Je lymská borelióza biologickou zbraní americké armády?  
Americký Kongres požaduje prověřit podezření, že lymská borelióza pochází z výzkumu biologických zbraní americké armády. Co myslíte, jak realistická asi může být tahle vousatá konspirační teorie?
Záludná těstovina, původce lymské boreliózy. Kredit: CDC.
Záludná těstovina, původce lymské boreliózy. Kredit: CDC.

Lymská borelióza je odporná a zákeřná choroba. Jak to v podobných případech bývá, zlovolný protivník si žádá vysvětlení, která lidé s oblibou hledají ve všelijakých tajuplných spiknutích mocných aktérů. Mohl by to být případ lymské boreliózy? Není náhodou výskyt této choroby ve Spojených státech důsledkem dejme tomu náhodného úniku z experimentu s biologickou zbraní? Nemohla třeba americká armáda záměrně stvořit nebo podstatně vylepšit patogen lymské boreliózy tak, aby byl zákeřnější a více destruktivní?

 

Sam R. Telford III. Kredit: Tufts University.
Sam R. Telford III.
Kredit: Tufts University.

Na první pohled by se mohlo zdát, že je to celé jenom k smíchu. Jenomže v USA každoročně lymskou boreliózou onemocní na 300 tisíc lidí a mnozí z nich si odnesou závažné následky a citelně zhoršenou kvalitu života. Tihle lidé a jejich příbuzní, známí a mnozí další chtějí mít nějaké přijatelné vysvětlení. Americký Kongres dokonce před pár dny v tichosti protlačil legislativní dodatek jistého republikánského kongresmana Christophera H. Smithe, který požaduje vyšetřování, zda Pentagon neexperimentoval s klíšťaty jako s biologickou zbraní a nezpůsobil tím lymskou boreliózu.

 

Ve skutečnosti je to celé samozřejmě blábol. Jde o vousatou konspirační teorii, která v dnešní době, naslouchající podobným blábolům, najednou prožívá renesanci. Tahle konspirace je ale na rozdíl od mnoha jiných šíleností zajímavá, už jenom proto, že samotná lymská borelióza je zajímavá v mnoha ohledech. Odborník na choroby přenášené klíšťaty a dlouholetý republikán Sam Telford z americké Tufts University sepsal text pro online odborný magazín „The Conversation“, v němž pěkně předvádí, proč lymská borelióza vskutku není americkou biologickou zbraní.

 

Plum Island Animal Disease Center. Kredit: ARS / USDA.
Plum Island Animal Disease Center. Kredit: ARS / USDA.

Jak to často bývá, i v téhle konspiraci se najde zrnko pravdy. Ano, klíšťata skutečně přenášejí patogeny, které by bylo přinejmenším teoreticky možné využít jako biologickou zbraň. Je samozřejmě otázkou, jak by taková zbraň byla úspěšná a praktická. Americký vojenský výzkum se skutečně klíšťaty zabýval. A je také pravda, že některá z míst (ale rozhodně ne všechna), kde byla v USA v sedmdesátých letech poprvé zaznamenána infekce lymskou boreliózou u lidí, se nacházejí poblíž bývalého vojenského výzkumného centra Plum Island, dnešního federálního výzkumného centra Plum Island Animal Disease Center of New York (PIADCNY), u pobřeží Long Islandu, stát New York.

 

Telford přesvědčivě tvrdí, že k žádnému vypuštění lymské boreliózy na svět americkou armádou, ať už náhodnému, či záměrnému, nedošlo. Sám Telford se totiž detailně zabýval infekcemi lymskou boreliózou u muzeálních vzorků klíšťat a myší. Lymskou boreliózu objevil v klíšťatech sebraných v roce 1945 na Long Islandu, a pak také v myších pocházejících z roku 1896 z mysu Cape Cod v Massachusetts.

 

Jinými slovy, celé generace předtím, než byla lymská borelióza objevena, a hlavně předtím, než měla být stvořena vojáky a vypuštěna ven, už tato choroba řádila na Východním pobřeží. Už to samo o sobě by mělo stačit na odeslání konspirace klíšťat do věčných lovišť. Ale je léto, tak proč se nepobavit? Telford si to parádně užil.

 

Klíště jelení, hlavní přenašeč lymské boreliózy v USA. Kredit: ARS USDA.
Klíště jelení, hlavní přenašeč lymské boreliózy v USA. Kredit: ARS USDA.

Pěkným argumentem proti téhle konspiraci může být, že lymská borelióza je jako biologická zbraň ve skutečnosti nepraktická. Jedním z hlavních úkolů biologické zbraně je rychle vyřadit vojáky nebo celé populace protivníka. To ale lymská borelióza, navzdory své špatné pověsti, nedokáže. Má dlouhou inkubační dobu a smrtelná je jen vzácně. Řada jiných patogenů přenášených členovci funguje mnohem lépe jako efektivní biologická zbraň.

 

Navíc, lékařský entomolog Willy Burgdorfer objevil lstivého původce lymské boreliózy z rodu Borrelia až v roce 1981, dlouho poté, co prezident Nixon v roce 1969 ukončil programy biologických zbraní. Ostatně, vojenští odborníci na Plum Islandu podle všeho s lymskou boreliózou nikdy nepracovali. Jejich cílem byl vývoj biologických zbraní proti hospodářským zvířatům a to také zrovna není šálek kávy lymské boreliózy.

 

Úniku lymské boreliózy z vojenských či nějakých tajných laboratoří odporuje i genetická struktura populací této choroby ve Spojených státech. Vůbec nic nenaznačuje tomu, že by původci lymské boreliózy pocházeli z jednoho zdroje nedávného data, tedy z výzkumu. Skutečnou příčinou epidemie tohoto onemocnění v USA je podle odborníků zalesňování krajiny, rozrůstání osídlení na předměstích a selhávání péče a managementu stád jelenů a další zvěře v krajině. Spirochéty lymské boreliózy jsou pro nás stále drsným protivníkem, stejně jako jim příbuzné spirochéty, které jsou původcem syfilidy. Tyhle padoušské bakterie, připomínající červy nebo ďábelské těstoviny, jsou dost hrozné i bez konspirací.

Video:  Learn About Ticks and Lyme Disease Prevention


Literatura
The Conversation 27. 7. 2019.

Datum: 29.07.2019
Tisk článku

Související články:

Hlodavci, žaludy a lymská borelióza     Autor: Jaroslav Petr (11.05.2006)
Proč jsme tak hladoví po konspiračních teoriích?     Autor: Stanislav Mihulka (23.12.2014)
Ziku šíří Fantomas! Historie jednoho internetového výmyslu     Autor: Stanislav Mihulka (05.02.2016)
Milovníci konspiračních teorií mají sklony být lumpové a podvodníci     Autor: Stanislav Mihulka (28.02.2019)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz