Kus mladé Země přežil dramatické zrození Měsíce  
Ačkoliv se Země krátce po svém vzniku nesmírně divoce srazila s protoplanetou Theia, neroztavila se asi tehdy na kouli lávy úplně celá. Zdá se, že část Země přežila z nejstarších časů, i když to musela být opravdu šílená srážka.


 

Zvětšit obrázek
Srážka protoZemě s Theiou. Kredit: NASA/JPL-Caltech.

Jak jistě každý ví, náš pozoruhodný a všemi obdivovaný Měsíc vznikl při příšerné katastrofě planetárních rozměrů. Pár desítek milionů let po vzniku Sluneční soustavy se mladičká Země střetla v osudové srážce s protoplanetou o velikosti dnešního Marsu, jménem Theia. Z chaosu zničující exploze se vynořila planeta Země v dnešní velikosti a ze zbylých trosek se záhy zformoval Měsíc, naše prakticky jediná, zato ale pořádně veliká oběžnice. Teď se ukazuje, že srážka protoZemě s Theiou možná nebyla tak divoce zničující, jak jsme si doposud představovali.

 

Zvětšit obrázek
Jedna z variant pradávného dramatu.
Kredit: Muriel Gottrop. Wikimedia Commons.

Stávající modely dramatického vzniku Měsíce počítají s tím, že se ve srážce celá protoZemě roztavila na kouli žhavé lávy, která se pak promíchávala. Když pak naše planeta vychládala, tak se postupně obnovila vnitřní struktura s jádrem, pláštěm a zemskou kůrou, která by měla obsahovat všude víceméně stejný obsah radioaktivních izotopů.

 

 

Zvětšit obrázek
Sujoy Mukhopadhyay. Kredit: Harvard University.

Geochemik Sujoy Mukhopadhyay z Harvardu a jeho spolupracovníci s tím ale nesouhlasí. Na různých místech světa odebrali vzorky zemského pláště a zjistili, že poměr helia-3 k neonu-22 je mnohem vyšší ve svrchní části pláště. Stejně tak se lišily i poměry xenonu-129 ku xenonu-130. A to si žádalo vysvětlení. Mukhopadhyay před pár dny na Goldschmidtově konferenci (2014) v kalifornském Sacramentu prohlásil, že jde o zatím nejpřesvědčivější doklad neúplného roztavení protoZemě při dávné srážce s Theiou. Část původní Země prý mohla srážku přežít, aniž by se změnila v lávu. Časem vytvořila svéráznou vrstvu v zemském plášti a teď nám mate výpočty a romantické představy o zběsilé minulosti Měsíce.

 

Daniel Herwartz. Kredit: Georg-August-Universität Göttingen.

Podle Daniela Herwartze Univerzity v Kolíně nad Rýnem to je nářez, protože se v takovém případě můžeme dozvědět víc o nejdramatičtější události v dějinách rodné planety, nepočítáme-li její samotný vznik. Herwartz se svým týmem před pár dny představil výzkum poměrů izotopů kyslíku ve vzorcích z Měsíce, v němž vědci potvrdili hypotézu Obrovské srážky Země s Theiou. V měsíčních horninách našli mírně odlišný poměr kyslíku-17 a kyslíku-16, což je podle nich způsobeno příměsí trosek Thei v měsíčním materiálu. Podobná měření vzorků z hornin původní protoZemě by mohla prozradit víc o tom, jak naše planeta vypadala před srážkou a také víc o rozprášené Thei. Mimochodem, i Herwartz a spol. teď prezentovali své výsledky na Goldschmidtově konferenci v Sacramentu.

 

 

Lunar rocks show evidence for collision of Earth and Planet Theia Formed our Moon. Kredit: The Cosmos News.


The making of Earth and Moon. Kredit: National Geographic.

 

Literatura

NewScientist 11. 6. 2014, Wikipedia (Giant impact hypothesis).

 

Datum: 18.06.2014 15:20
Tisk článku

Související články:

Pěkný úlovek: Vědci vystopovali první superzemi ve vázané rotaci     Autor: Stanislav Mihulka (05.04.2024)
Měsíc by se mohl stát gigantickým detektorem gravitačních vln     Autor: Stanislav Mihulka (26.03.2024)
Nový soukromý modul dosedl na povrch Měsíce     Autor: Vladimír Wagner (23.02.2024)
Voda na Měsíci - změna v chápání historie     Autor: Josef Pazdera (16.02.2024)
Indický modul dosedl v blízkosti pólu Měsíce     Autor: Vladimír Wagner (25.08.2023)



Diskuze:

Co se stalo s protoplanetou Theia po srážce?

Jan Krásenský,2014-06-20 16:28:35

Většinu materiálu absorbovala Země a z části vznikl Měsíc? Zbyla z ní opravdu jen "troška", která nás čas od času stíhá coby roj meteoritů? Lze odhadnout který to je? Zbyla z ní větší část, která skončila v hlubinách vesmíru, v pásu asteroidů nebo ve Slunci? Jestliže se výrazně zvětšila hmotnost Země, jaký to mělo vliv na její oběh okolo Slunce a excentricitu dráhy?

Odpovědět

Ja som našiel ešte jednu teóru vzniku Mesiaca

Anton Matejov,2014-06-19 09:20:18

V prípade vzniku nášho Mesiaca v podstate ide o to , že si ho nemohla pritiahnuť naša Zem a ešte získal viazanú rotáciu. Potvrdili to aj simulácie na superpočítačoch. Simulácie na počítačoch ale tiež potvrdili možnosť, že mohol vzniknúť náš Mesiac zrážkou s hypotetickou planétou Thea s našou Zemou, pod neakým uhlom. Vymrštený roztavený materiál sa neskôr skondenzoval na obežnej dráhe do podoby nášho Mesiaca.
A získal tak aj viazanú rotáciu!

Moja ďalšia teória (ani neviem, či niekto podobnú teóriu navrhol) je:
V blízkosti obežnej dráhy Zeme sa zrazili dve planéty Thea 1 a Thea 2. Zražka týchto planet ich vzájomne rozbila a niečo roztavila. Niečo z ich materiálu spadlo na našu Zem a niečo uniklo do vesmíru. To čo po tejto zrážke ostalo na rozptýlilo na obežnej dráhe našej Zeme a neskôr sa skondenzovalo do podoby terajšieho Mesiaca. A náš Mesiac mohol tak získať aj viazanú rotáciu.
Uvedomujem si síce že je to malo pravdepodobne, ale určite možné. V našej Slnečnej sústave boli početné zrážky a prečo by sa nemohla stať aj náhodné zrážka v blízkosti našej Zeme? Je iba možno o niečo menej pravdepodobná ako zrážka jedného telesa Thea pod určitým uhlom.
Táto teória ale musí spĺňať podmienku, že planety Thea 1 a Thea 2 vznikali blízko zóny kde vznikala aj naša Zem, alebo v Zóne veľmi podobnej.
Vysvetľovalo by to potom niektoré nezrovnalosti, ako aj nezrovnalosti naznačené v článku, napríklad...
Na různých místech světa odebrali vzorky zemského pláště a zjistili, že poměr helia-3 k neonu-22 je mnohem vyšší ve svrchní části pláště. Stejně tak se lišily i poměry xenonu-129 ku xenonu-130...

Nájde sa niekto kto mi danú teóriu napadne, spochybni?

Odpovědět


5. element

Josef Šoltes,2014-06-19 15:14:43

A já bych si vsadil na to, že měsíc vznikl jako pozůstatek strašlivého zla, které chtělo zničit naši civilizaci a na poslední chvíli mu v tom zabránil 5. element. Bohužel lidstvo to strašlivé zlo ke zničení nepotřebovalo a málem se následně odrovnalo samo. A cyklus se opakuje...

Odpovědět


Nová teorie nesmí být v rozporu se známými fakty

Pavel A1,2014-06-20 18:48:23

Každý může navrhnout novou teorii, ale ta teorie aspoň nesmí být v rozporu se známými fakty, ideálně by měla předpovědět nějakou novou skutečnost.

Podívejme se, co vedlo astrofyziky k teorii vzniku Měsíce srážkou s Theiou:

- Měsíc se od Země vzdaluje, tedy dříve byl blíže. Ale podle zákonů nebeské mechaniky nemohl vzniknout roztžením rychle rotující Země, protože nikdy nemohl být blíže než 100km k zemskému povrchu.
- Izotopové složení prvků na Měsíci se téměř shodné, jak na Zemi, tedy měl vzniknout v podobné vzdálenosti od Slunce jako Země
- Ale chemické složení Země se od Měsíce výrazně liší. Země má obrovské železné jádro a téměř žádnou pevninskou kůru, Měsíc je naopak téměř celý z minerálů pevninské kůry a má nepatrné železné jádro, pokud vůbec nějaké má. Tedy měsíc musel vzniknout někde jinde než Země.
- Ve srovnání s Venuší a Marsem má Země opět strašné málo pevninské kůry. Zatímco na Venuši a Marsu tvoří pevninská kůra několik set kilometrů silnou krustu pokrývající celou planetu, na Zemi pevninská kůra pokrývá jen necelou třetinu povrchu v tloušťce několik desítek kilometrů.

Teorie vzniku Měsíce srážkou s Theiou všechna tato fakta vysvětluje. Při srážce došlo ke sloučení železných jader obou planet, proto má Země jádro tak veliké, naopak kůra obou planet byla vymrštěna na oběžnou dráhu a zformovala Měsíc, proto má Měsíc malé jádro a Země málo pevninské kůry. Nicméně, aby k tomuto mohlo dojít, musely se obě planety srazit s malou vzájemnou rychlostí. A i to tento model vysvětluje. Theia byla trojanem Země, nicméně gravitační poruchy ostatních planet ji natolik posunuly z její dráhy, že narazila do Země. Tato událost má docela velkou pravděpodobnost.

Oproti tomu vaše teorie nedokáže vysvětlit shodné izotopové složení Země a Měsíce a stejně tak nepoměr velikosti jádra a kůry obou těles (po srážce by se jádra obou planetek spojila a naopak kůry by byly vrženy na Zemi, takže by naopak mela mít Země podle této teorie více kůry než Měsíc).

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz