Zlý sen novináře? Umělá inteligence Tobi napsala 40 tisíc článků za 5 minut  
Umělé inteligence v redakcích zatím dělají tu nejvíce monotónní a nudnou práci. Jsou ale velmi výkonné, bezchybné a nikdy se neunaví ani nepropadnou depresi. Jak asi bude vypadat blízká budoucnost médií v digitálním věku?
Jsme na dohled konce lidských novinářů? Kredit: CC0 Creative Commons.
Jsme na dohled konce lidských novinářů? Kredit: CC0 Creative Commons.

Když se mluví o tom, že roboti a umělé inteligence nahradí lidské zaměstnance, tak se tím obvykle nemyslí novináři nebo podobné profese. Přesto ale již existují neuvěřitelné umělé inteligence, které v určitém ohledu nahradí nikoliv jednoho, ale celý početný tým novinářů. Umělá inteligence Tobi, která je šikovná na psaní textů, na sklonku roku 2018 sepsala pro velký mediální dům Tamedia téměř 40 tisíc článků o výsledcích voleb ve Švýcarsku. Zvládla to za 5 minut.

 

Sídlo agentury Reuters, Londýn. Kredit: GhostInTheMachine / Wikimedia Commons.
Sídlo agentury Reuters, Londýn. Kredit: GhostInTheMachine / Wikimedia Commons.

Tobi zpracoval volební výsledky pro každý z 2 222 okrsků ve Švýcarsku, jak ve francouzštině, tak i v němčině. Podobné umělé inteligence jsou přitom dostupné už téměř celé desetiletí a stávají se stále běžnějšími. Například díky programu Heliograf může The Washington Post od roku 2014 denně pokrývat asi 500 volebních klání, stejně jako lokální sportovní události nebo byznys.


Podle Damiana Radcliffeho z americké University of Oregon je v současné době v newsroomech po světě vidět rostoucí náklonnost k novinářským umělým inteligencím či k robožurnalismu. Tyhle systémy nabízejí rychlost a přesnost, což odpovídá poptávce dnešní doby. Nicméně, podle novinářských organizací by takové umělé inteligence alespoň zpočátku neměly nahrazovat lidské reportéry či editory, ale pomáhat jim s tou nejvíce monotónní prací, jako je zpracování sportovních výsledků.


Umělé inteligence se objevují v celé řadě redakcí a někdy jsou velmi zajímavě specializované. Norská zpravodajská agentura NTB má bleskurychlou inteligenci, která zpracuje sportovní výsledky do 30 sekund. V Los Angeles Times si vyvinuli quakebota, čili zemětřesnou inteligenci, která rychle pracuje s informacemi o četných zemětřeseních v této části světa. Podobný automatický systém mají i na zprávy o vraždách.

 

Los Angeles Times.
Los Angeles Times.

V poslední době už ale nejde jenom o automatizovanou rutinu. Zpravodajská agentura Reuters nedávno oznámila spuštění systému Lynx Insight, který používá automatizovanou analýzu dat k vystopování trendů a doporučuje novinářům, o čem by měli psát. Deník Atlanta Journal-Constitution zase použil sofistikovanou umělou inteligenci na zpracování a detailní analýzu velkého souboru dat o 450 lékařích, kteří se dopustili nevhodného sexuálního chování.

 

Dosavadní zkušenosti potvrzují, že čtenáři jsou ochotní akceptovat texty psané umělými inteligencemi, pokud jsou takto označené. Výzkumné studie ukazují, že v lidé v takovém případě nepochybují o kvalitě textů. V jiném výzkumu zase byly články umělých inteligencí hodnocené jako přesvědčivější, i když texty lidských autorů byly považovány za čtivější.


Specialistka na datovou novinařinu Meredith Broussard z New York University se zatím neobává, že by v redakcích médií propukla robokalypsa. Mediální boti řeší hlavně nudné a repetitivně úkony. Přesto ale přetrvávají obavy z toho, že umělé inteligence nepříznivě zasáhnou lidské novináře, například na jejich platech. Čas ukáže, kam se média budou vyvíjet dál.

Literatura
Phys.org 10. 3. 2019.

Datum: 15.03.2019
Tisk článku

Související články:

Umělá inteligence Shelley píše hororové texty. A je v tom dobrá     Autor: Stanislav Mihulka (27.10.2017)
Mohou být umělé inteligence depresivní a mít halucinace?     Autor: Stanislav Mihulka (11.04.2018)
Nová umělá inteligence je výkonnější, když spí a sní     Autor: Stanislav Mihulka (16.02.2019)



Diskuze:

Již jsem psal několikrát,

Karel Ralský,2019-03-16 21:10:48

že "největším nepřítelem" jsou občané vlastního státu a ti kdo vnášejí chaos(nejen ve vlastní zemi ale i mezi spřátelenými(viz "brextit Anglie") zeměmi kvůli nadměrnému zisku) a to nejen CIA,BIS nebo KGB ať už jsou důvody jakékoliv si neuvědomují, že tím vlastně posilují Asijské křídlo zejména Čínu a muslimy kteří se brání útokům ještě větším semknutím a pak jim doopravdy budou k obsazení stačit čepice namočené v betonu jak to říkal už jeden z mých vzdálených předků.
Například pouhé zpomalení pomocí virů "spřátelených" počítačů díky" lepšímu prodeji sovtwaru či hardwaru (nebo kvůli politice či "veřejné lži" nebo polopravdě) aby byl větší zisk značně zpomalí v celkovém součtu celou západní ekonomiku a na předražené programy nebo "kur_V_ítka" či nerozebíratelnost nebo neopravitelnost ve spotřebičích je nutno dělat déle a uvědomělý občan místo do vlastního vzdělání a posun techniky o kousek dopředu jen kupuje věc která mu mohla ještě roky sloužit.

Odpovědět


Re: Již jsem psal několikrát,

Milan Krnic,2019-03-17 08:20:53

Píšete, děti jsme chtěli poslat na vysokou školu, ale odešla nám doma pračka a televize a počítač se ukrutně zpomalil, koupili jsme nové, na školu peníze nezbyly. :)
Celou ekonomiku, posvátný ekonomický růst, vede jen víra obyvatel v hodnotu nutně stále ve větší míře vyráběných produktů, ale vězte, že bez toho bychom moc pokroku neudělali.

Odpovědět

..

Jan Balaban,2019-03-16 11:43:41

Na Slovensku nevidím problém nahradiť novinárov umelou inteligenciou. Obávam sa, že by stačilo aj IQ húpacieho koníka.

Odpovědět


Re: ..

Viliam Korec,2019-03-16 16:09:40

Prečo hádžeš všetkých novinárov do jedného vreca?! Zamysli sa: keby sme podľa Tvojej reakcie mali všetkých Slovákov hodiť do jedného vreca, vieš ako by sa to vrece volalo? ...
Dve odporúčania do budúcnosti:
1. Najskôr rozmýšľaj a až potom píš!
2. Čítaj aj seriózne články v kvalitných médiách a nie bulvár a konšpiračné webnoviny.

Odpovědět


Re: Re: ..

David Oplatek,2019-03-16 17:09:13

Ach ta histerie :)

Odpovědět


Re: Re: ..

Jan Balaban,2019-03-16 19:17:35

To je záver z hlbokých úvah, denno denne potvrdzovaný. Platí to na drvivú väčšinu slovenských novinárov. Daj mi odkaz na kvalitné slovenské médium s necenzurovanou diskusiou a hneď mi bude jasná tvoja orientácia.

Odpovědět


Re: Re: ..

Alexandr Kostka,2019-03-17 03:59:34

Vy na Slovensku máte nějaká nezkorumpovaná a seriózní média? Pokud ano, tak je co závidět, my v ČR rozhodně nic takového nemáme.

Odpovědět


Re: Re: Re: ..

Milan Krnic,2019-03-17 08:18:29

Jak se pozná takové nezkorumpované a seriózní médium?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: ..

Alexandr Kostka,2019-03-17 09:46:17

Zveřejňováním ověřitelně pravdivých informací? Srovnejte třeba s manipulativními aktivistickými "dokumenty" ČT.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: ..

Milan Krnic,2019-03-17 10:02:37

A znáte nějaké médium, které toto bezezbytku činí, a je tedy důkazem, že to lze?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: ..

Alexandr Kostka,2019-03-17 15:41:13

V ČR rozhodně ne. Proto jsem se ptal, jestli to mají na Slovensku.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ..

Jan Balaban,2019-03-18 18:34:47

Na Slovensku je len jednostranná cenzurovaná demagógia. Teraz skúšam stránky v češtine, ktoré majú server mimo Česko https://aeronet.cz/news/

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ..

Milan Krnic,2019-03-18 21:11:23

Pane Kostko, kdekoli, nejen v ČR.
Pane Balabane, pobavilo, do diskuze o "ověřitelně pravdivých informací" v médiích alternativní (jen zatím nevíme z jaké dimenze) aeronet :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ..

Jan Balaban,2019-03-19 07:16:09

Je treba použiť kritické myslenie. Hlavne neveriť médiám v nadnárodnom vlastníctve.

Odpovědět

Jistě je tam použit i algoritmus

Karel Ralský,2019-03-16 02:46:24

z lhaní nebo zatajování skutečností, či překrucování pravdy, jinak by to nemělo v dnešních poměrech smysl, jen vyvracení podobných informací od "takového redaktora" by bylo mnohem těžší neboť by vás umlátil nepodstatnými byť částečně "pravdivými" argumenty a musela by se proti tomu nasadit jiná mnohem lepší umělá "inteligence" což je nereálné už z toho důvodu kdo vládne světu informací, lze v nejzašším případě odpojit i pravdivý oponující zdroj.

Odpovědět


Re: Jistě je tam použit i algoritmus

Petr Nováček,2019-03-16 17:41:49

Fakta mohou být k ničemu, pokud je subjekt demoralizován. Podrobně to popisuje Yuri Bezmenov, který přeběhl od KGB do USA a vyzradil taktiku demoralizace:

https://www.youtube.com/watch?v=y3qkf3bajd4&feature=youtu.be&t=4364

Proces je popsán zde s českými titulky:
https://www.youtube.com/watch?v=YB9e857sZSM

Odpovědět


Re: Re: Jistě je tam použit i algoritmus

Karel Ralský,2019-03-16 21:30:20

Ano má pravdu Yuri Bezmenov, že nejvíce rozvracejí nejen Ameriku vlastní tajné služby a polovojenské soukromé či neziskové organizace zejména ty s
"podporou státu" vysokých úředníků a Oligarchů.

Odpovědět


Re: Re: Re: Jistě je tam použit i algoritmus

Milan Krnic,2019-03-17 08:18:14

Nahoře píšete, že občané vlastního státu. To už máte jednodušší určit ty, kteří za to nemůžou.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz