Špatná zpráva? Život se možná na Zemi objevil díky gigantické srážce  
Výsledky geochemických experimentů v extrémním podmínkách naznačují, že srážka protoZemě s protoplanetou Theiou, ve které vznikl náš Měsíc, zásadním způsobem přispěla k obohacení zemského povrchu chemickými prvky, které jsou klíčové pro vznik života.

 

Jak si vypadala osudová srážka protoZemě s protoplanetou Theia? Kredit: NASA/JPL-Caltech.
Jak si vypadala osudová srážka protoZemě s protoplanetou Theia? Kredit: NASA/JPL-Caltech.

Jak častý je život ve vesmíru? Teoreticky obyvatelných planet je očividně ve vesmíru dost, takže to záleží na tom, jak výjimečné jsou události, které by mohly vést ke vzniku alespoň jednoduchého života. Proto jsou výsledky výzkumu petrologů americké Rice University spíše špatnou zprávou pro astrobiology a všechny fanoušky mimozemského života.

 

Rajdeep Dasgupta druhý zprava. Kredit: Rice University.
Rajdeep Dasgupta druhý zprava (stojí). Kredit: Rice University.

Rajdeep Dasgupta a jeho spolupracovníci totiž tvrdí, že většina atomů prvků, které jsou pro život zásadní, včetně klíčového uhlíku a dusíku, se na Zemi dostala z jiné planety. Jsou přesvědčeni, že protoZemě dostala pořádnou dávku těchto prvků v ultimátní a nejspíš výjimečné srážce s protoplanetou, ke které došlo před více než 4,4 miliardami let. Jde pochopitelně o tu legendární srážku, ve které vznikl náš Měsíc. Jejich výzkum uveřejnil časopis Science Advances.


Vědci jsou už dlouho přesvědčeni, že Země a další vnitřní planety Sluneční soustavy nemají dostatek volatilních prvků a molekul (volatiles), tedy takových, které mají nízké body varu a mají co do činění s kůrou či atmosférou planet či měsíců. Ukazuje to výzkum primitivních meteoritů. Nemohou se ale shodnout, jak a kdy se tyto prvky dostaly na Zemi. Dasgupta je přesvědčený, že jejich scénář je první, který kompletně odpovídá dostupným geochemickým dokladům.

Scénář se srážkou Země s protoplanetou. Kredit: Rajdeep Dasgupta.
Scénář se srážkou Země s protoplanetou. Kredit: Rajdeep Dasgupta.


Názor Dasguptova týmu vyplývá z jejich laboratorních experimentů s chováním prvků, které se odehrávaly za vysokých tlaků a teplot, a následných simulací. Je to jejich specialita, protože se věnují výzkumu geochemických reakcí, probíhajících v nitru planet. V uvedených experimentech ověřovali starší hypotézu, podle které se prvky a molekuly významné pro život dostaly na Zemi při srážce s protoplanetou, která měla jádro bohaté na síru.


Když Dasgupta a spol. dali dohromady výsledky experimentů a počítačových simulací s dostupnými daty o izotopech, poměrech sledovaných prvků, a také odhadech jejich celkových množství, tak dospěli k závěru, že dopravení volatilních prvků a molekul na Zemi nejlépe vysvětluje srážka Země s protoplanetou, které se říká Theia, a která měla jádro bohaté na síru a celkově byla bohatá na volatilní prvky a molekuly.


Dasgupta rovněž vede projekt CLEVER Planet financovaný NASA, v němž se zabývá výskytem volatilních prvků a molekul na exoplanetách podobných Zemi. Z jeho pohledu to ale vlastně až tak špatná zpráva nebude. Srážka protoZemě s protoplanetou bohatou na prvky významné pro život pro něj rozšiřuje možnosti, jak se takové prvky mohou dostat na obyvatelnou exoplanetu. Teď bude velmi zajímavé zjistit, kolik tak asi cizích planet může mít dostatek volatilních prvků a molekul a zároveň se vyznačovat obyvatelností.

Video:  Melting in Ridges, Subduction Zones by Rajdeep Dasgupta


Literatura
Rice University 23. 1. 2019, Science Advances 5: eaau3669.

Datum: 26.01.2019
Tisk článku

Související články:

Byl vznik života na Zemi nevyhnutelný?     Autor: Stanislav Mihulka (25.10.2013)
Kus mladé Země přežil dramatické zrození Měsíce     Autor: Stanislav Mihulka (18.06.2014)
Vznikly marsovské měsíce Deimos a Phobos v děsivé srážce planet?     Autor: Stanislav Mihulka (08.07.2016)



Diskuze:

Srážka?

Marcel Kovář,2019-02-07 08:48:53

lehátko [url=http://www.seznam.cz]seznam[/url]
https://www.seznam.cz/

Odpovědět

Záměr

Karel Rys,2019-01-28 18:39:57

Dobrý námět na sci-fi: Země měla slušné podmínky, ale chyběla spousta surovin, tak nám je sem pěkně v balíčku někdo starší a zkušenější poslal...

Odpovědět

Život ve vesmíru

Tomáš Novák,2019-01-28 16:03:39

Takže život je jen přímým výsledkem katastrofické kolize dvou velkých objektů?

Odpovědět


Re: Život ve vesmíru

Milan Krnic,2019-01-28 17:06:42

Svět je kauzální, a tedy nikoli.

Odpovědět

Řetězec příčin

Mojmir Kosco,2019-01-28 11:11:13

A následků .vesmir ve skutečnosti se snaží aby vznikla porcelánová miska a to od velkého třesku až po člověka .

Odpovědět

Pôvod síry

Palo Fifunčík,2019-01-28 09:39:30

O síre tu : https://cs.wikipedia.org/wiki/Izotopy_s%C3%ADry . Je to zaujímavé , lebo ako zdroj resp. pre prevahu izotopu S 32 na zemi sa predpokladá "spaľovanie kremíka" v supernovách typu II ...

Odpovědět


Re: Pôvod síry

Michal Lichvár,2019-01-29 10:26:50

mohlo by to znamenať, že Thea bol vlastne obal explodujuceho dvojcata Slnka?

Odpovědět

Voda

Richard Malaschitz,2019-01-28 09:38:34

To možno súvisí s iným nedávnym článkom, kde autori riešili záhada odkiaľ sa zobrala na Zemi voda, pretože v Slnečnej sústave pri vzniku planét by mala byť voda až pri Jupiteri a ďalej. Takže tiež mali teóriu, že celá planétka musela byť vymrštená zo vzdialenejších orbitál a musela sa zraziť so Zemou a tak priniesť vodu na Zem. Iné planéty (Venuša, Mars) mali asi iba vodu z komét.

Keď si človek uvedomí všetky tie súvislosti - ako sa dostala voda na Zem, prítomnosť Mesiaca ako ochrancu magnetosféry a ochrancu stabilnej rotácie, vznik inteligentného života po tak dlhom čase existencie života atď.... tak mu začína byť zrejmé, že iný inteligentný život vo vesmíre neexistuje.

Odpovědět

Ešte nemáme riadnu definíciu života

Anton Matejov,2019-01-28 05:12:27

Dané úvahy sa týkajú života veľmi podobnému nášmu životu.
Keď niektorí počítali vek života podľa Moorovho zákona a narastaniu zložitosti života pospiatky, vyšlo im že náš život je starý okolo 10 miliárd rokov! Teda riadne starší ako vek našej Zeme (okolo 4,5 miliárd rokov) a ešte riadne starší ako vek našej hviezdy okolo 5 miliárd rokov!
Dosť statickí sa predpokladá obyvateľnosť planét, podľa nášho života a vody v tekutom stave.
Ale naše počítače sa neuveriteľné stále zlepšujú. V roku 2015 prekonali mozog myši.
Predpokladá sa že okolo roku 2023 prekonajú ľudský mozog.
Možnosť stvorenia živej Umelej inteligencie aj z našich superpočítačov narastá.
Taký život už nemusí prioritne zaujímať obyvateľnosť planét na základe podmienok vody v tekutom stave. Varovali pred takým životom aj elitní ľudia ako Elon Musk,Stephen Hawking.
Teda aj naše elity pripúšťajú celkom reálne vznik života z našich výpočetovych techník a že sa zahráme na Bohov.
ľudia budú mať strach z možného prevratu strojov. Na danú tému už vydali stovky diel autori Sci-Fi.
Taká umelá inteligencia nemusí dobre pochopiť ľudstvo. Tiež asi budú žiadať emancipáciu, aby nerobili otrocké výpočty pre ľudí, tiež sa budú báť, že ich ľudia vypnú. Nedajú im dostatok energie.
Tak ma napadla možnosť, že ľudstvo sa skryje pred takým životom! Stvoríme im ich vlastný digitálny vesmír!
Asi im vložíme nejakých desatoro prikázaní! A jedno bude znieť...Nespomenieš meno božie-ľudstvo nadarmo!
Aby sme spomalili objavenie nášho sveta. Tých lepších o ktorých dospejeme k názoru, že nebudú predstavovať pre ľudstvo nebezpečenstvo možno reštartujeme do nového neba - nášho sveta.
Teda ani stvorenie nášho života vyspelou mimozemskou civilizáciou alebo bohom sa nedá vylúčiť. Ani by som sa nečudoval, že sa pred ľudstvom sa vyspelé mimozemské civilizácie, alebo Boh schovali.
Veď aj naše súčasné veľmoci horučkovito vyvíjajú stealth techniky neviditeľnosti, rôzne maskovanie a podobne.Zdokonaľujú šifrovanie, veď už definujeme aj pekne veľký zoznam PC vírusov. Ale aj tie najlepšie šifry často padnú a dešifrovanie rozhodovalo aj posledné dve svetové vojny! V živote založenom na konkurencie majú výhodu tí čo sofystikovanejšie špehujú. USA neustrážili ani tajomstvo výroby atómovej bomby! A mohli to vyvíjať v púšti a projekt strážilo cez 20 000 agentov FBI! Nie je mesiac, čo by neprepukol v našej dobe nejaký špehovací škandál.
Takto približne by som vysvetľoval Fermiho paradox! Vyspelé civilizácie sa pred menej vyspelými civilizáciami skrývajú rôznymi stealth technikami, aby sme ich neodšpehovali! Našu civilizáciu by mohli aj rýchlo zničiť nové prevratné technológie! Ak by väčšina ľudí disponovala energiou a výrobkami v sile niekoľkých jadrových bômb. Čo asi na to rôzni diktátori, náboženskí fanatici, teroristi, mafie, sebevrahovia? Ľudstvo ešte právne a svojím usporiadaním nedospelo k novým prevratným technológiam, alebo božským technológiam!
Veľa ľudí statickí predpokladá, že život musí byť na planétach, kde je voda v tekutom stave.
Pokročilé a vyspelé civilizácie predsa pôjdu tam kde je dostatok atraktívnej energie a dôležitých kovov a svoje biotopy si tam poľahky zostroja!

Odpovědět

Theia

Palo Fifunčík,2019-01-27 07:17:42

Mňa by zaujímal pôvod protoplanéty Theia a ako sa táto samotná planéta obohatila o volatilné prvky ?

Odpovědět


Re: Theia

Milan Krnic,2019-01-27 09:08:48

Hypotéza zní, že planety vznikají v protoplanetárním disku.
Miroslav Brož - Protoplanetární a cirkumstelární disky (Pátečníci 21.9.2018)
https://www.youtube.com/watch?v=jbBh89NpNfQ
Pokud chcete přesně vědět, jak vnikla planeta se sirným jádrem, atp., tak to nevíme.

Odpovědět


Re: Re: Theia

Palo Fifunčík,2019-01-27 09:21:43

Dakujem za upresnenie . No ja to však viem naprosto presne . Môžu za to pekelné mocnosti . Je to napísané na informačnej tabuli pri kráteri sopečného kopca Velký Rudný , kde sme boli na výlete . Tam sa uvádza doslova
citujem : "pekelné mocnosti dštili oheň a síru " ... :)

Odpovědět


Re: Theia

Petr Kr,2019-01-28 08:12:54

Protože planety vznikají v protoplanetárních discích, mohla se Theia zformovat jedině v oblasti vnitřních planet Slunce. Tedy někde blízko oběžné dráhy Země, jinak by podle této teorie nebyla na kolizním kurzu se Zemí. Takže jednoznačně, když měla hodně pekelné síry, neměla jí naše matička, která se rodila v "nebi". Je to tak jednoduché.

Odpovědět


Re: Re: Theia

Palo Fifunčík,2019-01-28 09:23:08

Otázka je , či "náš" mesiac je na tom čo sa obsahu síry týka rovnako ako zem po zrážke s Theiou , a či sa odlúčená časť z ktorej mesiac vznikol stihla o síru obohatiť tiež ?

Odpovědět


Re: Re: Re: Theia

Petr Kr,2019-01-28 13:21:15

Já bych spíš viděl otázku, zda nás vůbec nějaké Theia polechtalo.

Odpovědět


Re: Re: Theia

Milan Krnic,2019-01-28 17:03:57

Hloupost. Zkuste se podívat na přednášku, na kterou jsem odkazoval výše.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz