Kolejnicový klub: Turecko testuje vlastní elektromagnetické dělo  
V současné době pracují na kolejnicových dělech v USA, Indii, Číně, Rusku, a také v Turecku. Právě Turecko v těchto dnech představilo nové kolejnicové dělo Şahi 209 Block II, které je desetkrát výkonnější nežli jeho předchůdce.

Test kolejnicového děla Şahi 209 Block II. Kredit: İnsanüstü Türk.
Test kolejnicového děla Şahi 209 Block II. Kredit: İnsanüstü Türk.

Kdo nemá kolejnicové dělo, tak nejspíš nemůže být vojenskou mocností. Nebo to tak alespoň vypadá. Elektromagnetické dělo je elektricky napájená střelná zbraň. Pálí elektricky nabité projektily, které urychluje Lorentzova síla, tedy síla působící na vodič v elektromagnetické poli, vygenerovaná silným elektrickým impulzem.


Výstřel z děla Şahi 209 Block II. Kredit: İnsanüstü Türk.
Výstřel z děla Şahi 209 Block II. Kredit: İnsanüstü Türk.

Railgun tvoří dvě souběžné vodící kolejnice, proto kolejnicové dělo. Kolejnice jsou připojené ke zdroji elektřiny. Když je mezi kolejnice vložen projektil, tak se uzavře elektrický obvod. Elektrony elektrického proudu pak proudí od záporného pólu zdroje přes kolejnici na projektil, a pak zase zpátky přes druhou kolejnici na kladný pól zdroje. Elektrický proud procházející kolejnicemi vytváří magnetické pole. Když tímto magnetickým polem a projektilem procházejí elektrony elektrického proudu, tak přitom vytvářejí Lorentzovu sílu. Lorentzova síla u railgunu funguje ve směru kolejnic a stejným směrem rovněž urychluje projektil.

 

Princip railgunu je poměrně jednoduchý. Jeho provoz je ale technicky velmi obtížný. Railgun ke střelbě potřebuje veliké množství elektrické energie. Během výstřelu railgunu vzniká plazma, které citelně poškozují vodicí kolejnice této zbraně. Proto hlavně kolejnicových děl vydrží jenom omezený počet výstřelů, který se pohybuje kolem pár set. Dalším problémem je i to, že na vodící kolejnice působí velké síly, což je nutné vyřešit konstrukcí railgunu.

Údržba hlavně během testů. Kredit: İnsanüstü Türk.
Údržba hlavně během testů. Kredit: İnsanüstü Türk.


Pro mnohé jistě poněkud překvapivě v těchto dnech zveřejnilo záběry z testů kolejnicového děla Turecko. Na videu jsou záběry z testů nejnovějšího tureckého kolejnicového děla Şahi 209 Block II. Podle dostupných údajů má toto kolejnicové děla k dispozici zdroj 10 megajoulů energie v podobě pulzujícího stejnosměrného proudu. S pomocí tohoto zdroje může turecký railgun odpalovat 35 mm projektily, s nimiž ohrozí cíl vzdálený 50 kilometrů.

 

Turecké ministerstvo obrany v testech úspěšně prověřilo fungování railgunu Şahi 209 Block II, který je desetkrát výkonnější nežli jeho předchůdce ve verzi Şahi 209 Block I. Výrobcem nového elektromagnetického děla je turecká společnost Yeteknoloji AŞ. Kromě Spojených států, kde na railgunech intenzivně pracují, mají již za sebou testy railgunů v Indii. Railguny vyvíjejí i Číně a v Rusku. A v kolejnicovému klubu je i Turecko, tedy země, která má v roce 2019 podle indexu 2019 Military Strength Ranking (BETA) devátou nejsilnější armádu světa. České republice přitom náleží 30. místo.

Video:  New Turkish Hypersonic Electromagnetic Railgun ŞAHİ-2



Literatura
Defence Blog 30. s3. 2019.

Datum: 31.03.2019
Tisk článku

Související články:

3 megajoulový railgun Blitzer vypálil projektily hypersonickou rychlostí     Autor: Stanislav Mihulka (02.06.2017)
Railgun námořnictva vyrazil do terénu a přináší průlomovou technologii     Autor: Stanislav Mihulka (04.08.2017)
Čínský railgun vyplul na moře. Údajně     Autor: Stanislav Mihulka (03.01.2019)



Diskuze:

Petr Nejedlý,2019-04-02 04:09:32

"Pálí elektricky nabité projektily,"
Seriously?

A když už prudím, nemohu poukázat na neshody v rodech sloves ("vzniká plazma, které citelně poškozují") či v pádech podstatných jmen ("toto kolejnicové děla")...

Odpovědět


Projektily nenabíjí Janičáři, ale Lorentzovou silou elektromotor. I Orient Express se řítí po kolejích díky Lorenzově velké síle.-

Josef Hrncirik,2019-04-02 10:20:39

10 MJ by mohlo 1 kg projektilu dát rychlost až 13,5M a dolet bez odporu až 570 km.
Pro dolet 50 km bez odporu stačí jen 4,3M.
10 MJ v 1 kg Armatu neprostřelí i kdyby se trefili.

Odpovědět


Podle obr.3 to skutečně vypadá jako předovka nabíjená Janičáři v civilu.

Josef Hrncirik,2019-04-02 11:23:36

Odpovědět


Re: Projektily nenabíjí Janičáři, ale Lorentzovou silou elektromotor. I Orient Express se řítí po kolejích díky Lorenzově velké síle.-

Vojta Ondříček,2019-04-02 13:29:09

Proč mi vychází, že 1kg bůčku pohybující se rychlostí 4,47Mm/s vlastní kinetickou energii 10MJ?

Odpovědět


Re: Re: Projektily nenabíjí Janičáři, ale Lorentzovou silou elektromotor. I Orient Express se řítí po kolejích díky Lorenzově velké síle.-

Josef Hrncirik,2019-04-02 14:10:34

Protože hypersonický Mach neletí 1,111111 Mm/s jako dělová koule z tureckého Pulzaru s pulzujícím DC.

Odpovědět


Re:

Pavel K2,2019-04-04 09:36:05

správně je "nemohu nepoukázat na neshody" nebo případně jednodušeji a méně protivně, pokud někdo není až takový záporák: "mohu poukázat na neshody"

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz