Umělá inteligence Shelley píše hororové texty. A je v tom dobrá  
I remember his face in a look of horror, and it was agony and malice. I was trapped. I was trapped in this hospital bed.
Hororová inteligence Shelley. Kredit: Media Lab / MIT.
Hororová inteligence Shelley. Kredit: Media Lab / MIT.

Poslechněte si tohle: „I remember his face in a look of horror, and it was agony and malice. I was trapped. I was trapped in this hospital bed.“ Kupodivu to není začátek příběhu od Stephena Kinga, ani jiného renomovaného autora temných vizí. Jde o začátek textu od nové umělé inteligence jménem Shelley, kterou zprovoznili lidé ze slavné Media Lab Massachusettského technologického institutu. Očividně je očaroval blížící se Halloween, k němuž se hororová inteligence krásně hodí.

 

Iyad Rahwan. Kredit: MIT.
Iyad Rahwan. Kredit: MIT.

Iyad Rahwan z Media Labu a jeho kolegové si zahrávali s Halloweenem už loni (2016). Tehdy spustili Nightmare Machine, umělou inteligencí poháněný generátor strašidelných obrázků. Media Lab tehdy získal přes 2 miliony ohlasů od lidí z celého světa. Nightmare Machine se stala jedním z prvních projektů umělé inteligence, které čelily zásadní výzvě – dokáže umělá inteligence nejen detekovat, ale i vyvolávat u lidí extrémní emoce? Jako je například strach?

 

Media Lab.
Media Lab.

Nadešel čas Halloweenu roku 2017 a mágové z Media Lab vypustili do světa autorku hororových textů Shelley. Je to umělá inteligence s hlubokým učením (deep-learning), kterou vychovali na tajemných příbězích ze subredditu r/nosleep. Teď už je Shelley dospělá a ve svém psaní je vlastně docela podobná své slavné viktoriánské jmenovkyni a patronce Mary Shelley. Inspiraci totiž Shelley nachází v útržku textu, kolem něhož pak temná mysl umělé inteligence vystaví příběh.


Jak ale zdůrazňují autoři Shelley, jejich hororová inteligence miluje lidi a to nejen k večeři. Velmi ráda s lidmi píše příběhy a inspiruje se jejich nočními můrami. Jestli chcete se Shelley tvořit, tak se jí ozvěte, nejlépe přes twitterový účet @shelley_ai. Z textů, které Shelley napíše s lidskými příznivci, možná vznikne první antologie hybridních hororových příběhů lidské a umělé inteligence. A jak taková inteligence vlastně píše? Podle všeho si to užívá. Přesvědčte se sami na webu Shelley.

Video:  Shelley the AI horror writer that pens hair-raising tales


Video:  The Social Dilemma Of Driverless Cars: Iyad Rahwan


Literatura
New Scienist 24. 10. 2017.

Datum: 27.10.2017
Tisk článku

Související články:

Umělá inteligence DeepCoder sama programuje vykrádáním jiných programů     Autor: Stanislav Mihulka (26.02.2017)
Umělá inteligence si tipne recept na jídlo jen podle fotky     Autor: Stanislav Mihulka (22.07.2017)
Umělé inteligence si brousí drápy na hráče StarCraftu     Autor: Stanislav Mihulka (13.08.2017)



Diskuze:

Děsivé obrázky

Vojtěch Kocián,2017-10-28 12:08:18

Spousta obrázků jako z nočních můr už dávno vznikla jako chyby v animacích počítačových her. Jestli za tím stojí probouzející se Skynet, posuďte sami ;-)
http://www.dorkly.com/post/82367/20-horrid-abominations-birthed-by-videogame-glitches
Můj favorit je tohle:
https://www.si.com/extra-mustard/2017/03/17/mlb-the-show-17-face-bug-oh-god-no-why

Odpovědět

Jan Balaban,2017-10-28 07:05:08

V poslednej dobe sa množia články o využívaní umelej inteligencie. Naozaj existuje umelá inteligencia? Dostal niekto za to Nobelovu cenu?

Odpovědět


Re:

Vojtěch Kocián,2017-10-28 12:19:52

Jestli existuje umělá inteligence, záleží na tom, jak ji definujeme.
Nobelovu cenu za ní nikdo nedostal a ani nedostane, protože nespadá do žádného z oborů, kde se Nobelovy ceny udělují. Možná ji někdo mohl dostat zprostředkovaně za úspěšné nasazení umělé inteligence v některém z těchto oborů. Třeba diagnostický program pro lékaře nebo analytický systém, který pomůže s pochopením struktury vesmíru.

Odpovědět


Re: Re:

Jan Balaban,2017-10-28 16:40:39

Možno Nobelovu cenu za mier. Ak bude naozaj inteligentná, tak musí byť pacifista.

Odpovědět


Re: Re:

Milan Krnic,2017-10-28 23:09:11

Inteligence je definovaná vcelku obstojně. Slovo "umělý" také.
Umělou inteligenci chápu jako složený význam. Jak také jinak.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Vojtěch Kocián,2017-10-29 06:31:05

Tak to právě v jazyce nefunguje. Takový kuchyňský robot nemá s robotikou nic společného, arašídové máslo není máslo, umělá ledvina je zatím bohužel jen hodně chabá náhražka té pravé a o virtuální realitě škoda mluvit. Pojem umělá inteligence se začal v souvislosti s reálnými aplikacemi používat už dávno u počítačových her. Je tam natolik zažitý, že těžko budete přesvědčovat jeho uživatele, že když ten primitivní skript nemá s klasicky pojatou inteligencí nic společného, tak by se mu nemělo říkat umělá inteligence.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Milan Krnic,2017-10-29 07:24:49

Naštěstí tématicky samotná definice umělé inteligence zahrnuje inteligenci (projevy inteligentního chování), tedy to mé chápání složeného významu nepodkopává.
K tomu ostatnímu ... žena je také vždy krásná, a s jazykem to přímo nesouvisí (tedy, jak (a kdy) se to vezme), zkrátka, je to marketing.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Josef Skramusky,2017-10-29 15:16:48

Pokud bychom se před sto lety zeptali, zda je možno považovat entitu, která bude schopna na otázky pokládané běžným lidským jazykem odpovídat rychleji než kterýkoliv člověk za inteligentní, myslíte si, že by odpověď včetně vaší byla NE? Nu dobrá - dokážete tedy popsat test, po jehož úspěšném absolvování budete ochoten připustit, že to co testem prošlo, je umělá inteligence, je jím pro vás Turingův test? Je pro vás inteligentní pes, kočka, křeček, žížala?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Milan Krnic,2017-10-29 17:03:40

Myslím, že nevím. Turingův test je stěžejní, ovšem ne absolutní, neb budoucnost předjímat nelze. Uvidíme. Každé zvířátko je inteligentní v rámci svých možností, to s námi racionálně srovnávat nelze. Zde porovnáváme inteligenci s tou naší, lidskou.

Odpovědět


Re:

Jan Turoň,2017-10-29 01:08:32

Umělá inteligence, chytrá zařízení, IoT... jen prázdná slova šoubyznysu. Dost pochybuju i o té přirozené inteligenci. Většina lidí si vystačí s náhodnými asociacemi místo úsudku.

Odpovědět


Re:

Filip Machala,2017-10-29 01:53:07

Už obyčejná kalkulačka je umělou inteligencí sama o sobě...

Odpovědět


Re:

Pavol Hudák,2017-10-29 02:24:45

clanky sa mnozia, pretoze poslednych 5 rokov sa tato oblast velmi rozbehla. AI uz dnes existuje, ale je velmi velmi sprostucka. je jednoucelova a nevie svoje vedomosti aplikovat v inej oblasti. na tom sa uz ale pracuje.
umela inteligencia ludskej urovne je este daleko, ale pravdepodobne omnoho blizsie ako si vacsina ludi mysli

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz