. Sovětský i Ruský režim mají dlouhou tradici likvidace nepohodlných osob. Pokud nechcete věřit médiím, prostudujte si odtajněné materiály přímo z kremelských archivů. Skripal není ani první, ani druhý, ani desátý člověk nepohodlný ruské vládě, který má nevysvětlitelné zdravotní potíže, jako je otrava poloniem, popřípadě olovem. A to se bavíme jen o éře vlády Putina. Nikdo jiný taky neměl přístup k použitému jedu a pokud by někdo chtěl očernit Rusko, stačilo by použít jakýkoliv jiný způsob a ne použít záhadnou chemickou látku na vlastním území se všemi katastrofálními důsledky v případě odkrytí této operace.
Ale jsme v svobodné zemi a můžete veřejně prezentovat jakýkoliv názor.

Odpovědět


Re: Re: Údajně

Josef Hrncirik,2018-03-15 07:52:25

Mají psát jasně. Protože organofosfáty jsou smrtelně nebezpečné a uvažovalo se o masovém nasazení na všech stranách a někde i nasazeny byly, armády vědecky i technologicky vyzkoumaly jejich syntézy, závislosti toxicity a dalších vlastností na struktuře.
Primární je pochopitelně zjistit přítomnost zamoření a jeho druh a koncentraci.
Již před 50 lety existovaly dostatečně citlivé automatické přístroje zjišťující inhibitory cholinesterázy a automaticky varující.
Pochopitelně se systematicky pracovalo na ochraně a léčbě. Byly zdokonalovány oděvy, masky, vzduchové filtry, preventivní antidota, podpora regenerace acetylcholinesterázy.
Mechanizmus účinků a léčby byl vědecky zkoumán a pochopen a v rámci fluorfosfonových derivátů již nelze lepší jedy připravit. Prostě množina nadějných látek byla systematicky vyzkoušena. Buď jsou těkavé a méně toxické a snadno vstupují do těla (i když i sarin vyžaduje dokonalé rozptýlení (amatérské je jen plýtvání jedem; ÓM ŠIMRIKÓ v tokijském metru). Málo těkavé musí být dokonale rozptýleny a dostat se na kůži, sliznice či do plic.
I extrémně toxický butulotoxin není jednoduché do těla v poli dostat. Je zcela netěkavý a protože má velkou molekulu, neprojde skoro ničím. Obtížně prochází prostředími a snadno se rozkládá. Pro polní aplikace není vhodný.
Jestliže britská protichemická služba okamžitě nevěděla že jde o otravu inhibitorem cholinesterázy a jeho ložiska snadno nenašla, tak by britské legie měly propadnout panice.

Odpovědět


Re: Údajně

Josef Šoltes,2018-03-13 20:25:54

Vzhledem k tomu, že novičoky nejsou ve zpravodajské komunitě zase až takovou novinkou a ví se, odkud pochází a vzhledem k tomu, že vývoj podobné látky je poměrně náročný a nákladný, lze předpokládat, že opravdu ta látka s poměrně velkou jistotou pochází z Ruska. Samozřejmě není jisté, kdo ten atentát provedl a za jakým účelem, ale je nepravděpodobné, že by to někdo chtěl nastrčit na Putina, protože to jednoduše nedává smysl. Nelze tím nic zásadního získat, válku to rozhodně nerozpoutá. Jediné, co by mě teoreticky napadalo je Čína, která se snaží co nejvíce rozkmotřit Rusko a EU, aby jejich vztahy byly co nejhorší ve chvíli, kdy ona sama Rusko vojensky napadne a pokusí se mu uzmout Sibiř. Ale to je hodně velká spekulace.

Odpovědět


Re: Re: Údajně

Martin Grajcar,2018-03-14 02:03:50

Pokud vam neni jasne proc by to nekdo chtel hodit na Rusko, pak mi uz vubec neni jasne proc by to Rusko hazelo samo na sebe. Mohli to udelat jinak a beze stop.

Odpovědět


Re: Údajně

Jirka Niklík,2018-03-13 20:59:23

Možná je to divné, ale stále věřím víc britské premiérce, která má informace od britských tajných služeb, než panu Kostkovi, kterému na tom něco skřípe. Stejně jako například američani nemohli veřejně přiznat, že informace o atomové špionáži Rosenberga mají z odposlechu jeho relací do Ruska, dá se předpokládat, že britové mají detaily, které nebudou vytrubovat.

Odpovědět


Re: Re: Údajně

Jozef Gatial,2018-03-13 21:18:25

Pozrite vyssie moj Prispevok z netu. Ak je to pravda a udajne sa to da overit na nete, tak placete na nespravnom hrobe

Odpovědět


Re: Re: Údajně

Oskar Zemcik,2018-03-18 18:30:02

S vírou v britskou premiérku bych byl opatrnější. Vzpomínám si na údajné vlastnictví zbraní hromadného ničení iráčany, které se pak nikdy nenašly...

Odpovědět


Re: Údajně

Petr Špak,2018-03-14 06:22:51

Pan Mihulka je totiz klasicky novinar dneska, jeho clanky jsou jen dezinformacni propaganda a to vcetne clanku o dezinformacich. Na tento server skutecne moc nepatri, spis do toho 100+1 kam normalne pise :)

Odpovědět

Skřípala otrávil týpek Novák

Josef Hrncirik,2018-03-13 19:07:58

Skřípal byl velmi otráven, že jako dvojitý agent nedostal dvojitou dávku svého oblíbeného isopropylalkoholu s hexamine, (jako nutnou složku binární zbraně) a musel shánět okenu (izopropylalkohol) a pevný líh (hexa) aby předešel trvalým následkům.

Odpovědět


Skřípal se cítil uražen, že Novák si na něj vzpomněl až za 60 let po prozkoumání série V a dokonce za 80 let od využívání serie G

Josef Hrncirik,2018-03-13 19:15:22

Odpovědět


Novák bylo jen jeho krycí jméno. Ve skutečnosti to byl Nováček alias Novičok.

Josef Hrncirik,2018-03-13 21:45:12

Odpovědět

Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Petr Špak,2018-03-13 17:52:03

opet majici za ukol rozdmychavat nenavist k rusku a pripravovat nas abysme sli radostne do valky.

Odpovědět


Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Ivo Hlavůněk,2018-03-13 18:19:46

Typický kec bez důkazů. Nenávist k Rusku nemusí nikdo rozdmýchávat. Miliony mrtvých minulého režimu doma i v cizině prostě pokračují, copak se nějak změnila ta jejich přezíravost, pohrdání nebo záludnost?

Odpovědět


Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Martin Grajcar,2018-03-13 18:50:35

To nebyli Rusove, to byli Soveti (jak nas vzdy opravovala pancelka). Ty miliony maji na svedomi komousi, coz neni az tak daleko k soucasnym neomarxistum.

Jestli to byla false flag operace nebo ne, nevim, ale pokud by slo o "vzkaz Ruska civilizovanému světu", pak by se k nemu Rusko priznalo, coz se ale nestalo. Takze nevime nic.

Pokud bylo "Rozpoznání jedu [...] velmi obtížné", pak je tez mozne ze se nepovedlo. Opet nevim, ale je faktem ze s obtiznosti klesa spolehlivost.

Odpovědět


Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Vaclav Prochazka,2018-03-13 19:38:38

A nemá ty milióny mrtvých náhodou na svědomí Gruzínec Stalin? :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Martin Grajcar,2018-03-13 20:23:20

Ano, predevsim on. Ale neni to vina ani Rusu ani Gruzincu, je to vina vrazedne ideologie derivatu marxismu (ktera je opet na vzestupu, bohuzel v Evrope vic nez v Rusku).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Jaroslav Pešek,2018-03-14 08:09:56

Demokratické režimy taky způsobily smrt desítek miliónů lidí. Znamená to, že demokratická ideologie je stejně zrůdná? Neexistují špatné ideologie nebo národy. Existují jen špatní lidé.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

David Benedeki,2018-03-14 10:51:39

Tahle relativizace je nechutná. Nevím jestli to děláte z hlouposti nebo zlého úmyslu.
Za prvé komunistické režimi mají na svědomí násobně více životů - a nejen přímo mrtvých,ale i stovky milionů poznamenaných osudů.
Za druhé, i když demokratické režimy nejsou nevinné, aspoň jejich deklarované cíle nejsou primárně zavrženíhodné (narozdíl třeba o likvidace určitých společenských tříd).
A za třetí a především = špatné a zlé ideologie samozřejmě existují. A s oblibou je používají či vymýšlejí špatní lidé. Ale zlá ideologie může existovat, aniž by ji někdo praktikoval.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Vaclav Prochazka,2018-03-14 13:54:24

Jejna člověče naivní ....

Ideologie zřejmě nevymýšlejí špatní lidé, ale ideologie jsou využívány zpravidla mocenskými elitami. Cílem mocenské elity je udržet či rozvíjet svou moc. Pokud je úspěšná, pak není špatná, ale vždy se to zařídí tak, aby vypadali špatní ti, které vítězná mocenská elita porazila.

Ona demokracie není ideologie mocenské elity, která pro ni skýtá jisté výhody? Jaké jsou prosím deklarované cíle demokracie? Míním tím ve vztahu ven, ve vztahu k ostatním společenstvím? Vy jako věříte na nezištný export demokracie?

Podívejte se na blízký východ, na situaci v Africe po porážce toho zlého Kadáfího atp...

Vy jste šel někdy po lese a potkal ideologii? Nebo jste zašel do krámy a objednal jste si 2 metry dobré ideologie a 20 cm na záložky? A nebo naopak 3,5 kg zlé ideologie? Ideologie bez jejího praktikování existovat nemůže:-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Pavel Pavel,2018-03-14 19:59:25

A to jste si vycucal z kterýho prstu?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Vaclav Prochazka,2018-03-14 13:45:58

Plácáte:-)
Ideologie sama o sobě nemůže existovat a ani nikoho zabíjet....
Ideologie je mocenským nástrojem lidí. Zabíjejí pak lidé lidi ....

U nás za socialismu byl ideologickým heslem mír, pouštěli se bílé holubice jako jeho symbol, za prvního máje byla mávátka s nimi (kromě jiného). Podnikali se akce Z, kdy chlapíci z vesnice si zadarmo ve volném čase postavili kuželnu, školku a nebo kanalizaci ... Dnes za kapitalismu je ideologickým heslem konzum a spotřeba. Války se oficiálně vedou (USA) proto, aby byl ochráněn americký životní styl....
V rámci křesťanské ideologie byla na jednu stranu hlásána a propagována láska k bližnímu a na druhou stranu byly prováděny čarodějnické procesy ....

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Pavel Pavel,2018-03-14 20:14:41

... a proto si komunistické režimy mohou na svůj účet připsat multimilionové genocidy počínaje sovětským svazem, přes čínu, kldr až po kambodžu o rozvrácené polovině Afriky nemluvě, zatímco kapitalistické demokracie mnohem vyšší životní úroveň, mnohem lepší občanskou vybavenost a delší průměrnou délku života. Mimochodem, je vždycky srandovní pozorovat jak se bolševik snaží předstírat, že konzum a spotřeba nebyl vlastní právě komunistickým hnoji, ve kterém jsme žili. Akorát jaksi nebylo co konzumovat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Karel Rabl,2018-03-15 00:41:41

Nebyl váš tatínek redaktorem Rudého práva? Připomněl jste mi mé mládí tou vaší obhajobou Kapitalismu jen v obráceném gardu Bangladéž je také, "demokratický" kapitalistický stát, ale že by tam lidi žili a dožívali se vysokého věku jako na západě...A ty dvě světové války rozpoutali také státy, kde vládla ta Vaše "třídní" společnost a Čankajšek podporovaný Japonci měl na svědomí víc životů než Mao podporovaný Británií.Takže kapitalismus a imperialismus za komunismem (instalovaný v Rusku tajným Německým agentem zvaný Lenin) nijak nezaostával spíš bych řekl, že má na svědomí víc životů. Tím nechci obhajovat ani jednu ideologii, ale nedávejte třídní "demokratické" společnosti masku která je nepravdivá. Protože se může stát, že po třetí světové válce opět vznikne tentokrát doopravdy prvobytně pospolná "beztřídní" společnost švábů a želvušek. Pokud budeme slepě věřit VUML..pardon bezbřehému liberalismu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

David Benedeki,2018-03-15 16:13:40

Politika je věc živá, společnost složitá a informace neúplné a často špatně zpracovatelné.
Vyčítáte západním spojencům, že se spojili se Stalinem proti Hitlerovi? Vyčítáte Pinochetovi jeho puč? Vyčítáte Francouzskému litu Francouzskou revoluci? Husovi výlet do Kostnice? Všechny tyto kroky vedli k utrpení, ale věřím, že každý tento zlom by se dal obhajovat, že ti lidé v tu chvíli věřili, že přinejmenším volí menší zlo.

V Bangladeši se nedožívají takového věku a nemají takové pohodlí jako na západě. Ale díky kapitalismu, se tam dnes dožívají takového věku a jejich ekonomická situace je stejná jako měli lidí na západě v 50. letech. Celková ekonomická situace celého lidstva se neuvěřitelně zlepšuje. A je to díky kapitalismu. Víte snad o lepším způsobu alokace zdrojů? Možná že existuje, ale socialismus to určitě není, to už se dostatečně-krát vyzkoušelo.

Úplně přesně nerozumím, když používáte pojem třídní v uvozovkách. Co tím chcete říct? Odmítám náznaky, že obě světové války jsou přímým důsledkem kapitalismu. A také mi přijde absurdní, že chcete srovnávat počty mrtvých z komunistických diktatur s obětmi válek a kolonizací západních zemí. Pokud tedy nechcete tvrdit, že Churchil je zodpovědný za mrtvé ze Stalinových gulagů, protože s ním měl spojenectví. Nechám se ovšem přesvědčit daty.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Karel Rabl,2018-03-15 21:44:09

Ten Bangladéž jsem dal jako příklad mohl jsem uvést třeba miliardovou Indii nebo Pákistán kde také vládne tržní hospodářství s náznaky demokracie, jako třeba v Americe, kdy v šedesátých letech v New Yorku umrzlo za den o 60 bezdomovců víc, než bylo obvyklé protože nevyšly noviny. Alokace zdrojů s tím se dá souhlasit: dokud nejsou zdroje omezené proto se o ně válčí a právě díky válkám vznikl utopický pokus s komunismem(většina zakládajících "komunistických" vůdců studovala na západě třeba Pol Pot a Jeng Sari odpovědní za Kambodžskou genocidu studovali jak kapitalistům zakroutit krkem ve Francii a Norodom Sihanuk kambodžský král získal azyl u Husáka a genocidu ukončil až masivní nástup Viet kongu "komunistického" Vietnamu) a fašizmem.
Třídní jsem dal do uvozovek protože neexistuje beztřídní(kromě prvobytně pospolné společnosti), ale jde o to kdo tahá za nitky v pozadí a tedy vládne ostatním třídám,(králové, šlechta, církve oligarchové, mandaríni, úředníci nebo třeba vlastníci olejových či vojenských akcií, nebo prostřednictvím tajných služeb) jejímž výsledkem se řídí politika prostě silnější pes mr.dá.
Jaký je rozdíl mezi kolonií a Gubernií u obojího jde o ovládnutí určitého území "jiným" národem ať už o politickou či ekonomickou moc.
Gulagy okopčil Gruzínec Stalin od Angličanů, kteří jej měli už více než sto let v Africe a Austrálii(původně trestanecká kolonie).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Pavel Pavel,2018-03-17 17:21:22

Neměl byste čumět do zrcadla, když píšete komentáře. Vaše rodinná anamnéza tady opravdu ale opravdu nikoho nezajímá. Každopádně byste si měl dostudovat něco z historie: Státy které rozpoutaly druhou světovou válku, tedy nacionálně socialistické Německo a komunistické ruské impérium, tehdy nazývané sssr, opravdu ale oravdu nebyly demokratické ani kapitalistické. Byly to socialistické diktatury. Blábolem o tom jak byl Čankajšek "podporován" japonci, nebo že měl na triku víc obětí než krvavá zrůda mao, jste si vyloženě zesraI držku. Větší ideologickou srágoru jsem dlouho nečetl. To máte z arzenálu vašeho fotra, živícího se co by redaktor rudého práva?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Karel Rabl,2018-03-18 13:33:37

Cha cha teď jste si naběhl na vidle a kde chybí argumentace a pravdivá informace nastupují dezimformace a urážky takže Německo nebylo "Kapitalistické" kde tedy Hitler sehnal peníze na noci dlouhých nožů než se dostal k moci a následné válčení snad si nemyslíte že dělal sbírku mezi chudými lidmi a ne od velkokapitálu, především Amerického a domácího, (když jako kapitalista nezaměstnanému díky tomu uvaříte polévku a oberete jiné bohaté lidi(židy) a nazvete to nacionálním socializmem jste stále kapitalista). Američané také berou potravinové lístky a černoši jsou protěžováni přesto je neobviňuji z "komunismu" ani nacionálního socialismu mnohem levicovějšího chování, než třeba v Rusku.
A že CCCP rozpoutala světovou válku na to jste došel jak: na tom Vašem Liberáním školení, ale noví ideologové nemusí vždycky říkat pravdu, protože "pravdu" píše vždy jen vítěz a ta se může lišit od skutečnosti.
A i toho Maa(byl 2x ve vězení měl být popraven a vždy jej propustili) tam dosadili Angličané, kde také studoval, aby omezili vliv Japonska a zabrzdili vývoj v Číně stejně jako Lenin přišel udělat převrat z Německa aby Rusko vyřadilo ze hry v boji o Evropu.
A to nejsme u další zrůdné ideologie která má víc obětí, než všechny tři zde popsané dohromady a tou je náboženství. I když s Čankajšek tvářil že bojuje proti Japoncům jeho výsledky(stovky Čínských důstojníků přeběhly k Japoncům a hlavně obrovská korupce) tomu nenasvědčovaly.
Vy jste jistě neviděl Americký historický film o Číně Poslední Císař i ti lžou?
Víte také kolik zahynulo Číňanů při Japonském jediném bombardování Šanghaje vešmi napuštěným morem více než milión. Po takové zkušenosti se nedivím s ideologickým experimentem "komunismem".
Ale e Wikipedie píše o 300 tisíc a Japonská dokonce o třech tisících civilních objetích Japonské okupace tedy vyloženou lež.
A do zrcadla se dívám denně jedině tam se dozvím na rozdíl od masmédií nezměněnou pravdu či dokonce ideologickou lež z "Liberálního" institutu. A kdyby můj Fotr místo v Anglii seděl v Rudém právu dnes bych hlásal pro jistotu to co Vy a seděl bych místo Topolánka v nějaké moc dobře placené radě, či parlamentu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Karel Rabl,2018-03-18 14:06:52

Čankajšek byl dokonce v roce 1909 až 1911 členem Japonské armády a po pádu Císaře se vrátil včas aby se zúčastnil revoluce.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Karel Rabl,2018-03-18 16:04:19

Omlouvám se nebyly to vši,(z dobového tisku) ale blechy nakažené morem. A to že nejen Wikipédie "ohýbá" pravdu nejen o Čankajškovi bývalém Japonském vojákovi(úmyslně zatajuje oběti občanské války trvající více než 20 let) a Maovi je zase zveličuje na hlad či perzekuce by umřeli i za jiného režimu, je jen třešničkou na dortu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Oskar Zemcik,2018-03-18 18:35:36

Nevím jak Mao. Ale co si pamatuji tak nejhorším hromadným vrahem v dějinách měl být čingischán, měl mít na svědomí snad pětinu veškerého tehdejšího obyvatelstva (kdo se nepodrobil toho nechal povraždit). No a dnes se o něm točí hrdinské filmy...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

David Benedeki,2018-03-15 15:49:42

Takže ideologie "sekejte všem levákům levé ruce, protože levá ruka je ruka ďáblova" neexistuje dokud se jí někdo nerozhodne provádět, nebo pokud uznáme její existenci tak rozhodně není špatná. Chápu váš argument správně?
Pokud bych to zredukoval ideologii na jednu ideu/čin, tak tomu co tvrdíte rozumím, tak idea vraždy není zlo, dokud někdo někoho nezavraždí.

Za socrealismus byl ideologicky propagován mír, a na tom není nic špatného. Ale zároveň bylo uzákoněno, že komunistická strana (čili její názor), je správná a hlavní idea. A že lidé nedělnického původu jsou škůdci společnosti. Byla to z definice třídní společnost. A o je dle mého světonázoru zlo.

To že se i pod záštitou dobré idee (míru) harašilo zbraněmi je pak přesně problém toho, ze i demokratické a relativně svobodné společnosti dopouštějí špatných věcí. A že se ve jménu v zásadě dobrých ideologií páchá zlo. Ideologie se navíc vyvíjejí a tedy i degenerují k nepěkným koncům.
Vaše poznámka o křesťanských procesech s čarodějnicemi navozuje pocit, že jste v socialistické škole dával dobrý pozor - tohle bylo i mně předkládáno jako to hlavní, co křesťanství ve své podstatě znamená.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Vaclav Prochazka,2018-03-26 00:36:38

Jen několik poznámek:

1. Nikdo asi dnes nemá šanci objektivně zhodnotit, zda křesťanství jako mocenská ideologie v Evropě napáchalo víc škody než užitku ... Čarodějnické procesy jsou známou, ale okrajovou záležitostí.... Prostě tuto historickou epizodu máme za námi. V něčem byla dobrá, v něčem byla tragická....
2. Dnes máme uzákoněno, že je trestné "rozvracet ústavní zřízení", tj. ne zcela jasně jde o ochranu současného "demokratického" zřízení ...
3. Třídní společnost existovala vždy, existuje a bude existovat. Otázkou je, která třída je zrovna u moci a nebo spíše, která je zrovna zneužita elitou aspirující na moc ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Vojtěch Kocián,2018-03-13 19:57:24

Pokud to byli Rusové, tak to nebyl "vzkaz Ruska civilizovanému světu", ale "vzkaz Ruska svým agentům, aby nezlobili." Ti by vzkaz velmi dobře pochopili i bez přiznávání se. Hlavní důvod, proč by se k tomu Rusové nechtěli přiznat, je jasně vidět v diskuzích napříč internetem. Přesně o tyhle dohady jde ruským tajným službám ze všeho nejvíc.

Odpovědět


Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Josef Hrncirik,2018-03-14 06:18:27

Královštá britští biochemici velmi dlouho nemohli rozpoznat blokaci scetylcholinesterázy, dokud jim neporadil Martin Boland z australské Charles Darwin University aby oslavili velmi obtížné určení jedu.
Velmi jim přitom pomohlo tvrzení Johna Lamba z Birmingham University, že jed pronikal pomalu přes kůži, nebo vznikal v těle.
Také jim bylo nápadné, že fluorované fosfáty jsou již zcela běžné a nenápadné ve výrobnách hnojiv a pesticidů a že druhá složka binárního hnusu je přísně tajná.

Odpovědět


Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Petr Špak,2018-03-14 06:26:29

No kdyz to beres takhle tak ty neses vinu za vrazdu Horakovy a za vsechny popravy co komousi usporadali - co cech, to justicni vrah :)

Odpovědět


Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Pavel Hranický,2018-03-13 20:25:15

Jít radostně do války? Nepletete si náhodou zemi? Nevšiml jsem si, že by Nato pořádalo výlety strategických bombardérů bez ohlášení do vzdušného prostoru RF. Ani nepořádá cvičení o 100 000 vojácích včetně prostředků strategických sil. Nevím ani o žádné příležitosti, kdy by nejvyšší představitel kterékoliv evropské země varoval Rusko, že na něj namíří jaderné hlavice. To vše naopak provádí ruské ozbrojené síly v čele se svým velitelem Putinem. A má podporu 70% obyvatelstva. Takže pokud tady brojíte proti válce, tak pláčete na špatném hrobě.

Odpovědět


Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Petr Špak,2018-03-14 06:21:17

Tak to je snad vtip, NATO porada manevry kolem ruska s narusenim jeho VP neustale :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Josef W,2018-03-14 07:38:06

Můžete nějak konkretizovat, kdy naše (NATO) letadla nebo lodě narušily ruský vzdušný prostor, nebo jejich výsostné vody? Já si pamatuju jen na případy narušení vzdušného prostoru Litvy, Estonska, Turecka ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Jozef Gatial,2018-03-14 11:18:27

to slovicko "kolem" je dost dolezite

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Josef W,2018-03-14 13:58:57

Petr Špak píše o narušování.
"Kolem" je kolem, armáda RF zas pořádá manévry kolem nás (NATO).

Odpovědět


Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Vaclav Prochazka,2018-03-14 14:04:25

Jejna človíčku ...

NATO je samozřejmě pouze obranná organizace, která v čele s USA vůbec nedisponuje útočnými zbraněmi jako jsou letadlové lodě atp., že? :)
NATO operuje tisíce kilometrů od území všech svých členů a nepochybně to dělá jen proto, aby nezištně ochránila ty nebožáky co tam žijí před těmi zlými tyrany, které tam USA před lety dosadily k moci.
NATO rozhodně nebombarduje civilní cíle a nedělala to ani v Srbsku (nepochybně jsou zcela lživá tvrzení. že 60% bombardovaných cílů bylo civilní infrastruktura - mosty, školy, nemocnice), nebombardovala armády na ústupu a nestřílela jim nikdy do zad (Kuvajt x Irák) .....

A určitě jsou zlé pomluvy, že by měl hlavní člen NATO v Evropě přes 50 let základny, které mají status okupační armády, že? :))

Vy jste mimoň .... :)))

Odpovědět


Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Pavel Hranický,2018-03-14 14:46:25

A přesto platí vše z toho, co jsem řekl. NATO nevstupuje bez ohlášení do vzdušného prostoru RF. Nevyhrožuje Rusku jadernými zbraněmi. A operační základny USA na Evropském kontinentu nejsou okupační armády. Okupace to je to co proběhlo v 55 v Maďarsku, v 68 u nás a málem proběhlo v 88 v Polsku. NATO nikdy neokupovalo vlastní členskou zemi. Pokud nechápete ten rozdíl, pak to nejsem já, kdo je mimoň.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Lukáš Lavička,2018-03-14 16:07:56

Určitě?
Jako člen NATO, se dá předpokládat, že naše noviny budou přibarvovat zprávy v náš prospěch.
A nebudou nás informovat o narušení vzdušného prostoru RF letadly NATO
http://www.vlasteneckenoviny.cz/?p=185700

A celkem logicky se ndá předpokládat, že letecké síly NATO jež hlídají hranice NATO a RF semtam tu hranici nepřekročí. To je prostě blbost.

Jedna i druhá strana prostě provokuje, protože si uvědomuje, že narušení vzdušného prostoru není akt agrese ani v případě bombardéru (což Turek nepochopil)
https://hlidacipes.org/analyza-pravdu-maji-rusove-setrelenim-jejich-bitevniku-turecko-porusilo-mezinarodni-pravo/

A RF jsou žabaři oproti Turkům
http://rodon.cz/clanky/Politika/ma-turecko-dvoji-standardy-sestrelilo-ruskou-stihacku-za-naruseni-hranice-samo-vsak-nescetnekrat-narusuje-hranice-recka-5246

Jakto že nejsme zahlceni českými novináři o agresivitě Turků? O objektivitě všech novin se evidentně nemusíme hádat

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Josef W,2018-03-14 17:31:07

No tak "vlastenecké noviny", Sputnik a armádní Krasnaja Zvezda, přibarvují určitě. A to k žádnému narušení nedošlo a ani se určitě nechystalo. Tyhle lety podél hranic provádějí všichni, včetně Rusů (okolo skandinávie, Británie i Kanady a USA). Občas (rusové asi vždy) k nim je naveden stíhač "protistrany" a doprovází je. Samozřejmě válečnická ruská propaganda to vydává za "zabránění narušení ze strany agresora". Je potřeba domácí obyvatelstvo udržet v pocit ohrožení.
Ruské letouny ale mimo to občas "cvičně" skutečně a prokazatelně narušují vzdušný prostor pobaltských státu, Finska, nebo i Turecka. Máte vy nějaký důkaz, že by totéž dělalo NATO vůči Rusku?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Pavel Pavel,2018-03-14 20:04:24

"Tyhle lety podél hranic provádějí všichni, včetně Rusů" .. možná tak v alternativní realitě zdeformované svěračem psychopata puťky.
Skutečnost je trochu jiná: http://www.natoaktual.cz/sofie-obvinila-rusko-z-opakovanych-naruseni-bulharskeho-vzdusneho-prostoru-18r-/na_media.aspx?c=A160726_154040_na_media_m02

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Pavel Pavel,2018-03-14 20:06:00

Patřilo Lavičkovi.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Vaclav Prochazka,2018-03-14 19:24:07

Vážně nejsou základny USA v Německu od konce 2 sv. války okupační? Aha jak jsem hloupý... Jedná se pouze o přátelskou výpomoc, kterou altruisticky na území poraženého Německa umístila vítězná mocnost, asi kvůli jeho ochraně před emzáky, ne?:-)
A protože byla obava z emzáku opravdu důvodná, tak je tam těch vojáků do dneška na 60 tis., a jsou tam rozsáhlé sklady vojenské techniky, které jsou umístěny po celé Evropě a to i v Norsku. V západní Evropě je také zřejmě kvůli emzákům umístěno na 80 taktických jaderných hlavic, a USA řadový ochránci mají do dnešních dnů zakázány takové drobnosti, jako nakupovat otevřené nápoje mimo základnu a jsou mimo jurisdikci hotitelské země ....
A také kvůli těm emzákům je ta "nová" základna v Kosovu, kde je na 10 tis. vojáků:-)

Jojo a letadla jako Lockheed U-2 a nebo Lockheed SR-71 Blackbird měli amíci taky jenom proti emzákům a nikdy nenarušili vzdušný prostor Ruska:-)

V současné době není třeba vlastní země přátelského svazku okupovat, vše je humánně vyřešeno pomocí upraveného volného trhu, volně směnitelné měny, finančních spekulací a "povinných " nákupů hodnotné techniky (Pandur, Cassa, aj.) u našich západních přátel:-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Pavel Pavel,2018-03-14 20:00:34

A proto Němci protestovali, když USA omezovala počty základen a vojáků v Německu. :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Oskar Zemcik,2018-03-18 18:39:09

Německo je v tomhle zvláštní s tím že se musejí dodnes vyrovnávat s následky nacismu. Sposuta z nich je tudíž proti německým ozbrojeným silám.

Odpovědět


Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Jirka Niklík,2018-03-13 21:04:57

Od člověka vašich názorů bych čekal, že budete ruský postup spíš hájit, než zpochybňovat. Nezaslouží snad zrádce Ruska kulku do týla nebo něco ještě horšího?

Odpovědět


Re: Re: Klasickej utok pod falesnou vlajkou

Josef Hrncirik,2018-03-14 07:27:50

Commandos i Black Water v tom po rozkazu "Pryč s tyrany a zrádci všemi" mají zcela jasno.

Odpovědět


MI6 zastavilo výplaty vytěženému defektorovi a vyzkoušelo si na něm nikoliv jen zdarma vylepšené novičoky, aby odradilo své potencionální defektory.

Josef Hrncirik,2018-03-15 08:07:08

Odpovědět


Re: MI6 zastavilo výplaty vytěženému defektorovi a vyzkoušelo si na něm nikoliv jen zdarma vylepšené novičoky, aby odradilo své potencionální defektory.

Václav Dvořák,2018-03-15 23:05:43

Tomu říkám diskuze, dát si hotový názor už do titulku!

Do textu pak už jen přidáme, pokud je to třeba, umrlčí lebku a kalašnikova pro podpoření tvrzení! A to se počítá!

Odpovědět


Re: Re: MI6 zastavilo výplaty vytěženému defektorovi a vyzkoušelo si na něm nikoliv jen zdarma vylepšené novičoky, aby odradilo své potencionální defektory.

Josef Hrncirik,2018-03-16 07:24:24

Jen jedna z nepotvrzených alternativních hypotéz.
Lebku a AK-47 prosím dodejte.

Odpovědět


Skřípal, the defector of even (2n) type must GO!

Josef Hrncirik,2018-03-16 11:20:57

Odpovědět


Zdá se, že jeho popel již s vojenskými poctami již dávno bezpečně spočívá v neznámé vojenské základně.

Josef Hrncirik,2018-04-12 12:28:32

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz