Tajuplnou ruskou jadernou ponorku zachvátil požár  
Na palubě speciální hlubokomořské jaderné ponorky Lošarik došlo k incidentu, při němž zemřelo 14 členů posádky. Lošarik má zřejmě řadu úprav pro operace ve velkých hloubkách. Podle expertů by tato ponorka mohla být zbraní proti podmořským komunikačním kabelům.
Jeden z mála známých snímků Lošariku. Kredit: Covert Shores.
Jeden z mála známých snímků Lošariku. Kredit: Covert Shores.

V pondělí 1. 7. 2019 ráno propukl požár na ruské ponorce během její mise. Zahynulo 14 členů posádky, zřejmě kvůli nadýchání toxických plynů. Veřejnost se o tom ale dozvěděla až o den později, když Rusko konečně vydalo tiskové prohlášení o této katastrofě. Dnes je již jasné, že Rusko, které nikdy nesršelo ochotou sdělovat informace o svých problémech, je v případě tohoto požáru velice tajnůstkářské.

 

Ponorka třídy Delta III (K-433). Kredit: Sergey Konovalov / Wikipedia.
Ponorka třídy Delta III (K-433). Kredit: Sergey Konovalov / Wikipedia.

Dlouho nebylo jasné ani to, o jaké plavidlo vlastně šlo, natož k čemu vlastně došlo. Postupně vyšlo najevo, že obětí katastrofy je velmi pravděpodobně Projekt 210 neboli AS-12, čili plavidlo přezdívané Lošarik. Jde o jeden z poměrně záhadných ruských projektů, o němž máme jen skoupé informace. Podle oficiálních záznamů ruského námořnictva je Lošarik (v kódu NATO NORSUB-5) „jaderná hlubokomořská stanice“, podle všeho speciální jaderná ponorka, která se potápí do velkých hloubek.


Podle dostupných informací, které nejsou vždy zcela spolehlivé, je Lošarik dlouhý cca 60 až 70 metrů a jeho pohon zajišťuje jaderný reaktor E-17. Na velké vzdálenosti může Lošarik přepravovat velká ponorka třídy Delta III (podle kódu NATO). Posádku by podle odhadů mělo tvořit asi 25 lidí, takže při požáru zřejmě zahynula více než polovina posádky. Vnitřní konstrukci trupu ponorky zřejmě tvoří několik propojených kulovitých prvků, což sice omezuje volný prostor uvnitř ponorky, ale zároveň to ponorce poskytuje vysokou strukturální pevnost. Zatím není jasné, do jaké hloubky se Lošarik může potopit. V roce 2012 operoval v Severním ledovém oceánu v hloubce okolo 2 až 2,5 kilometru.

 

Předpokládaná struktura ponorky Lošarik. Kredit: Covert Shores.
Předpokládaná struktura ponorky Lošarik. Kredit: Covert Shores.

Lošarik se stavěl od roku 1988, ale byl spuštěn na vodu byl až v roce 2003, kvůli chronickým problémům s financováním. Podle dostupných údajů by měl sloužit při výzkumných a záchranných misích, a také při speciálních vojenských operacích, které ale obklopují velké tajnosti. Experti odhadují, že jde především o špionážní ponorku, která je zřejmě určená k odposlouchávání podmořských komunikačních kabelů a nejspíš je může i přerušit.

 

Není žádným tajemstvím, že se budoucí války povedou na internetu, ale také o internet. Poslední dobou se objevují zprávy o vývoji zbraní, které bude možné použít proti komunikačním satelitům. A pokud se dostupné informace zakládají na pravdě, tak Lošarik je zase zbraní proti podmořským kabelům, jak již delší dobu varují západní experti. Vše nasvědčuje tomu, že NATO bude muset věnovat pozornost i mořskému dnu.


Pokud jde o samotnou katastrofu, Lošarik údajně prováděl nějaká měření na mořském dně, v ruských teritoriálních vodách u břehů v Murmanské oblasti. Podle ruských představitelů vznikl požár v sekci ponorky s bateriemi. Na palubě byl podle všeho hvězdný tým, což naznačuje, že mohlo jít o významnou misi. Sedm zemřelých mělo hodnost kapitána 1. třídy, což odpovídá hodnosti plukovníka pozemní armády. Dva z nich byli nositelé titulu Hrdina Ruské federace. Mezi mrtvými byl i velitel plavidla Denis Dolonskij. Snad se časem dozvíme více podrobností o této tragické nehodě.

Literatura
Futurism 3. 7. 2019, Wikipedia (Russian submarine Losharik).

Datum: 05.07.2019
Tisk článku

Související články:

Ruské hrátky s čertem: Mezikontinentální raketa RS-28 Sarmat     Autor: Stanislav Mihulka (27.10.2016)
Status-6: Mezikontinentální jaderný torpédový dron nebo laciný hoax?     Autor: Stanislav Mihulka (05.02.2018)
Má Rusko střelu s jaderným pohonem? A má to logiku?     Autor: Stanislav Mihulka (12.03.2018)



Diskuze:

Podmořské kabely

Stanislav Brabec,2019-07-10 19:27:05

Část o podmořských kabelech považuji za naprostou dezinformaci:

- Na přerušení podmořského kabelu stačí znát přesnou lokaci, a pak ho hákem vytáhnout na povrch, přesně tak, jak se to dělá při jeho opravách.

- Optický kabel nejde bez jeho přerušení odposlouchávat. Museli by tedy nepozorovaně napíchnout opakovač. Nasazovat na hledání půlmetrového opakovače obří batyskaf je jako jít s kanónem na vrabce.

- I kdyby se odposlech zdařil, tak v době, kdy je šifrovaný už i přenos veselých obrázků, by tím útočník moc nezískal.

Odpovědět

NR-1

Pavel Riedl,2019-07-05 22:03:56

Tuším, že někdy do roku 2010 provozovali Američané obdobnou ponorku NR-1. Vyšla o tom i zajímavá knížka.

Odpovědět

Čest jejich památce

Pavel Nedbal,2019-07-05 15:37:48

Ať již to byl výzkum vojenský, je to velmi odvážný projekt, který může mít časem přesah do civilu - o mořských hlubinách toho víme snad méně, než o povrchu Marsu, a je možné, že dna moří pomohou překonat přicházející stagnaci jak surovinovou, tak ve vědě. Údajně zachránili civily, kteří na palubě byli. Tipoval bych, že se protrhla průchodka do baterkárny a než se jim podařilo odvrátit nejhorší, padli za oběť chlóru. Přece jen 2,5 km je 250 bar. Čest.

Odpovědět

ktovie

Marek Dendes,2019-07-05 09:57:38

ktovie co tam na dne vlastne nasli ked tam bola taka posadka - rozhodne nejaky standardny prieskum to nebol ..

myslim si ze co sa tyka rusakov pravdu sa skorej nikdy nedozvieme nez dozvieme, historia ututlavania je u nich dlha, ked vyslovene nemusia (ako pri cernobyle kde mrak letel na polkou europy) tak nevykecaju nic ...

Odpovědět


Re: ktovie

Mato Cerny,2019-07-05 14:45:46

myslim, ze amici maju viac premakane media (rozumej mejitelia), preto pocujes stale o rusakoch aki slu zli a vsetko zatajuju. zatajuje kazdy, len teraz oficialne je nepriatel na vychode a uz zase.

Odpovědět


Re: Re: ktovie

Richard Pálkováč,2019-07-05 15:40:56

Sovietsky zväz bol skutočný nepriateľ, kým šíril socializmus (hypotetický komunizmus) po celom svete. Je to nebezpečná myšlienka, vedúca k úpadku ľudstva, nevhodná pre ľudí, kvôli ich prirodzene evolučnej stratégii-jednoducho povedané, každý len "k sebe hrabe".

V súčasnosti je Rusko konkurent, rovnako ako napríklad Čína(kde je už socializmus tiež len teoretický).

Tragédia ruského národa je v tom, že musel prežívať v dobe zverského feudalizmu, potom v dobe zverského socializmu a tak sa klamstvo, podvody a intrigy, stali stratégiou ich prežitia. Dúfam, že začínajúca demokracia u nich, im prinesie pokrok, aj keď zase na druhej strane, to bude potom ešte silnejšia konkurencia (rovnako ako Čína).

Odpovědět


Re: Re: Re: ktovie

Mato Cerny,2019-07-06 10:59:39

Jedna poznamka, ked porovnam zapad a vychod, tak zapad kladie doraz na individualizmus a dolezity je jedinec, kdezto vychod dolezity je celok, jedinec je sam o sebe bezvyznamny, z toho vyplyva, ze na zapade tazko vzniknu skupiny ludi, ktore by spolupracovali, na vychode zase su donuteni spolupracovat za "dobro" statu napriklad. Toto rozdelenie medzi vychodom a zapadom ale neplati pre elitu, ta spolupracuje stale a neexistuje ziadny individualizmus.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: ktovie

Richard Pálkováč,2019-07-06 13:44:02

Ak by na západe nedokázali spolupracovať skupiny ľudí, tak by nedokázali vyrobiť žiadny súčasný výrobok. Sú aj extrémne prípady spolupráce, napríklad lietadlo Concorde, Airbus ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: ktovie

Mato Cerny,2019-07-06 13:56:27

zle si to pochopil, tu ide o vseobecnu spolupracu, nie nejaku timovu na nejakom projekte, kde za pracu dostanes odmenu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: ktovie

Richard Pálkováč,2019-07-07 14:07:52

Práve že tu nešlo o peniaze, tie by sa dali zarobiť jednoduchším, istejším, menej stresujúcim (ale aj menej zábavným) spôsobom, ale o chuť Európanov(aj politickej reprezentácie), spojiť sa a ukázať Američanom, že dokážeme vyrobiť lepší produkt. Technicky sa to aj väčšinou podarí, ale ekonomicky väčšinou nie.

Odpovědět


Re: Re: ktovie

Daniel Konečný,2019-07-05 17:14:25

U rusaku si člověk alespoň může být jistý, že zase kecaj. U informací poskytovaných USA to nikdy neni jisté co je pravda a co lež - jsou v tom dobří.

Odpovědět


Re: Re: ktovie

Pavol Hudák,2019-07-06 09:19:33

alebo to proste bude preto, ze rusi su naozaj moralne nizsie.

Odpovědět


Re: Re: Re: ktovie

Jarda Votruba,2019-07-08 09:55:01

No , hlavně že vy jste morální autorita

to je jako říct že všichni slováci jsou proti čechům úplný burani.

Rusové si vždycky svá vojenská tajemství střežili. Prostě k tomu měli důvod.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz